Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Mówi się, że przygotowanie idealnego steku to prawdziwa sztuka. Kierując się kilkoma najważniejszymi zasadami, będziemy mogli ją opanować do perfekcji. Sprawdź, jak przygotować stek, który zachwyci soczystym smakiem i cudownym aromatem!

Stek z polędwicy wołowej – odpowiednie przygotowanie to podstawa

Jeżeli zastanawiasz się, jak zrobić steka, który nie tylko będzie idealnie soczysty, lecz także pięknie zaprezentuje się na stole, warto przemyśleć zakup patelni grillowej. Należy pamiętać, aby nie smażyć mięsa świeżo wyjętego z lodówki. Nasz stek powinien osiągnąć temperaturę pokojową, zanim trafi na ogień – w ten sposób zapobiegniemy nierównomiernemu wysmażeniu. Mięso najlepiej smażyć na maśle klarowanym, które dobrze znosi wysokie temperatury.

Nienajlepszym pomysłem jest z kolei smażenie na zwykłym maśle, ponieważ pali się ono w temperaturze powyżej 130 stopni C – a stek z grilla wymaga temperatury około 150 stopni C. Jakie mięso wykorzystać? Najlepsze jest sezonowane. Powinno mieć jednorodną, czerwoną barwę i naturalny, przyjemny zapach. 

Jak przyrządzić stek z polędwicy wołowej? Zasady prawidłowego smażenia

Jak zrobić steka wołowego tak, aby mięso zatrzymało sok oraz aromat wewnątrz mięsa? W pierwszej kolejności należy dobrze rozgrzać patelnię wysmarowaną masłem klarowanym. Gdy położymy steki, nie należy ich ruszać. Powierzchnia mięsa powinna zbrązowieć i utworzyć skorupkę. Nie bójmy się, że mięso się spali – utworzona w ten sposób skorupka będzie chronić wnętrze steka i zatrzyma soki przed uwalnianiem. Do przewracania używajmy szczypców.

Mięsa nie wolno nakłuwać widelcem, ponieważ sok wypłynie i stek straci smak. Jak zrobić stek wołowy medium lub medium-rare? Zasada jest prosta – do 1 cm grubości smażymy mięso 1 minutę z każdej strony. Aby uzyskać stek well done, warto go dodatkowo dopiec w piekarniku. Gdy już wiemy, jak usmażyć stek, warto poznać zasady obowiązujące po jego przygotowaniu. Przede wszystkim nie należy kroić mięsa od razu po usmażeniu, ponieważ spowoduje to gwałtowny wyciek soków. Stek należy odstawić i odczekać około 5 minut. 

Jak zrobić stek wołowy, by cieszyć się jego wspaniałym aromatem? Oczywiście nie należy zapominać o przyprawieniu mięsa. Stek solimy dopiero po przygotowaniu, a jeżeli chcemy uzyskać ziołowy aromat, możemy położyć na gorące mięso masło z czosnkiem i ziołami prowansalskimi. Przepisów na steka jest wiele – warto podawać mięso z pieczonymi ziemniakami i surówką.  

Nie przepadasz za wołowiną? Możesz zrobić pyszne steki z karkówki w sosie z aromatycznym tymiankiem. To doskonały przepis na obiad dla całej rodziny. Wykorzystaj do ich przygotowania Sos myśliwski Jak u Mamy WINIARY – jego grzybowy wyrazisty smak zachwyci każdego. 

Co na obiad ucieszy jeszcze naszych bliskich? Z pewnością dodatki do steków w postaci świeżej bagietki, puree ziemniaczanego, mizerii czy sałatki. Obiad czy kolacja mogą być zarówno proste w przygotowaniu, jak i niezwykle smaczne! 

Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty