Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Zupy
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na pomidory
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
  • Kontakt

Jak usmażyć idealny stek? Sprawdź cenne porady

Mówi się, że przygotowanie idealnego steku to prawdziwa sztuka. Kierując się kilkoma najważniejszymi zasadami, będziemy mogli ją opanować do perfekcji. Sprawdź, jak przygotować stek, który zachwyci soczystym smakiem i cudownym aromatem!
Rejestracja grill WINIARY

Dołącz do społeczności WINIARY!

Czeka na Ciebie wyjątkowy e-book

  • z pysznymi przepisami na grilla!

  • Załóż konto, odbierz prezent, który przygotowaliśmy specjalnie dla Ciebie i ugotuj z nami smaczne dania.
    Zarejestruj się

    Stek z polędwicy wołowej – odpowiednie przygotowanie to podstawa

    Jeżeli zastanawiasz się, jak zrobić steka, który nie tylko będzie idealnie soczysty, lecz także pięknie zaprezentuje się na stole, warto przemyśleć zakup patelni grillowej. Należy pamiętać, aby nie smażyć mięsa świeżo wyjętego z lodówki. Nasz stek powinien osiągnąć temperaturę pokojową, zanim trafi na ogień – w ten sposób zapobiegniemy nierównomiernemu wysmażeniu. Mięso najlepiej smażyć na maśle klarowanym, które dobrze znosi wysokie temperatury.

    Nienajlepszym pomysłem jest z kolei smażenie na zwykłym maśle, ponieważ pali się ono w temperaturze powyżej 130 stopni C – a stek z grilla wymaga temperatury około 150 stopni C. Jakie mięso wykorzystać? Najlepsze jest sezonowane. Powinno mieć jednorodną, czerwoną barwę i naturalny, przyjemny zapach. 

    Jak przyrządzić stek z polędwicy wołowej? Zasady prawidłowego smażenia

    Jak zrobić steka wołowego tak, aby mięso zatrzymało sok oraz aromat wewnątrz mięsa? W pierwszej kolejności należy dobrze rozgrzać patelnię wysmarowaną masłem klarowanym. Gdy położymy steki, nie należy ich ruszać. Powierzchnia mięsa powinna zbrązowieć i utworzyć skorupkę. Nie bójmy się, że mięso się spali – utworzona w ten sposób skorupka będzie chronić wnętrze steka i zatrzyma soki przed uwalnianiem. Do przewracania używajmy szczypców.

    Mięsa nie wolno nakłuwać widelcem, ponieważ sok wypłynie i stek straci smak. Jak zrobić stek wołowy medium lub medium-rare? Zasada jest prosta – do 1 cm grubości smażymy mięso 1 minutę z każdej strony. Aby uzyskać stek well done, warto go dodatkowo dopiec w piekarniku. Gdy już wiemy, jak usmażyć stek, warto poznać zasady obowiązujące po jego przygotowaniu. Przede wszystkim nie należy kroić mięsa od razu po usmażeniu, ponieważ spowoduje to gwałtowny wyciek soków. Stek należy odstawić i odczekać około 5 minut. 

    Jak zrobić stek wołowy, by cieszyć się jego wspaniałym aromatem? Oczywiście nie należy zapominać o przyprawieniu mięsa. Stek solimy dopiero po przygotowaniu, a jeżeli chcemy uzyskać ziołowy aromat, możemy położyć na gorące mięso masło z czosnkiem i ziołami prowansalskimi. Przepisów na steka jest wiele – warto podawać mięso z pieczonymi ziemniakami i surówką.  

    Nie przepadasz za wołowiną? Możesz zrobić pyszne steki z karkówki w sosie z aromatycznym tymiankiem. To doskonały przepis na obiad dla całej rodziny. Wykorzystaj do ich przygotowania Sos myśliwski Jak u Mamy WINIARY – jego grzybowy wyrazisty smak zachwyci każdego. 

    Co na obiad ucieszy jeszcze naszych bliskich? Z pewnością dodatki do steków w postaci świeżej bagietki, puree ziemniaczanego, mizerii czy sałatki. Obiad czy kolacja mogą być zarówno proste w przygotowaniu, jak i niezwykle smaczne! 

    Polecane przepisy

    Stek wołowy z sosem śliwkowym

    Stek wołowy z sosem śliwkowym

    22 min Średni
    Antrykot wołowy grillowany, podany z grillowaną cukinią

    Antrykot wołowy grillowany, podany z grillowaną cukinią

    1 godz Łatwy
    Soczysta karkówka z ziemniakami

    Soczysta karkówka z ziemniakami

    1 godz 40 min Łatwy
    Karkówka z ziemniakami i śliwkami

    Karkówka z ziemniakami i śliwkami

    1 godz 16 min Łatwy
    Polędwica w curry i śmietanie

    Polędwica w curry i śmietanie

    2 godz 50 min Łatwy
    Szybki gulasz wołowy z grzybami i kluskami śląskimi

    Szybki gulasz wołowy z grzybami i kluskami śląskimi

    1 godz 10 min Łatwy
    Zobacz więcej przepisów

    Polecane artykuły

    Jak długo smażyć stek?
    Jak długo smażyć stek?
    Jak ugotować dobry rosół?
    Jak ugotować dobry rosół?
    Co to jest sezonowanie mięsa na steki?
    Co to jest sezonowanie mięsa na steki?
    Zobacz więcej artykułów
    Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

    Ciesz się gotowaniem z Winiary

    Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

    Zobacz produkty
    • Facebook
    • Youtube
    • Twitter
    • Instagram
    • Pinterest
    • Zarejestruj się
    • Polityka Cookies
    • Zaloguj się
    • Kontakt
    • Polityka prywatności
    • Regulamin serwisu