Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Air Fryer
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Kiedy i jak doprawiać stek?

Kiedy i jak doprawiać stek?

Jeśli masz do dyspozycji mięso dobre jakościowo, czyli soczysty i miękki stek z antrykotu, rostbefu lub polędwicy, wystarczy, że doprawisz je odrobiną grubo mielonego pieprzu i soli.

Steki doprawiać przed smażeniem czy po nim? Oto jest pytanie!

Różne szkoły zalecają różne rozwiązania. Mięso posolone na długo przed smażeniem będzie bardziej kruche, a posolone tuż przed położeniem na patelni może stwardnieć.

Nasza rada – dopraw stek solą już po usmażeniu, ale bezpośrednio przed podaniem. Doprawienie pieprzem po usmażeniu steku sprawi, że smak pieprzu będzie bardziej intensywny i wyczuwalny, jest to więc kwestia gustu.

Jeżeli chcesz wykorzystać zioła do wzbogacenia smaku steków, dodawaj je dopiero po usmażeniu – w przeciwnym wypadku mogą się przypalić na patelni i nabrać gorzkiego smaku. Doskonale sprawdzają się tu oliwy smakowe i ziołowe masełka.

Jeżeli chcesz przyrządzić steki z twardszego mięsa, umieść je na kilka godzin w marynacie z oliwy z oliwek, soli, pieprzu i ewentualnie innych dodatków, takich jak whisky lub porto. Dzięki temu mięso po usmażeniu będzie kruche i soczyste.

Stek, po zdjęciu z patelni, odłóż na 5 minut, by „odpoczął” (to znaczy, by soki równomiernie się rozłożyły).

Załóż konto i odbierz e-book

Zaloguj się i odbierz e-book

Już dziś odkryj sekrety najlepszych kanapek!

 

Pobierz e-book z niepowtarzalnymi przepisami.

Ten i inne e-booki są dostępne po zalogowaniu na stronie Klubu WINIARY. Nie przegap ich!

Zaloguj się

Polecane artykuły

Przepis na dobry stek wołowy
Przepis na dobry stek wołowy
Jak długo smażyć stek?
Jak długo smażyć stek?
Jak usmażyć idealny stek
Jak usmażyć idealny stek? Sprawdź cenne porady
Zobacz więcej artykułów
Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite

×
logo winiary

Zarejestruj się w Klubie WINIARY

Dołącz do Klubu!
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu