Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Jeśli masz do dyspozycji mięso dobre jakościowo, czyli soczysty i miękki stek z antrykotu, rostbefu lub polędwicy, wystarczy, że doprawisz je odrobiną grubo mielonego pieprzu i soli.

Steki doprawiać przed smażeniem czy po nim? Oto jest pytanie!

Różne szkoły zalecają różne rozwiązania. Mięso posolone na długo przed smażeniem będzie bardziej kruche, a posolone tuż przed położeniem na patelni może stwardnieć.
Nasza rada – dopraw stek solą już po usmażeniu, ale bezpośrednio przed podaniem. Doprawienie pieprzem po usmażeniu steku sprawi, że smak pieprzu będzie bardziej intensywny i wyczuwalny, jest to więc kwestia gustu.

Jeżeli chcesz wykorzystać zioła do wzbogacenia smaku steków, dodawaj je dopiero po usmażeniu – w przeciwnym wypadku mogą się przypalić na patelni i nabrać gorzkiego smaku. Doskonale sprawdzają się tu oliwy smakowe i ziołowe masełka.

Jeżeli chcesz przyrządzić steki z twardszego mięsa, umieść je na kilka godzin w marynacie z oliwy z oliwek, soli, pieprzu i ewentualnie innych dodatków, takich jak whisky lub porto. Dzięki temu mięso po usmażeniu będzie kruche i soczyste.

Stek, po zdjęciu z patelni, odłóż na 5 minut, by „odpoczął” (to znaczy, by soki równomiernie się rozłożyły).

Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty