Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Zupy
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na pomidory
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
  • Kontakt

Kiedy i jak doprawiać stek?

Jeśli masz do dyspozycji mięso dobre jakościowo, czyli soczysty i miękki stek z antrykotu, rostbefu lub polędwicy, wystarczy, że doprawisz je odrobiną grubo mielonego pieprzu i soli.

Steki doprawiać przed smażeniem czy po nim? Oto jest pytanie!

Różne szkoły zalecają różne rozwiązania. Mięso posolone na długo przed smażeniem będzie bardziej kruche, a posolone tuż przed położeniem na patelni może stwardnieć.
Nasza rada – dopraw stek solą już po usmażeniu, ale bezpośrednio przed podaniem. Doprawienie pieprzem po usmażeniu steku sprawi, że smak pieprzu będzie bardziej intensywny i wyczuwalny, jest to więc kwestia gustu.

Jeżeli chcesz wykorzystać zioła do wzbogacenia smaku steków, dodawaj je dopiero po usmażeniu – w przeciwnym wypadku mogą się przypalić na patelni i nabrać gorzkiego smaku. Doskonale sprawdzają się tu oliwy smakowe i ziołowe masełka.

Jeżeli chcesz przyrządzić steki z twardszego mięsa, umieść je na kilka godzin w marynacie z oliwy z oliwek, soli, pieprzu i ewentualnie innych dodatków, takich jak whisky lub porto. Dzięki temu mięso po usmażeniu będzie kruche i soczyste.

Stek, po zdjęciu z patelni, odłóż na 5 minut, by „odpoczął” (to znaczy, by soki równomiernie się rozłożyły).

Polecane artykuły

Przepis na dobry stek wołowy
Przepis na dobry stek wołowy
Jak długo smażyć stek?
Jak długo smażyć stek?
Jak usmażyć idealny stek? Sprawdź cenne porady
Jak usmażyć idealny stek? Sprawdź cenne porady
Zobacz więcej artykułów
Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu