Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Wszystko zależy od tego, jakiej grubości i wagi jest mięso oraz od tego, jakie steki lubisz – mocniej czy słabiej wysmażone.

Rozróżniamy pięć stopni wysmażenia wołowiny:

  • blue (delikatnie przypieczony z zewnątrz, surowy i zimny w środku) – po minucie z każdej strony,
  • rare (krwisty) – po 1,5-2 minuty z każdej strony,
  • medium rare (średnio krwisty) – 2-3 minuty z każdej strony,
  • medium (średnio wysmażony) – 3-5 minut z każdej strony,
  • well done (dobrze wysmażony) – 6-8 minut z każdej strony.

Podane czasy smażenia są odpowiednie dla steka o wadze 150 g i grubości około 2 cm. Przygotowując steki, pamiętaj, by wyjąć mięso z lodówki co najmniej 30 minut przed smażeniem. W przeciwnym razie mogą być przypalone z wierzchu, a w środku – surowe.

Wpływ na proces smażenia może mieć również to, na jakiej patelni smażysz i z jakiej kuchenki korzystasz. Dlatego stopień wysmażenia możesz sprawdzić, naciskając na stek – im jest twardszy, tym bardziej wysmażony.

Do smażenia steków najlepsza będzie patelnia żeliwna, ale dobrze sprawdzi się także teflonowa (pamiętaj jednak, że nie może być podrapana).
 

Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty