Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Zupy
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na pomidory
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
  • Kontakt

Jak długo smażyć stek?

Wszystko zależy od tego, jakiej grubości i wagi jest mięso oraz od tego, jakie steki lubisz – mocniej czy słabiej wysmażone.
Rejestracja grill WINIARY

Odkryj korzyści tylko dla zarejestrowanych!

Czeka na Ciebie wyjątkowy e-book

  • z pysznymi przepisami na grilla!

  • Załóż konto, odbierz prezent, który przygotowaliśmy specjalnie dla Ciebie i ugotuj z nami smaczne dania.
    Zarejestruj się

    Rozróżniamy pięć stopni wysmażenia wołowiny:

    • blue (delikatnie przypieczony z zewnątrz, surowy i zimny w środku) – po minucie z każdej strony,
    • rare (krwisty) – po 1,5-2 minuty z każdej strony,
    • medium rare (średnio krwisty) – 2-3 minuty z każdej strony,
    • medium (średnio wysmażony) – 3-5 minut z każdej strony,
    • well done (dobrze wysmażony) – 6-8 minut z każdej strony.

    Podane czasy smażenia są odpowiednie dla steka o wadze 150 g i grubości około 2 cm.
     

    Przygotowując steki, pamiętaj, by wyjąć mięso z lodówki co najmniej 30 minut przed smażeniem. W przeciwnym razie mogą być przypalone z wierzchu, a w środku – surowe.

    Wpływ na proces smażenia może mieć również to, na jakiej patelni smażysz i z jakiej kuchenki korzystasz. Dlatego stopień wysmażenia możesz sprawdzić, naciskając na stek – im jest twardszy, tym bardziej wysmażony.

    Do smażenia steków najlepsza będzie patelnia żeliwna, ale dobrze sprawdzi się także teflonowa (pamiętaj jednak, że nie może być podrapana).

    Polecane artykuły

    Jak usmażyć idealny stek? Sprawdź cenne porady
    Jak usmażyć idealny stek? Sprawdź cenne porady
    Kiedy i jak doprawiać stek?
    Kiedy i jak doprawiać stek?
    Przepis na dobry stek wołowy
    Przepis na dobry stek wołowy
    Zobacz więcej artykułów
    Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

    Ciesz się gotowaniem z Winiary

    Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

    Zobacz produkty
    • Facebook
    • Youtube
    • Twitter
    • Instagram
    • Pinterest
    • Zarejestruj się
    • Polityka Cookies
    • Zaloguj się
    • Kontakt
    • Polityka prywatności
    • Regulamin serwisu