Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Jak długo smażyć stek?

Jak długo smażyć stek?

Wszystko zależy od tego, jakiej grubości i wagi jest mięso oraz od tego, jakie steki lubisz – mocniej czy słabiej wysmażone.
Jagna klub banner desktop

Graj w Klubie Pomagania i Niemarnowania

Sprawdź
Załóż konto i odbierz e-book

Zaloguj się i odbierz e-book

Zyskaj dostęp do Strefy GGrill. 
 

Odkryj nowe, niepublikowane nigdzie indziej przepisy.

Pobierz e-book.

I wrzuć coś pysznego na ruszt!

 

Zaloguj się

Rozróżniamy pięć stopni wysmażenia wołowiny:

  • blue (delikatnie przypieczony z zewnątrz, surowy i zimny w środku) – po minucie z każdej strony,
  • rare (krwisty) – po 1,5-2 minuty z każdej strony,
  • medium rare (średnio krwisty) – 2-3 minuty z każdej strony,
  • medium (średnio wysmażony) – 3-5 minut z każdej strony,
  • well done (dobrze wysmażony) – 6-8 minut z każdej strony.

Podane czasy smażenia są odpowiednie dla steka o wadze 150 g i grubości około 2 cm.

Przygotowując steki, pamiętaj, by wyjąć mięso z lodówki co najmniej 30 minut przed smażeniem. W przeciwnym razie mogą być przypalone z wierzchu, a w środku – surowe.

Wpływ na proces smażenia może mieć również to, na jakiej patelni smażysz i z jakiej kuchenki korzystasz. Dlatego stopień wysmażenia możesz sprawdzić, naciskając na stek – im jest twardszy, tym bardziej wysmażony.

Do smażenia steków najlepsza będzie patelnia żeliwna, ale dobrze sprawdzi się także teflonowa (pamiętaj jednak, że nie może być podrapana).

Polecane artykuły

Jak usmażyć idealny stek
Jak usmażyć idealny stek? Sprawdź cenne porady
Kiedy i jak doprawiać stek?
Kiedy i jak doprawiać stek?
Przepis na dobry stek wołowy
Przepis na dobry stek wołowy
Zobacz więcej artykułów
Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu