Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Szybki gulasz wołowy z grzybami i kluskami śląskimi
75 ze 100
Zbilansuj swoje danie
X
MyMenu IQ™
75 ze 100
Doskonały bilans
Twoje danie jest doskonale zbilansowane
Wstecz

Dowiedz się więcej o MyMenu IQ™

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Jak wygląda podział wartości odżywczych?

Białko
36.6g / 34%
Węglowodany
28.4g / 26%
Tłuszcze
18.1g / 39%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
x
MyMenu IQ™

Szybki gulasz wołowy z grzybami i kluskami śląskimi

+

Szybki gulasz wołowy z grzybami i kluskami śląskimi

Wróć

Szybki gulasz wołowy z grzybami i kluskami śląskimi

(0)
1 godz 10 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest David Gaboriaud

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
500  g
Ziemniaki
1  łyżka
Mąka ziemniaczana
1 
Jajko
1  szczypta
Sól
500  g
Wołowina
1  łyżka
Masło klarowane
1 
Cebula
2  liści
Liść laurowy
3  gałązek
Tymianek
100  ml
Czerwone wino
1  Płaska łyżka
Mąka pszenna
100  g
Grzyby leśne
40  g
Masło
1  łyżka
Bulion wołowy WINIARY
1  Płaska łyżka
Pietruszka
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
36.64 g
Węglowodany
28.43 g
Tłuszcze
18.09 g
Wartość energetyczna
430.34 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Obiad może być jednocześnie pyszny, sycący i szybki w przygotowaniu. Taki właśnie jest gulasz wołowy z grzybami, podawany z kluskami śląskimi. To tradycyjne danie, które nabiera niepowtarzalnego smaku i aromatu m.in. dzięki wykorzystaniu czerwonego wina i smażonych borowików. Jeśli zastanawiasz się, co przyrządzić na niedzielny obiad, wypróbuj nasz przepis na stronggulasz wołowy/strong – zobaczysz, że zasmakuje tobie i całej rodzinie!

Przygotowanie

70 min
  • Krok 1

    10 min
    Kluski śląskie: Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj. Następnie przeciśnij je przez praskę i przełóż do miski.
  • Krok 2

    2 min
    1 ziemniaków wyjmij i odłóż na bok. Później dodaj mąkę lub skrobię, sól, jajko i wcześniej odłożone ziemniaki.
  • Krok 3

    10 min
    Delikatnie wymieszaj składniki i zagnieć ciasto. Użyj więcej mąki, jeśli jest taka potrzeba.
  • Krok 4

    5 min
    Odrywaj kawałki ciasta, formując kulki wielkości orzecha włoskiego. Palcem zrób małe wgłębienie w środku każdej kulki.
  • Krok 5

    10 min
    Gotowe kluseczki gotuj w osolonej wodzie na wolnym ogniu przez ok. 10 minut, od czasu do czasu delikatnie mieszając.
  • Krok 6

    1 min
    Wyciągnij kluski z wody i odstaw.
  • Krok 7

    3 min
    Gulasz wołowy: Polędwicę pokrój w paseczki o grubości palca.
  • Krok 8

    2 min
    Cebulę pokrój w piórka.
  • Krok 9

    2 min
    Borowiki przekrój wzdłuż na pół. Ponacinaj połówki borowików w kratkę.
  • Krok 10

    1 min
    W garnku zeszklij cebulę na łyżce masła klarowanego. Dodaj mięso. Podsmażaj na dużym ogniu przez ok. 30 sekund. Podsyp mąką, wymieszaj.
  • Krok 11

    1 min
    Następnie wlej wino i gotuj aż alkohol odparuje.
  • Krok 12

    20 min
    Łyżkę bulionu wymieszaj z 250 ml gorącej wody, wlej do garnka z mięsem i dodaj liście laurowe. Wymieszaj i duś na wolnym ogniu przez 20 minut.
  • Krok 13

    2 min
    W międzyczasie na suchej patelni podsmażaj po kolei grzyby, aż nabiorą ładnego złotego koloru. Pod koniec połącz wszystkie grzyby, dopraw je solą i pieprzem. Dodaj 40 g masła, gałązkę tymianku, wymieszaj i odstaw.
  • Krok 14

    1 min
    Serwuj kluski śląskie z gulaszem wołowym i grzybami. Posyp natką pietruszki.
Szybki gulasz wołowy z grzybami i kluskami śląskimi

Krok 1 z 14

Kluski śląskie: Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj. Następnie przeciśnij je przez praskę i przełóż do miski.

Szybki gulasz wołowy z grzybami i kluskami śląskimi

Krok 2 z 14

1 ziemniaków wyjmij i odłóż na bok. Później dodaj mąkę lub skrobię, sól, jajko i wcześniej odłożone ziemniaki.

Szybki gulasz wołowy z grzybami i kluskami śląskimi

Krok 3 z 14

Delikatnie wymieszaj składniki i zagnieć ciasto. Użyj więcej mąki, jeśli jest taka potrzeba.

Szybki gulasz wołowy z grzybami i kluskami śląskimi

Krok 4 z 14

Odrywaj kawałki ciasta, formując kulki wielkości orzecha włoskiego. Palcem zrób małe wgłębienie w środku każdej kulki.

Szybki gulasz wołowy z grzybami i kluskami śląskimi

Krok 5 z 14

Gotowe kluseczki gotuj w osolonej wodzie na wolnym ogniu przez ok. 10 minut, od czasu do czasu delikatnie mieszając.

Szybki gulasz wołowy z grzybami i kluskami śląskimi

Krok 6 z 14

Wyciągnij kluski z wody i odstaw.

Szybki gulasz wołowy z grzybami i kluskami śląskimi

Krok 7 z 14

Gulasz wołowy: Polędwicę pokrój w paseczki o grubości palca.

Szybki gulasz wołowy z grzybami i kluskami śląskimi

Krok 8 z 14

Cebulę pokrój w piórka.

Szybki gulasz wołowy z grzybami i kluskami śląskimi

Krok 9 z 14

Borowiki przekrój wzdłuż na pół. Ponacinaj połówki borowików w kratkę.

Szybki gulasz wołowy z grzybami i kluskami śląskimi

Krok 10 z 14

W garnku zeszklij cebulę na łyżce masła klarowanego. Dodaj mięso. Podsmażaj na dużym ogniu przez ok. 30 sekund. Podsyp mąką, wymieszaj.

Szybki gulasz wołowy z grzybami i kluskami śląskimi

Krok 11 z 14

Następnie wlej wino i gotuj aż alkohol odparuje.

Szybki gulasz wołowy z grzybami i kluskami śląskimi

Krok 12 z 14

Łyżkę bulionu wymieszaj z 250 ml gorącej wody, wlej do garnka z mięsem i dodaj liście laurowe. Wymieszaj i duś na wolnym ogniu przez 20 minut.

Szybki gulasz wołowy z grzybami i kluskami śląskimi

Krok 13 z 14

W międzyczasie na suchej patelni podsmażaj po kolei grzyby, aż nabiorą ładnego złotego koloru. Pod koniec połącz wszystkie grzyby, dopraw je solą i pieprzem. Dodaj 40 g masła, gałązkę tymianku, wymieszaj i odstaw.

Szybki gulasz wołowy z grzybami i kluskami śląskimi

Krok 14 z 14

Serwuj kluski śląskie z gulaszem wołowym i grzybami. Posyp natką pietruszki.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Danie główne
  • Grzyby
  • Obiad
  • Warzywa
  • Ziemniaki

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Kurczak w sosie śmietanowo-ziołowym z kopytkami

    Kurczak w sosie śmietanowo-ziołowym z kopytkami

    49 min Łatwy
  • Kluski śląskie

    Kluski śląskie

    30 min Łatwy
  • Pieczone pierogi z  kapustą

    Pieczone pierogi z kapustą

    3 godz 40 min Łatwy
  • Gulasz wieprzowy z kluskami

    Gulasz wieprzowy z kluskami

    4 godz 12 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu