Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Air Fryer
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Szybki gulasz wołowy z grzybami i kluskami śląskimi
Dodaj do CookBook

Szybki gulasz wołowy z grzybami i kluskami śląskimi

(1)
1 godz 10 min
Łatwy
Autorem przepisu jest David Gaboriaud
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
500  g
Ziemniaki
1  łyżka
Mąka ziemniaczana
1 
Jajko
1  szczypta
Sól
500  g
Wołowina
1  łyżka
Masło klarowane
1 
Cebula
2  liści
Liść laurowy
3  gałązek
Tymianek
100  ml
Czerwone wino
1  Płaska łyżka
Mąka pszenna
100  g
Grzyby leśne
40  g
Masło
1  łyżka
Bulion wołowy WINIARY
1  Płaska łyżka
Pietruszka
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
28.4 g
Wartość energetyczna
430.3 kcal
Tłuszcze
18.1 g
Białko
36.6 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Obiad może być jednocześnie pyszny, sycący i szybki w przygotowaniu. Taki właśnie jest gulasz wołowy z grzybami, podawany z kluskami śląskimi. To tradycyjne danie, które nabiera niepowtarzalnego smaku i aromatu m.in. dzięki wykorzystaniu czerwonego wina i smażonych borowików. Jeśli zastanawiasz się, co przyrządzić na niedzielny obiad, wypróbuj nasz przepis na stronggulasz wołowy/strong – zobaczysz, że zasmakuje tobie i całej rodzinie!

Przygotowanie

70 min
  • Krok 1

    10 min
    Kluski śląskie: Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj. Następnie przeciśnij je przez praskę i przełóż do miski.
  • Krok 2

    2 min
    1 ziemniaków wyjmij i odłóż na bok. Później dodaj mąkę lub skrobię, sól, jajko i wcześniej odłożone ziemniaki.
  • Krok 3

    10 min
    Delikatnie wymieszaj składniki i zagnieć ciasto. Użyj więcej mąki, jeśli jest taka potrzeba.
  • Krok 4

    5 min
    Odrywaj kawałki ciasta, formując kulki wielkości orzecha włoskiego. Palcem zrób małe wgłębienie w środku każdej kulki.
  • Krok 5

    10 min
    Gotowe kluseczki gotuj w osolonej wodzie na wolnym ogniu przez ok. 10 minut, od czasu do czasu delikatnie mieszając.
  • Krok 6

    1 min
    Wyciągnij kluski z wody i odstaw.
  • Krok 7

    3 min
    Gulasz wołowy: Polędwicę pokrój w paseczki o grubości palca.
  • Krok 8

    2 min
    Cebulę pokrój w piórka.
  • Krok 9

    2 min
    Borowiki przekrój wzdłuż na pół. Ponacinaj połówki borowików w kratkę.
  • Krok 10

    1 min
    W garnku zeszklij cebulę na łyżce masła klarowanego. Dodaj mięso. Podsmażaj na dużym ogniu przez ok. 30 sekund. Podsyp mąką, wymieszaj.
  • Krok 11

    1 min
    Następnie wlej wino i gotuj aż alkohol odparuje.
  • Krok 12

    20 min
    Łyżkę bulionu wymieszaj z 250 ml gorącej wody, wlej do garnka z mięsem i dodaj liście laurowe. Wymieszaj i duś na wolnym ogniu przez 20 minut.
  • Krok 13

    2 min
    W międzyczasie na suchej patelni podsmażaj po kolei grzyby, aż nabiorą ładnego złotego koloru. Pod koniec połącz wszystkie grzyby, dopraw je solą i pieprzem. Dodaj 40 g masła, gałązkę tymianku, wymieszaj i odstaw.
  • Krok 14

    1 min
    Serwuj kluski śląskie z gulaszem wołowym i grzybami. Posyp natką pietruszki.
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bogate w białko
  • Danie główne
  • Grzyby
  • Obiad
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa pieczarkowa z ziemniakami – szybki i smaczny obiad

    Zupa pieczarkowa z ziemniakami – szybki i smaczny obiad

    1 godz 7 min Łatwy
  • Szybki deser z malinami

    Szybki deser z malinami

    2 godz 15 min Łatwy
  • Szybki tatar z łososia

    Szybki tatar z łososia

    15 min Łatwy
  • Pieczona golonka w szybkiej marynacie

    Pieczona golonka w szybkiej marynacie

    52 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu