Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Prosty i pyszny gulasz wołowy

0
88 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 łyżka
Koncentrat pomidorowy
1 łyżka
Mąka
3 łyżek
Olej rzepakowy
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz
0.5 kg
Wołowina
2 
Duża cebula
0.5 
Papryka czerwona
0.5 łyżeczka
Papryka ostra mielona
400 ml
Woda

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna
282.97 kcal
Węglowodany
7.92 g
Białko
30.18 g
Tłuszcze
14.63 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

88 min
Krok 1
15 min
Mięso umyj, osusz, pokrój na kawałki ok. 1 centymetrowe, oprósz mąką. Na pataleni rozgrzej olej i dodaj mięso – podsmaż aż się zarumieni.
Krok 2
10 min
Cebulę obierz i pokrój w plastry, dodaj do mięsa. Podsmaż, a w razie potrzeby żeby nic się nie przypaliło – dolej łyżkę oleju.
Krok 3
30 min
Kiedy cebula będzie już szklista, podlej wszystko wodą i duś do miękkości.
Krok 4
30 min
W międzyczasie pokrój w kostkę paprykę, dodaj do gulaszu wraz z koncentratem, ostrą papryką oraz Kostką Mięsną WINIARY, która pomoże wydobyć wyjątkowy mięsny aromat z potrawy. Zagotuj i duś na małym ogniu do miękkości mięsa i papryki, dopraw do smaku.
Krok 5
3 min
Gdyby gulasz był za gęsty – dodaj trochę wody. Gdy z kolei będzie za rzadki – w razie potrzeby możesz go zagęścić mąką.
Prosty i pyszny gulasz wołowy

Krok 1 z 5

Mięso umyj, osusz, pokrój na kawałki ok. 1 centymetrowe, oprósz mąką. Na pataleni rozgrzej olej i dodaj mięso – podsmaż aż się zarumieni.

Prosty i pyszny gulasz wołowy

Krok 2 z 5

Cebulę obierz i pokrój w plastry, dodaj do mięsa. Podsmaż, a w razie potrzeby żeby nic się nie przypaliło – dolej łyżkę oleju.

Prosty i pyszny gulasz wołowy

Krok 3 z 5

Kiedy cebula będzie już szklista, podlej wszystko wodą i duś do miękkości.

Prosty i pyszny gulasz wołowy

Krok 4 z 5

W międzyczasie pokrój w kostkę paprykę, dodaj do gulaszu wraz z koncentratem, ostrą papryką oraz Kostką Mięsną WINIARY, która pomoże wydobyć wyjątkowy mięsny aromat z potrawy. Zagotuj i duś na małym ogniu do miękkości mięsa i papryki, dopraw do smaku.

Prosty i pyszny gulasz wołowy

Krok 5 z 5

Gdyby gulasz był za gęsty – dodaj trochę wody. Gdy z kolei będzie za rzadki – w razie potrzeby możesz go zagęścić mąką.

Gulasz wołowy to jedno z tradycyjnych europejskich dań, które w poszczególnych krajach różni się niuansami, ale bazuje na podobnym przygotowaniu. Bez wątpienia zawsze jest to sposób na pożywny, sycący obiad lub kolację. Doskonały na co dzień, ale też sprawdzi się na specjalne okazje, kiedy przy stole mają zjawić się ważni i wymagający goście.

To uniwersalne danie mięsne zaskakuje swoim smakiem i aromatem oraz niskim stopniem trudności w przygotowaniu. Wystarczy około 90 minut, by posiłek był w pełni gotowy do spożycia. Umyte i pokrojone w kostkę mięso oprósz mąką i usmaż, aż się zarumieni. Następnie dodaj pokrojoną w plastry cebulę. Po jej zeszkleniu podlej całość wodą i duś aż do uzyskania odpowiedniej miękkości mięsa.

W tym czasie pokrój paprykę i dodaj ją do gulaszu, nie zapominając o koncentracie pomidorowym. Niezbędna jest też Kostka Mięsna WINIARY i ostra papryka typowa dla dań gulaszowych. Zagotuj sos i duś na małym ogniu. Jeśli gulasz jest za rzadki, dodaj do niego odrobinę mąki, a jeśli za gęsty – dolej odrobinę wody.

Danie możesz podawać z kaszą gryczaną, jęczmienną albo ziemniakami. Do gulaszu doskonale pasuje też kiszona kapusta lub ogórki. Równie dobrze może jednak skomponować się ze świeżym pieczywem – możliwości jest mnóstwo!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika