Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Prosty i pyszny gulasz wołowy

2
88min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Winiary.pl

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 łyżka
Koncentrat pomidorowy
1 łyżka
Mąka
3 łyżek
Olej rzepakowy
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz
0.5 kg
Wołowina
2 
Duża cebula
0.5 
Papryka czerwona
0.5 łyżeczka
Papryka ostra mielona
400 ml
Woda

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
30.18 g
Węglowodany
7.92 g
Tłuszcze
14.63 g
Wartość energetyczna
282.97 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

88 min
Krok 1
15 min
Mięso umyj, osusz, pokrój na kawałki ok. 1 centymetrowe, oprósz mąką. Na pataleni rozgrzej olej i dodaj mięso – podsmaż aż się zarumieni.
Krok 2
10 min
Cebulę obierz i pokrój w plastry, dodaj do mięsa. Podsmaż, a w razie potrzeby żeby nic się nie przypaliło – dolej łyżkę oleju.
Krok 3
30 min
Kiedy cebula będzie już szklista, podlej wszystko wodą i duś do miękkości.
Krok 4
30 min
W międzyczasie pokrój w kostkę paprykę, dodaj do gulaszu wraz z koncentratem, ostrą papryką oraz Kostką Mięsną WINIARY, która pomoże wydobyć wyjątkowy mięsny aromat z potrawy. Zagotuj i duś na małym ogniu do miękkości mięsa i papryki, dopraw do smaku.
Krok 5
3 min
Gdyby gulasz był za gęsty – dodaj trochę wody. Gdy z kolei będzie za rzadki – w razie potrzeby możesz go zagęścić mąką.
Prosty i pyszny gulasz wołowy

Krok 1 z 5

Mięso umyj, osusz, pokrój na kawałki ok. 1 centymetrowe, oprósz mąką. Na pataleni rozgrzej olej i dodaj mięso – podsmaż aż się zarumieni.

Prosty i pyszny gulasz wołowy

Krok 2 z 5

Cebulę obierz i pokrój w plastry, dodaj do mięsa. Podsmaż, a w razie potrzeby żeby nic się nie przypaliło – dolej łyżkę oleju.

Prosty i pyszny gulasz wołowy

Krok 3 z 5

Kiedy cebula będzie już szklista, podlej wszystko wodą i duś do miękkości.

Prosty i pyszny gulasz wołowy

Krok 4 z 5

W międzyczasie pokrój w kostkę paprykę, dodaj do gulaszu wraz z koncentratem, ostrą papryką oraz Kostką Mięsną WINIARY, która pomoże wydobyć wyjątkowy mięsny aromat z potrawy. Zagotuj i duś na małym ogniu do miękkości mięsa i papryki, dopraw do smaku.

Prosty i pyszny gulasz wołowy

Krok 5 z 5

Gdyby gulasz był za gęsty – dodaj trochę wody. Gdy z kolei będzie za rzadki – w razie potrzeby możesz go zagęścić mąką.

Gulasz wołowy to jedno z tradycyjnych europejskich dań, które w poszczególnych krajach różni się niuansami, ale bazuje na podobnym przygotowaniu. Bez wątpienia zawsze jest to sposób na pożywny, sycący obiad lub kolację. Doskonały na co dzień, ale też sprawdzi się na specjalne okazje, kiedy przy stole mają zjawić się ważni i wymagający goście.

To uniwersalne danie mięsne zaskakuje swoim smakiem i aromatem oraz niskim stopniem trudności w przygotowaniu. Wystarczy około 90 minut, by posiłek był w pełni gotowy do spożycia. Umyte i pokrojone w kostkę mięso oprósz mąką i usmaż, aż się zarumieni. Następnie dodaj pokrojoną w plastry cebulę. Po jej zeszkleniu podlej całość wodą i duś aż do uzyskania odpowiedniej miękkości mięsa.

W tym czasie pokrój paprykę i dodaj ją do gulaszu, nie zapominając o koncentracie pomidorowym. Niezbędna jest też Kostka Mięsna WINIARY i ostra papryka typowa dla dań gulaszowych. Zagotuj sos i duś na małym ogniu. Jeśli gulasz jest za rzadki, dodaj do niego odrobinę mąki, a jeśli za gęsty – dolej odrobinę wody.

Danie możesz podawać z kaszą gryczaną, jęczmienną albo ziemniakami. Do gulaszu doskonale pasuje też kiszona kapusta lub ogórki. Równie dobrze może jednak skomponować się ze świeżym pieczywem – możliwości jest mnóstwo!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

70 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
70 ze 100
Doskonały bilans
Twoje danie jest doskonale zbilansowane
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
30.2g / 43%
Węglowodany
7.9g / 11%
Tłuszcze
14.6g / 46%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 2

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
M Marek
.

Przepis ok, tylko te czasy duszenia zależą od wołowiny jaką uda się kupić, uwaga cała kostka daje bardzo silny smak , lepiej dać pół.

P Piotr Ochotny
.

Udało mi sie to przygotować naprawdę pyszne wyszło i według przepisu.

MKS Expert
.
Expert

Cieszymy się i zachęcamy do wypróbowania także innych przepisów.

Pokaż więcej komentarzy