Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Co to jest sezonowanie mięsa na steki?

Sezonowanie lub dojrzewanie mięsa to czas potrzebny na to, aby surowe mięso nabrało odpowiedniej miękkości i stało się gotowe do jedzenia. Dzięki temu procesowi mięso bez obróbki cieplnej kruszeje nabierając wyjątkowego smaku.

Sezonowaniu podlegają tylko te szlachetniejsze części wołowiny przeznaczone na steki, np. pierwsza krzyżowa, rostbef, antrykot czy polędwica.

Sezonowanie dzielimy na takie, które odbywa się na mokro i na sucho. 

Sezonowanie na mokro polega na przechowywaniu części mięsa bez kości, lub pociętych już steków (antrykot, rostbef, itp) w folii próżniowej od 2 do 4 tygodni. Mięso nie traci wagi, kruszeje, staję się miękkie i soczyste.

Sezonowanie na sucho polega na przechowywaniu mięsa wraz z kością w stałej temperaturze i określonej wilgotności. Proces dojrzewania średnio trwa 2-4 tygodnie, ale może trwać dłużej. W trakcie sezonowania mięso traci nawet do 25% masy, więc cena za kg jest wyższa. Jeśli chodzi o smak, strukturę i jakość mięsa, antrykot sezonowany na sucho jest zdecydowanie dobrą inwestycją i alternatywą dla tego, które dojrzewało na mokro. 

Jeśli smakował ci antrykot, spróbuj z innymi elementami wołowy jak np rostbef czy polędwica. Każdy z tych kawałków ma swój smak, strukturę i nadaje się również do grillowania.  

Polecane artykuły

Jak usmażyć idealny stek? Sprawdź cenne porady
Jak usmażyć idealny stek? Sprawdź cenne porady
Jak długo smażyć stek?
Jak długo smażyć stek?
Przepis na dobry stek wołowy
Przepis na dobry stek wołowy
Zobacz więcej artykułów
Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu