Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Zupy
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na pomidory
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
  • Kontakt

Jak wybrać mięso wołowe?

Podstawą jest wybór miejsca, w którym zaopatrujesz się w wołowinę.

Staraj się znaleźć dobrego rzeźnika albo lokalnego dostawcę mięsa, którego zapytasz o świeżość mięsa. Korzystaj z takiej możliwości i dopytuj np. o gatunek wołowiny, jej świeżość, a nawet o to, co najlepiej z niej przygotować.

Jeśli nie masz takiego lokalnego dostawcy wołowiny, to przy wyborze mięsa zdaj się na swoje zmysły:

  • Po pierwsze oceń kolor mięsa. Świeże mięso ma jednorodną, czerwoną barwę, czasami może być odrobinę ciemniejsze, ale nie może posiadać ciemnoniebieskich czy zielonkawych plam. 

  • Tłuszcz na mięsie powinien być jędrny i jasnokremowy. 

  • Zapach świeżej wołowiny jest zawsze naturalny, przyjemny, mięsny. 

  • Powierzchnia mięsa nigdy nie jest lepka czy klejąca. Świeża wołowina jest delikatnie sprężysta i nie zrobisz w niej trwałego wgniecenia, gdyż mięso wróci do swojego kształtu. 

Polecane artykuły

Przepis na dobry stek wołowy
Przepis na dobry stek wołowy
Jak długo dusić wołowy strogonow?
Jak długo dusić wołowy strogonow?
Mięso wieprzowe - jakie wybrać?
Mięso wieprzowe - jakie wybrać?
Zobacz więcej artykułów
Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu