Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Jak wybrać mięso wołowe

Jak wybrać mięso wołowe?

Podstawą jest wybór miejsca, w którym zaopatrujesz się w wołowinę.

Staraj się znaleźć dobrego rzeźnika albo lokalnego dostawcę mięsa, którego zapytasz o świeżość mięsa. Korzystaj z takiej możliwości i dopytuj np. o gatunek wołowiny, jej świeżość, a nawet o to, co najlepiej z niej przygotować.

Jeśli nie masz takiego lokalnego dostawcy wołowiny, to przy wyborze mięsa zdaj się na swoje zmysły:

  • Po pierwsze oceń kolor mięsa. Świeże mięso ma jednorodną, czerwoną barwę, czasami może być odrobinę ciemniejsze, ale nie może posiadać ciemnoniebieskich czy zielonkawych plam. 

  • Tłuszcz na mięsie powinien być jędrny i jasnokremowy. 

  • Zapach świeżej wołowiny jest zawsze naturalny, przyjemny, mięsny. 

  • Powierzchnia mięsa nigdy nie jest lepka czy klejąca. Świeża wołowina jest delikatnie sprężysta i nie zrobisz w niej trwałego wgniecenia, gdyż mięso wróci do swojego kształtu. 
Załóż konto i odbierz e-book

Zaloguj się i odbierz e-book

Zyskaj dostęp do Strefy GGrill. 
 

Odkryj nowe, niepublikowane nigdzie indziej przepisy.

Pobierz e-book.

I wrzuć coś pysznego na ruszt!

 

Zaloguj się

Polecane artykuły

Przepis na dobry stek wołowy
Przepis na dobry stek wołowy
Jak długo dusić wołowy strogonow?
Jak długo dusić wołowy strogonow?
Mięso wieprzowe - jakie wybrać
Mięso wieprzowe - jakie wybrać?
Zobacz więcej artykułów
Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu