Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Podstawą jest wybór miejsca, w którym zaopatrujesz się w wołowinę.

Staraj się znaleźć dobrego rzeźnika albo lokalnego dostawcę mięsa, którego zapytasz o świeżość mięsa. Korzystaj z takiej możliwości i dopytuj np. o gatunek wołowiny, jej świeżość, a nawet o to, co najlepiej z niej przygotować.

Jeśli nie masz takiego lokalnego dostawcy wołowiny, to przy wyborze mięsa zdaj się na swoje zmysły:

  • Po pierwsze oceń kolor mięsa. Świeże mięso ma jednorodną, czerwoną barwę, czasami może być odrobinę ciemniejsze, ale nie może posiadać ciemnoniebieskich czy zielonkawych plam. 

  • Tłuszcz na mięsie powinien być jędrny i jasnokremowy

  • Zapach świeżej wołowiny jest zawsze naturalny, przyjemny, mięsny

  • Powierzchnia mięsa nigdy nie jest lepka czy klejąca. Świeża wołowina jest delikatnie sprężysta i nie zrobisz w niej trwałego wgniecenia, gdyż mięso wróci do swojego kształtu. 
Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty