Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Zupy
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na pomidory
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
  • Kontakt

Mięso wieprzowe - jakie wybrać ?

Wieprzowina to jeden z filarów polskiej kuchni, więc warto wiedzieć jak najlepiej przyrządzić poszczególne jej części.

BOCZEK

To jeden z najbardziej lubianych gatunków mięsa wieprzowego. I nic dziwnego! Jest wprawdzie bardzo tłusty i kaloryczny, ale dzięki temu – wyjątkowo smaczny (pamiętajmy, że tłuszcz jest nośnikiem smaku). Idealny do pieczenia – tak przyrządzony jest doskonały zarówno na ciepło, jak i na zimno. Oprócz tego boczek idealnie nadaje się na grill, do smażenia, duszenia oraz jako dodatek do zup, na przykład kapuśniaku czy grochówki.

POLĘDWICZKA

To najszlachetniejszy gatunek mięsa, wieprzowego, który nie wymaga długiej obróbki. Polędwiczki możesz smażyć lub piec. Sprawdzają się na gorąco, jako danie obiadowe i na zimno – podawane jako wędlina. Wypróbuj przepis na medaliony z polędwicy wieprzowej.

SCHAB

Nnajpopularniejszy rodzaj mięsa wieprzowego. Doskonale wychodzi pieczony – zarówno na ciepło, jak i na zimno – choć powszechnie uwielbiamy go pod postacią kotleta. Teraz możesz spróbować schabowego w nowej, ciekawej odsłonie dzięki WINIARY Pomysł na… Kotleciki schabowe w sosie z zielonym pieprzem!

SZYNKA

Zrobisz z niej znakomitą pieczeń, która będzie świetnie smakować również na zimno. Oprócz tego z szynki przyrządzisz bitki, kotlety panierowane czy tez na przykład faszerowaną roladę.

ŁOPATKA

Najlepsze mięso na gulasz, który możesz podać na przykład z plackami po zbójnicku. Wyrazisty w smaku gulasz paprykowy przygotujesz szybko i wygodnie z pomocą nowego WINIARY Pomysł na...gulasz paprykowy w piekarniku. Możesz ją też zamarynować, upiec i podać jako część dania głównego lub na zimno, do kanapek.

MIĘSO MIELONE

Mięso mielone można zrobić z różnych części wieprzowiny, np. z łopatki. Tak przygotowane doskonale nada się do przyrządzenia pysznego aromatycznego dania z pomocą WINIARY Pomysł na…Klopsiki w Sosie Bolońskim!

Polecane artykuły

Jak wybrać mięso wołowe?
Jak wybrać mięso wołowe?
Jak zrobić perfekcyjne mielone? Liczy się odpowiednie mięso, dodatki i przyprawy
Jak zrobić perfekcyjne mielone? Liczy się odpowiednie mięso, dodatki i przyprawy
Jak marynować mięso, by wydobyć z niego pełną kruchość?
Jak marynować mięso, by wydobyć z niego pełną kruchość?
Zobacz więcej artykułów
Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu