Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Mięso wieprzowe - jakie wybrać

Mięso wieprzowe - jakie wybrać ?

Wieprzowina to jeden z filarów polskiej kuchni, więc warto wiedzieć jak najlepiej przyrządzić poszczególne jej części.

BOCZEK

To jeden z najbardziej lubianych gatunków mięsa wieprzowego. I nic dziwnego! Jest wprawdzie bardzo tłusty i kaloryczny, ale dzięki temu – wyjątkowo smaczny (pamiętajmy, że tłuszcz jest nośnikiem smaku). Idealny do pieczenia – tak przyrządzony jest doskonały zarówno na ciepło, jak i na zimno. Oprócz tego boczek idealnie nadaje się na grill, do smażenia, duszenia oraz jako dodatek do zup, na przykład kapuśniaku czy grochówki.

Załóż konto i odbierz e-book

Zaloguj się i odbierz e-book

Zyskaj dostęp do Strefy GGrill. 
 

Odkryj nowe, niepublikowane nigdzie indziej przepisy.

Pobierz e-book.

I wrzuć coś pysznego na ruszt!

 

Zaloguj się

POLĘDWICZKA

To najszlachetniejszy gatunek mięsa, wieprzowego, który nie wymaga długiej obróbki. Polędwiczki możesz smażyć lub piec. Sprawdzają się na gorąco, jako danie obiadowe i na zimno – podawane jako wędlina. Wypróbuj przepis na medaliony z polędwicy wieprzowej.

SCHAB

Nnajpopularniejszy rodzaj mięsa wieprzowego. Doskonale wychodzi pieczony – zarówno na ciepło, jak i na zimno – choć powszechnie uwielbiamy go pod postacią kotleta. Teraz możesz spróbować schabowego w nowej, ciekawej odsłonie dzięki WINIARY Pomysł na… Kotleciki schabowe w sosie z zielonym pieprzem!

SZYNKA

Zrobisz z niej znakomitą pieczeń, która będzie świetnie smakować również na zimno. Oprócz tego z szynki przyrządzisz bitki, kotlety panierowane czy tez na przykład faszerowaną roladę.

ŁOPATKA

Najlepsze mięso na gulasz, który możesz podać na przykład z plackami po zbójnicku. Wyrazisty w smaku gulasz paprykowy przygotujesz szybko i wygodnie z pomocą nowego WINIARY Pomysł na...gulasz paprykowy w piekarniku. Możesz ją też zamarynować, upiec i podać jako część dania głównego lub na zimno, do kanapek.

MIĘSO MIELONE

Mięso mielone można zrobić z różnych części wieprzowiny, np. z łopatki. Tak przygotowane doskonale nada się do przyrządzenia pysznego aromatycznego dania z pomocą WINIARY Pomysł na…Klopsiki w Sosie Bolońskim!

Polecane artykuły

Jak wybrać mięso wołowe
Jak wybrać mięso wołowe?
Jak zrobić perfekcyjne mielone?
Jak zrobić perfekcyjne mielone? Liczy się odpowiednie mięso, dodatki i przyprawy
marynowane mięso
Jak marynować mięso, by wydobyć z niego pełną kruchość?
Zobacz więcej artykułów
Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu