BOCZEK
To jeden z najbardziej lubianych gatunków mięsa wieprzowego. I nic dziwnego! Jest wprawdzie bardzo tłusty i kaloryczny, ale dzięki temu – wyjątkowo smaczny (pamiętajmy, że tłuszcz jest nośnikiem smaku). Idealny do pieczenia – tak przyrządzony jest doskonały zarówno na ciepło, jak i na zimno. Oprócz tego boczek idealnie nadaje się na grill, do smażenia, duszenia oraz jako dodatek do zup, na przykład kapuśniaku czy grochówki.
POLĘDWICZKA
To najszlachetniejszy gatunek mięsa, wieprzowego, który nie wymaga długiej obróbki. Polędwiczki możesz smażyć lub piec. Sprawdzają się na gorąco, jako danie obiadowe i na zimno – podawane jako wędlina.
SCHAB
Nnajpopularniejszy rodzaj mięsa wieprzowego. Doskonale wychodzi pieczony – zarówno na ciepło, jak i na zimno – choć powszechnie uwielbiamy go pod postacią kotleta. Teraz możesz spróbować schabowego w nowej, ciekawej odsłonie dzięki WINIARY Pomysł na… Kotleciki schabowe w sosie z zielonym pieprzem!
SZYNKA
Zrobisz z niej znakomitą pieczeń, która będzie świetnie smakować również na zimno. Oprócz tego z szynki przyrządzisz bitki, kotlety panierowane czy tez na przykład faszerowaną roladę.
ŁOPATKA
Najlepsze mięso na gulasz, który możesz podać na przykład z plackami po zbójnicku. Wyrazisty w smaku gulasz paprykowy przygotujesz szybko i wygodnie z pomocą nowego WINIARY Pomysł na...gulasz paprykowy w piekarniku. Możesz ją też zamarynować, upiec i podać jako część dania głównego lub na zimno, do kanapek.
MIĘSO MIELONE
Mięso mielone można zrobić z różnych części wieprzowiny, np. z łopatki. Tak przygotowane doskonale nada się do przyrządzenia pysznego aromatycznego dania z pomocą WINIARY Pomysł na…Klopsiki w Sosie Bolońskim!