Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Jak marynować mięso, by wydobyć z niego pełną kruchość?

Marynaty bazują zazwyczaj na oliwie, occie, jogurcie lub winie z dodatkiem odpowiedniej kompozycji przypraw i ziół.

Jakie dodatki do marynaty wykorzystać?

Marynaty mają niepowtarzalny wpływ na smak mięsnych dań. To od dodatków zależy, czy nasze danie będzie ostre, łagodne czy nawet słodkie. Jakie dodatki najczęściej dodajemy do mięsa, by nabrało ono pełni walorów smakowych?

Są to przede wszystkim: musztarda, czosnek, zioła prowansalskie, oregano, majeranek, bazylia i pieprz. Dla osiągnięcia pełnej kruchości mięsa nie możemy zapomnieć o dodaniu odrobiny soli. W przygotowaniu marynaty do mięsa ogranicza nas jedynie wyobraźnia – możemy sięgnąć również po mniej oczywiste składniki, takie jak miód czy czarna herbata.

Marynowane mięso i Pomysły na... grilla WINIARY

Dobrze zamarynowane mięso zapewnią nam też trzy Pomysły na.. grilla WINIARY, które mają gotowe zestawy ziół i przypraw, a po wymieszaniu czy to z oliwą czy jogurtem, otrzymujemy gotową marynatę. Do wyboru są trzy:

  • barbecue do kurczaka oraz ziołowe masełko,
  • marynata słodkie chili do karkówki oraz dip czosnkowy,
  • marynata do karkówki śródziemnomorska oraz dip tzatziki.

Jak długo marynować mięso?

Co do zasady: im dłużej, tym lepiej. Oczywiście w granicach zdrowego rozsądku. Dobrze jest zostawić mięso w marynacie na noc w lodówce, dzięki czemu zyskujemy pewność, że została ona odpowiednio wchłonięta. Warto przy tym pamiętać, że długość marynowania mięsa w głównej mierze zależy od jego rodzaju, np. dziczyznę dobrze jest moczyć w mleku przez dobę, by wydobyć z niej kruchość.

O czym należy pamiętać podczas szybkiego marynowania mięsa?

  • Zadbaj o to, aby mięso w całości było pokryte marynatą. Powinno ono być jednakowej grubości, by marynata została wchłonięta równomiernie przez mięso. Pamiętaj też, że im cieńsze kawałki, tym wyraźniejszy osiągasz smak.

  • Kiedy masz do czynienia z grubymi kawałkami mięsa – można temu zaradzić nakłuwając i nacinając mięso, wtedy marynata będzie mogła wniknąć w głąb mięsa.

  • Unikaj mięsa mrożonego. Po rozmrożeniu wypuszcza ono wodę i soki, co znacznie utrudnia grillowanie. Mięso mrożone również znacznie opóźnia proces jego przygotowania.

Polecane artykuły

W jaki sposób zrobić marynatę suchą?
W jaki sposób zrobić marynatę suchą?
Jak zrobić marynatę mokrą?
Jak zrobić marynatę mokrą?
Jak marynować grzyby w occie i do czego je wykorzystać?
Jak marynować grzyby w occie i do czego je wykorzystać?
Zobacz więcej artykułów
Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu