Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Na mokro można marynować mięsa, warzywa, owoce oraz sery typu camembert, halloumi, feta itp.

Marynaty mokre to mix ulubionych suszonych i kruszonych ziół, przypraw w dowolnych proporcjach, połączonych z dowolnym płynem jak oliwa z oliwek, olej, wino, ocet, sok z cytrusów, sos sojowy, sos rybny, ketchup, musztarda itp.

Element płynny łączy suche składniki, tłuszcz jest nośnikiem smaku a kwas powoduje kruszenie mięsa. Dzięki takiej marynacie skracamy czas grillowania i nadajemy potrawom przyjemny smak i aromat. 

W przypadku ryb i niektórych owoców morza, kropienie sokiem z cytryny czy limonki na jakiś czas przed obróbką cieplną powoduje szybsze ścięcie białka, co znacznie skraca czas grillowania i zapobiega rozwojowi bakterii. 

W przypadku marynat mokrych czas marynowania możemy przedłużyć. Mięsa marynujemy kilka, kilkanaście lub nawet kilkadziesiąt godzin (np. wołowinę do popularnego francuskiego przepisu 'wołowina po burgundzku' należy marynować ok. 24 godziny w czerwonym winie z przyprawami!).  

Płynne marynaty można użyć nawet po upływie czasu marynowania. Po przefiltrowaniu i redukcji płynu (czyli długim i wolnym gotowaniu), stają się doskonałym sosem do naszych potraw z grilla!

Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty