Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Jak zrobić marynatę mokrą?

Na mokro można marynować mięsa, warzywa, owoce oraz sery typu camembert, halloumi, feta itp.

Marynaty mokre to mix ulubionych suszonych i kruszonych ziół, przypraw w dowolnych proporcjach, połączonych z dowolnym płynem jak oliwa z oliwek, olej, wino, ocet, sok z cytrusów, sos sojowy, sos rybny, ketchup, musztarda itp.

Element płynny łączy suche składniki, tłuszcz jest nośnikiem smaku a kwas powoduje kruszenie mięsa. Dzięki takiej marynacie skracamy czas grillowania i nadajemy potrawom przyjemny smak i aromat. 

W przypadku ryb i niektórych owoców morza, kropienie sokiem z cytryny czy limonki na jakiś czas przed obróbką cieplną powoduje szybsze ścięcie białka, co znacznie skraca czas grillowania i zapobiega rozwojowi bakterii. 

W przypadku marynat mokrych czas marynowania możemy przedłużyć. Mięsa marynujemy kilka, kilkanaście lub nawet kilkadziesiąt godzin (np. wołowinę do popularnego francuskiego przepisu 'wołowina po burgundzku' należy marynować ok. 24 godziny w czerwonym winie z przyprawami!).  

Płynne marynaty można użyć nawet po upływie czasu marynowania. Po przefiltrowaniu i redukcji płynu (czyli długim i wolnym gotowaniu), stają się doskonałym sosem do naszych potraw z grilla!

Polecane artykuły

Co to jest sezonowanie mięsa na steki?
Jak zrobić grilla? Poznaj zasady dobrego grillowania.
W jaki sposób zrobić marynatę suchą?
Zobacz więcej artykułów
Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu