Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Przepisy 135

Cytryna na wiele sposobów 

Chociaż ojczyzną cytrynowych drzewek są Chiny, to jednak od czasów średniowiecznych uprawiana jest ona przede wszystkim w całym obszarze śródziemnomorskim. Największą furorę zrobiła w połowie XVIII w., kiedy to odkryto, jak bardzo jest skuteczna w leczeniu szkorbutu. Wśród wszystkich cytrusów jest ona najbardziej wytrzymała na niskie temperatury i dobrze znosi uprawę doniczkową w warunkach domowych. 

Sok z cytryny używany jest do wielu potraw słodkich oraz wytrawnych. Często jest także bazą różnych sosów i marynat mięsnych. Dodanie kilku kropel soku z cytryny do ryby powoduje zanik jej charakterystycznego i nie dla wszystkich miłego zapachu. Sok zapobiega także ciemnieniu niektórych warzyw i owoców, dlatego też zawsze daje się nieco cytryny do sałatek z jabłkiem, marchewką czy awokado. Skórka z cytryny jest niezwykle aromatyczna, dlatego też często stosuje się ją do słodkich wypieków. 

Pyszne desery z dodatkiem cytryny 

Cytryna jest często dodawana do ciasta drożdżowego, ucieranego czy lekkich biszkoptów, nadając im świeżego, nieco egzotycznego zapachu. Z jej dodatkiem można przygotować także znakomity sernik z truskawkami upieczony na chrupiącym spodzie z ciasteczek zbożowych, przez co bardzo podobny do tarty. Puszysta masa serowo-budyniowa i świeże owoce sprawiają, że sernik będzie idealnym dodatkiem do popołudniowej kawy. Kwaśny cytrus jest także niezbędnym składnikiem deseru cytrynowego, wprost idealnego na upalne dni. Pyszny krem, lekka pianka i odrobina mięty doskonale chłodzą i orzeźwiają. 

Dania wytrawne z cytryną 

Soczysta cytryna jest nieodłącznym składnikiem wszelkiego rodzaju ryb oraz owoców morza. Sokiem skrapia się świeżo usmażonego łososia, chrupiące kalmary w panierce czy grillowane krewetki. Całe plasterki cytryny warto dorzucić do pieczonego w ziołach pstrąga, dzięki czemu delikatne mięso nabiera bardziej wyrazistego smaku. 

Jednak nie tylko ryby lubią dodatek cytrusa. Na niedzielny obiad warto przygotować kurczaka z cytryną i czosnkiem, natartego aromatycznymi ziołami i przyprawami lub pyszne szaszłyki zapiekane na grillu i składające się jedynie z filetów i ćwiartek cytryny. Do tych pysznych dań warto podać lekkie sałatki z chrupiących warzyw skropione dressingiem na bazie soku cytrynowego.