Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Ciasto szpinakowe z truskawkami i galaretką

Ciasto szpinakowe z truskawkami i galaretką

(0)
2 godz 9 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

8 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  opakowanie
Galaretka o smaku truskawkowym WINIARY
450  g
Szpinak świeży
3 
Jajko
200  g
Cukier
150  ml
Olej
1 
Cytryna
450  g
Mąka pszenna pełnoziarnista
2  łyżeczek
Proszek do pieczenia WINIARY
250  g
Serek mascarpone
200  g
Śmietanka 30%
4  łyżek
Cukier
20  g
Żelatyna WINIARY
150  g
Truskawki
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
16.22 g
Węglowodany
78.55 g
Tłuszcze
36.75 g
Wartość energetyczna
683.39 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Przygotowanie

129 min
  • Krok 1

    10 min
    Zacznij od przygotowania biszkoptu szpinakowego. Zblanszuj szpinak, przelewając go wrzątkiem, a następnie zblenduj na jednolity mus i odsącz z płynu na drobnym sitku.
  • Krok 2

    5 min
    Jajka z cukrem ubij na puszystą pianę.
  • Krok 3

    3 min
    Cały czas ubijając, wlewaj olej cienkim strumieniem.
  • Krok 4

    5 min
    Dodaj sok z cytryny i mus ze szpinaku. Wymieszaj delikatnie do połączenia składników.
  • Krok 5

    3 min
    Następnie dosyp do uzyskanej masy przesianą przez sito mąkę z proszkiem do pieczenia i ponownie wymieszaj całość.
  • Krok 6

    40 min
    Masę na biszkopt wlej do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 170°C. Po upieczeniu pozostaw biszkopt do wystudzenia.
  • Krok 7

    5 min
    W tym czasie przygotuj krem do przełożenia ciasta. Schłodzony serek mascarpone zmiksuj ze śmietanką i 4 łyżkami cukru.
  • Krok 8

    3 min
    Żelatynę rozpuść w odrobinie zimnej wody i dodaj do kremu. Wymieszaj dokładnie.
  • Krok 9

    5 min
    Wystudzony biszkopt przekrój wzdłuż na dwie części. Dolną umieść z powrotem w formie i rozsmaruj na niej krem.
  • Krok 10

    30 min
    Wstaw do lodówki na minimum pół godziny.
  • Krok 11

    5 min
    Przygotuj Galaretkę o smaku truskawkowym WINIARY według przepisu na opakowaniu.
  • Krok 12

    10 min
    Truskawki umyj, kilka pozostaw do dekoracji, a resztę pokrój na mniejsze kawałki. Rozłóż je na warstwie kremu, a następnie zalej ostrożnie wystudzoną galaretką. Możesz poczekać aż galaretka lekko stężeje przed wylaniem. Odstaw do całkowitego zastygnięcia.
  • Krok 13

    5 min
    Drugą część biszkoptu poszarp i posyp nim całe ciasto. Przed podaniem udekoruj pozostałymi truskawkami.
Ciasto szpinakowe z truskawkami i galaretką

Krok 1 z 13

Zacznij od przygotowania biszkoptu szpinakowego. Zblanszuj szpinak, przelewając go wrzątkiem, a następnie zblenduj na jednolity mus i odsącz z płynu na drobnym sitku.

Ciasto szpinakowe z truskawkami i galaretką

Krok 2 z 13

Jajka z cukrem ubij na puszystą pianę.

Ciasto szpinakowe z truskawkami i galaretką

Krok 3 z 13

Cały czas ubijając, wlewaj olej cienkim strumieniem.

Ciasto szpinakowe z truskawkami i galaretką

Krok 4 z 13

Dodaj sok z cytryny i mus ze szpinaku. Wymieszaj delikatnie do połączenia składników.

Ciasto szpinakowe z truskawkami i galaretką

Krok 5 z 13

Następnie dosyp do uzyskanej masy przesianą przez sito mąkę z proszkiem do pieczenia i ponownie wymieszaj całość.

Ciasto szpinakowe z truskawkami i galaretką

Krok 6 z 13

Masę na biszkopt wlej do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 170°C. Po upieczeniu pozostaw biszkopt do wystudzenia.

Ciasto szpinakowe z truskawkami i galaretką

Krok 7 z 13

W tym czasie przygotuj krem do przełożenia ciasta. Schłodzony serek mascarpone zmiksuj ze śmietanką i 4 łyżkami cukru.

Ciasto szpinakowe z truskawkami i galaretką

Krok 8 z 13

Żelatynę rozpuść w odrobinie zimnej wody i dodaj do kremu. Wymieszaj dokładnie.

Ciasto szpinakowe z truskawkami i galaretką

Krok 9 z 13

Wystudzony biszkopt przekrój wzdłuż na dwie części. Dolną umieść z powrotem w formie i rozsmaruj na niej krem.

Ciasto szpinakowe z truskawkami i galaretką

Krok 10 z 13

Wstaw do lodówki na minimum pół godziny.

Ciasto szpinakowe z truskawkami i galaretką

Krok 11 z 13

Przygotuj Galaretkę o smaku truskawkowym WINIARY według przepisu na opakowaniu.

Ciasto szpinakowe z truskawkami i galaretką

Krok 12 z 13

Truskawki umyj, kilka pozostaw do dekoracji, a resztę pokrój na mniejsze kawałki. Rozłóż je na warstwie kremu, a następnie zalej ostrożnie wystudzoną galaretką. Możesz poczekać aż galaretka lekko stężeje przed wylaniem. Odstaw do całkowitego zastygnięcia.

Ciasto szpinakowe z truskawkami i galaretką

Krok 13 z 13

Drugą część biszkoptu poszarp i posyp nim całe ciasto. Przed podaniem udekoruj pozostałymi truskawkami.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Deser
  • Jajka
  • Warzywa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Wiosenny torcik z kremem budyniowym i truskawkami blogera Kraina Sosny

    Wiosenny torcik z kremem budyniowym i truskawkami blogera Kraina Sosny

    1 godz 10 min Średni
  • Kakaowy biszkopt przekładany truskawkami w galaretce, sernikiem oraz kremem z budyniem Winiary

    Kakaowy biszkopt przekładany truskawkami w galaretce, sernikiem oraz kremem z budyniem Winiary

    4 godz Łatwy
  • Torcik porzeczkowo kokosowy z galaretką i porzeczkową glazurą blogerki Gotuję bo lubię

    Torcik porzeczkowo kokosowy z galaretką i porzeczkową glazurą blogerki Gotuję bo lubię

    15 godz 40 min Łatwy
  • Ciasto marchewkowe z mascarpone i orzechami

    Ciasto marchewkowe z mascarpone i orzechami

    4 godz 3 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu