Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Ciasto szpinakowe z truskawkami i galaretką

(0)
2 godz 9 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Ten przepis możesz dodać do Planera posiłków dostępnego na naszej stronie.

Kliknij w przycisk poniżej "Dodaj do My Menu Plan", żeby urozmaicić swój jadłospis lub wejdź do My Menu Plan z poziomu menu strony, zaloguj się i wybieraj spośród setek przepisów, które dla Ciebie przygotowaliśmy. Dowiedz się więcej o Planerze posiłków i zaplanuj swoje menu.
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

8 8 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  opakowanie
Galaretka o smaku truskawkowym WINIARY
450  g
Szpinak świeży
3 
Jajko
200  g
Cukier
150  ml
Olej
1 
Cytryna
450  g
Mąka pszenna pełnoziarnista
2  łyżeczek
Proszek do pieczenia WINIARY
250  g
Serek mascarpone
200  g
Śmietanka 30%
4  łyżek
Cukier
20  g
Żelatyna WINIARY
150  g
Truskawki
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
16.22 g
Węglowodany
78.55 g
Tłuszcze
36.75 g
Wartość energetyczna
683.39 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Przygotowanie

129 min
  • Krok 1

    10 min
    Zacznij od przygotowania biszkoptu szpinakowego. Zblanszuj szpinak, przelewając go wrzątkiem, a następnie zblenduj na jednolity mus i odsącz z płynu na drobnym sitku.
  • Krok 2

    5 min
    Jajka z cukrem ubij na puszystą pianę.
  • Krok 3

    3 min
    Cały czas ubijając, wlewaj olej cienkim strumieniem.
  • Krok 4

    5 min
    Dodaj sok z cytryny i mus ze szpinaku. Wymieszaj delikatnie do połączenia składników.
  • Krok 5

    3 min
    Następnie dosyp do uzyskanej masy przesianą przez sito mąkę z proszkiem do pieczenia i ponownie wymieszaj całość.
  • Krok 6

    40 min
    Masę na biszkopt wlej do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 170°C. Po upieczeniu pozostaw biszkopt do wystudzenia.
  • Krok 7

    5 min
    W tym czasie przygotuj krem do przełożenia ciasta. Schłodzony serek mascarpone zmiksuj ze śmietanką i 4 łyżkami cukru.
  • Krok 8

    3 min
    Żelatynę rozpuść w odrobinie zimnej wody i dodaj do kremu. Wymieszaj dokładnie.
  • Krok 9

    5 min
    Wystudzony biszkopt przekrój wzdłuż na dwie części. Dolną umieść z powrotem w formie i rozsmaruj na niej krem.
  • Krok 10

    30 min
    Wstaw do lodówki na minimum pół godziny.
  • Krok 11

    5 min
    Przygotuj Galaretkę o smaku truskawkowym WINIARY według przepisu na opakowaniu.
  • Krok 12

    10 min
    Truskawki umyj, kilka pozostaw do dekoracji, a resztę pokrój na mniejsze kawałki. Rozłóż je na warstwie kremu, a następnie zalej ostrożnie wystudzoną galaretką. Możesz poczekać aż galaretka lekko stężeje przed wylaniem. Odstaw do całkowitego zastygnięcia.
  • Krok 13

    5 min
    Drugą część biszkoptu poszarp i posyp nim całe ciasto. Przed podaniem udekoruj pozostałymi truskawkami.
Ciasto szpinakowe z truskawkami i galaretką

Krok 1 z 13

Zacznij od przygotowania biszkoptu szpinakowego. Zblanszuj szpinak, przelewając go wrzątkiem, a następnie zblenduj na jednolity mus i odsącz z płynu na drobnym sitku.

Ciasto szpinakowe z truskawkami i galaretką

Krok 2 z 13

Jajka z cukrem ubij na puszystą pianę.

Ciasto szpinakowe z truskawkami i galaretką

Krok 3 z 13

Cały czas ubijając, wlewaj olej cienkim strumieniem.

Ciasto szpinakowe z truskawkami i galaretką

Krok 4 z 13

Dodaj sok z cytryny i mus ze szpinaku. Wymieszaj delikatnie do połączenia składników.

Ciasto szpinakowe z truskawkami i galaretką

Krok 5 z 13

Następnie dosyp do uzyskanej masy przesianą przez sito mąkę z proszkiem do pieczenia i ponownie wymieszaj całość.

Ciasto szpinakowe z truskawkami i galaretką

Krok 6 z 13

Masę na biszkopt wlej do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 170°C. Po upieczeniu pozostaw biszkopt do wystudzenia.

Ciasto szpinakowe z truskawkami i galaretką

Krok 7 z 13

W tym czasie przygotuj krem do przełożenia ciasta. Schłodzony serek mascarpone zmiksuj ze śmietanką i 4 łyżkami cukru.

Ciasto szpinakowe z truskawkami i galaretką

Krok 8 z 13

Żelatynę rozpuść w odrobinie zimnej wody i dodaj do kremu. Wymieszaj dokładnie.

Ciasto szpinakowe z truskawkami i galaretką

Krok 9 z 13

Wystudzony biszkopt przekrój wzdłuż na dwie części. Dolną umieść z powrotem w formie i rozsmaruj na niej krem.

Ciasto szpinakowe z truskawkami i galaretką

Krok 10 z 13

Wstaw do lodówki na minimum pół godziny.

Ciasto szpinakowe z truskawkami i galaretką

Krok 11 z 13

Przygotuj Galaretkę o smaku truskawkowym WINIARY według przepisu na opakowaniu.

Ciasto szpinakowe z truskawkami i galaretką

Krok 12 z 13

Truskawki umyj, kilka pozostaw do dekoracji, a resztę pokrój na mniejsze kawałki. Rozłóż je na warstwie kremu, a następnie zalej ostrożnie wystudzoną galaretką. Możesz poczekać aż galaretka lekko stężeje przed wylaniem. Odstaw do całkowitego zastygnięcia.

Ciasto szpinakowe z truskawkami i galaretką

Krok 13 z 13

Drugą część biszkoptu poszarp i posyp nim całe ciasto. Przed podaniem udekoruj pozostałymi truskawkami.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Deser
  • Jajka
  • Warzywa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Wiosenny torcik z kremem budyniowym i truskawkami blogera Kraina Sosny

    1 godz 10 min Średni
  • Kakaowy biszkopt przekładany truskawkami w galaretce, sernikiem oraz kremem z budyniem Winiary

    4 godz Łatwy
  • Torcik porzeczkowo kokosowy z galaretką i porzeczkową glazurą blogerki Gotuję bo lubię

    15 godz 40 min Łatwy
  • Ciasto marchewkowe z mascarpone i orzechami

    4 godz 3 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu