Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Ciasto szpinakowe z truskawkami i galaretką

(0)
2 godz 9 min
Łatwy
Winiary winiary.pl
Od ponad 80 lat ułatwiamy przygotowywanie smakowitych dań w Twojej kuchni. Jesteśmy zawsze pod ręką! Nasze produkty pomagają w przygotowaniu zarówno polskich, tradycyjnych dań, jak i zaskakujących, nowoczesnych potraw inspirowanych kuchniami świata. Z nami gotujesz pysznie, sprytnie i mądrze: bez marnowania składników czy produktów. Zaproś nas do swojego rodzinnego stołu!
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
8 8 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

450  g
Szpinak świeży
3 
Jajko
200  g
Cukier
150  ml
Olej
1 
Cytryna
450  g
Mąka pszenna pełnoziarnista
250  g
Serek mascarpone
200  g
Śmietanka 30%
4  łyżek
Cukier
150  g
Truskawki

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
16.22 g
Węglowodany
78.57 g
Tłuszcze
36.75 g
Wartość energetyczna
683.48 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

129 min
Krok 1
10 min
Zacznij od przygotowania biszkoptu szpinakowego. Zblanszuj szpinak, przelewając go wrzątkiem, a następnie zblenduj na jednolity mus i odsącz z płynu na drobnym sitku.
Krok 2
5 min
Jajka z cukrem ubij na puszystą pianę.
Krok 3
3 min
Cały czas ubijając, wlewaj olej cienkim strumieniem.
Krok 4
5 min
Dodaj sok z cytryny i mus ze szpinaku. Wymieszaj delikatnie do połączenia składników.
Krok 5
3 min
Następnie dosyp do uzyskanej masy przesianą przez sito mąkę z proszkiem do pieczenia i ponownie wymieszaj całość.
Krok 6
40 min
Masę na biszkopt wlej do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 170°C. Po upieczeniu pozostaw biszkopt do wystudzenia.
Krok 7
5 min
W tym czasie przygotuj krem do przełożenia ciasta. Schłodzony serek mascarpone zmiksuj ze śmietanką i 4 łyżkami cukru.
Krok 8
3 min
Żelatynę rozpuść w odrobinie zimnej wody i dodaj do kremu. Wymieszaj dokładnie.
Krok 9
5 min
Wystudzony biszkopt przekrój wzdłuż na dwie części. Dolną umieść z powrotem w formie i rozsmaruj na niej krem.
Krok 10
30 min
Wstaw do lodówki na minimum pół godziny.
Krok 11
5 min
Przygotuj Galaretkę o smaku truskawkowym WINIARY według przepisu na opakowaniu.
Krok 12
10 min
Truskawki umyj, kilka pozostaw do dekoracji, a resztę pokrój na mniejsze kawałki. Rozłóż je na warstwie kremu, a następnie zalej ostrożnie wystudzoną galaretką. Możesz poczekać aż galaretka lekko stężeje przed wylaniem. Odstaw do całkowitego zastygnięcia.
Krok 13
5 min
Drugą część biszkoptu poszarp i posyp nim całe ciasto. Przed podaniem udekoruj pozostałymi truskawkami.
Ciasto szpinakowe z truskawkami i galaretką

Krok 1 z 13

Zacznij od przygotowania biszkoptu szpinakowego. Zblanszuj szpinak, przelewając go wrzątkiem, a następnie zblenduj na jednolity mus i odsącz z płynu na drobnym sitku.

Ciasto szpinakowe z truskawkami i galaretką

Krok 2 z 13

Jajka z cukrem ubij na puszystą pianę.

Ciasto szpinakowe z truskawkami i galaretką

Krok 3 z 13

Cały czas ubijając, wlewaj olej cienkim strumieniem.

Ciasto szpinakowe z truskawkami i galaretką

Krok 4 z 13

Dodaj sok z cytryny i mus ze szpinaku. Wymieszaj delikatnie do połączenia składników.

Ciasto szpinakowe z truskawkami i galaretką

Krok 5 z 13

Następnie dosyp do uzyskanej masy przesianą przez sito mąkę z proszkiem do pieczenia i ponownie wymieszaj całość.

Ciasto szpinakowe z truskawkami i galaretką

Krok 6 z 13

Masę na biszkopt wlej do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 170°C. Po upieczeniu pozostaw biszkopt do wystudzenia.

Ciasto szpinakowe z truskawkami i galaretką

Krok 7 z 13

W tym czasie przygotuj krem do przełożenia ciasta. Schłodzony serek mascarpone zmiksuj ze śmietanką i 4 łyżkami cukru.

Ciasto szpinakowe z truskawkami i galaretką

Krok 8 z 13

Żelatynę rozpuść w odrobinie zimnej wody i dodaj do kremu. Wymieszaj dokładnie.

Ciasto szpinakowe z truskawkami i galaretką

Krok 9 z 13

Wystudzony biszkopt przekrój wzdłuż na dwie części. Dolną umieść z powrotem w formie i rozsmaruj na niej krem.

Ciasto szpinakowe z truskawkami i galaretką

Krok 10 z 13

Wstaw do lodówki na minimum pół godziny.

Ciasto szpinakowe z truskawkami i galaretką

Krok 11 z 13

Przygotuj Galaretkę o smaku truskawkowym WINIARY według przepisu na opakowaniu.

Ciasto szpinakowe z truskawkami i galaretką

Krok 12 z 13

Truskawki umyj, kilka pozostaw do dekoracji, a resztę pokrój na mniejsze kawałki. Rozłóż je na warstwie kremu, a następnie zalej ostrożnie wystudzoną galaretką. Możesz poczekać aż galaretka lekko stężeje przed wylaniem. Odstaw do całkowitego zastygnięcia.

Ciasto szpinakowe z truskawkami i galaretką

Krok 13 z 13

Drugą część biszkoptu poszarp i posyp nim całe ciasto. Przed podaniem udekoruj pozostałymi truskawkami.

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha