Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Zacznij od przygotowania biszkoptu szpinakowego. Zblanszuj szpinak, przelewając go wrzątkiem, a następnie zblenduj na jednolity mus i odsącz z płynu na drobnym sitku.
Jajka z cukrem ubij na puszystą pianę.
Cały czas ubijając, wlewaj olej cienkim strumieniem.
Dodaj sok z cytryny i mus ze szpinaku. Wymieszaj delikatnie do połączenia składników.
Następnie dosyp do uzyskanej masy przesianą przez sito mąkę z proszkiem do pieczenia i ponownie wymieszaj całość.
Masę na biszkopt wlej do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 170°C. Po upieczeniu pozostaw biszkopt do wystudzenia.
W tym czasie przygotuj krem do przełożenia ciasta. Schłodzony serek mascarpone zmiksuj ze śmietanką i 4 łyżkami cukru.
Żelatynę rozpuść w odrobinie zimnej wody i dodaj do kremu. Wymieszaj dokładnie.
Wystudzony biszkopt przekrój wzdłuż na dwie części. Dolną umieść z powrotem w formie i rozsmaruj na niej krem.
Wstaw do lodówki na minimum pół godziny.
Przygotuj Galaretkę o smaku truskawkowym WINIARY według przepisu na opakowaniu.
Truskawki umyj, kilka pozostaw do dekoracji, a resztę pokrój na mniejsze kawałki. Rozłóż je na warstwie kremu, a następnie zalej ostrożnie wystudzoną galaretką. Możesz poczekać aż galaretka lekko stężeje przed wylaniem. Odstaw do całkowitego zastygnięcia.
Drugą część biszkoptu poszarp i posyp nim całe ciasto. Przed podaniem udekoruj pozostałymi truskawkami.
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Zapisz
Komentarze 0