Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Ciasto cytrynowe

Ciasto cytrynowe

(1)
2 godz
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

20 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
5 
Jajko
1  szczypta
Sól
125  g
Cukier
110  g
Mąka tortowa
45  g
Mąka ziemniaczana
4  opakowań
Budyń o smaku śmietankowym WINIARY
200  g
Masło
4  szklanek
Woda
0.75  szklanka
Cukier
3 
Cytryna
2 
Żółtko
500  ml
Śmietanka 30%
1  opakowanie
Galaretka o smaku cytrynowym WINIARY
1  opakowanie
Cukier wanilinowy WINIARY
3  opakowań
Herbatniki
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
4.44 g
Węglowodany
28.68 g
Tłuszcze
20.43 g
Wartość energetyczna
311.98 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Trzywarstwowa, śmietankowo-cytrynowa rozpusta. Ciasto cytrynowe to puszyste, słodko-kwaśne połączenie delikatnego biszkoptu, masy śmietankowej i budyniu cytrynowego. Ciasto cytrynowe na biszkopcie warte jest każdej poświęconej mu chwili, za które odwdzięczy się aksamitną konsystencją i wyjątkowym smakiem. Ciasta cytrynowego wystarczy na całą dużą blachę, więc będzie świetnym pretekstem do zaproszenia przyjaciół i rodziny – na pewno zostanie zjedzone do ostatniego, cytrynowego okruszka.


Podoba Ci się ten przepis? Dodaj go do swojej książki kucharskiej. Załóż ją TUTAJ.

Przygotowanie

120 min
  • Krok 1

    10 min
    Ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Cały czas ubijając, stopniowo dodawaj cukier. Dodaj żółtka i krótko zmiksuj.
  • Krok 2

    5 min
    Do powstałej masy dodaj mąkę i skrobię i delikatnie wymieszaj szpatułką.
  • Krok 3

    25 min
    Wylej do foremki (29x34 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz około 20-25 minut (do suchego patyczka) w 180 stopniach.
  • Krok 4

    15 min
    W 1 szklance zimnej wody rozpuść budynie i cukier. Rozpuszczone wlej do 750 ml (3 szklanki) wrzącej wody i gotuj to zgęstnienia.
  • Krok 5

    10 min
    Do powstałego budyniu dodaj masło i mieszaj do rozpuszczenia. Dodaj 2 żółtka i sok z 3 cytryn. Dokładnie wymieszaj. Ciepłą masę wylej na upieczony biszkopt.
  • Krok 6

    10 min
    Galaretkę cytrynową rozpuść w 1 szklanki gorącej wody i odstaw do wystygnięcia, aż zacznie tężeć.
  • Krok 7

    10 min
    Śmietankę ubij na bitą śmietanę, dodaj cukier waniliowy i tężejącą galaretkę. Wylej na zimną masę budyniową.
  • Krok 8

    5 min
    Herbatniki mocz w soku z cytryny i układaj rzędami na warstwie śmietankowej.
  • Krok 9

    30 min
    Ciasto włóż do lodówki aby stężało. Najlepiej smakuje na drugi dzień.
Ciasto cytrynowe

Krok 1 z 9

Ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Cały czas ubijając, stopniowo dodawaj cukier. Dodaj żółtka i krótko zmiksuj.

Ciasto cytrynowe

Krok 2 z 9

Do powstałej masy dodaj mąkę i skrobię i delikatnie wymieszaj szpatułką.

Ciasto cytrynowe

Krok 3 z 9

Wylej do foremki (29x34 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz około 20-25 minut (do suchego patyczka) w 180 stopniach.

Ciasto cytrynowe

Krok 4 z 9

W 1 szklance zimnej wody rozpuść budynie i cukier. Rozpuszczone wlej do 750 ml (3 szklanki) wrzącej wody i gotuj to zgęstnienia.

Ciasto cytrynowe

Krok 5 z 9

Do powstałego budyniu dodaj masło i mieszaj do rozpuszczenia. Dodaj 2 żółtka i sok z 3 cytryn. Dokładnie wymieszaj. Ciepłą masę wylej na upieczony biszkopt.

Ciasto cytrynowe

Krok 6 z 9

Galaretkę cytrynową rozpuść w 1 szklanki gorącej wody i odstaw do wystygnięcia, aż zacznie tężeć.

Ciasto cytrynowe

Krok 7 z 9

Śmietankę ubij na bitą śmietanę, dodaj cukier waniliowy i tężejącą galaretkę. Wylej na zimną masę budyniową.

Ciasto cytrynowe

Krok 8 z 9

Herbatniki mocz w soku z cytryny i układaj rzędami na warstwie śmietankowej.

Ciasto cytrynowe

Krok 9 z 9

Ciasto włóż do lodówki aby stężało. Najlepiej smakuje na drugi dzień.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 2

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
T Tomasz

Stary jak świat przepis, którego szukałem. Pamiętam to ciasto z czasów mojego dzieciństwa. Przepis idealnie dopracowany. Wszystko ze sobą genialnie współgra tworząc tą "śmietankowo cytrynową" rozpustę

Winiary
Expert

Jesteśmy pewni, że to nie jedyny przepis na przysmak z dzieciństwa, jaki znajdziesz na Winiary.pl!

Z Ziuta

Polecam. jest pyszne

Winiary
Expert

Super!

Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Ciasto
  • Deser
  • Impreza
  • Jajka
  • Karnawał
  • Popołudniowa przekąska
  • Uroczystość
  • Urodziny
  • Wielkanoc

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Ciasto z musem truskawkowym bez pieczenia

    Ciasto z musem truskawkowym bez pieczenia

    13 godz 55 min Średni
  • Pastelowy sernik na zimno bez pieczenia

    Pastelowy sernik na zimno bez pieczenia

    1 godz 30 min Łatwy
  • Kakaowy biszkopt przekładany truskawkami w galaretce, sernikiem oraz kremem z budyniem Winiary

    Kakaowy biszkopt przekładany truskawkami w galaretce, sernikiem oraz kremem z budyniem Winiary

    4 godz Łatwy
  • Warstwowa rolada z owocami

    Warstwowa rolada z owocami

    1 godz 10 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu