Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Ciasto cytrynowe

0
120 min
Łatwy

Składniki

-
20 20 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

5 
Jajko
1 szczypta
Sól
125 g
Cukier
110 g
Mąka tortowa
45 g
Mąka ziemniaczana
4 paczek
Budyń o smaku śmietankowym WINIARY
200 g
Masło
4 szklanek
Woda
0.75 szklanka
Cukier
3 
Cytryna
2 
Żółtko
500 ml
Śmietanka 30%
1 paczka
Galaretka o smaku cytrynowym WINIARY
1 paczka
Cukier wanilinowy WINIARY
3 paczek
Herbatniki

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
28.68 g
Białko
4.44 g
Wartość energetyczna
311.98 kcal
Tłuszcze
20.43 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

120 min
Krok 1
10 min
Ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Cały czas ubijając, stopniowo dodawaj cukier. Dodaj żółtka i krótko zmiksuj.
Krok 2
5 min
Do powstałej masy dodaj mąkę i skrobię i delikatnie wymieszaj szpatułką.
Krok 3
25 min
Wylej do foremki (29x34 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz około 20-25 minut (do suchego patyczka) w 180 stopniach.
Krok 4
15 min
W 1 szklance zimnej wody rozpuść budynie i cukier. Rozpuszczone wlej do 750 ml (3 szklanki) wrzącej wody i gotuj to zgęstnienia.
Krok 5
10 min
Do powstałego budyniu dodaj masło i mieszaj do rozpuszczenia. Dodaj 2 żółtka i sok z 3 cytryn. Dokładnie wymieszaj. Ciepłą masę wylej na upieczony biszkopt.
Krok 6
10 min
Galaretkę cytrynową rozpuść w 1 szklanki gorącej wody i odstaw do wystygnięcia, aż zacznie tężeć.
Krok 7
10 min
Śmietankę ubij na bitą śmietanę, dodaj cukier waniliowy i tężejącą galaretkę. Wylej na zimną masę budyniową.
Krok 8
5 min
Herbatniki mocz w soku z cytryny i układaj rzędami na warstwie śmietankowej.
Krok 9
30 min
Ciasto włóż do lodówki aby stężało. Najlepiej smakuje na drugi dzień.
Ciasto cytrynowe

Krok 1 z 9

Ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Cały czas ubijając, stopniowo dodawaj cukier. Dodaj żółtka i krótko zmiksuj.

Ciasto cytrynowe

Krok 2 z 9

Do powstałej masy dodaj mąkę i skrobię i delikatnie wymieszaj szpatułką.

Ciasto cytrynowe

Krok 3 z 9

Wylej do foremki (29x34 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz około 20-25 minut (do suchego patyczka) w 180 stopniach.

Ciasto cytrynowe

Krok 4 z 9

W 1 szklance zimnej wody rozpuść budynie i cukier. Rozpuszczone wlej do 750 ml (3 szklanki) wrzącej wody i gotuj to zgęstnienia.

Ciasto cytrynowe

Krok 5 z 9

Do powstałego budyniu dodaj masło i mieszaj do rozpuszczenia. Dodaj 2 żółtka i sok z 3 cytryn. Dokładnie wymieszaj. Ciepłą masę wylej na upieczony biszkopt.

Ciasto cytrynowe

Krok 6 z 9

Galaretkę cytrynową rozpuść w 1 szklanki gorącej wody i odstaw do wystygnięcia, aż zacznie tężeć.

Ciasto cytrynowe

Krok 7 z 9

Śmietankę ubij na bitą śmietanę, dodaj cukier waniliowy i tężejącą galaretkę. Wylej na zimną masę budyniową.

Ciasto cytrynowe

Krok 8 z 9

Herbatniki mocz w soku z cytryny i układaj rzędami na warstwie śmietankowej.

Ciasto cytrynowe

Krok 9 z 9

Ciasto włóż do lodówki aby stężało. Najlepiej smakuje na drugi dzień.

Trzywarstwowa, śmietankowo-cytrynowa rozpusta. Ciasto cytrynowe to puszyste, słodko-kwaśne połączenie delikatnego biszkoptu, masy śmietankowej i budyniu cytrynowego. Ciasto cytrynowe na biszkopcie warte jest każdej poświęconej mu chwili, za które odwdzięczy się aksamitną konsystencją i wyjątkowym smakiem. Ciasta cytrynowego wystarczy na całą dużą blachę, więc będzie świetnym pretekstem do zaproszenia przyjaciół i rodziny – na pewno zostanie zjedzone do ostatniego, cytrynowego okruszka.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 2

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
T Tomasz
.

Stary jak świat przepis, którego szukałem. Pamiętam to ciasto z czasów mojego dzieciństwa. Przepis idealnie dopracowany. Wszystko ze sobą genialnie współgra tworząc tą "śmietankowo cytrynową" rozpustę

Z Ziuta
.

Polecam. jest pyszne

Pokaż więcej komentarzy