Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Korzenne ciasto marchewkowe
Dodaj do CookBook

Korzenne ciasto marchewkowe

(1)
1 godz 40 min
Łatwy
Kup składniki
Robert Harna
Robert Harna winiary.pl
Jestem szefem kuchni, stylistą i konsultantem kulinarnym, lecz przede wszystkim pasjonatem gotowania. Moją specjalnością są potrawy klasyczne, do których jednak zawsze dodaję coś autorskiego. Jest to więc klasyka z twistem!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

20 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  opakowanie
Cukier wanilinowy WINIARY
1.5  łyżeczek
Proszek do pieczenia
375  g
Marchewka starta
320  g
Mąka pszenna
1  szklanka
Olej
5 
Jajko
250  g
Cukier brązowy
0.5  łyżeczka
Sól
1  łyżeczka
Przyprawa do piernika
2  łyżeczek
Soda oczyszczona
100  g
Rodzynki
70  g
Orzechy włoskie
trochę
Masło
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
31.4 g
Wartość energetyczna
244.8 kcal
Tłuszcze
12.4 g
Białko
4.7 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Korzenne ciasto marchewkowe to doskonały pomysł na świąteczny deser, którego zapach przypomni domownikom, że Święta Bożego Narodzenia już tuż, tuż. Przepis na ciasto marchewkowe na pewno zaskoczy szczególnie tych, którzy nie przypuszczają, że z marchewki można przygotować coś tak pysznego. Aby zrobić korzenne ciasto świąteczne, wykorzystaj proszek do pieczenia i Cukier wanilinowy WINIARY, aby Twój wypiek był puszysty i przyjemnie pachniał, a do tego także dopraw ciasto cynamonem, dodaj rodzynki i posiekane orzechy. Ciasto marchewkowe możesz udekorować polewą czekoladową lub lekko oprószyć cukrem pudrem. Jeśli jednak najmniejsi domownicy są w pobliżu, na pewno będą mieli pomysł na niepowtarzalną dekorację wierzchu ciasta. Mogą do tego wykorzystać kandyzowane owoce, płatki migdałowe lub kolorową posypkę.

Zobacz inne przepisy na ciasta wigilijne >>

Przygotowanie

100 min
  • Krok 1

    15 min
    Mąkę, jajka i olej ubij mikserem do białości.
  • Krok 2

    10 min
    Do masy dodaj marchew, cukier, Cukier wanilinowy, sól, proszek do pieczenia, sodę i przyprawę do piernika, dalej miksuj.
  • Krok 3

    5 min
    Na koniec dodaj orzechy i rodzynki.
  • Krok 4

    5 min
    Ciasto wyłóż do wysmarowanej masłem formy (keksówki o długości 28 cm).
  • Krok 5

    60 min
    Piekarnik rozgrzej do 180°C. Wstaw ciasto. Piecz około 1 godziny.
  • Krok 6

    5 min
    Podawaj posmarowane polewą czekoladową lub posypane cukrem pudrem.
Korzenne ciasto marchewkowe

Krok 1 z 6

Mąkę, jajka i olej ubij mikserem do białości.

Korzenne ciasto marchewkowe

Krok 2 z 6

Do masy dodaj marchew, cukier, Cukier wanilinowy, sól, proszek do pieczenia, sodę i przyprawę do piernika, dalej miksuj.

Korzenne ciasto marchewkowe

Krok 3 z 6

Na koniec dodaj orzechy i rodzynki.

Korzenne ciasto marchewkowe

Krok 4 z 6

Ciasto wyłóż do wysmarowanej masłem formy (keksówki o długości 28 cm).

Korzenne ciasto marchewkowe

Krok 5 z 6

Piekarnik rozgrzej do 180°C. Wstaw ciasto. Piecz około 1 godziny.

Korzenne ciasto marchewkowe

Krok 6 z 6

Podawaj posmarowane polewą czekoladową lub posypane cukrem pudrem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

1.0 z 5
1
Wszystkich ocen: 1
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
11
00
00
00
00
11

Opinie

1

Błędne proporcje

Źle wpisane proporcje ciasta, wyszło za gęste
Anna73636 (niezweryfikowany) 12/14/2024-12:12 CET
Czy ta opinia jest przydatna?

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Deser
  • Pescetarian
  • Poniżej 300 kcal
  • Wegetariańskie
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Świąteczne ciasteczka korzenne

    Świąteczne ciasteczka korzenne

    35 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu