Korzenne ciasto marchewkowe
100min
Łatwy
1 opakowanie
Cukier wanilinowy WINIARY
2 łyżeczek
2 szklanek
2 szklanek
Mąka pszenna
1.25 szklanek
Olej
4
Jajko
2 szklanek
Cukier
0.5 łyżeczka
Sól
1 łyżeczka
Cynamon
2 łyżeczek
Soda oczyszczona
100 g
Rodzynki
1 szklanka
Orzechy włoskie
1 trochę
Masło
1 trochę
Bułka tarta
.
Wartości odżywcze
Białko
3.91 g
Węglowodany
37.16 g
Tłuszcze
14.98 g
Wartość energetyczna
288.85 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
100 min
Krok 1
15 min
Mąkę, jajka i olej ubij mikserem do białości.
Krok 2
10 min
Do masy dodaj marchew, cukier, Cukier wanilinowy, sól, proszek do pieczenia, sodę i cynamon, dalej miksuj.
Krok 3
5 min
Na koniec dodaj orzechy i rodzynki.
Krok 4
5 min
Ciasto wyłóż do wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą blaszki.
Krok 5
60 min
Piekarnik rozgrzej do 180°C. Wstaw ciasto. Piecz około 1 godziny.
Krok 6
5 min
Podawaj posmarowane polewą czekoladową lub posypane cukrem pudrem.
Korzenne ciasto marchewkowe to doskonały pomysł na świąteczny deser, którego zapach przypomni domownikom, że Święta Bożego Narodzenia już tuż, tuż. Przepis na ciasto marchewkowe na pewno zaskoczy szczególnie tych, którzy nie przypuszczają, że z marchewki można przygotować coś tak pysznego. Aby zrobić korzenne ciasto świąteczne, wykorzystaj Proszek do pieczenia WINIARY i Cukier wanilinowy WINIARY, aby Twój wypiek był puszysty i przyjemnie pachniał, a do tego także dopraw ciasto cynamonem, dodaj rodzynki i posiekane orzechy. Ciasto marchewkowe możesz udekorować polewą czekoladową lub lekko oprószyć cukrem pudrem. Jeśli jednak najmniejsi domownicy są w pobliżu, na pewno będą mieli pomysł na niepowtarzalną dekorację wierzchu ciasta. Mogą do tego wykorzystać kandyzowane owoce, płatki migdałowe lub kolorową posypkę.
Zobacz inne przepisy na ciasta wigilijne >>
Zobacz inne przepisy na ciasta wigilijne >>
Komentarze 0