Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Korzenne ciasto marchewkowe

0
100 min
Łatwy

Składniki

-
20 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 paczka
Cukier wanilinowy WINIARY
2 szklanek
2 szklanek
Mąka pszenna pełnoziarnista
1 szklanka
Oliwa z oliwek
4 
Jajko
2 szklanek
Cukier
0.5 łyżeczka
Sól
1 łyżeczka
Cynamon
2 łyżeczek
Soda oczyszczona
100 g
Rodzynki
0.67 kubek
Orzechy, mieszane orzechy, olej prażony, bez orzeszków ziemnych, bez dodatku soli
1 trochę
Masło
1 trochę
Bułka tarta

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna
267.99 kcal
Węglowodany
37.54 g
Białko
3.89 g
Tłuszcze
12.42 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

100 min
Krok 1
15 min
Mąkę, jajka i olej ubij mikserem do białości.
Krok 2
10 min
Do masy dodaj marchew, cukier, Cukier wanilinowy, sól, proszek do pieczenia, sodę i cynamon, dalej miksuj.
Krok 3
5 min
Na koniec dodaj orzechy i rodzynki.
Krok 4
5 min
Ciasto wyłóż do wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą blaszki.
Krok 5
60 min
Piekarnik rozgrzej do 180°C. Wstaw ciasto. Piecz około 1 godziny.
Krok 6
5 min
Podawaj posmarowane polewą czekoladową lub posypane cukrem pudrem.
Korzenne ciasto marchewkowe

Krok 1 z 6

Mąkę, jajka i olej ubij mikserem do białości.

Korzenne ciasto marchewkowe

Krok 2 z 6

Do masy dodaj marchew, cukier, Cukier wanilinowy, sól, proszek do pieczenia, sodę i cynamon, dalej miksuj.

Korzenne ciasto marchewkowe

Krok 3 z 6

Na koniec dodaj orzechy i rodzynki.

Korzenne ciasto marchewkowe

Krok 4 z 6

Ciasto wyłóż do wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą blaszki.

Korzenne ciasto marchewkowe

Krok 5 z 6

Piekarnik rozgrzej do 180°C. Wstaw ciasto. Piecz około 1 godziny.

Korzenne ciasto marchewkowe

Krok 6 z 6

Podawaj posmarowane polewą czekoladową lub posypane cukrem pudrem.

Korzenne ciasto marchewkowe to doskonały pomysł na świąteczny deser, którego zapach przypomni domownikom, że Święta Bożego Narodzenia już tuż, tuż. Przepis na ciasto marchewkowe na pewno zaskoczy szczególnie tych, którzy nie przypuszczają, że z marchewki można przygotować coś tak pysznego. Aby zrobić korzenne ciasto świąteczne, wykorzystaj Proszek do pieczenia WINIARY i Cukier wanilinowy WINIARY, aby Twój wypiek był puszysty i przyjemnie pachniał, a do tego także dopraw ciasto cynamonem, dodaj rodzynki i posiekane orzechy. Ciasto marchewkowe możesz udekorować polewą czekoladową lub lekko oprószyć cukrem pudrem. Jeśli jednak najmniejsi domownicy są w pobliżu, na pewno będą mieli pomysł na niepowtarzalną dekorację wierzchu ciasta. Mogą do tego wykorzystać kandyzowane owoce, płatki migdałowe lub kolorową posypkę.

Zobacz inne przepisy na ciasta wigilijne >>
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika