Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Korzenne ciasto marchewkowe

(0)
1 godz 40 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Ten przepis możesz dodać do Planera posiłków dostępnego na naszej stronie.

Kliknij w przycisk poniżej "Dodaj do My Menu Plan", żeby urozmaicić swój jadłospis lub wejdź do My Menu Plan z poziomu menu strony, zaloguj się i wybieraj spośród setek przepisów, które dla Ciebie przygotowaliśmy. Dowiedz się więcej o Planerze posiłków i zaplanuj swoje menu.
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

20 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  opakowanie
Cukier wanilinowy WINIARY
2  łyżeczek
Proszek do pieczenia WINIARY
300  g
Marchewka starta
2  szklanek
Mąka pszenna
1.25  szklanek
Olej
4 
Jajko
2  szklanek
Cukier
0.5  łyżeczka
Sól
1  łyżeczka
Cynamon
2  łyżeczek
Soda oczyszczona
100  g
Rodzynki
1  szklanka
Orzechy włoskie
trochę
Masło
trochę
Bułka tarta
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
3.92 g
Węglowodany
37.84 g
Tłuszcze
14.98 g
Wartość energetyczna
290.27 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Korzenne ciasto marchewkowe to doskonały pomysł na świąteczny deser, którego zapach przypomni domownikom, że Święta Bożego Narodzenia już tuż, tuż. Przepis na ciasto marchewkowe na pewno zaskoczy szczególnie tych, którzy nie przypuszczają, że z marchewki można przygotować coś tak pysznego. Aby zrobić korzenne ciasto świąteczne, wykorzystaj Proszek do pieczenia WINIARY i Cukier wanilinowy WINIARY, aby Twój wypiek był puszysty i przyjemnie pachniał, a do tego także dopraw ciasto cynamonem, dodaj rodzynki i posiekane orzechy. Ciasto marchewkowe możesz udekorować polewą czekoladową lub lekko oprószyć cukrem pudrem. Jeśli jednak najmniejsi domownicy są w pobliżu, na pewno będą mieli pomysł na niepowtarzalną dekorację wierzchu ciasta. Mogą do tego wykorzystać kandyzowane owoce, płatki migdałowe lub kolorową posypkę.

Zobacz inne przepisy na ciasta wigilijne >>

Przygotowanie

100 min
  • Krok 1

    15 min
    Mąkę, jajka i olej ubij mikserem do białości.
  • Krok 2

    10 min
    Do masy dodaj marchew, cukier, Cukier wanilinowy, sól, proszek do pieczenia, sodę i cynamon, dalej miksuj.
  • Krok 3

    5 min
    Na koniec dodaj orzechy i rodzynki.
  • Krok 4

    5 min
    Ciasto wyłóż do wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą blaszki.
  • Krok 5

    60 min
    Piekarnik rozgrzej do 180°C. Wstaw ciasto. Piecz około 1 godziny.
  • Krok 6

    5 min
    Podawaj posmarowane polewą czekoladową lub posypane cukrem pudrem.
Korzenne ciasto marchewkowe

Krok 1 z 6

Mąkę, jajka i olej ubij mikserem do białości.

Korzenne ciasto marchewkowe

Krok 2 z 6

Do masy dodaj marchew, cukier, Cukier wanilinowy, sól, proszek do pieczenia, sodę i cynamon, dalej miksuj.

Korzenne ciasto marchewkowe

Krok 3 z 6

Na koniec dodaj orzechy i rodzynki.

Korzenne ciasto marchewkowe

Krok 4 z 6

Ciasto wyłóż do wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą blaszki.

Korzenne ciasto marchewkowe

Krok 5 z 6

Piekarnik rozgrzej do 180°C. Wstaw ciasto. Piecz około 1 godziny.

Korzenne ciasto marchewkowe

Krok 6 z 6

Podawaj posmarowane polewą czekoladową lub posypane cukrem pudrem.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Ciasto
  • Deser
  • Pieczenie
  • Warzywa
  • Z jajkami

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Prosta babka budyniowa

    1 godz 10 min Łatwy
  • Sernik wiedeński

    1 godz 20 min Łatwy
  • Ciasto cynamonowe

    1 godz 7 min Łatwy
  • Babka marmurkowa

    1 godz 17 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu