Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Szarlotka królewska

(0)
2 godz
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Bożena
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcja
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

0.5  szklanka
Cukier puder
3 
Jajko
0.5  szklanka
Mąka pszenna pełnoziarnista
1  łyżka
Mąka ziemniaczana
1  łyżka
Ocet
trochę
Sól
1  kg
3  łyżek
Cukier
1  łyżka
Bułka tarta
1  opakowanie
Galaretka truskawkowy smak WINIARY
100  ml
Mleko
0.5  kostka
Masło
5  dag
Cukier puder
trochę
Wanilia
1  łyżka
Spirytus
trochę
Sól
trochę
Cytryna
trochę
Polewa czekoladowa

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
9.8 g
Węglowodany
99.32 g
Tłuszcze
26.8 g
Wartość energetyczna
662.88 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

120 min
Krok 1
15 min
Ubić pianę z białek z odrobiną soli, dodawać po jednym żółtku ciągle ucierając, a następnie dodać pozostałe składniki, wymieszać.
Krok 2
35 min
Upiec biszkopt.
Krok 3
15 min
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej, włożyć do garnuszka i smażyć do momentu, aż uzyskają złoty kolor. Dodać pozostałe składniki wymieszać - ostudzić.
Krok 4
15 min
Masa: 100 g mleka zagotować, utrzeć masło z cukrem pudrem i dodawać po 1 łyżeczce mleka, a następnie spirytus, wanilię, sól i w zależności od upodobania - albo klika kropli soku z cytryny, albo odrobinę kawy.
Krok 5
10 min
Na biszkopt wykładamy przestudzone jabłka, a gdy będą już całkiem zimne, smarujemy je masą i polewamy polewą czekoladową - nie może być gorąca, bo rozpuści się biała masa.
Krok 6
30 min
Całość wstawiamy do lodówki.
Szarlotka królewska

Krok 1 z 6

Ubić pianę z białek z odrobiną soli, dodawać po jednym żółtku ciągle ucierając, a następnie dodać pozostałe składniki, wymieszać.

Szarlotka królewska

Krok 2 z 6

Upiec biszkopt.

Szarlotka królewska

Krok 3 z 6

Jabłka obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej, włożyć do garnuszka i smażyć do momentu, aż uzyskają złoty kolor. Dodać pozostałe składniki wymieszać - ostudzić.

Szarlotka królewska

Krok 4 z 6

Masa: 100 g mleka zagotować, utrzeć masło z cukrem pudrem i dodawać po 1 łyżeczce mleka, a następnie spirytus, wanilię, sól i w zależności od upodobania - albo klika kropli soku z cytryny, albo odrobinę kawy.

Szarlotka królewska

Krok 5 z 6

Na biszkopt wykładamy przestudzone jabłka, a gdy będą już całkiem zimne, smarujemy je masą i polewamy polewą czekoladową - nie może być gorąca, bo rozpuści się biała masa.

Szarlotka królewska

Krok 6 z 6

Całość wstawiamy do lodówki.

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha