Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na paprykę
  • Promocja na mięso mielone
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Szarlotka królewska

Szarlotka królewska

(0)
2 godz
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Bożena

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcja

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
0.5  szklanka
Cukier puder
3 
Jajko
0.5  szklanka
Mąka pszenna pełnoziarnista
1  łyżka
Mąka ziemniaczana
1  łyżka
Ocet
1  łyżka
Proszek do pieczenia WINIARY
trochę
Sól
1  kg
Jabłka
3  łyżek
Cukier
1  łyżka
Bułka tarta
1  opakowanie
Galaretka truskawkowy smak WINIARY
100  ml
Mleko
0.5  kostka
Masło
5  dag
Cukier puder
trochę
Wanilia
1  łyżka
Spirytus
trochę
Sól
trochę
Cytryna
trochę
Polewa czekoladowa
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
9.8 g
Węglowodany
99.32 g
Tłuszcze
26.8 g
Wartość energetyczna
662.88 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Przygotowanie

120 min
  • Krok 1

    15 min
    Ubić pianę z białek z odrobiną soli, dodawać po jednym żółtku ciągle ucierając, a następnie dodać pozostałe składniki, wymieszać.
  • Krok 2

    35 min
    Upiec biszkopt.
  • Krok 3

    15 min
    Jabłka obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej, włożyć do garnuszka i smażyć do momentu, aż uzyskają złoty kolor. Dodać pozostałe składniki wymieszać - ostudzić.
  • Krok 4

    15 min
    Masa: 100 g mleka zagotować, utrzeć masło z cukrem pudrem i dodawać po 1 łyżeczce mleka, a następnie spirytus, wanilię, sól i w zależności od upodobania - albo klika kropli soku z cytryny, albo odrobinę kawy.
  • Krok 5

    10 min
    Na biszkopt wykładamy przestudzone jabłka, a gdy będą już całkiem zimne, smarujemy je masą i polewamy polewą czekoladową - nie może być gorąca, bo rozpuści się biała masa.
  • Krok 6

    30 min
    Całość wstawiamy do lodówki.
Szarlotka królewska

Krok 1 z 6

Ubić pianę z białek z odrobiną soli, dodawać po jednym żółtku ciągle ucierając, a następnie dodać pozostałe składniki, wymieszać.

Szarlotka królewska

Krok 2 z 6

Upiec biszkopt.

Szarlotka królewska

Krok 3 z 6

Jabłka obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej, włożyć do garnuszka i smażyć do momentu, aż uzyskają złoty kolor. Dodać pozostałe składniki wymieszać - ostudzić.

Szarlotka królewska

Krok 4 z 6

Masa: 100 g mleka zagotować, utrzeć masło z cukrem pudrem i dodawać po 1 łyżeczce mleka, a następnie spirytus, wanilię, sól i w zależności od upodobania - albo klika kropli soku z cytryny, albo odrobinę kawy.

Szarlotka królewska

Krok 5 z 6

Na biszkopt wykładamy przestudzone jabłka, a gdy będą już całkiem zimne, smarujemy je masą i polewamy polewą czekoladową - nie może być gorąca, bo rozpuści się biała masa.

Szarlotka królewska

Krok 6 z 6

Całość wstawiamy do lodówki.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Ciasto
  • Czekolada
  • Deser
  • Impreza
  • Jajka
  • Popołudniowa przekąska
  • Uroczystość
  • Urodziny
  • Warzywa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Ciasto toffee bez pieczenia

    Ciasto toffee bez pieczenia

    10 godz 36 min Łatwy
  • Ciasto Cappuccino

    Ciasto Cappuccino

    1 godz 40 min Średni
  • Ciasto Lambada

    Ciasto Lambada

    1 godz 45 min Łatwy
  • Ciasto trociniak

    Ciasto trociniak

    1 godz 40 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu