Szarlotka królewska
120min
Łatwy
0.5 szklanka
Cukier puder
3
Jajko
0.5 szklanka
Mąka pszenna pełnoziarnista
1 łyżka
Mąka ziemniaczana
1 łyżka
Ocet
1 łyżka
1 trochę
Sól
1 kg
Jabłka
3 łyżek
Cukier
1 łyżka
Bułka tarta
1 opakowanie
Galaretka truskawkowy smak WINIARY
100 ml
Mleko
0.5 kostka
Masło
5 dag
Cukier puder
1 trochę
Wanilia
1 łyżka
Spirytus
1 trochę
Sól
1 trochę
Cytryna
1 trochę
Polewa czekoladowa
.
Wartości odżywcze
Białko
9.8 g
Węglowodany
99.32 g
Tłuszcze
26.8 g
Wartość energetyczna
662.88 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
120 min
Krok 1
15 min
Ubić pianę z białek z odrobiną soli, dodawać po jednym żółtku ciągle ucierając, a następnie dodać pozostałe składniki, wymieszać.
Krok 2
35 min
Upiec biszkopt.
Krok 3
15 min
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej, włożyć do garnuszka i smażyć do momentu, aż uzyskają złoty kolor. Dodać pozostałe składniki wymieszać - ostudzić.
Krok 4
15 min
Masa: 100 g mleka zagotować, utrzeć masło z cukrem pudrem i dodawać po 1 łyżeczce mleka, a następnie spirytus, wanilię, sól i w zależności od upodobania - albo klika kropli soku z cytryny, albo odrobinę kawy.
Krok 5
10 min
Na biszkopt wykładamy przestudzone jabłka, a gdy będą już całkiem zimne, smarujemy je masą i polewamy polewą czekoladową - nie może być gorąca, bo rozpuści się biała masa.
Krok 6
30 min
Całość wstawiamy do lodówki.
Komentarze 0