Szarlotka z budyniem i skorupką bezową
6 godz 20 min
350
g
Mąka pszenna
60
g
Cukier puder
200
g
Masło w temperaturze pokojowej
1
łyżeczka
1
Jajko
2
opakowań
800
ml
Mleko
1.5
kg
Jabłka obrane i starte na grubych oczkach
1
łyżeczka
płaska cynamonu
4
Białka jajek
1
szczypta
Sól
230
g
Drobny cukier
1
łyżeczka
Skrobia
.
Wartości odżywcze
Białko
12.45 g
Węglowodany
71.97 g
Tłuszcze
19.98 g
Wartość energetyczna
499.35 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
380 min
Krok 1
100 min
Przełóż składniki ciasta (mąkę pszenną, cukier puder, 200 g masła, łyżeczkę proszku do pieczenia i jajko) do dużej miski i dokładnie zagnieć na jednolitą masę. Owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na 60 minut.
Ciasto rozwałkuj na cienki placek, wyłóż nim dno formy o wymiarach 35 x 35 cm (blachę należy posmarować masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia), ponakłuwaj ciasto widelcem. Piecz w temperaturze 180°C przez 15 minut do zezłocenia. Wyjmij do całkowitego wystudzenia.
Krok 2
40 min
Ugotuj dwa opakowania budyniu zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odejmując 200 ml mleka (aby uzyskać gęsty krem). Pozostaw do wystudzenia przykryty folią.
Krok 3
30 min
Starte jabłka wymieszaj z cynamonem i upraż na patelni, aby pozbyć się nadmiaru soku. Następnie pozostaw jabłka do wystygnięcia.
Krok 4
15 min
Przygotuj bezę: umieść białka w dużej szklanej misce, dodaj szczyptę soli i miksuj na średnich obrotach, aż białka będą ubite na sztywno (nie mogą spływać po ściankach miski). Następnie dodawaj stopniowo cukier (po łyżce), cały czas mieszając, nie zwiększając prędkości obrotów. Ubijaj białka z cukrem tak długo, aż piana będzie sztywna, a kolor biało-perłowy, na koniec dodaj skrobię i mieszaj jeszcze przez co najmniej minutę.
Krok 5
75 min
Na upieczonym spodzie ułóż trzy równe warstwy: jabłka, budyń i bezę. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piecz przez 60 minut.
Krok 6
120 min
Zostaw do wystygnięcia w piekarniku na minimum 2 godziny.
Czy może być coś lepszego niż szarlotka, np. z lodami waniliowymi lub babcina? Tak - szarlotka z budyniem i skorupką bezową. Podrzuć bliskiej osobie, która lubi piec, ten przepis do przetestowania lub przygotuj go samodzielnie - jeśli czujesz się nieźle w kategorii wypieków. Szarlotka z budyniem i skorupką bezową składa się z aż czterech warstw - z pewnością docenią ją miłośnicy bardziej tradycyjnych słodkości. Po upieczeniu zostaw ciasto do przestygnięcia w piekarniku przez minimum 2 godziny. Beza powinna stygnąć powoli, bez pośpiechu. W ten sposób na pewno wyjdzie perfekcyjna.
Komentarze 0