Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Szarlotka z budyniem i skorupką bezową

Szarlotka z budyniem i skorupką bezową

(0)
6 godz 20 min
Kup składniki
Autorem przepisu jest Winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

12 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
350  g
Mąka pszenna
60  g
Cukier puder
200  g
Masło w temperaturze pokojowej
1  łyżeczka
Proszek do pieczenia WINIARY
1 
Jajko
2  opakowań
Budyń o smaku śmietankowym WINIARY
800  ml
Mleko
1.5  kg
Jabłka obrane i starte na grubych oczkach
1  łyżeczka
płaska cynamonu
4 
Białka jajek
1  szczypta
Sól
230  g
Drobny cukier
1  łyżeczka
Skrobia
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
12.45 g
Węglowodany
71.97 g
Tłuszcze
19.98 g
Wartość energetyczna
499.35 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Czy może być coś lepszego niż szarlotka, np. z lodami waniliowymi lub babcina? Tak - szarlotka z budyniem i skorupką bezową. Podrzuć bliskiej osobie, która lubi piec, ten przepis do przetestowania lub przygotuj go samodzielnie - jeśli czujesz się nieźle w kategorii wypieków. Szarlotka z budyniem i skorupką bezową składa się z aż czterech warstw - z pewnością docenią ją miłośnicy bardziej tradycyjnych słodkości. Po upieczeniu zostaw ciasto do przestygnięcia w piekarniku przez minimum 2 godziny. Beza powinna stygnąć powoli, bez pośpiechu. W ten sposób na pewno wyjdzie perfekcyjna.

Przygotowanie

380 min
  • Krok 1

    100 min
    Przełóż składniki ciasta (mąkę pszenną, cukier puder, 200 g masła, łyżeczkę proszku do pieczenia i jajko) do dużej miski i dokładnie zagnieć na jednolitą masę. Owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na 60 minut. Ciasto rozwałkuj na cienki placek, wyłóż nim dno formy o wymiarach 35 x 35 cm (blachę należy posmarować masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia), ponakłuwaj ciasto widelcem. Piecz w temperaturze 180°C przez 15 minut do zezłocenia. Wyjmij do całkowitego wystudzenia.
  • Krok 2

    40 min
    Ugotuj dwa opakowania budyniu zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odejmując 200 ml mleka (aby uzyskać gęsty krem). Pozostaw do wystudzenia przykryty folią.
  • Krok 3

    30 min
    Starte jabłka wymieszaj z cynamonem i upraż na patelni, aby pozbyć się nadmiaru soku. Następnie pozostaw jabłka do wystygnięcia.
  • Krok 4

    15 min
    Przygotuj bezę: umieść białka w dużej szklanej misce, dodaj szczyptę soli i miksuj na średnich obrotach, aż białka będą ubite na sztywno (nie mogą spływać po ściankach miski). Następnie dodawaj stopniowo cukier (po łyżce), cały czas mieszając, nie zwiększając prędkości obrotów. Ubijaj białka z cukrem tak długo, aż piana będzie sztywna, a kolor biało-perłowy, na koniec dodaj skrobię i mieszaj jeszcze przez co najmniej minutę.
  • Krok 5

    75 min
    Na upieczonym spodzie ułóż trzy równe warstwy: jabłka, budyń i bezę. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piecz przez 60 minut.
  • Krok 6

    120 min
    Zostaw do wystygnięcia w piekarniku na minimum 2 godziny.
Szarlotka z budyniem i skorupką bezową

Krok 1 z 6

Przełóż składniki ciasta (mąkę pszenną, cukier puder, 200 g masła, łyżeczkę proszku do pieczenia i jajko) do dużej miski i dokładnie zagnieć na jednolitą masę. Owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na 60 minut. Ciasto rozwałkuj na cienki placek, wyłóż nim dno formy o wymiarach 35 x 35 cm (blachę należy posmarować masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia), ponakłuwaj ciasto widelcem. Piecz w temperaturze 180°C przez 15 minut do zezłocenia. Wyjmij do całkowitego wystudzenia.

Szarlotka z budyniem i skorupką bezową

Krok 2 z 6

Ugotuj dwa opakowania budyniu zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odejmując 200 ml mleka (aby uzyskać gęsty krem). Pozostaw do wystudzenia przykryty folią.

Szarlotka z budyniem i skorupką bezową

Krok 3 z 6

Starte jabłka wymieszaj z cynamonem i upraż na patelni, aby pozbyć się nadmiaru soku. Następnie pozostaw jabłka do wystygnięcia.

Szarlotka z budyniem i skorupką bezową

Krok 4 z 6

Przygotuj bezę: umieść białka w dużej szklanej misce, dodaj szczyptę soli i miksuj na średnich obrotach, aż białka będą ubite na sztywno (nie mogą spływać po ściankach miski). Następnie dodawaj stopniowo cukier (po łyżce), cały czas mieszając, nie zwiększając prędkości obrotów. Ubijaj białka z cukrem tak długo, aż piana będzie sztywna, a kolor biało-perłowy, na koniec dodaj skrobię i mieszaj jeszcze przez co najmniej minutę.

Szarlotka z budyniem i skorupką bezową

Krok 5 z 6

Na upieczonym spodzie ułóż trzy równe warstwy: jabłka, budyń i bezę. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piecz przez 60 minut.

Szarlotka z budyniem i skorupką bezową

Krok 6 z 6

Zostaw do wystygnięcia w piekarniku na minimum 2 godziny.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Deser
  • Kuchnie świata
  • Popołudniowa przekąska
  • Wielkanoc

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Sernik krakowski

    Sernik krakowski

    1 godz 45 min
  • Sernik budyniowy

    Sernik budyniowy

    2 godz 59 min Średni
  • Beza pavlova z kremem budyniowym

    Beza pavlova z kremem budyniowym

    3 godz 58 min
  • Sernik krakowski

    Sernik krakowski

    1 godz 45 min

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu