Jestem szefem kuchni, stylistą i konsultantem kulinarnym, lecz przede wszystkim pasjonatem gotowania. Moją specjalnością są potrawy klasyczne, do których jednak zawsze dodaję coś autorskiego. Jest to więc klasyka z twistem!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Święta, święta i po świętach. Po wizycie rodziny i przyjaciół, oprócz miłych wspomnień, często zostaje zapas jedzenia. Co zrobić z zapasem wielkanocnych ciast, które najbardziej smakują na niedzielnym śniadaniu, a potem z każdym kolejnym dniem podsychają?
Zgodnie z zasadą zero waste, nie wyrzucamy, tylko przetwarzamy!
Wielkanocna babka poddana recyklingowi może zmienić się w pachnącą i mięciutką szarlotkę. Wystarczy odrobina kreatywności i składniki, które masz w kuchni. Do jej przygotowania potrzebne będą m.in. jajka, budyń waniliowy i słodkie jabłka. Żeby ciasto upiekło się wilgotne i sprężyste, formę warto posmarować majonezem WINIARY. Na koniec posypać kruszonką. Od serca. Uwaga, zapach pieczonych jabłek i wanilii mogą sprawić, że w progu mieszkania zjawią się kolejni goście. Smacznego!
Przygotowanie
47 min
Krok 1
1 min
Babkę pokrój na plastry o grubości max 1 cm.
Krok 2
3 min
Z mąki, masła, 1 opakowania cukru waniliowego WINIARY i cukru pudru – przygotuj kruszonkę. Połącz z grubsza składniki palcami i wstaw ciasto do lodówki.
Krok 3
5 min
Jabłka pokrój w plastry lub kostkę. Dodaj budyń WINIARY i skrop sokiem z cytryny. Możesz dodatkowo dodać odrobinę cukru, jeśli lubisz. Dokładnie wymieszaj.
Krok 4
5 min
Do miski wbij jajka. Dodaj mleko (lub maślankę), cukier waniliowy, cynamon, sól oraz skórkę startą z cytryny. Całość dokładnie ubij trzepaczką.
Krok 5
3 min
Formę do ciasta wysmaruj Majonezem Dekoracyjnym WINIARY i obsyp bułką tartą. Kawałki babki ułóż na spodzie naczynia i polej masą jajeczną. Ułóż warstwę jabłek. Powtórz proces 2 lub 3 razy - za każdym razem lekko dociskając masę do formy.
Krok 6
30 min
Wierzch ciasta posyp kruszonką. Ciasto piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez ok. 30-40 min.
Krok 1
z
6
Babkę pokrój na plastry o grubości max 1 cm.
Krok 2
z
6
Z mąki, masła, 1 opakowania cukru waniliowego WINIARY i cukru pudru – przygotuj kruszonkę. Połącz z grubsza składniki palcami i wstaw ciasto do lodówki.
Krok 3
z
6
Jabłka pokrój w plastry lub kostkę. Dodaj budyń WINIARY i skrop sokiem z cytryny. Możesz dodatkowo dodać odrobinę cukru, jeśli lubisz. Dokładnie wymieszaj.
Krok 4
z
6
Do miski wbij jajka. Dodaj mleko (lub maślankę), cukier waniliowy, cynamon, sól oraz skórkę startą z cytryny. Całość dokładnie ubij trzepaczką.
Krok 5
z
6
Formę do ciasta wysmaruj Majonezem Dekoracyjnym WINIARY i obsyp bułką tartą. Kawałki babki ułóż na spodzie naczynia i polej masą jajeczną. Ułóż warstwę jabłek. Powtórz proces 2 lub 3 razy - za każdym razem lekko dociskając masę do formy.
Krok 6
z
6
Wierzch ciasta posyp kruszonką. Ciasto piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez ok. 30-40 min.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 1