Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Zupy
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na pomidory
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
  • Kontakt
Szarlotka z babki wielkanocnej
Zobacz film

Zgoda na odtwarzanie filmów na tej stronie

Chcemy pokazywać Ci filmy, które mogą Cię zainteresować.

Zezwalaj

Szarlotka z babki wielkanocnej

(0)
47min
Łatwy
Robert Harna
Robert Harna winiary.pl
Jestem szefem kuchni, stylistą i konsultantem kulinarnym, lecz przede wszystkim pasjonatem gotowania. Moją specjalnością są potrawy klasyczne, do których jednak zawsze dodaję coś autorskiego. Jest to więc klasyka z twistem!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1 
Babka drożdżowa lub inna pozostała po Wielkanocy
2  opakowań
Cukier wanilinowy WINIARY
1  opakowanie
Budyń o smaku waniliowym WINIARY
1  kg
Jabłka
1  szklanka
Mleko lub maślanka
3 
Jajko
1  łyżeczka
Cynamon
1 
Cytryna
1  szczypta
Sól
0.5  szklanka
Mąka pszenna
0.5  kostka
Masło
1  szklanka
Cukier puder
1  łyżka
Majonez Dekoracyjny WINIARY
1  łyżka
Bułka tarta
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
13.28 g
Węglowodany
124.21 g
Tłuszcze
33.35 g
Wartość energetyczna
874.18 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Święta, święta i po świętach. Po wizycie rodziny i przyjaciół, oprócz miłych wspomnień, często zostaje zapas jedzenia. Co zrobić z zapasem wielkanocnych ciast, które najbardziej smakują na niedzielnym śniadaniu, a potem z każdym kolejnym dniem podsychają?


Zgodnie z zasadą zero waste, nie wyrzucamy, tylko przetwarzamy! 

Wielkanocna babka poddana recyklingowi może zmienić się w pachnącą i mięciutką szarlotkę. Wystarczy odrobina kreatywności i składniki, które masz w kuchni. Do jej przygotowania potrzebne będą m.in. jajka, budyń waniliowy i słodkie jabłka. Żeby ciasto upiekło się wilgotne i sprężyste, formę warto posmarować majonezem WINIARY. Na koniec posypać kruszonką. Od serca. Uwaga, zapach pieczonych jabłek i wanilii mogą sprawić, że w progu mieszkania zjawią się kolejni goście. Smacznego!

Przygotowanie

47 min
  • Krok 1

    1 min
    Babkę pokrój na plastry o grubości max 1 cm.
  • Krok 2

    3 min
    Z mąki, masła, 1 opakowania cukru waniliowego WINIARY i cukru pudru – przygotuj kruszonkę. Połącz z grubsza składniki palcami i wstaw ciasto do lodówki.
  • Krok 3

    5 min
    Jabłka pokrój w plastry lub kostkę. Dodaj budyń WINIARY i skrop sokiem z cytryny. Możesz dodatkowo dodać odrobinę cukru, jeśli lubisz. Dokładnie wymieszaj.
  • Krok 4

    5 min
    Do miski wbij jajka. Dodaj mleko (lub maślankę), cukier waniliowy, cynamon, sól oraz skórkę startą z cytryny. Całość dokładnie ubij trzepaczką.
  • Krok 5

    3 min
    Formę do ciasta wysmaruj Majonezem Dekoracyjnym WINIARY i obsyp bułką tartą. Kawałki babki ułóż na spodzie naczynia i polej masą jajeczną. Ułóż warstwę jabłek. Powtórz proces 2 lub 3 razy - za każdym razem lekko dociskając masę do formy.
  • Krok 6

    30 min
    Wierzch ciasta posyp kruszonką. Ciasto piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez ok. 30-40 min.
Szarlotka z babki wielkanocnej

Krok 1 z 6

Babkę pokrój na plastry o grubości max 1 cm.

Szarlotka z babki wielkanocnej

Krok 2 z 6

Z mąki, masła, 1 opakowania cukru waniliowego WINIARY i cukru pudru – przygotuj kruszonkę. Połącz z grubsza składniki palcami i wstaw ciasto do lodówki.

Szarlotka z babki wielkanocnej

Krok 3 z 6

Jabłka pokrój w plastry lub kostkę. Dodaj budyń WINIARY i skrop sokiem z cytryny. Możesz dodatkowo dodać odrobinę cukru, jeśli lubisz. Dokładnie wymieszaj.

Szarlotka z babki wielkanocnej

Krok 4 z 6

Do miski wbij jajka. Dodaj mleko (lub maślankę), cukier waniliowy, cynamon, sól oraz skórkę startą z cytryny. Całość dokładnie ubij trzepaczką.

Szarlotka z babki wielkanocnej

Krok 5 z 6

Formę do ciasta wysmaruj Majonezem Dekoracyjnym WINIARY i obsyp bułką tartą. Kawałki babki ułóż na spodzie naczynia i polej masą jajeczną. Ułóż warstwę jabłek. Powtórz proces 2 lub 3 razy - za każdym razem lekko dociskając masę do formy.

Szarlotka z babki wielkanocnej

Krok 6 z 6

Wierzch ciasta posyp kruszonką. Ciasto piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez ok. 30-40 min.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 1

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
m magda

mniam mniam lpychota

Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Deser
  • Kuchnia europejska
  • Popołudniowa przekąska
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Sernik krakowski

    Sernik krakowski

    1 godz 45 min
  • Wykwintne ciasto wiśniowe

    Wykwintne ciasto wiśniowe

    2 godz 46 min Łatwy
  • Kopiec kreta

    Kopiec kreta

    3 godz Średni
  • Pumpkin pie (tarta dyniowa)

    Pumpkin pie (tarta dyniowa)

    1 godz 25 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu