Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Żeberka marynowane z piekarnika

0
410 min
Łatwy

Składniki

-
5 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1500 g
Żeberka wieprzowe
2 
Cebula
3 ząbków
Czosnek
2 łyżek
Słodka papryka
1 łyżeczka
Pieprz czarny
1 trochę
Sól
1 łyżeczka
Majeranek
0.5 
Cytryna

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
66.81 g
Węglowodany
8.2 g
Tłuszcze
15.1 g
Wartość energetyczna
447.49 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

410 min
Krok 1
10 min
Żeberka umyć, pociąć na porcje i dobrze wysuszyć.
Krok 2
5 min
W miseczce wymieszać wszystkie przyprawy z olejem i sokiem cytrynowym (powstanie coś w rodzaju pasty)
Krok 3
300 min
Przygotowaną marynatą natrzeć porcje mięsa najlepiej zrobić to ręką i zostawić w lodówce na minimum 5-6 godzin, ale im dłużej tym lepiej.
Krok 4
5 min
Zamarynowane mięso ułożyć w formie, pomiędzy porcje mięsa wcisnąć cebulę pokrojoną w ćwiartki i ząbki czosnku.
Krok 5
60 min
Posypać kilkoma gałązkami lubczyku, pietruszką, selerem, porem i zielonego koperku, podlać mięso 1,5 szklanki wody i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza, piec 60 minut.
Krok 6
30 min
W trakcie pieczenia mięso puści sok i tłuszcz, więc jest spora ilość płynu, ale gdyby go brakowało, to trzeba podlać wodą, aby się nie przypaliło. Po 60 minutach blaszkę przykryć i wyłączyć piekarnik, blaszkę z mięsem zostawić w piekarniku jeszcze na 30 minut.
Żeberka marynowane z piekarnika

Krok 1 z 6

Żeberka umyć, pociąć na porcje i dobrze wysuszyć.

Żeberka marynowane z piekarnika

Krok 2 z 6

W miseczce wymieszać wszystkie przyprawy z olejem i sokiem cytrynowym (powstanie coś w rodzaju pasty)

Żeberka marynowane z piekarnika

Krok 3 z 6

Przygotowaną marynatą natrzeć porcje mięsa najlepiej zrobić to ręką i zostawić w lodówce na minimum 5-6 godzin, ale im dłużej tym lepiej.

Żeberka marynowane z piekarnika

Krok 4 z 6

Zamarynowane mięso ułożyć w formie, pomiędzy porcje mięsa wcisnąć cebulę pokrojoną w ćwiartki i ząbki czosnku.

Żeberka marynowane z piekarnika

Krok 5 z 6

Posypać kilkoma gałązkami lubczyku, pietruszką, selerem, porem i zielonego koperku, podlać mięso 1,5 szklanki wody i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza, piec 60 minut.

Żeberka marynowane z piekarnika

Krok 6 z 6

W trakcie pieczenia mięso puści sok i tłuszcz, więc jest spora ilość płynu, ale gdyby go brakowało, to trzeba podlać wodą, aby się nie przypaliło. Po 60 minutach blaszkę przykryć i wyłączyć piekarnik, blaszkę z mięsem zostawić w piekarniku jeszcze na 30 minut.

Przepis na żeberka marynowane z piekarnika pozwoli każdemu amatorowi pikantnych mięs rozkoszować się doskonałym smakiem żeberek. Należy pamiętać, że im dłużej marynuje się mięso, tym lepiej, więc dobrze jest przygotowania zacząć dzień wcześniej.

Jak przygotować żeberka marynowane z piekarnika ? Zacznij od umycia, pocięcia na porcje i starannego osuszenia żeberek papierowym ręcznikiem. Następnie wymieszaj przyprawę do mięs WINIARY, słodką paprykę, pieprz ziołowy, sól i majeranek z olejem i sokiem z połowy cytryny. Posmaruj mięso tak przygotowaną marynatą i wstaw do lodówki na minimum 5 godzin.

Po tym czasie wyłóż mięso na formę, przekładając je ćwiartkami cebuli i ząbkami czosnku. Dodaj gałązki lubczyku, pietruszki, selera, pora i koperku, podlej 1,5 szklanki wody i wstaw na godzinę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Co jakiś czas sprawdzaj, czy w formie nie brakuje płynu, a gdyby tak się stało – dolej trochę wody. Po godzinie przykryj blaszkę z mięsem i pozostaw ją w wyłączonym piekarniku na około 30 minut. Po tym czasie żeberka marynowane z piekarnika będą gotowe.

Żeberka marynowane z piekarnika można podawać jako główny składnik obiadu. Dobrze komponują się z ziemniakami, kopytkami czy kluskami, a także z surówkami lub kapustą.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika