Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Krem grysikowy
Dodaj do CookBook

Krem grysikowy

(0)
25 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  opakowanie
Cukier wanilinowy WINIARY
8  łyżek
Kasza manna
3  szklanek
Mleko
0.5  szklanka
Cukier
20  dag
Masło
3  łyżek
Cukier puder
0.5 
Cytryna
25  ml
Spirytus
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
42.4 g
Wartość energetyczna
478.3 kcal
Tłuszcze
31.4 g
Białko
6.1 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Krem grysikowy z pewnością jest nam wszystkim świetnie znany. Często wykorzystujemy go zarówno do ciast i tortów. Niemniej jednak krem z grysiku zasługuje na szczególną uwagę. Jest on lekki, smaczny, a także wyjątkowo prosty w przygotowaniu. Jego podstawę stanowi ugotowana na mleku kasza manna, która następnie jest ucierana z masłem. Jeśli zadbamy o odpowiednie proporcje, wówczas krem grysikowy będzie puszysty, a także wyróżni się wyjątkowo aksamitną konsystencją. Możemy nim wypełnić tradycyjne rurki z kremem, pierniki lub inne ciasta. Ciekawym urozmaiceniem może być dodanie do kremu grysikowego laski wanilii. Dzięki temu zyska sobie on przyjemny posmak, a także wyjątkowy aromat.


Idealny krem grysikowy - przepis

Krem grysikowy jest wyjątkowo prosty. Wystarczy bowiem zagotować kaszę mannę z mlekiem, dodać cukier, a następnie utrzeć powstała masę wraz z masłem. Jednak można się zastanawiać, w czym tkwi sekret idealnego i puszystego kremu z grysiku, który świetnie sprawdza się jako aksamitne nadzienie do ciast? Otóż wszystko sprowadza się do odpowiednio dobranych proporcji, a także dokładności w samym procesie ucierania. Pamiętajmy, że na mniej więcej 8 łyżek kaszy manny, powinniśmy wykorzystać 3 szklanki mleka. Zaburzenie tych proporcji może sprawić, że krem grysikowy będzie zbyt wodnisty i niestety, nie sprawdzi się przy przekładaniu ciast i tortów. Co więcej, ważne jest także to, co będziemy robić w następnej kolejności. Masło powinno być utarte z cukrem tak, by nie pozostały w nim żadne kryształki. Dla ułatwienia sobie pracy, można wykorzystać cukier puder. Co więcej, grysik dodajemy po łyżce, nie za dużo, tak by masa mogła stać się puszysta i jednolita. W ten sposób uda się nam przygotować idealny krem z grysiku.


Krem z grysiku - jak można go urozmaicić?

Wspomniane już zostało, że standardowy przepis na krem z grysiku zakłada dodanie do niego laski wanilii, opcjonalnie także cukru waniliowego. Jednak możliwości jest o wiele więcej! Jeśli chcemy, by krem z grysiku idealnie dekorował nasze wypieki, możemy pokusić się o dodanie do niego barwnika spożywczego. Dzięki temu będzie on mógł przybrać wszystkie kolory tęczy! Jeśli z kolei zależy nam na orzeźwiającym i wyjątkowym smaku, wówczas do kremu grysikowego możemy dodać startą skórkę pomarańczy lub cytryny. Ciekawym rozwiązaniem jest także wykorzystanie kakao lub startej czekolady. Dzięki temu krem z grysiku będzie nie tylko smaczny, ale także i oryginalny.

Przygotowanie

25 min
  • Krok 1

    5 min
    2 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym.
  • Krok 2

    5 min
    W pozostałej szklance zimnego mleka mieszamy grysik.
  • Krok 3

    10 min
    Wlewamy na wrzące mleko i gotujemy. Wystudzamy.
  • Krok 4

    5 min
    Masło ucieramy z 2 łyżkami cukru pudru na puszystą masę. Dodajemy po łyżce wystudzonego grysiku. Na samym końcu dodajemy sok z cytryny i spirytus.
Krem grysikowy

Krok 1 z 4

2 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym.

Krem grysikowy

Krok 2 z 4

W pozostałej szklance zimnego mleka mieszamy grysik.

Krem grysikowy

Krok 3 z 4

Wlewamy na wrzące mleko i gotujemy. Wystudzamy.

Krem grysikowy

Krok 4 z 4

Masło ucieramy z 2 łyżkami cukru pudru na puszystą masę. Dodajemy po łyżce wystudzonego grysiku. Na samym końcu dodajemy sok z cytryny i spirytus.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Deser
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom soli
  • Pescetarian
  • Popołudniowa przekąska
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa krem z białych warzyw z gruszką i chipsami z jarmużu

    Zupa krem z białych warzyw z gruszką i chipsami z jarmużu

    1 godz 4 min Średni
  • Kremowa zupa z zielonych szparagów z kozim serem

    Kremowa zupa z zielonych szparagów z kozim serem

    16 min Łatwy
  • Włoskie cannoli z ricottą – rurki z kremem

    Włoskie cannoli z ricottą – rurki z kremem

    55 min Łatwy
  • Zupa krem z papryki z pomarańczą

    Zupa krem z papryki z pomarańczą

    34 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu