Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Zupy
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na pomidory
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
  • Kontakt
Laska wanilii – skąd pochodzi i do czego ją stosujemy? | Porady i inspiracje WINIARY

Laska wanilii – skąd pochodzi i do czego ją stosujemy?

Wanilia, obok szafranu, goździków i trufli, należy do najdroższych przypraw świata. Swoją ogromną popularność zawdzięcza niepowtarzalnemu zapachowi, często wykorzystywanemu nie tylko w kuchni, ale także w kosmetyce, a zwłaszcza przy produkcji ekskluzywnych perfum. Co wiemy na temat wanilii? Do jakich dań najlepiej pasuje?

Skąd pochodzi wanilia? Jak wygląda?

Niezwykle aromatyczne laski to tak naprawdę strąki wanilii płaskolistnej – rodzaju pnącza z rodziny storczykowatych, które potrafi osiągać do 15 m długości. Podobnie jak inne storczyki, jest ona epifitem czyli rośliną korzystającą ze składników znajdujących się w obumarłych konarach drzew, które równocześnie służą jej za podporę. Raz na dwa lata wanilia zaczyna kwitnąć, wydając pachnące żółto-zielone kwiaty. Owocami tej egzotycznej rośliny są kilkunastocentymetrowe wąskie strąki. Laska wanilii skrywa drobne nasiona. To właśnie one, zebrane jeszcze przed całkowitym dojrzeniem, a następnie naprzemiennie suszone i fermentowane, zaczynają ciemnieć i wydzielać wanilinę, która tak pięknie pachnie i nadaje potrawom wyjątkowego smaku.

A skąd pochodzi wanilia? Ta, niemal najdroższa przyprawa świata w stanie dzikim występuje jedynie w lasach tropikalnych Ameryki Południowej i Środkowej. Do końca XVIII wieku jedynym producentem lasek wanilii na świecie był Meksyk, ponieważ tylko w tamtym rejonie występowały odpowiednie gatunki pszczół i kolibrów zapylających jej kwiaty. Dopiero później odkryto zapylanie ręczne oraz hodowlę pnączy na niskich podporach, co umożliwiło uprawę wanilii w tropikalnych klimatach innych kontynentów. W obecnych czasach największymi producentami tej aromatycznej przyprawy są Madagaskar, Indonezja i Chiny.

Wanilia – zastosowanie w kuchni

Wśród wielu przypraw stosowanych w potrawach na słodko, słodka wanilia niewątpliwie wiedzie prym. Jej zastosowanie jest bardzo szerokie. Wystarczy bowiem jedna laska wanilii, a już nasze ciasto, koktajl lub deser nabierają wyjątkowego, nieco egzotycznego smaku. Do typowych deserów z dodatkiem prawdziwej wanilii należy panna cotta, klasyczny crème brûlée, lody waniliowe czy oryginalne babeczki majonezowe.

Bez cudownie pachnącej laski wanilii nie mogą się obejść też wszelkiego rodzaju słodkie wypieki. Aromatyczny sernik na miodowym cieście, tarta gruszkowo-waniliowa czy klasyczna wielkanocna babka, to tylko niektóre z przepisów, w składzie których znajdziemy tę wyjątkową przyprawę. Delikatny waniliowy aromat jest także nieodłącznym elementem mas oraz kremów stosowanych w tortach i różnorodnych przekładanych nimi ciastach. Krem waniliowy do tortu wyróżnia się delikatnym, słodkim smakiem, znakomicie podkreślającym inne dodatki np. kakao, świeże lub kandyzowane owoce, kawę czy orzechy.

Idealną propozycją na śniadanie z dodatkiem laski wanilii będą wyjątkowe puszyste pancakes na jogurcie greckim albo placuszki z jabłkiem i wanilią, tak bardzo uwielbiane przez małych łasuchów. A któż nie pamięta wyśmienitych naleśników z serem i wanilią, które można przygotować dosłownie w kilka minut? Wystarczy tylko do tłustego białego sera dodać środek jednego strąka wanilii, odrobinę mleka lub śmietanki i cukier. Wszystkie składniki miksujemy na gęstą, gładką masę. Ser rozsmarowujemy na naleśnikach, a następnie składamy w ćwiartki i ponownie zapiekamy na patelni.

Cukier waniliowy domowej roboty

Jeżeli lubimy eksperymentować w kuchni, a aromat wanilii jest przez nas często używany, warto samemu zrobić naturalny cukier waniliowy. Dostępne w sklepach cukry są często aromatyzowane sztucznie wytwarzaną waniliną (stąd ich nazwa – „cukier wanilinowy”). Do przygotowania prawdziwego cukru waniliowego będzie nam potrzebna szklanka cukru kryształu oraz 2 laski wanilii. Cukier wsypujemy do wysokiego słoika lub puszki, w który wbijamy rozcięte wzdłuż strączki. Całość zamykamy dość szczelnie i umieszczamy w suchym, ciemnym miejscu. Już po kilku dniach cukier przejdzie wyjątkowym aromatem wanilii. Będzie go można wykorzystać do kawowych lub mlecznych napojów, różnych wypieków, deserów i aromatycznych kremów.

Polecane artykuły

Najdroższe przyprawy świata – czy są warte swojej ceny?
Najdroższe przyprawy świata – czy są warte swojej ceny?
Jak przechowywać przyprawy?
Jak przechowywać przyprawy?
Jakie przyprawy zawsze warto mieć pod ręką?
Jakie przyprawy zawsze warto mieć pod ręką?
Zobacz więcej
Gotuj z WINIARY | Produkty WINIARY

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu