Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
zupka-1-of-2-866x578_1111.jpg ZWZ WINIARY

Jak przechowywać przyprawy?

Kluczem do kulinarnego sukcesu jest cenna umiejętność komponowania smaków. Mam na to prosty sposób – przyprawy. Stosuję je zarówno do potraw mięsnych, warzyw, zup, a nawet deserów.

Przyprawy występują w bardzo różnych formach. Niektóre z nich to owoce, jak w przypadku papryki, jałowca inne występują w postaci korzenia – imbir, kurkuma, chrzan. Spotkasz przyprawy w formie kory – cynamon, oraz minerału – sól. Popularne są także mieszanki przypraw np. curry. Odpowiednie przechowywanie przypraw pozwoli zachować ich smak i aromat na dłużej. Niestety często przechowuje się je w opakowaniach, w których zostały zakupione. To duży błąd, gdyż tracą szybko swoje właściwości.

Szklane i ceramiczne słoiczki

Zapewniają one szczelne zamknięcie i ochronę przed działaniem promieni słonecznych. Dodatkowo pozwolą ładnie je wyeksponować na kuchennych półkach. Kolorowe przyprawy takie jak czerwona papryka czy żółta kurkuma będą się pięknie prezentować. Należy pamiętać, że przyprawy takie jak: gałka muszkatołowa czy gorczyca, powinny być przechowywane w pojemniku nieprzezroczystym, ponieważ zawierają w sobie tłuszcze i są szczególnie narażone na jełczenie. Słoiki do przypraw warto oznaczyć odpowiednimi etykietami ułatwiającymi pracę w kuchni.

Drewniane pojemniki

Do przechowywania przypraw bardzo dobrze sprawdzą się drewniane pojemniki. Jeśli się na nie zdecydujesz, musisz pamiętać by wkładać do nich zawsze te same zioła, bo drewno pochłania zapach.

Moździerz lub młynek do przypraw

Gwarancją zawsze aromatycznych przypraw jest zakupienie ich w całości. Najsmaczniejsze są przyprawy świeżo zmielone. Dlatego pieprz, kminek czy goździki najlepiej kupować w całości i zawsze mieć pod ręką młynek do mielenia przypraw lub moździerz.

Zamrażalnik

Jest to jedna z najkorzystniejszych form przechowywania świeżych ziół i przypraw, pozwalająca cieszyć się nimi przez cały rok. Listki ziół włóż do szczelnego plastikowego pojemnika lub przygotuj ziołowe kostki lodu – do przegródek foremki na lód nakładaj ziół , zalej wodą i zamróź.

zupka-2-of-2-866x578.jpg  ZWZ WINIARY

Autor: Tomek

Polecane artykuły

Najdroższe przyprawy świata – czy są warte swojej ceny?
Najdroższe przyprawy świata – czy są warte swojej ceny?
Przyprawa grzybowa – jak przygotować, jakie dania doprawiać?
Przyprawa grzybowa – jak przygotować, jakie dania doprawiać?
Przyprawy wigilijne. Popraw smak swoich potraw wigilijnych!
Przyprawy wigilijne. Popraw smak swoich potraw wigilijnych!
Zobacz więcej artykułów
Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu