Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Najdroższe przyprawy świata

Najdroższe przyprawy świata – czy są warte swojej ceny?

Luksusowe i trudno dostępne składniki wykorzystywane w kuchni od wieków działają na ludzką wyobraźnię. Nie inaczej jest z przyprawami. Jak prezentuje się współczesny ranking najdroższych przypraw świata?

Klasyczna przyprawa kuchni indyjskiej, czyli aromatyczny kardamon

 

Trudno wyobrazić sobie kuchnię indyjską i inne kuchnie azjatyckie bez kardamonu. Uważa się go za jedną z najstarszych przypraw świata, a poza Indiami jest dziś uprawiany także w Afryce i Ameryce Środkowej. Kardamon, zajmujący piąte miejsce na liście najdroższych przypraw, stanowi dowód na to, że obecnie z łatwością możemy znaleźć przyprawy z całego świata na sklepowych półkach, w dodatku ich zakup nie jest dla nas żadnym poważniejszym wydatkiem. Poza daniami orientalnymi, kardamon znajduje zastosowanie także jako przyprawa do kawy, ryb, drobiu czy różnego rodzaju mięsa serwowanego w kuchni zachodniej. Kilogram ziaren kardamonu kosztuje około 300 zł.

 

Goździki, czyli znany dodatek do napojów

Na liście najdroższych przypraw świata czwarte miejsce zajmują goździki. Ich korzenie sięgają Archipelagu Moluki, który obecnie należy do Indonezji. Goździki to wysuszone, niedojrzałe pąki kwiatowe o bardzo wyrazistym aromacie. Bez nich trudno wyobrazić sobie niektóre wypieki, przetwory warzywne czy grzane napoje, na przykład herbatę. Za kilogram goździków trzeba zapłacić nawet 400 zł.

Cynamon, czyli dobrze znany klasyk słodkiej i pikantnej kuchni

Na miejscu trzecim plasuje się cynamon. Pochodzi on ze Sri Lanki. Rurki cynamonu zbiera się z kory tamtejszych drzew cynamonowych, jednak zanim trafią one do sklepu, muszą zostać poddane procesowi fermentacji. Ważne jest także ich odpowiednie przechowywanie – cynamon szybko traci swój aromat. Być może dlatego kilogram tej przyprawy kosztuje około 700 zł. Cynamon dobrze znamy przede wszystkim jako dodatek do słodkich i aromatycznych wypieków, ale też pikantnych dań orientalnych i napojów, w tym kawy.

Wanilia – przyprawa o niezwykle szerokim zastosowaniu

Na liście obejmującej najdroższe przyprawy świata drugie miejsce zajmuje wanilia. Lasek wanilii nie trzeba nikomu przedstawiać, ponieważ wszyscy dobrze znamy ich zastosowanie w cukiernictwie. Drzewa waniliowe pochodzą z Meksyku. Wanilia zawdzięcza swój niezwykły aromat dziesiątkom substancji zapachowych, które można w niej znaleźć. Dlatego poza gastronomią znajduje zastosowanie także w branży kosmetycznej i perfumeryjnej. Kilogram wanilii wart jest mniej więcej 1200 zł.

Najdroższa przyprawa świata, czyli szafran

Szafran – przyprawa najdroższa na świecie, która pod względem ceny mocno dystansuje pozostałą konkurencję. Kilogram tej przyprawy kosztuje średnio około 20 000 zł! O cenie szafranu decyduje głównie fakt, że pochodzi tylko z jednego z gatunków krokusa, którego zbiory trwają dwa tygodnie. Uprawia się go przede wszystkim w Turcji. Aromat szafranu jest bardzo intensywny i trudno porównać go do jakiegokolwiek innego zapachu. Z pewnością niesamowicie wzbogaca dania. Uwaga na jego nadmierne użycie, które nie tylko nadszarpuje budżet, lecz także sprawia, że danie staje się... gorzkie.


Każdy, kto spróbował najdroższych przypraw świata, raczej zgodzi się z tym, że są one zdecydowanie warte swojej ceny!

Polecane artykuły

fasolka po bretońsku
Czym przyprawić fasolkę po bretońsku?
Przyprawy wigilijne
Przyprawy wigilijne. Popraw smak swoich potraw wigilijnych!
Jak zrobić perfekcyjne mielone?
Jak zrobić perfekcyjne mielone? Liczy się odpowiednie mięso, dodatki i przyprawy
Zobacz więcej artykułów
Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu