Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Zupy
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na pomidory
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
  • Kontakt

Przyprawy wigilijne. Popraw smak swoich potraw wigilijnych!

Zanim zaczniemy przygotowywać bożonarodzeniowe potrawy, warto zadbać o tradycyjne przyprawy wigilijne, które podkreślą smak każdego dania. Co warto dodawać do świątecznych przysmaków, aby nie tylko pięknie prezentowały się na stole, lecz także zachęcająco pachniały?

Anyż gwiazdkowy o korzenno-słodkawym smaku

Anyż gwiazdkowy, zwany również anyżem gwiaździstym, przypomina piękne małe gwiazdki, dlatego jest często używany w celach dekoracyjnych. Anyżu gwiaździstego nie należy mylić z anyżem, czyli niewielkimi szarozielonymi nasionkami wykorzystywanymi przeważnie w cukiernictwie. Smak anyżu gwiazdkowego jest charakterystyczny dla kuchni azjatyckiej, jednak szybko zdobył uznanie także wśród europejskich smakoszy.


Dodajemy go do mięs, drobiu, gotowanych jarzyn, dżemów, deserów świątecznych i oczywiście tradycyjnego kompotu z suszu. Całe gwiazdki doskonale komponują się z cynamonem, goździkami, imbirem, koprem i pieprzem.

Gałka muszkatołowa – do dań słodkich i wytrawnych

Gałka muszkatołowa to niezwykle aromatyczna przyprawa, która występuje przeważnie w sproszkowanej formie. Dodaje się ją do pasztetów, kiełbas i różnego rodzaju mięs. Znakomicie dopełnia smak niektórych warzyw, na przykład szpinaku, kapusty i fasoli. Jest również obowiązkowym elementem tradycyjnego świątecznego ciasta, czyli piernika.

Można nią również aromatyzować wigilijne kompoty. Świetnie komponuje się z kardamonem, goździkami, cynamonem, kolendrą i czarnym pieprzem. Jednym z efektownych dań, do którego dodajemy gałkę muszkatołową są zielone pierogi ze szpinakiem.

Goździki – idealne do słodkich napojów i marynowanych mięs

Aromat goździków jest jednoznacznie kojarzony ze świętami Bożego Narodzenia. Mają one słodką, ciepłą i korzenną nutę. Doskonale komponują się z sosami mięsnymi i owocowymi, grzybami i śledziami. Goździki dodaje się również do marynowanej wieprzowiny, baraniny i dziczyzny.

Całe goździki wsypuje się do kompotów, a w formie sproszkowanej – do farszu pasztecików, pasztetów czy potraw rybnych. Są również nieodłącznym składnikiem świątecznych ciast i ciasteczek. Goździki, obok ziela angielskiego i liści laurowych, dodaje się także do tradycyjnych świątecznych dań. Barszcz czerwony z uszkami i karp po żydowsku to tylko niektóre z nich.

Cynamon? Nie tylko do słodkich wypieków!

Cynamon jest obowiązkowym elementem mieszanek korzennych, dodawanych na przykład do świątecznego piernika. Aromatyczne kawałki cynamonu można wkładać do kawy i różnego rodzaju marynat. Natomiast po zmieleniu nabiera on jeszcze większej ostrości. Cynamon kojarzony jest głównie ze słodkimi wypiekami. Z dodatkiem tej przyprawy przyrządzimy pyszne ciasto cynamonowe z jabłkami oraz sernik cynamonowy.

Nie tylko cynamon jest doskonałym składnikiem bożonarodzeniowych ciast. Warto zaopatrzyć się również w wanilię, która podkreśli smak słodkich pierniczków czy takiego ciasta jak szarlotka królewska. Cynamon jest polecany nie tylko do słodkich ciast i ciasteczek, lecz także do farszu, bitek, kotletów, marchwi, cukinii i dyni. W daniach wytrawnych przeważnie łączy się go z gałką muszkatołową, pieprzem i czosnkiem.

Kurkuma, imbir i kardamon – rozgrzewające przyprawy wigilijne

Nic tak nie rozgrzewa zimową porą jak aromatyczne przyprawy. Kurkuma nadaje potrawom pięknego ciemnożółtego koloru, ale również podkreśla smak mięs i zup. Ze względu na łagodny, korzenny smak, kurkumę wraz z imbirem, cynamonem i kardamonem można dodawać do ciast, kawy i herbaty. Mieszanka tych przypraw wigilijnych stanowi też doskonały dodatek do zup, dań mięsnych, potraw słodkich oraz rybnych. Dla przykładu śledzie w sosie musztardowym nie mogą obyć się bez kurkumy i curry!

Polecane przepisy

Zupa borowikowa na zakwasie z kiszonej kapusty

Zupa borowikowa na zakwasie z kiszonej kapusty

43 min Łatwy
Pierogi z kapustą, grzybami i kaszą pęczak

Pierogi z kapustą, grzybami i kaszą pęczak

2 godz 30 min Łatwy
Karp zapiekany z grzybami

Karp zapiekany z grzybami

1 godz 19 min Łatwy
Śledź w śmietanie z jabłkiem

Śledź w śmietanie z jabłkiem

1 godz 26 min Łatwy
Barszcz czerwony z bułeczkami grzybowymi

Barszcz czerwony z bułeczkami grzybowymi

1 godz 41 min Średni
Moczka – słodka zupa wigilijna nie tylko dla dzieci

Moczka – słodka zupa wigilijna nie tylko dla dzieci

36 min Średni
Zobacz więcej przepisów

Polecane artykuły

Jak przygotować i obchodzić wigilię z rodziną?
Jak przygotować i obchodzić wigilię z rodziną?
12 wigilijnych potraw, które zawsze się udają
12 wigilijnych potraw, które zawsze się udają
Pomysły na przystawki i przekąski wigilijne
Pomysły na przystawki i przekąski wigilijne
Zobacz więcej artykułów
Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu