Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Zupa borowikowa na zakwasie z kiszonej kapusty, który możecie dowolnie – przygotować samodzielnie lub kupić w wybranych sklepach owocami i warzywami. Dodatek serka mascarpone sprawia, że zupa borowikowa nabiera aksamitnej konsystencji, a świeża natka pietruszki nadaje zupie borowikowej charakteru.
Cebule obrać, posiekać, zeszklić na rozgrzanym maśle. W trakcie szklenia dorzucić gałązkę rozmarynu.
Krok 2
6 min
Marchewkę i pietruszki obrać, pokroić w plasterki. Dorzucić do cebuli i przez chwilę razem podsmażyć.
Krok 3
20 min
Podsmażone warzywa przełożyć do garnka, zalać wodą – tak, aby przykryła wszystkie warzywa. Gotować na wolnym ogniu aż marchewki i pietruszki całkowicie zmiękną – wówczas zmiksować całość na gładką masę i dolać zakwas z kiszonej kapusty.
Krok 4
3 min
W 500 ml zimnej wody rozmieszać zawartość opakowania Zupy borowikowej Winiary. Dodać do przygotowanej bazy zupy. Zagotować.
Krok 5
5 min
Całość gotować jeszcze przez chwilę na małym ogniu, dodać mascarpone – rozprowadzając serek w z odrobiną gorącej zupy borowikowej w osobnym naczyniu, aby się nie zważył.
Krok 6
3 min
Zupa borowikowa dobrze smakuje z posiekaną natką zielonej pietruszki, chrupiącymi grzankami lub groszkiem ptysiowym.
Krok 1
z
6
Cebule obrać, posiekać, zeszklić na rozgrzanym maśle. W trakcie szklenia dorzucić gałązkę rozmarynu.
Krok 2
z
6
Marchewkę i pietruszki obrać, pokroić w plasterki. Dorzucić do cebuli i przez chwilę razem podsmażyć.
Krok 3
z
6
Podsmażone warzywa przełożyć do garnka, zalać wodą – tak, aby przykryła wszystkie warzywa. Gotować na wolnym ogniu aż marchewki i pietruszki całkowicie zmiękną – wówczas zmiksować całość na gładką masę i dolać zakwas z kiszonej kapusty.
Krok 4
z
6
W 500 ml zimnej wody rozmieszać zawartość opakowania Zupy borowikowej Winiary. Dodać do przygotowanej bazy zupy. Zagotować.
Krok 5
z
6
Całość gotować jeszcze przez chwilę na małym ogniu, dodać mascarpone – rozprowadzając serek w z odrobiną gorącej zupy borowikowej w osobnym naczyniu, aby się nie zważył.
Krok 6
z
6
Zupa borowikowa dobrze smakuje z posiekaną natką zielonej pietruszki, chrupiącymi grzankami lub groszkiem ptysiowym.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0