Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Cebule obrać, posiekać, zeszklić na rozgrzanym maśle. W trakcie szklenia dorzucić gałązkę rozmarynu.
Marchewkę i pietruszki obrać, pokroić w plasterki. Dorzucić do cebuli i przez chwilę razem podsmażyć.
Podsmażone warzywa przełożyć do garnka, zalać wodą – tak, aby przykryła wszystkie warzywa. Gotować na wolnym ogniu aż marchewki i pietruszki całkowicie zmiękną – wówczas zmiksować całość na gładką masę i dolać zakwas z kiszonej kapusty.
W 500 ml zimnej wody rozmieszać zawartość opakowania Zupy borowikowej Winiary. Dodać do przygotowanej bazy zupy. Zagotować.
Całość gotować jeszcze przez chwilę na małym ogniu, dodać mascarpone – rozprowadzając serek w z odrobiną gorącej zupy borowikowej w osobnym naczyniu, aby się nie zważył.
Zupa borowikowa dobrze smakuje z posiekaną natką zielonej pietruszki, chrupiącymi grzankami lub groszkiem ptysiowym.