Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
1111_zakwaszanie-zup-IMG_3654.jpg

Zakwaszanie zup – jak zakwaszać zupy?

Niektóre zupy, także te kwaśne z natury, potrzebują do pełni smaku zakwaszenia. Nawet dolewając sok z ogórków do ogórkowej, tak naprawdę ją zakwaszamy. Ogórkowa może być bardziej lub mniej kwaśna, ale są zupy, które dopiero po zakwaszeniu nabierają charakteru.

Jedną z takich zup jest barszcz. Chociaż może być przygotowany na słodko, tak naprawdę wyśmienicie smakuje, kiedy jest słodko-kwaśny. Taki przygotowany na zakwasie jest już kwaśny sam z siebie, ale gotowany ze świeżych buraków potrzebuje zakwaszenia. Najprościej zakwasić barszcz sokiem z cytryny lub kwasem cytrynowym. Czysty barszcz uzyska kwaskowaty smak, kiedy ugotujemy go z kawałkami kwaśnego jabłka lub dodamy do niego sok jabłkowy. Tak zrobiła Jola, a tu możecie zobaczyć jej pyszny barszcz z sokiem jabłkowym i grillowanym jabłkiem (klik). Taki sposób sprawdza się przy gotowaniu barszczu czystego, a także kremu z buraków, w którym blendujemy na gładki krem także jabłko. Także do botwinki czy barszczu ukraińskiego można dodać ćwiartki jabłka, a po ugotowaniu zupy, wyjąć.

zakwaszanie-zup-IMG_3667.jpg ZWZ WINIARYzakwaszanie-IMG_3673.jpg ZWZ WINIARYzakwaszanie-IMG_3664.jpg ZWZ WINIARY

Ja na co dzień zakwaszam barszcz kwasem cytrynowym, czasem sięgam po ocet winny. I oczywiście nie zapominam o odrobinie cukru, by wyważyć smak.

Zupę ogórkową najlepiej zakwasić sokiem z kiszonych ogórków. Nawet jeśli kupujemy takie na wagę, a ja właśnie tak robię, zawsze w woreczku zostaje trochę soku, który można dodać do zupy ogórkowej.

Zakwasić warto także zupę kapuścianą. Można wykorzystać jabłko, sok z cytryny lub kwas cytrynowy, ale o tej porze roku najlepiej sięgnąć po rabarbar. Ten wczesny jest bardzo kwaśny i wystarczy mały kawałek – później, im rabarbar słodszy, tym więcej musimy go dodać do zupy.

Zakwasić można także różne delikatne zupy, na przykład krem z kalarepki lub cukinii, zupę koperkową, a także niektóre chłodniki, zwłaszcza te z botwinką i buraczkami. Sokiem z cytryny, kwasem cytrynowym lub octem zakwaszamy zupy już po ugotowaniu. Zaczynamy od łyżeczki soku z cytryny lub octu, kwasku cytrynowego wystarczy szczypta, a i to czasem może być za dużo. Lepiej dodać mniej, by dodać jeszcze odrobinę, niż zakwasić zupę za bardzo.

Jabłko i rabarbar dodajemy do zupy podczas gotowania. Tutaj trudniej przewidzieć efekt, ale z reguły połowa jabłka wystarczy. W przypadku rabarbaru dodajmy do zupy ok. 10 cm kawałek, chyba że jest to rabarbar wczesny i bardzo kwaśny, wówczas wystarczy 3-5 cm kawałek.

zakwaszanie-zup-IMG_3657.jpg ZWZ WIANIRY

I nie zapominajmy o wyważeniu smaku zup owocowych. Jeśli przygotowujemy je z różnych rodzajów owoców, dodajmy nie tylko te słodkie, ale także cierpkie. Do zupy owocowej ze słodkich owoców warto dodać łyżeczkę cytryny, by nabrała charakteru.

Autor: Agata

Polecane artykuły

Poznaj azjatyckie zupy
Sprawdzone sposoby na zagęszczanie zupy!
Najlepsze zupy na lato
Zobacz więcej artykułów
Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu