Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
1111_zakwaszanie-zup-IMG_3654.jpg

Zakwaszanie zup – jak zakwaszać zupy?

Niektóre zupy, także te kwaśne z natury, potrzebują do pełni smaku zakwaszenia. Nawet dolewając sok z ogórków do ogórkowej, tak naprawdę ją zakwaszamy. Ogórkowa może być bardziej lub mniej kwaśna, ale są zupy, które dopiero po zakwaszeniu nabierają charakteru.

Jedną z takich zup jest barszcz. Chociaż może być przygotowany na słodko, tak naprawdę wyśmienicie smakuje, kiedy jest słodko-kwaśny. Taki przygotowany na zakwasie jest już kwaśny sam z siebie, ale gotowany ze świeżych buraków potrzebuje zakwaszenia. Najprościej zakwasić barszcz sokiem z cytryny lub kwasem cytrynowym. Czysty barszcz uzyska kwaskowaty smak, kiedy ugotujemy go z kawałkami kwaśnego jabłka lub dodamy do niego sok jabłkowy. Tak zrobiła Jola, a tu możecie zobaczyć jej pyszny barszcz z sokiem jabłkowym i grillowanym jabłkiem (klik). Taki sposób sprawdza się przy gotowaniu barszczu czystego, a także kremu z buraków, w którym blendujemy na gładki krem także jabłko. Także do botwinki czy barszczu ukraińskiego można dodać ćwiartki jabłka, a po ugotowaniu zupy, wyjąć.

zakwaszanie-zup-IMG_3667.jpg ZWZ WINIARYzakwaszanie-IMG_3673.jpg ZWZ WINIARYzakwaszanie-IMG_3664.jpg ZWZ WINIARY

Ja na co dzień zakwaszam barszcz kwasem cytrynowym, czasem sięgam po ocet winny. I oczywiście nie zapominam o odrobinie cukru, by wyważyć smak.

Zupę ogórkową najlepiej zakwasić sokiem z kiszonych ogórków. Nawet jeśli kupujemy takie na wagę, a ja właśnie tak robię, zawsze w woreczku zostaje trochę soku, który można dodać do zupy ogórkowej.

Zakwasić warto także zupę kapuścianą. Można wykorzystać jabłko, sok z cytryny lub kwas cytrynowy, ale o tej porze roku najlepiej sięgnąć po rabarbar. Ten wczesny jest bardzo kwaśny i wystarczy mały kawałek – później, im rabarbar słodszy, tym więcej musimy go dodać do zupy.

Zakwasić można także różne delikatne zupy, na przykład krem z kalarepki lub cukinii, zupę koperkową, a także niektóre chłodniki, zwłaszcza te z botwinką i buraczkami. Sokiem z cytryny, kwasem cytrynowym lub octem zakwaszamy zupy już po ugotowaniu. Zaczynamy od łyżeczki soku z cytryny lub octu, kwasku cytrynowego wystarczy szczypta, a i to czasem może być za dużo. Lepiej dodać mniej, by dodać jeszcze odrobinę, niż zakwasić zupę za bardzo.

Jabłko i rabarbar dodajemy do zupy podczas gotowania. Tutaj trudniej przewidzieć efekt, ale z reguły połowa jabłka wystarczy. W przypadku rabarbaru dodajmy do zupy ok. 10 cm kawałek, chyba że jest to rabarbar wczesny i bardzo kwaśny, wówczas wystarczy 3-5 cm kawałek.

zakwaszanie-zup-IMG_3657.jpg ZWZ WIANIRY

I nie zapominajmy o wyważeniu smaku zup owocowych. Jeśli przygotowujemy je z różnych rodzajów owoców, dodajmy nie tylko te słodkie, ale także cierpkie. Do zupy owocowej ze słodkich owoców warto dodać łyżeczkę cytryny, by nabrała charakteru.

Autor: Agata

Polecane artykuły

Poznaj azjatyckie zupy
Poznaj azjatyckie zupy
sposoby na zagęszczanie zupy
Sprawdzone sposoby na zagęszczanie zupy!
zupy na lato ZWZ WINIARY
Najlepsze zupy na lato
Zobacz więcej artykułów
Załóż konto i odbierz e-book

Zaloguj się i odbierz e-book

Zyskaj dostęp do Strefy GGrill. 
 

Odkryj nowe, niepublikowane nigdzie indziej przepisy.

Pobierz e-book.

I wrzuć coś pysznego na ruszt!

 

Zaloguj się
Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu