Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa koperkowa z kluskami kładzionymi i nutą cytrynową

(0)
36min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

0.75  szklanka
Mleko
1 
Jajko
1  szklanka
Mąka pszenna
1  szczypta
Sól
1  duży
pęczek koperku lub dwa średnie
1  l
Bulion warzywny
1  łyżka
Masło
100  g
Śmietana 12%
trochę
skórka otarta z połówki cytryny lub łyżka soku z cytryny
1  szczypta
Sól morska
1  szczypta
Pieprz czarny
1 
Surowe żółtko

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
9.6 g
Węglowodany
37.05 g
Tłuszcze
9.22 g
Wartość energetyczna
267.55 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

36 min
Krok 1
5 min
Zaczynam od przygotowania zupy - koperek dokładnie myję, osuszam, odrywam grubsze gałązki i łodyżki, siekam je ma mniejsze kawałki i podduszam chwilę na maśle w garnku.
Krok 2
6 min
W tym czasie siekam pozostały koperek, dodaję do garnka, dodaję bulion, dodaję skórkę otartą z połówki cytryny, gotuję 5 minut, miksuję około minuty.
Krok 3
2 min
Surowe żółtko rozprowadzam ze śmietaną, łączę z zupą, doprawiam solą i pieprzem.
Krok 4
5 min
Teraz czas na kluski. Wszystkie składniki miksuję na jednolitą masę. Ciasto powinno mieć gęstą konsystencję, jak bardzo gęsta śmietana – jeśli jest za rzadkie dodaję nieco mąki i ponownie miksuję na gładką masę. Odstawiam na chwilę, żeby ciasto odpoczęło.
Krok 5
10 min
W tym czasie w garnku zagotowuję wodę, solę.
Krok 6
5 min
Na wrzątek kładę łyżką zanurzoną wcześniej we wrzątku małe kluseczki – ciasto powinno zajmować ok. ¼ powierzchni łyżki, ale mogą być też mniejsze lub większe kluseczki.
Krok 7
3 min
Gotuję kluski 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię, odcedzam, podaję z zupą koperkową.
Zupa koperkowa z kluskami kładzionymi i nutą cytrynową

Krok 1 z 7

Zaczynam od przygotowania zupy - koperek dokładnie myję, osuszam, odrywam grubsze gałązki i łodyżki, siekam je ma mniejsze kawałki i podduszam chwilę na maśle w garnku.

Zupa koperkowa z kluskami kładzionymi i nutą cytrynową

Krok 2 z 7

W tym czasie siekam pozostały koperek, dodaję do garnka, dodaję bulion, dodaję skórkę otartą z połówki cytryny, gotuję 5 minut, miksuję około minuty.

Zupa koperkowa z kluskami kładzionymi i nutą cytrynową

Krok 3 z 7

Surowe żółtko rozprowadzam ze śmietaną, łączę z zupą, doprawiam solą i pieprzem.

Zupa koperkowa z kluskami kładzionymi i nutą cytrynową

Krok 4 z 7

Teraz czas na kluski. Wszystkie składniki miksuję na jednolitą masę. Ciasto powinno mieć gęstą konsystencję, jak bardzo gęsta śmietana – jeśli jest za rzadkie dodaję nieco mąki i ponownie miksuję na gładką masę. Odstawiam na chwilę, żeby ciasto odpoczęło.

Zupa koperkowa z kluskami kładzionymi i nutą cytrynową

Krok 5 z 7

W tym czasie w garnku zagotowuję wodę, solę.

Zupa koperkowa z kluskami kładzionymi i nutą cytrynową

Krok 6 z 7

Na wrzątek kładę łyżką zanurzoną wcześniej we wrzątku małe kluseczki – ciasto powinno zajmować ok. ¼ powierzchni łyżki, ale mogą być też mniejsze lub większe kluseczki.

Zupa koperkowa z kluskami kładzionymi i nutą cytrynową

Krok 7 z 7

Gotuję kluski 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię, odcedzam, podaję z zupą koperkową.

Kiedy byłam mała, nie lubiłam zieleniny. Zapytajcie mojej mamy. Mama za każdym razem posypywała mi zupę koperkiem lub natką pietruszki. Ile się dało, tyle wyciągałam na brzeg talerza :). A o szczypiorku to już w ogóle nie mogło być mowy. A teraz wszystko to, co było dla mnie w dzieciństwie niejadalne, stało się więcej niż tylko jadalne. Nie wyobrażam sobie ogórkowej bez koperku albo rosołu bez zielonej pietruszki. A wiosną i latem na talerzach musi pojawić się zupa koperkowa z kluskami kładzionymi.

Kluski kładzione po raz pierwszy zrobiłam kilka lat temu, zupełnie przez przypadek, bo miały to być lane kluseczki. Ale ciasto wyszło mi tak gęste, że nie pozostało mi nic innego, jak zrobić z niego kluski kładzione, których wcześniej nigdy nie robiłam  I okazało się, że to bardzo fajne kluseczki. Od tamtej pory często je robię, ale przez lata, próbując różnych przepisów, w końcu natrafiłam na ten, który stosuję do dziś, przygotowując ciasto na mleku.

Dziś dodałam do mojej zupy koperkowej skórkę otartą z połówki cytryny, zamiast skórki, można dodać łyżeczkę wyciśniętego z cytryny soku lub zupełnie cytrynę w przepisie pominąć.

Smacznego!

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika