Barszcz czerwony z sokiem jabłkowym i grillowanym jabłkiem
1 godz 3 min
Łatwy
430
g
Buraki
1
l
Zimna woda
1
pęczek
Włoszczyzna
0.5
pęczek
Koperek
100
ml
Sok jabłkowy
1
Jabłko
1
opakowanie
1
szczypta
Cukier do smaku
2
kulek
Ziarenka ziela angielskiego
2
kulek
Ziarenka czarnego pieprzu
trochę
Natka pietruszki do posypania
.
Wartości odżywcze
Białko
5.7 g
Węglowodany
35.27 g
Tłuszcze
1.15 g
Wartość energetyczna
165.15 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
63 min
Krok 1
30 min
Do garnka wkładamy umytą i obraną włoszczyznę. Dorzucamy liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Zalewamy 1 litrem zimnej wody i gotujemy 30 minut.
Krok 2
7 min
Buraki obieramy, myjemy i ucieramy na tarce o dużych oczkach.
Krok 3
15 min
Dodajemy je do gotującego się wywaru razem z koperkiem i barszczem czerwonym Winiary. Całość mieszamy i gotujemy jeszcze 10-15 minut na średnim ogniu często mieszając.
Krok 4
1 min
Pod koniec gotowania doprawiamy do smaku odrobiną cukru.
Krok 5
1 min
Ugotowaną zupę zakwaszamy sokiem jabłkowym.
Krok 6
2 min
Gotową już zupę przelewamy przez sitko.
Krok 7
6 min
abłko dokładnie myjemy i kroimy na plasterki lub półplasterki i grillujemy z każdej strony na patelni grillowej bez tłuszczu.
Krok 8
1 min
Do miseczki z barszczem nakładamy porcję zgrillowanego jabłka i odrobinę natki pietruszki.
Obowiązkowe danie na świątecznym stole w moim domu – barszcz czerwony. Nie wyobrażam sobie Bożego Narodzenia bez tej zupy. Uwielbiamy go wszyscy bez wyjątku. Barszcz czerwony serwuję w towarzystwie uszek z farszem grzybowym lub z drożdżowymi pasztecikami. Tym razem postanowiłam przełamać nieco tradycyjny smak i postrzeganie barszczu.
To owocowa i zaskakująco smaczna wersja barszczu. Do zupy dodałam sok jabłkowy i grillowane jabłka, które mogą nieco przypominać pieczone jabłka. Owoce pokroiłam w plastry i zgrillowałam na patelni bez tłuszczu. Jabłka i buraki to zdecydowanie zgrany duet kulinarny.
Dla podkręcenia smaku pod koniec gotowania do zupy dodałam barszcz czerwony Winiary. Zupa nabrała intensywnego buraczanego koloru.
To owocowa i zaskakująco smaczna wersja barszczu. Do zupy dodałam sok jabłkowy i grillowane jabłka, które mogą nieco przypominać pieczone jabłka. Owoce pokroiłam w plastry i zgrillowałam na patelni bez tłuszczu. Jabłka i buraki to zdecydowanie zgrany duet kulinarny.
Dla podkręcenia smaku pod koniec gotowania do zupy dodałam barszcz czerwony Winiary. Zupa nabrała intensywnego buraczanego koloru.
Komentarze 0