Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Barszcz czerwony z sokiem jabłkowym i grillowanym jabłkiem

0
1 godz 3 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Winiary
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
3 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

430  g
Buraki
1  l
Zimna woda
1  pęczek
Włoszczyzna
0.5  pęczek
Koperek
100  ml
Sok jabłkowy
1 
Jabłko
1  szczypta
Cukier do smaku
2  kulek
Ziarenka ziela angielskiego
2  kulek
Ziarenka czarnego pieprzu
trochę
Natka pietruszki do posypania

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
5.7 g
Węglowodany
35.27 g
Tłuszcze
1.15 g
Wartość energetyczna
165.15 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

63 min
Krok 1
30 min
Do garnka wkładamy umytą i obraną włoszczyznę. Dorzucamy liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Zalewamy 1 litrem zimnej wody i gotujemy 30 minut.
Krok 2
7 min
Buraki obieramy, myjemy i ucieramy na tarce o dużych oczkach.
Krok 3
15 min
Dodajemy je do gotującego się wywaru razem z koperkiem i barszczem czerwonym Winiary. Całość mieszamy i gotujemy jeszcze 10-15 minut na średnim ogniu często mieszając.
Krok 4
1 min
Pod koniec gotowania doprawiamy do smaku odrobiną cukru.
Krok 5
1 min
Ugotowaną zupę zakwaszamy sokiem jabłkowym.
Krok 6
2 min
Gotową już zupę przelewamy przez sitko.
Krok 7
6 min
abłko dokładnie myjemy i kroimy na plasterki lub półplasterki i grillujemy z każdej strony na patelni grillowej bez tłuszczu.
Krok 8
1 min
Do miseczki z barszczem nakładamy porcję zgrillowanego jabłka i odrobinę natki pietruszki.
Barszcz czerwony z sokiem jabłkowym i grillowanym jabłkiem

Krok 1 z 8

Do garnka wkładamy umytą i obraną włoszczyznę. Dorzucamy liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Zalewamy 1 litrem zimnej wody i gotujemy 30 minut.

Barszcz czerwony z sokiem jabłkowym i grillowanym jabłkiem

Krok 2 z 8

Buraki obieramy, myjemy i ucieramy na tarce o dużych oczkach.

Barszcz czerwony z sokiem jabłkowym i grillowanym jabłkiem

Krok 3 z 8

Dodajemy je do gotującego się wywaru razem z koperkiem i barszczem czerwonym Winiary. Całość mieszamy i gotujemy jeszcze 10-15 minut na średnim ogniu często mieszając.

Barszcz czerwony z sokiem jabłkowym i grillowanym jabłkiem

Krok 4 z 8

Pod koniec gotowania doprawiamy do smaku odrobiną cukru.

Barszcz czerwony z sokiem jabłkowym i grillowanym jabłkiem

Krok 5 z 8

Ugotowaną zupę zakwaszamy sokiem jabłkowym.

Barszcz czerwony z sokiem jabłkowym i grillowanym jabłkiem

Krok 6 z 8

Gotową już zupę przelewamy przez sitko.

Barszcz czerwony z sokiem jabłkowym i grillowanym jabłkiem

Krok 7 z 8

abłko dokładnie myjemy i kroimy na plasterki lub półplasterki i grillujemy z każdej strony na patelni grillowej bez tłuszczu.

Barszcz czerwony z sokiem jabłkowym i grillowanym jabłkiem

Krok 8 z 8

Do miseczki z barszczem nakładamy porcję zgrillowanego jabłka i odrobinę natki pietruszki.

Obowiązkowe danie na świątecznym stole w moim domu – barszcz czerwony. Nie wyobrażam sobie Bożego Narodzenia bez tej zupy. Uwielbiamy go wszyscy bez wyjątku. Barszcz czerwony serwuję w towarzystwie uszek z farszem grzybowym lub z drożdżowymi pasztecikami. Tym razem postanowiłam przełamać nieco tradycyjny smak i postrzeganie barszczu.

To owocowa i zaskakująco smaczna wersja barszczu. Do zupy dodałam sok jabłkowy i grillowane jabłka, które mogą nieco przypominać pieczone jabłka. Owoce pokroiłam w plastry i zgrillowałam na patelni bez tłuszczu. Jabłka i buraki to zdecydowanie zgrany duet kulinarny.

Dla podkręcenia smaku pod koniec gotowania do zupy dodałam barszcz czerwony Winiary. Zupa nabrała intensywnego buraczanego koloru.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika