Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
1111_DSC_1093.jpg ZWZ WINIARY

Jak zagęścić zupę?

Kiedy tylko jesienią zaczynają się nieco chłodniejsze dni chętniej sięgamy po rozgrzewające i sycące zupy. W moim domu zupa zazwyczaj nie jest jedynie częścią obiadu, bo stanowi główne danie podane z kromką chleba, naleśnikami czy pieczywem czosnkowym.

W chłodniejsze dni moja rodzina domaga się zup bardziej treściwych, więc częściej gotuję kapuśniak, grochówkę lub zupę gulaszową, które dodatkowo zagęszczam i tu pojawia się pytanie – jak zagęścić zupę?

To, czym zagęścimy daną zupę zależy od naszych upodobań kulinarnych, rodzaju zupy i smaku jaki chcemy uzyskać w efekcie końcowym.

DSC_1084.jpg ZWZ WINIARY

 

1. Zagęszczanie mąką

Chyba najbardziej popularną metodą zagęszczenia zupy jest dodanie do niej mąki. Mąkę przed dodaniem do zupy bardzo dokładnie mieszamy z zimną wodą. Rozcieramy ją łyżką lub trzepaczką do momentu aż nie będzie grudek. Tak przygotowaną dodajemy bardzo powoli do zupy ciągle mieszając. Najlepiej zdjąć na chwilę zupę z gazu. Po dodaniu mąki, zupę ponownie nastawiamy na gaz (aby całość się zagotowała).

Mąką zazwyczaj zagęszczamy zupy gulaszowe i grzybowe.

2. Zagęszczanie zasmażką

Zasmażka to też mąka, ale przygotowana na bazie z tłuszczu: masła lub oleju. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i dodajemy mąkę. Dokładnie mieszamy trzepaczką i trzymamy na małym ogniu do momentu aż zasmażka nabierze delikatnie złotego koloru.

Kapuśniak z kaszą jęczmienną zagęszczam zazwyczaj zasmażką.

3. Zagęszczanie śmietaną

Kolejną bardzo popularną metodą zagęszczania zupy jest dodanie do niej gęstej śmietany. Śmietana nie tylko sprawi, że zupa zyska na gęstości, ale i na smaku. Nie dodajemy  jej bezpośrednio do gorącej zupy. Odlewamy nieco zupy do osobnej miski i odstawiamy do lekkiego wystudzenia. Dolewamy śmietanę powoli, ciągle mieszając. Tak przygotowaną śmietanę dodajemy do garnka z gorącą zupą.

Śmietana świetnie sprawdzi się w towarzystwie zupy pomidorowej, koperkowej, grzybowej czy ogórkowej.

4. Zagęszczanie pieczywem

Jeśli nie lubicie zup zagęszczanych mąką, to świetną alternatywą jest pieczywo razowe. To metoda zdecydowanie zdrowsza i według mnie też smaczniejsza. Dodatek pieczywa razowego świetnie zagęści nam zupę. Można pokroić kromki chleba na małe kawałki lub rozdrobnić je w mikserze i dodać w momencie kiedy zupa będzie już prawie gotowa.

Takie zmiksowane pieczywo dodałam do zupy grzybowej z suszonych grzybów, a Agatka zagęściła wiejską zupę z fasolą i soczewicą pokrojonymi kromkami razowego chleba.

5. Zagęszczanie serem

To bardzo prosta i jakże smaczna metoda zagęszczenia zupy. Świetnie sprawdzi się tutaj ser mascarpone jako dodatek do delikatnych zup o kremowej konsystnecji lub serki topione, które nie tylko zagęszczą nam zupę, ale podniosą jej walory smakowe.

W przypadku serka mascarpone i serka topionego postępujemy podobnie jak ze śmietaną. Odlewamy nieco zupy do osobnego naczynia i zostawiamy do wystudzenia. Dokładnie mieszamy i dodajemy do garnka z zupą ciągle mieszając. Nie gotujemy już zupy.

Serek topiony świetnie sprawdzi się jako dodatek do kremowej zupy z pora, a ser mascarpone podkręci smak zupy rybnej z pieczonego łososia.

DSC_1089.jpg ZWZ WINIARY

 

6. Zagęszczanie jajkiem

Żółtko jajka mieszamy widelcem lub trzepaczką ze śmietaną lub odrobiną zupy i powoli dodajemy do gorącej zupy ciągle mieszając. Po dodaniu żółtka zupy już nie gotujemy.

Agatka zagęściła żółtkami zupę neapolitańską.

Tak zagęszczona zupa smakuje naprawdę rewelacyjnie .

7. Zagęszczanie kisielem

Kisiel kojarzy się nam z deserem i słodkim dodatkiem do obiadu lub kolacji, ale rewelacyjnie sprawdza się też w roli zagęszczacza w zupach owocowych. Takie zupy z pewnością pokochają Wasze dzieci. Kisiel rozrabiamy z zimną wodą i dodajemy do gotującej się zupy na 1 minutę przed końcem gotowania.

Latem ugotowałam zupę jagodową, dodałam do niej kisiel i podałam z naleśnikami z serkiem śmietankowym.

DSC_1068.jpg ZWZ WINIARY

 

Polecane artykuły

sposoby na zagęszczanie zupy
Sprawdzone sposoby na zagęszczanie zupy!
zupa-fasolowa-na-boczku-5.jpg ZWZ WINIARY
Na jakim mięsie gotować zupę?
zupa-szczawiowa-z-lososiem-3.jpg ZWZ WINIARY
Jakie zupy warto gotować na wiosnę?
Zobacz więcej artykułów
Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu