Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na paprykę
  • Promocja na mięso mielone
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
1111_DSC_1093.jpg ZWZ WINIARY

Jak zagęścić zupę?

Kiedy tylko jesienią zaczynają się nieco chłodniejsze dni chętniej sięgamy po rozgrzewające i sycące zupy.

W moim domu zupa zazwyczaj nie jest jedynie częścią obiadu , bo stanowi główne danie podane z kromką chleba, naleśnikami czy pieczywem czosnkowym. W chłodniejsze dni moja rodzina domaga się zup bardziej treściwych, więc częściej gotuję kapuśniak, grochówkę lub zupę gulaszową, które dodatkowo zagęszczam i tu pojawia się pytanie – jak zagęścić zupę?

To, czym zagęścimy daną zupę zależy od naszych upodobań kulinarnych, rodzaju zupy i smaku jaki chcemy uzyskać w efekcie końcowym.

DSC_1084.jpg ZWZ WINIARY

 

1. Zagęszczanie mąką

Chyba najbardziej popularną metodą zagęszczenia zupy jest dodanie do niej mąki. Mąkę przed dodaniem do zupy bardzo dokładnie mieszamy z zimną wodą. Rozcieramy ją łyżką lub trzepaczką do momentu aż nie będzie grudek. Tak przygotowaną dodajemy bardzo powoli do zupy ciągle mieszając. Najlepiej zdjąć na chwilę zupę z gazu. Po dodaniu mąki, zupę ponownie nastawiamy na gaz (aby całość się zagotowała).

Mąką zazwyczaj zagęszczamy zupy gulaszowe i grzybowe.

2. Zagęszczanie zasmażką

Zasmażka to też mąka, ale przygotowana na bazie z tłuszczu: masła lub oleju. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i dodajemy mąkę. Dokładnie mieszamy trzepaczką i trzymamy na małym ogniu do momentu aż zasmażka nabierze delikatnie złotego koloru.

Kapuśniak z kaszą jęczmienną zagęszczam zazwyczaj zasmażką.

3. Zagęszczanie śmietaną

Kolejną bardzo popularną metodą zagęszczania zupy jest dodanie do niej gęstej śmietany. Śmietana nie tylko sprawi, że zupa zyska na gęstości, ale i na smaku. Nie dodajemy  jej bezpośrednio do gorącej zupy. Odlewamy nieco zupy do osobnej miski i odstawiamy do lekkiego wystudzenia. Dolewamy śmietanę powoli, ciągle mieszając. Tak przygotowaną śmietanę dodajemy do garnka z gorącą zupą.

Śmietana świetnie sprawdzi się w towarzystwie zupy pomidorowej, koperkowej, grzybowej czy ogórkowej.

4. Zagęszczanie pieczywem

Jeśli nie lubicie zup zagęszczanych mąką, to świetną alternatywą jest pieczywo razowe. To metoda zdecydowanie zdrowsza i według mnie też smaczniejsza. Dodatek pieczywa razowego świetnie zagęści nam zupę. Można pokroić kromki chleba na małe kawałki lub rozdrobnić je w mikserze i dodać w momencie kiedy zupa będzie już prawie gotowa.

Takie zmiksowane pieczywo dodałam do zupy grzybowej z suszonych grzybów, a Agatka zagęściła wiejską zupę z fasolą i soczewicą pokrojonymi kromkami razowego chleba.

5. Zagęszczanie serem

To bardzo prosta i jakże smaczna metoda zagęszczenia zupy. Świetnie sprawdzi się tutaj ser mascarpone jako dodatek do delikatnych zup o kremowej konsystnecji lub serki topione, które nie tylko zagęszczą nam zupę, ale podniosą jej walory smakowe.

W przypadku serka mascarpone i serka topionego postępujemy podobnie jak ze śmietaną. Odlewamy nieco zupy do osobnego naczynia i zostawiamy do wystudzenia. Dokładnie mieszamy i dodajemy do garnka z zupą ciągle mieszając. Nie gotujemy już zupy.

Serek topiony świetnie sprawdzi się jako dodatek do kremowej zupy z pora, a ser mascarpone podkręci smak zupy rybnej z pieczonego łososia.

DSC_1089.jpg ZWZ WINIARY

 

6. Zagęszczanie jajkiem

Żółtko jajka mieszamy widelcem lub trzepaczką ze śmietaną lub odrobiną zupy i powoli dodajemy do gorącej zupy ciągle mieszając. Po dodaniu żółtka zupy już nie gotujemy.

Agatka zagęściła żółtkami zupę neapolitańską.

Tak zagęszczona zupa smakuje naprawdę rewelacyjnie .

7. Zagęszczanie kisielem

Kisiel kojarzy się nam z deserem i słodkim dodatkiem do obiadu lub kolacji, ale rewelacyjnie sprawdza się też w roli zagęszczacza w zupach owocowych. Takie zupy z pewnością pokochają Wasze dzieci. Kisiel rozrabiamy z zimną wodą i dodajemy do gotującej się zupy na 1 minutę przed końcem gotowania.

Latem ugotowałam zupę jagodową, dodałam do niej kisiel i podałam z naleśnikami z serkiem śmietankowym.

DSC_1068.jpg ZWZ WINIARY

 

banner rejestracja zima1 2023

Dołącz do społeczności WINIARY!

Czeka na Ciebie wyjątkowy e-book z przepisami na

  • Pyszne dania do rozgrzania!

  • Załóż konto, odbierz prezent, który przygotowaliśmy specjalnie dla Ciebie i gotuj razem z nami.
    Zarejestruj się

    Polecane artykuły

    Sprawdzone sposoby na zagęszczanie zupy!
    Sprawdzone sposoby na zagęszczanie zupy!
    Na jakim mięsie gotować zupę?
    Na jakim mięsie gotować zupę?
    Jakie zupy warto gotować na wiosnę?
    Jakie zupy warto gotować na wiosnę?
    Zobacz więcej artykułów
    Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

    Ciesz się gotowaniem z Winiary

    Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

    Zobacz produkty
    • Facebook
    • Youtube
    • Twitter
    • Instagram
    • Pinterest
    • Zarejestruj się
    • Polityka Cookies
    • Zaloguj się
    • Kontakt
    • Polityka prywatności
    • Regulamin serwisu