Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa pieczarkowa ze szpinakiem i serkiem mascarpone

(0)
37min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
2 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

25  dag
Pieczarki
1  łyżka
Masło
0.5 
Cebula
25  dag
Ziemniaki (u mnie 3 małe)
60  g
Marchewka
1 
Pietruszka
1  kawałek
Seler
1  kawałek
Por
0.7  l
Wywar warzywny, mięsny lub woda
1  szczypta
Sól morska
trochę
Pieprz czarny ziarnisty
3 
Ziarenka ziela angielskiego
1  pęczek
Świeży szpinak baby
2  łyżek
Serek mascarpone
1  gałązka
Świeży rozmaryn

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
15.94 g
Węglowodany
61.66 g
Tłuszcze
16.62 g
Wartość energetyczna
424.57 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

37 min
Krok 1
5 min
Cebulę kroimy w kosteczkę, podduszamy na maśle.
Krok 2
20 min
Pieczarki oczyszczamy z zanieczyszczeń wilgotną szmatką lub krótko myjemy, odcinamy nóżki, kapelusze kroimy w cienkie plasterki, dodajemy do zeszklonej cebulki, dodajemy szczyptę soli i świeżo zmielonego pieprzu, dusimy, aż odparuje woda, a pieczarki delikatnie się zrumienią. W tym czasie wywar lub wodę zagotowujemy, dodajemy ziele angielskie i liść laurowy, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, kawałek pora, starte na tarce o dużych oczkach pozostałe warzywa (marchewkę, pietruszkę i kawałek selera), dodajemy szczyptę soli, gotujemy 10 minut.
Krok 3
8 min
Odrobiną wywaru podlewamy podsmażone pieczarki, dodajemy je do garnka z zupą, dodajemy garść umytego szpinaku (większe listki możemy porwać, mniejsze pozostawiamy w całości), gotujemy 5 minut.
Krok 4
3 min
Serek mascarpone rozprowadzamy w 1/4 szklanki zupy, dodajemy do garnka.
Krok 5
1 min
Zupę pieczarkową ze szpinakiem podajemy udekorowaną listkami rozmarynu.
Zupa pieczarkowa ze szpinakiem i serkiem mascarpone

Krok 1 z 5

Cebulę kroimy w kosteczkę, podduszamy na maśle.

Zupa pieczarkowa ze szpinakiem i serkiem mascarpone

Krok 2 z 5

Pieczarki oczyszczamy z zanieczyszczeń wilgotną szmatką lub krótko myjemy, odcinamy nóżki, kapelusze kroimy w cienkie plasterki, dodajemy do zeszklonej cebulki, dodajemy szczyptę soli i świeżo zmielonego pieprzu, dusimy, aż odparuje woda, a pieczarki delikatnie się zrumienią. W tym czasie wywar lub wodę zagotowujemy, dodajemy ziele angielskie i liść laurowy, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, kawałek pora, starte na tarce o dużych oczkach pozostałe warzywa (marchewkę, pietruszkę i kawałek selera), dodajemy szczyptę soli, gotujemy 10 minut.

Zupa pieczarkowa ze szpinakiem i serkiem mascarpone

Krok 3 z 5

Odrobiną wywaru podlewamy podsmażone pieczarki, dodajemy je do garnka z zupą, dodajemy garść umytego szpinaku (większe listki możemy porwać, mniejsze pozostawiamy w całości), gotujemy 5 minut.

Zupa pieczarkowa ze szpinakiem i serkiem mascarpone

Krok 4 z 5

Serek mascarpone rozprowadzamy w 1/4 szklanki zupy, dodajemy do garnka.

Zupa pieczarkowa ze szpinakiem i serkiem mascarpone

Krok 5 z 5

Zupę pieczarkową ze szpinakiem podajemy udekorowaną listkami rozmarynu.

Zupa pieczarkowa ze szpinakiem i serkiem mascarpone smakuje wyśmienicie dzięki pieczarkom podsmażonym na maśle. O tym, że szpinak pasuje do pieczarkowej z pewnością przekonał się każdy, kto spróbował zupę Joli. Moja zupa pieczarkowa ze szpinakiem dodatkowo utwierdzi Was w tym przekonaniu. Jeśli już wiecie, że dwie porcje pysznej zupy pieczarkowej ze szpinakiem to za mało, podwójcie składniki. Smacznego!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika