Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Wigilijna zupa grzybowa z chipsami serowymi

Wigilijna zupa grzybowa z chipsami serowymi

(0)
13 godz 23 min
Średni
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
200  g
Ser grana padano
40  g
Grzyby leśne suszone (u mnie jest to mieszanka)
1 
Cebula
trochę
Olej do smażenia
2 
Liść laurowy
2 
Ziarno ziela angielskiego
2 
Ziarno pieprzu
0.5  łyżeczka
Pietruszka suszona
1  porcja
Natka pietruszki
1  szczypta
Pieprz ziołowy
2  płaskich łyżek
Mascarpone
2  kostek
Bulion z grzybami leśnymi
900  ml
Woda zimna
300  ml
Woda do zalania grzybów
3  plastrów
Chleb razowy
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
22.58 g
Węglowodany
17.58 g
Tłuszcze
19.53 g
Wartość energetyczna
337.69 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Wigilijna zupa grzybowa z suszonych grzybów to druga zaraz po barszczu czerwonym najczęściej goszcząca zupa na świątecznych stołach.

Bardzo lubię zapach suszonych grzybów. Ten aromat unoszący się w moim domu, to znak, że niedługo święta. Na 2-3 dni przed Wigilią moczę grzyby, z których potem piekę drożdżowe paszteciki do barszczu. W tym roku postawiłam , że przełamię rodzinną tradycję i obok obowiązkowego czerwonego barszczu pojawi się też wigilijna zupa grzybowa, ale w nieco innej odsłonie. Zupy nie zabieliłam jak zazwyczaj śmietaną, a gęstym serkiem mascarpone i przygotowałam pyszne, chrupiące chipsy serowe. Można też dodać odrobinę startego sera do zupy.

Moją wigilijną zupę grzybową zagęściłam chlebem razowym, bo nie przepadam za zupami zagęszczanymi mąką. Kilka kromek chleba pokruszonych w rozdrabniaczu lub pokrojonych na maleńkie kawałki sprawi, że miseczka zupy będzie nie tylko lepiej smakować, ale stanie się sycącą potrawą.

Polecam też wigilijną zupę grzybową w wersji Agatki:
Wigilijna zupa grzybowa

Przygotowanie

803 min
  • Krok 1

    720 min
    Suszone grzyby zalewamy zimną wodą i odstawiamy na całą noc. Następnego dnia zlewamy wodę, w której moczyły się grzyby (dodamy ją później do zupy), a grzyby płuczemy na sitku.
  • Krok 2

    5 min
    Opłukane grzyby kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.
  • Krok 3

    8 min
    Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i dodajemy cebulę. Kiedy nabierze delikatnie złotego koloru dorzucamy też pokrojone grzyby.
  • Krok 4

    35 min
    Usmażone grzyby z cebulą przekładamy do garnka i zalewamy 900 ml zimnej wody. Dodajemy też wodę, w której moczyły się grzyby (u mnie było to ok. 300 ml) oraz liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu oraz suszoną pietruszkę. Gotujemy na średnim ogniu przez 25 minut.
  • Krok 5

    5 min
    Po tym czasie do zupy dodajemy 2 kostki bulion grzybowy i gotujemy jeszcze 5 minut.
  • Krok 6

    6 min
    Z kromek chleba odcinamy skórkę, a resztę kroimy na mniejsze kawałki i miksujemy w malakserze.
  • Krok 7

    3 min
    Pod koniec gotowania dodajemy chleb do zupy. Najlepiej dodawać partiami mieszając zupę i sprawdzać, czy tak zagęszczona zupa będzie dobra.
  • Krok 8

    3 min
    Gotową zupę doprawiamy pieprzem ziołowym.
  • Krok 9

    5 min
    Odlewamy nieco zupy do miseczki i mieszamy z serkiem mascarpone (najlepiej trzepaczką). Wlewamy powoli do garnka z zupą
  • Krok 10

    10 min
    Zupę grzybową ponownie zagotowujemy i odstawiamy z gazu.
  • Krok 11

    3 min
    Wigilijną zupę grzybową podajemy z natką pietruszki i chipsami z sera.
Wigilijna zupa grzybowa z chipsami serowymi

Krok 1 z 11

Suszone grzyby zalewamy zimną wodą i odstawiamy na całą noc. Następnego dnia zlewamy wodę, w której moczyły się grzyby (dodamy ją później do zupy), a grzyby płuczemy na sitku.

Wigilijna zupa grzybowa z chipsami serowymi

Krok 2 z 11

Opłukane grzyby kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.

Wigilijna zupa grzybowa z chipsami serowymi

Krok 3 z 11

Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i dodajemy cebulę. Kiedy nabierze delikatnie złotego koloru dorzucamy też pokrojone grzyby.

Wigilijna zupa grzybowa z chipsami serowymi

Krok 4 z 11

Usmażone grzyby z cebulą przekładamy do garnka i zalewamy 900 ml zimnej wody. Dodajemy też wodę, w której moczyły się grzyby (u mnie było to ok. 300 ml) oraz liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu oraz suszoną pietruszkę. Gotujemy na średnim ogniu przez 25 minut.

Wigilijna zupa grzybowa z chipsami serowymi

Krok 5 z 11

Po tym czasie do zupy dodajemy 2 kostki bulion grzybowy i gotujemy jeszcze 5 minut.

Wigilijna zupa grzybowa z chipsami serowymi

Krok 6 z 11

Z kromek chleba odcinamy skórkę, a resztę kroimy na mniejsze kawałki i miksujemy w malakserze.

Wigilijna zupa grzybowa z chipsami serowymi

Krok 7 z 11

Pod koniec gotowania dodajemy chleb do zupy. Najlepiej dodawać partiami mieszając zupę i sprawdzać, czy tak zagęszczona zupa będzie dobra.

Wigilijna zupa grzybowa z chipsami serowymi

Krok 8 z 11

Gotową zupę doprawiamy pieprzem ziołowym.

Wigilijna zupa grzybowa z chipsami serowymi

Krok 9 z 11

Odlewamy nieco zupy do miseczki i mieszamy z serkiem mascarpone (najlepiej trzepaczką). Wlewamy powoli do garnka z zupą

Wigilijna zupa grzybowa z chipsami serowymi

Krok 10 z 11

Zupę grzybową ponownie zagotowujemy i odstawiamy z gazu.

Wigilijna zupa grzybowa z chipsami serowymi

Krok 11 z 11

Wigilijną zupę grzybową podajemy z natką pietruszki i chipsami z sera.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Przystawka
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Barszcz grzybowy na zakwasie

    Barszcz grzybowy na zakwasie

    27 min Łatwy
  • Kapuśniak wegetariańki z suszonymi grzybami

    Kapuśniak wegetariańki z suszonymi grzybami

    5 godz 21 min Średni
  • Polewka gdańska z suszonymi grzybami

    Polewka gdańska z suszonymi grzybami

    1 godz 4 min Średni
  • Zupa grzybowa z lanymi kluskami

    Zupa grzybowa z lanymi kluskami

    56 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu