Wigilijna zupa grzybowa z chipsami serowymi
13 godz 23 min
Średni
200
g
Ser grana padano
trochę
Olej do smażenia
40
g
Grzyby leśne suszone (u mnie jest to mieszanka)
1
Cebula
trochę
Olej do smażenia
2
Liść laurowy
2
Ziarno ziela angielskiego
2
Ziarno pieprzu
0.5
łyżeczka
Pietruszka suszona
1
porcja
Natka pietruszki
1
szczypta
Pieprz ziołowy
2
płaskich łyżek
Mascarpone
2
kostek
900
ml
Woda zimna
300
ml
Woda do zalania grzybów
3
plastrów
Chleb razowy
.
Wartości odżywcze
Białko
22.58 g
Węglowodany
17.58 g
Tłuszcze
22.03 g
Wartość energetyczna
359.79 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
803 min
Krok 1
720 min
Suszone grzyby zalewamy zimną wodą i odstawiamy na całą noc. Następnego dnia zlewamy wodę, w której moczyły się grzyby (dodamy ją później do zupy), a grzyby płuczemy na sitku.
Krok 2
5 min
Opłukane grzyby kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.
Krok 3
8 min
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i dodajemy cebulę. Kiedy nabierze delikatnie złotego koloru dorzucamy też pokrojone grzyby.
Krok 4
35 min
Usmażone grzyby z cebulą przekładamy do garnka i zalewamy 900 ml zimnej wody. Dodajemy też wodę, w której moczyły się grzyby (u mnie było to ok. 300 ml) oraz liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu oraz suszoną pietruszkę. Gotujemy na średnim ogniu przez 25 minut.
Krok 5
5 min
Po tym czasie do zupy dodajemy 2 kostki bulion grzybowy i gotujemy jeszcze 5 minut.
Krok 6
6 min
Z kromek chleba odcinamy skórkę, a resztę kroimy na mniejsze kawałki i miksujemy w malakserze.
Krok 7
3 min
Pod koniec gotowania dodajemy chleb do zupy. Najlepiej dodawać partiami mieszając zupę i sprawdzać, czy tak zagęszczona zupa będzie dobra.
Krok 8
3 min
Gotową zupę doprawiamy pieprzem ziołowym.
Krok 9
5 min
Odlewamy nieco zupy do miseczki i mieszamy z serkiem mascarpone (najlepiej trzepaczką). Wlewamy powoli do garnka z zupą
Krok 10
10 min
Zupę grzybową ponownie zagotowujemy i odstawiamy z gazu.
Krok 11
3 min
Wigilijną zupę grzybową podajemy z natką pietruszki i chipsami z sera.
Wigilijna zupa grzybowa z suszonych grzybów to druga zaraz po barszczu czerwonym najczęściej goszcząca zupa na świątecznych stołach.
Bardzo lubię zapach suszonych grzybów. Ten aromat unoszący się w moim domu, to znak, że niedługo święta. Na 2-3 dni przed Wigilią moczę grzyby, z których potem piekę drożdżowe paszteciki do barszczu. W tym roku postawiłam , że przełamię rodzinną tradycję i obok obowiązkowego czerwonego barszczu pojawi się też wigilijna zupa grzybowa, ale w nieco innej odsłonie. Zupy nie zabieliłam jak zazwyczaj śmietaną, a gęstym serkiem mascarpone i przygotowałam pyszne, chrupiące chipsy serowe. Można też dodać odrobinę startego sera do zupy.
Moją wigilijną zupę grzybową zagęściłam chlebem razowym, bo nie przepadam za zupami zagęszczanymi mąką. Kilka kromek chleba pokruszonych w rozdrabniaczu lub pokrojonych na maleńkie kawałki sprawi, że miseczka zupy będzie nie tylko lepiej smakować, ale stanie się sycącą potrawą.
Polecam też wigilijną zupę grzybową w wersji Agatki:
Wigilijna zupa grzybowa
Bardzo lubię zapach suszonych grzybów. Ten aromat unoszący się w moim domu, to znak, że niedługo święta. Na 2-3 dni przed Wigilią moczę grzyby, z których potem piekę drożdżowe paszteciki do barszczu. W tym roku postawiłam , że przełamię rodzinną tradycję i obok obowiązkowego czerwonego barszczu pojawi się też wigilijna zupa grzybowa, ale w nieco innej odsłonie. Zupy nie zabieliłam jak zazwyczaj śmietaną, a gęstym serkiem mascarpone i przygotowałam pyszne, chrupiące chipsy serowe. Można też dodać odrobinę startego sera do zupy.
Moją wigilijną zupę grzybową zagęściłam chlebem razowym, bo nie przepadam za zupami zagęszczanymi mąką. Kilka kromek chleba pokruszonych w rozdrabniaczu lub pokrojonych na maleńkie kawałki sprawi, że miseczka zupy będzie nie tylko lepiej smakować, ale stanie się sycącą potrawą.
Polecam też wigilijną zupę grzybową w wersji Agatki:
Wigilijna zupa grzybowa
Komentarze 0