Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Wigilijna zupa grzybowa z chipsami serowymi
Dodaj do CookBook

Wigilijna zupa grzybowa z chipsami serowymi

(0)
13 godz 23 min
Średni
Kup składniki
Autorem przepisu jest Jola
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
200  g
Ser grana padano
40  g
Grzyby leśne suszone (u mnie jest to mieszanka)
1 
Cebula
trochę
Olej do smażenia
2 
Liść laurowy
2 
Ziarno ziela angielskiego
2 
Ziarno pieprzu
0.5  łyżeczka
Pietruszka suszona
1  porcja
Natka pietruszki
1  szczypta
Pieprz ziołowy
2  płaskich łyżek
Mascarpone
2  kostek
Bulion z grzybami leśnymi
900  ml
Woda zimna
300  ml
Woda do zalania grzybów
3  plastrów
Chleb razowy
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
17.6 g
Wartość energetyczna
337.7 kcal
Tłuszcze
19.5 g
Białko
22.6 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Wigilijna zupa grzybowa z suszonych grzybów to druga zaraz po barszczu czerwonym najczęściej goszcząca zupa na świątecznych stołach.

Bardzo lubię zapach suszonych grzybów. Ten aromat unoszący się w moim domu, to znak, że niedługo święta. Na 2-3 dni przed Wigilią moczę grzyby, z których potem piekę drożdżowe paszteciki do barszczu. W tym roku postawiłam , że przełamię rodzinną tradycję i obok obowiązkowego czerwonego barszczu pojawi się też wigilijna zupa grzybowa, ale w nieco innej odsłonie. Zupy nie zabieliłam jak zazwyczaj śmietaną, a gęstym serkiem mascarpone i przygotowałam pyszne, chrupiące chipsy serowe. Można też dodać odrobinę startego sera do zupy.

Moją wigilijną zupę grzybową zagęściłam chlebem razowym, bo nie przepadam za zupami zagęszczanymi mąką. Kilka kromek chleba pokruszonych w rozdrabniaczu lub pokrojonych na maleńkie kawałki sprawi, że miseczka zupy będzie nie tylko lepiej smakować, ale stanie się sycącą potrawą.

Polecam też wigilijną zupę grzybową w wersji Agatki:
Wigilijna zupa grzybowa

Przygotowanie

803 min
  • Krok 1

    720 min
    Suszone grzyby zalewamy zimną wodą i odstawiamy na całą noc. Następnego dnia zlewamy wodę, w której moczyły się grzyby (dodamy ją później do zupy), a grzyby płuczemy na sitku.
  • Krok 2

    5 min
    Opłukane grzyby kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.
  • Krok 3

    8 min
    Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i dodajemy cebulę. Kiedy nabierze delikatnie złotego koloru dorzucamy też pokrojone grzyby.
  • Krok 4

    35 min
    Usmażone grzyby z cebulą przekładamy do garnka i zalewamy 900 ml zimnej wody. Dodajemy też wodę, w której moczyły się grzyby (u mnie było to ok. 300 ml) oraz liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu oraz suszoną pietruszkę. Gotujemy na średnim ogniu przez 25 minut.
  • Krok 5

    5 min
    Po tym czasie do zupy dodajemy 2 kostki bulion grzybowy i gotujemy jeszcze 5 minut.
  • Krok 6

    6 min
    Z kromek chleba odcinamy skórkę, a resztę kroimy na mniejsze kawałki i miksujemy w malakserze.
  • Krok 7

    3 min
    Pod koniec gotowania dodajemy chleb do zupy. Najlepiej dodawać partiami mieszając zupę i sprawdzać, czy tak zagęszczona zupa będzie dobra.
  • Krok 8

    3 min
    Gotową zupę doprawiamy pieprzem ziołowym.
  • Krok 9

    5 min
    Odlewamy nieco zupy do miseczki i mieszamy z serkiem mascarpone (najlepiej trzepaczką). Wlewamy powoli do garnka z zupą
  • Krok 10

    10 min
    Zupę grzybową ponownie zagotowujemy i odstawiamy z gazu.
  • Krok 11

    3 min
    Wigilijną zupę grzybową podajemy z natką pietruszki i chipsami z sera.
Wigilijna zupa grzybowa z chipsami serowymi

Krok 1 z 11

Suszone grzyby zalewamy zimną wodą i odstawiamy na całą noc. Następnego dnia zlewamy wodę, w której moczyły się grzyby (dodamy ją później do zupy), a grzyby płuczemy na sitku.

Wigilijna zupa grzybowa z chipsami serowymi

Krok 2 z 11

Opłukane grzyby kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.

Wigilijna zupa grzybowa z chipsami serowymi

Krok 3 z 11

Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i dodajemy cebulę. Kiedy nabierze delikatnie złotego koloru dorzucamy też pokrojone grzyby.

Wigilijna zupa grzybowa z chipsami serowymi

Krok 4 z 11

Usmażone grzyby z cebulą przekładamy do garnka i zalewamy 900 ml zimnej wody. Dodajemy też wodę, w której moczyły się grzyby (u mnie było to ok. 300 ml) oraz liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu oraz suszoną pietruszkę. Gotujemy na średnim ogniu przez 25 minut.

Wigilijna zupa grzybowa z chipsami serowymi

Krok 5 z 11

Po tym czasie do zupy dodajemy 2 kostki bulion grzybowy i gotujemy jeszcze 5 minut.

Wigilijna zupa grzybowa z chipsami serowymi

Krok 6 z 11

Z kromek chleba odcinamy skórkę, a resztę kroimy na mniejsze kawałki i miksujemy w malakserze.

Wigilijna zupa grzybowa z chipsami serowymi

Krok 7 z 11

Pod koniec gotowania dodajemy chleb do zupy. Najlepiej dodawać partiami mieszając zupę i sprawdzać, czy tak zagęszczona zupa będzie dobra.

Wigilijna zupa grzybowa z chipsami serowymi

Krok 8 z 11

Gotową zupę doprawiamy pieprzem ziołowym.

Wigilijna zupa grzybowa z chipsami serowymi

Krok 9 z 11

Odlewamy nieco zupy do miseczki i mieszamy z serkiem mascarpone (najlepiej trzepaczką). Wlewamy powoli do garnka z zupą

Wigilijna zupa grzybowa z chipsami serowymi

Krok 10 z 11

Zupę grzybową ponownie zagotowujemy i odstawiamy z gazu.

Wigilijna zupa grzybowa z chipsami serowymi

Krok 11 z 11

Wigilijną zupę grzybową podajemy z natką pietruszki i chipsami z sera.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bogate w białko
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Przystawka
  • Źródło białka
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Wigilijna zupa grzybowa z łazankami

    Wigilijna zupa grzybowa z łazankami

    1 godz 13 min Średni
  • Moczka – słodka zupa wigilijna nie tylko dla dzieci

    Moczka – słodka zupa wigilijna nie tylko dla dzieci

    36 min Średni
  • Grochówka wigilijna – kuchnia regionalna

    Grochówka wigilijna – kuchnia regionalna

    13 godz 15 min Średni
  • Zupa grzybowa wigilijna

    Zupa grzybowa wigilijna

    12 godz 39 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu