
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł






Wigilijna zupa grzybowa – klarowna i intensywna

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Suszone grzyby to wielkie ułatwienie w gotowaniu, nie tylko w święta. I można zrobić je samemu! Podpowiadamy, jak się z nimi obchodzić krok po kroku:
Jak zbierać grzyby?
Grzybobranie i co dalej, czyli jak czyścić grzyby
Jak suszyć grzyby?
Przyprawa grzybowa – jak przygotować, jakie dania doprawiać?
Zobacz też, jak przygotować domową, suszoną i mrożoną włoszczyznę– idealną do niemal każdej zupy.
Przygotowanie
Krok 1
720 minKrok 2
5 minKrok 3
5 minKrok 4
60 minKrok 5
5 minKrok 6
45 minKrok 7
4 minKrok 8
2 minKrok 9
3 min
Krok 1 z 9
Suszone grzyby dzień przed gotowaniem zupy (wystarczy wieczorem) dokładnie opłukać, zalać wodą i odstawić do namoczenia.

Krok 2 z 9
Marchewki, pietruszki i selera umyć, obrać i pokroić na mniejsze części. Pora dokładnie opłukać.

Krok 3 z 9
Cebulę oraz ząbki czosnku (w łupinach) opalić palnikiem.

Krok 4 z 9
Tak przygotowane warzywa umieścić w dużym garnku i zalać wodą – tak, aby pokryła ona wszystkie składniki. Dodać liście laurowe oraz ziele angielskie i gotować na średnim ogniu przez min. godzinę.

Krok 5 z 9
Gotowy bulion przecedzić. Odłożyć marchewki i pietruszki, które można później wkroić do zupy.

Krok 6 z 9
Do gotowego bulionu dodać namoczone grzyby wraz z wodą, w której się moczyły. Zupę gotować dalej na niewielkim ogniu przez ok. 45 minut.

Krok 7 z 9
Na koniec odłowić grzyby i pokroić je na mniejsze części. Dodać do zupy wraz z posiekanymi marchewkami i pietruszkami.

Krok 8 z 9
Całość doprawić solą i pieprzem do smaku.

Krok 9 z 9
Zupę można podawać z uszkami lub makaronem. Wigilijna zupa grzybowa będzie wówczas o wiele bardziej sycąca.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0