Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Wigilijna zupa grzybowa – klarowna i intensywna

0
14 godz 9 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Ania

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

300  g
Suszone grzyby
3 
Marchewka
2 
Pietruszka
1  kawałek
Seler
1 
Por (biała część)
1 
Duża biała cebula
2  ząbków
2 
Liść laurowy
3 
Ziele angielskie
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
5.81 g
Węglowodany
16.49 g
Tłuszcze
0.68 g
Wartość energetyczna
87.87 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

849 min
Krok 1
720 min
Suszone grzyby dzień przed gotowaniem zupy (wystarczy wieczorem) dokładnie opłukać, zalać wodą i odstawić do namoczenia.
Krok 2
5 min
Marchewki, pietruszki i selera umyć, obrać i pokroić na mniejsze części. Pora dokładnie opłukać.
Krok 3
5 min
Cebulę oraz ząbki czosnku (w łupinach) opalić palnikiem.
Krok 4
60 min
Tak przygotowane warzywa umieścić w dużym garnku i zalać wodą – tak, aby pokryła ona wszystkie składniki. Dodać liście laurowe oraz ziele angielskie i gotować na średnim ogniu przez min. godzinę.
Krok 5
5 min
Gotowy bulion przecedzić. Odłożyć marchewki i pietruszki, które można później wkroić do zupy.
Krok 6
45 min
Do gotowego bulionu dodać namoczone grzyby wraz z wodą, w której się moczyły. Zupę gotować dalej na niewielkim ogniu przez ok. 45 minut.
Krok 7
4 min
Na koniec odłowić grzyby i pokroić je na mniejsze części. Dodać do zupy wraz z posiekanymi marchewkami i pietruszkami.
Krok 8
2 min
Całość doprawić solą i pieprzem do smaku.
Krok 9
3 min
Zupę można podawać z uszkami lub makaronem. Wigilijna zupa grzybowa będzie wówczas o wiele bardziej sycąca.
Wigilijna zupa grzybowa – klarowna i intensywna

Krok 1 z 9

Suszone grzyby dzień przed gotowaniem zupy (wystarczy wieczorem) dokładnie opłukać, zalać wodą i odstawić do namoczenia.

Wigilijna zupa grzybowa – klarowna i intensywna

Krok 2 z 9

Marchewki, pietruszki i selera umyć, obrać i pokroić na mniejsze części. Pora dokładnie opłukać.

Wigilijna zupa grzybowa – klarowna i intensywna

Krok 3 z 9

Cebulę oraz ząbki czosnku (w łupinach) opalić palnikiem.

Wigilijna zupa grzybowa – klarowna i intensywna

Krok 4 z 9

Tak przygotowane warzywa umieścić w dużym garnku i zalać wodą – tak, aby pokryła ona wszystkie składniki. Dodać liście laurowe oraz ziele angielskie i gotować na średnim ogniu przez min. godzinę.

Wigilijna zupa grzybowa – klarowna i intensywna

Krok 5 z 9

Gotowy bulion przecedzić. Odłożyć marchewki i pietruszki, które można później wkroić do zupy.

Wigilijna zupa grzybowa – klarowna i intensywna

Krok 6 z 9

Do gotowego bulionu dodać namoczone grzyby wraz z wodą, w której się moczyły. Zupę gotować dalej na niewielkim ogniu przez ok. 45 minut.

Wigilijna zupa grzybowa – klarowna i intensywna

Krok 7 z 9

Na koniec odłowić grzyby i pokroić je na mniejsze części. Dodać do zupy wraz z posiekanymi marchewkami i pietruszkami.

Wigilijna zupa grzybowa – klarowna i intensywna

Krok 8 z 9

Całość doprawić solą i pieprzem do smaku.

Wigilijna zupa grzybowa – klarowna i intensywna

Krok 9 z 9

Zupę można podawać z uszkami lub makaronem. Wigilijna zupa grzybowa będzie wówczas o wiele bardziej sycąca.

Kolacja wigilijna to dla każdego niezwykle wydarzenie w ciągu roku. W tym dniu zależy nam szczególnie na tym, aby wszystkim domownikom oraz zaproszonym gościom smakowały przyrządzone potrawy. Zwyczaje, choć podobne, każdy celebruje na swój sposób. U jednych na stole nie może zabraknąć barszczu, u innych…grzybowej! I właśnie na tę podsuwamy przepis. Wigilijna zupa grzybowa – klarowna i intensywna, to propozycja lekka, lecz niezwykle aromatyczna. Po zjedzeniu pełnego talerza, zostanie jeszcze miejsce na rybę, kapustę i pierogi!

Suszone grzyby to wielkie ułatwienie w gotowaniu, nie tylko w święta. I można zrobić je samemu! Podpowiadamy, jak się z nimi obchodzić krok po kroku:
Jak zbierać grzyby?
Grzybobranie i co dalej, czyli jak czyścić grzyby
Jak suszyć grzyby?
Przyprawa grzybowa – jak przygotować, jakie dania doprawiać?
Zobacz też, jak przygotować domową, suszoną i mrożoną włoszczyznę– idealną do niemal każdej zupy.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika