Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na ziemniaki
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Wigilijna zupa grzybowa – jak zrobić?
Wigilijna zupa grzybowa – jak zrobić?
Wigilijna zupa grzybowa – jak zrobić?
Wigilijna zupa grzybowa – jak zrobić?
Wigilijna zupa grzybowa – jak zrobić?
Wigilijna zupa grzybowa – jak zrobić?

Wigilijna zupa grzybowa – jak zrobić?

(0)
14 godz 9 min
Łatwy
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
300  g
Suszone grzyby
3 
Marchewka
2 
Pietruszka
1  kawałek
Seler
1 
Por (biała część)
1 
Duża biała cebula
2  ząbków
Czosnek
2 
Liść laurowy
3 
Ziele angielskie
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
5.81 g
Węglowodany
16.49 g
Tłuszcze
0.68 g
Wartość energetyczna
87.87 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Świąteczna kolacja to wyjątkowe wydarzenie dla wszystkich domowników. W tym dniu szczególnie ważne jest, aby cała rodzina i wszyscy zaproszeni goście cieszyli się przygotowanymi posiłkami. Choć obyczaje są podobne, każdy obchodzi ten dzień na swój własny, niepowtarzalny sposób. Jedni mają na stole barszcz, a inni jedzą zupę grzybową. Z tej okazji prezentujemy nasz przepis. Wigilijna zupa grzybowa — klarowna, mocna, lecz jednocześnie lekka, ale i bardzo aromatyczna. Po zjedzeniu całego talerza nadal możesz sobie pozwolić na ryby, kapustę i pierogi!

Jak przygotować bulion?
Biorąc pod uwagę to, jak pyszna jest wigilijna zupa grzybowa, przepis na nią wcale nie jest skomplikowany! Jej przygotowanie rozpoczynamy od namoczenia suszonych grzybów. Najlepiej zrobić to w wieczór przed konkretnym dniem, w którym będziemy gotować danie. Wystarczy je opłukać, zalać wodą i odłożyć w bezpieczne miejsce. Następnego dnia, kiedy przystępujemy już do wykonywania właściwych kroków z przepisu, zaczynamy od obrania warzyw. Marchew, pietruszka i seler muszą zostać pokrojone na drobniejsze części. Następnie przychodzi pora na tradycyjne opalenie cebuli i ząbków czosnku nad palnikiem. Nadaje to zupie niezwykłego aromatu i smaku. Wszystkie warzywa wrzucamy do garnka i zalewamy wodą, dorzucamy liście laurowe oraz ziele angielskie i gotujemy minimum godzinę.

Wigilijna zupa grzybowa - przepis
Do przecedzonego bulionu wlewamy namoczone grzyby wraz z wodą, jaka była użyta do ich przygotowania. Dalej gotujemy zupę, a na koniec odławiamy dary lasu i kroimy je na mniejsze części. Wrzucamy je z powrotem wraz z wyłowionymi wcześniej marchewkami i pietruszkami. Nie można zapomnieć o przyprawieniu dania solą i pieprzem do smaku. Pyszna zupa grzybowa z suszonych grzybów (wigilijna) najlepiej smakuje z uszkami lub makaronem. Danie, jakim jest zupa grzybowa wigilijna, to dla wielu osób ostoja polskości i element nieprzeminionej tradycji. Niektóre rodziny nie wyobrażają sobie świątecznej kolacji bez tej potrawy, dlatego odpowiedni przepis jest niezwykle istotny. Jesteśmy pewni, że nasza zupa zapewni Wam cudowne chwile przy stole bożonarodzeniowym, a jej smak zostanie w Waszej pamięci na długo. Smacznego!

Suszone grzyby to duży komfort przy gotowaniu, nie tylko w świąteczne dni. Można zrobić je samemu! Podpowiadamy, jak przygotować je krok po kroku:
Jak zbierać grzyby?
Grzybobranie, czyli jak czyścić grzyby
Jak suszyć grzyby?
Przyprawa grzybowa – jak ją zrobić?

Zobacz też, jak przygotować domową włoszczyznę – perfekcyjną do prawie każdej zupy!

Przygotowanie

849 min
  • Krok 1

    720 min
    Suszone grzyby dzień przed gotowaniem zupy (wystarczy wieczorem) dokładnie opłukać, zalać wodą i odstawić do namoczenia.
  • Krok 2

    5 min
    Marchewki, pietruszki i selera umyć, obrać i pokroić na mniejsze części. Pora dokładnie opłukać.
  • Krok 3

    5 min
    Cebulę oraz ząbki czosnku (w łupinach) opalić palnikiem.
  • Krok 4

    60 min
    Tak przygotowane warzywa umieścić w dużym garnku i zalać wodą – tak, aby pokryła ona wszystkie składniki. Dodać liście laurowe oraz ziele angielskie i gotować na średnim ogniu przez min. godzinę.
  • Krok 5

    5 min
    Gotowy bulion przecedzić. Odłożyć marchewki i pietruszki, które można później wkroić do zupy.
  • Krok 6

    45 min
    Do gotowego bulionu dodać namoczone grzyby wraz z wodą, w której się moczyły. Zupę gotować dalej na niewielkim ogniu przez ok. 45 minut.
  • Krok 7

    4 min
    Na koniec odłowić grzyby i pokroić je na mniejsze części. Dodać do zupy wraz z posiekanymi marchewkami i pietruszkami.
  • Krok 8

    2 min
    Całość doprawić solą i pieprzem do smaku.
  • Krok 9

    3 min
    Zupę można podawać z uszkami lub makaronem. Wigilijna zupa grzybowa będzie wówczas o wiele bardziej sycąca.
Wigilijna zupa grzybowa – jak zrobić?

Krok 1 z 9

Suszone grzyby dzień przed gotowaniem zupy (wystarczy wieczorem) dokładnie opłukać, zalać wodą i odstawić do namoczenia.

Wigilijna zupa grzybowa – jak zrobić?

Krok 2 z 9

Marchewki, pietruszki i selera umyć, obrać i pokroić na mniejsze części. Pora dokładnie opłukać.

Wigilijna zupa grzybowa – jak zrobić?

Krok 3 z 9

Cebulę oraz ząbki czosnku (w łupinach) opalić palnikiem.

Wigilijna zupa grzybowa – jak zrobić?

Krok 4 z 9

Tak przygotowane warzywa umieścić w dużym garnku i zalać wodą – tak, aby pokryła ona wszystkie składniki. Dodać liście laurowe oraz ziele angielskie i gotować na średnim ogniu przez min. godzinę.

Wigilijna zupa grzybowa – jak zrobić?

Krok 5 z 9

Gotowy bulion przecedzić. Odłożyć marchewki i pietruszki, które można później wkroić do zupy.

Wigilijna zupa grzybowa – jak zrobić?

Krok 6 z 9

Do gotowego bulionu dodać namoczone grzyby wraz z wodą, w której się moczyły. Zupę gotować dalej na niewielkim ogniu przez ok. 45 minut.

Wigilijna zupa grzybowa – jak zrobić?

Krok 7 z 9

Na koniec odłowić grzyby i pokroić je na mniejsze części. Dodać do zupy wraz z posiekanymi marchewkami i pietruszkami.

Wigilijna zupa grzybowa – jak zrobić?

Krok 8 z 9

Całość doprawić solą i pieprzem do smaku.

Wigilijna zupa grzybowa – jak zrobić?

Krok 9 z 9

Zupę można podawać z uszkami lub makaronem. Wigilijna zupa grzybowa będzie wówczas o wiele bardziej sycąca.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez soi
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia regionalna
  • Obiad
  • Przystawka
  • Wegańskie
  • Wegetariańskie
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Rosół z gęsi - przepis na smaczny rosół z gęsiny

    Rosół z gęsi - przepis na smaczny rosół z gęsiny

    2 godz 37 min Łatwy
  • Zupa grzybowa

    Zupa grzybowa

    1 godz 2 min Łatwy
  • Zupa grzybowa na wędzonce

    Zupa grzybowa na wędzonce

    1 godz 16 min Średni
  • Wegetariańska zupa ogórkowa

    Wegetariańska zupa ogórkowa

    47 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu