Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Kapusta z grzybami (kapusta wigilijna)
Dodaj do CookBook

Kapusta z grzybami (kapusta wigilijna)

(3)
55 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
0.75  kostka
Bulion grzybowy z borowikami WINIARY
350  g
Kapusta Kiszona
35  g
Suszone borowiki
0.75 
Cebula
75  g
Masło
trochę
Cukier
trochę
Pieprz
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
7.9 g
Wartość energetyczna
179.5 kcal
Tłuszcze
16 g
Białko
2.3 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Aromatyczna kapusta kiszona z grzybami, czyli prawdziwy przysmak kuchni polskiej. Gości na naszych stołach już od dawna i jest nieodzownym elementem kolacji wigilijnej. To potrawa niezwykle aromatyczna oraz prosta w przygotowaniu. Istnieje wiele przepisów na to danie- inny ma nasza babcia, a inny mama, jeszcze inny sąsiadka.

Setki lat temu kapusta była najpopularniejszym warzywem w naszym kraju. Była używana w kuchni praktycznie na okrągło, ponieważ była tania i łatwa w przygotowaniu oraz stanowiła dobrą bazę pod różne dania. Dodawano do niej różne składniki, np. groch albo zebrane w lesie grzyby. Taka urozmaicona kapusta uchodziła za danie wykwintne, przygotowywane na różne święta i uroczystości. Jest tak do dziś, ponieważ kapusta z grzybami jest przygotowywana jako jedna z dwunastu potraw wigilijnych. Bazę dania stanowi kapusta kiszona, cebula oraz suszone grzyby. Do tego obowiązkowo przyprawy: pieprz, sól, ziele angielski, liść laurowy. Jeśli chodzi o dodatki, to ile osób, tyle wersji. W jednej części Polski dodaje się suszone owoce, w jeszcze innej dodają tartą marchew i miód, a gdzie indziej świeżą kapustę, suszone jabłko i olej lniany.

Nasz przepis jest niezwykle prosty. Kapustę kiszoną należy odcisnąć z nadmiaru kwasu, zalać wodą i ugotować. Jeśli jest za kwaśna, trzeba ją odsączyć. Suszone borowiki namaczamy i gotujemy je oddzielnie z kostką bulionową. Idealnie będzie pasował Bulion grzybowy z borowikami WINIARY. Jest on niezwykle aromatyczny i nada potrawie pięknego aromatu. Namoczone grzyby wyjmujemy z garnka i kroimy w paseczki. Pamiętajmy, żeby nie wylewać wody, która została po gotowaniu grzybów. Następnie musimy obrać, pokroić i zeszklić na maśle składnik, który pojawia się praktycznie w każdej potrawie, czyli cebulę. Dodajemy do niej grzyby i smażymy przez kilka minut. Następnie dodajemy kapustę i dalej dusimy. Do smaku przyprawiamy pieprzem i cukrem, który wydobędzie ze składników głębię smaku. Całość możemy podlewać wodą, która została po gotowaniu grzybów. To nada potrawie jeszcze lepszego smaku i aromatu, a także sprawi, że nic się nie zmarnuje.

Kapusta wigilijna z grzybami to potrawa tradycyjna, która wyśmienicie smakuje sama, ale również w towarzystwie kromki razowego pieczywa czy ziemniaków z wody. Jest ona niezwykle prosta w przygotowaniu i nie zajmuje dużo czasu. Stanowi również świetną bazę do innych dań, np. pierogów, krokietów lub kapusty z grochem. To wspaniały pomysł nie tylko na jedno z dwunastu dań wigilijnych, ale także na zwykły obiad dla całej rodziny.

Zobacz pomysły na wigilijne dania.

Przygotowanie

55 min
  • Krok 1

    15 min
    Kapustę odciśnij z nadmiaru kwasu, zalej wodą i ugotuj.
  • Krok 2

    2 min
    Odsącz, jeżeli jest za kwaśna.
  • Krok 3

    15 min
    Grzyby namocz i ugotuj oddzielnie z kostką bulionową, wyjmij (wodę zachowaj), pokrój w paseczki.
  • Krok 4

    10 min
    Cebulę obierz i posiekaj, zeszklij na maśle, dodaj grzyby i smaż przez chwilę.
  • Krok 5

    10 min
    Połącz z kapustą i duś kilka minut.
  • Krok 6

    1 min
    Dodaj cukier i pieprz do smaku.
  • Krok 7

    1 min
    Podlewaj wodą od grzybów.
  • Krok 8

    1 min
    Kapustę możesz przygotować wcześniej.
Kapusta z grzybami (kapusta wigilijna)

Krok 1 z 8

Kapustę odciśnij z nadmiaru kwasu, zalej wodą i ugotuj.

Kapusta z grzybami (kapusta wigilijna)

Krok 2 z 8

Odsącz, jeżeli jest za kwaśna.

Kapusta z grzybami (kapusta wigilijna)

Krok 3 z 8

Grzyby namocz i ugotuj oddzielnie z kostką bulionową, wyjmij (wodę zachowaj), pokrój w paseczki.

Kapusta z grzybami (kapusta wigilijna)

Krok 4 z 8

Cebulę obierz i posiekaj, zeszklij na maśle, dodaj grzyby i smaż przez chwilę.

Kapusta z grzybami (kapusta wigilijna)

Krok 5 z 8

Połącz z kapustą i duś kilka minut.

Kapusta z grzybami (kapusta wigilijna)

Krok 6 z 8

Dodaj cukier i pieprz do smaku.

Kapusta z grzybami (kapusta wigilijna)

Krok 7 z 8

Podlewaj wodą od grzybów.

Kapusta z grzybami (kapusta wigilijna)

Krok 8 z 8

Kapustę możesz przygotować wcześniej.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

5.0 z 5
5
Wszystkich ocen: 2
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
22
22
00
00
00
00

Opinie

5

Juneczka

Zastosowalsm Rezept na Wieczor Wigilijny .Smakuje super.Polecam smazyc na masle i dodac kminek natarty
Anonim (niezweryfikowany) 12/23/2023-03:59 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 01/19/2024-02:17 CET
Juneczka, dziękujemy za podpowiedź 😊 I cieszymy się, że nasze dania umiliły Ci wigilijny wieczór.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Boże Narodzenie
  • Danie główne
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Poniżej 300 kcal
  • Tanie gotowanie
  • Warzywa
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Kapusta z ziarnami

    Kapusta z ziarnami

    11 min Łatwy
  • Kapusta biała zasmażana

    Kapusta biała zasmażana

    30 min Łatwy
  • Bułeczki Bao w koreańskim stylu z chrupiącym kurczakiem jalapeño, czerwoną kapustą, dodatkami i sosem mayo-sriracha

    Bułeczki Bao w koreańskim stylu z chrupiącym kurczakiem jalapeño, czerwoną kapustą, dodatkami i sosem mayo-sriracha

    25 min Łatwy
  • Młoda kapusta z kiełbasą i koperkiem

    Młoda kapusta z kiełbasą i koperkiem

    1 godz 50 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu