Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Kapusta z grzybami (kapusta wigilijna)
35 ze 100
Zbilansuj swoje danie
X
MyMenu IQ™
35 ze 100
Popraw bilans dania
Twoje danie może być lepiej zbilansowane
Wstecz

Dowiedz się więcej o MyMenu IQ™

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Jak wygląda podział wartości odżywczych?

Białko
2.3g / 5%
Węglowodany
7.9g / 17%
Tłuszcze
16g / 78%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
x
MyMenu IQ™

Kapusta z grzybami (kapusta wigilijna)

+

Kapusta z grzybami (kapusta wigilijna)

Wróć

Kapusta z grzybami (kapusta wigilijna)

(1)
55min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
0.75  kostka
Bulion grzybowy z borowikami WINIARY
350  g
Kapusta Kiszona
35  g
Suszone borowiki
0.75 
Cebula
75  g
Masło
trochę
Cukier
trochę
Pieprz
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
2.34 g
Węglowodany
7.9 g
Tłuszcze
15.98 g
Wartość energetyczna
179.52 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Aromatyczna kapusta kiszona z grzybami, czyli prawdziwy przysmak kuchni polskiej. Gości na naszych stołach już od dawna i jest nieodzownym elementem kolacji wigilijnej. To potrawa niezwykle aromatyczna oraz prosta w przygotowaniu. Istnieje wiele przepisów na to danie- inny ma nasza babcia, a inny mama, jeszcze inny sąsiadka.

Setki lat temu kapusta była najpopularniejszym warzywem w naszym kraju. Była używana w kuchni praktycznie na okrągło, ponieważ była tania i łatwa w przygotowaniu oraz stanowiła dobrą bazę pod różne dania. Dodawano do niej różne składniki, np. groch albo zebrane w lesie grzyby. Taka urozmaicona kapusta uchodziła za danie wykwintne, przygotowywane na różne święta i uroczystości. Jest tak do dziś, ponieważ kapusta z grzybami jest przygotowywana jako jedna z dwunastu potraw wigilijnych. Bazę dania stanowi kapusta kiszona, cebula oraz suszone grzyby. Do tego obowiązkowo przyprawy: pieprz, sól, ziele angielski, liść laurowy. Jeśli chodzi o dodatki, to ile osób, tyle wersji. W jednej części Polski dodaje się suszone owoce, w jeszcze innej dodają tartą marchew i miód, a gdzie indziej świeżą kapustę, suszone jabłko i olej lniany.

Nasz przepis jest niezwykle prosty. Kapustę kiszoną należy odcisnąć z nadmiaru kwasu, zalać wodą i ugotować. Jeśli jest za kwaśna, trzeba ją odsączyć. Suszone borowiki namaczamy i gotujemy je oddzielnie z kostką bulionową. Idealnie będzie pasował Bulion grzybowy z borowikami WINIARY. Jest on niezwykle aromatyczny i nada potrawie pięknego aromatu. Namoczone grzyby wyjmujemy z garnka i kroimy w paseczki. Pamiętajmy, żeby nie wylewać wody, która została po gotowaniu grzybów. Następnie musimy obrać, pokroić i zeszklić na maśle składnik, który pojawia się praktycznie w każdej potrawie, czyli cebulę. Dodajemy do niej grzyby i smażymy przez kilka minut. Następnie dodajemy kapustę i dalej dusimy. Do smaku przyprawiamy pieprzem i cukrem, który wydobędzie ze składników głębię smaku. Całość możemy podlewać wodą, która została po gotowaniu grzybów. To nada potrawie jeszcze lepszego smaku i aromatu, a także sprawi, że nic się nie zmarnuje.

Kapusta wigilijna z grzybami to potrawa tradycyjna, która wyśmienicie smakuje sama, ale również w towarzystwie kromki razowego pieczywa czy ziemniaków z wody. Jest ona niezwykle prosta w przygotowaniu i nie zajmuje dużo czasu. Stanowi również świetną bazę do innych dań, np. pierogów, krokietów lub kapusty z grochem. To wspaniały pomysł nie tylko na jedno z dwunastu dań wigilijnych, ale także na zwykły obiad dla całej rodziny.

Zobacz pomysły na wigilijne dania.

Przygotowanie

55 min
  • Krok 1

    15 min
    Kapustę odciśnij z nadmiaru kwasu, zalej wodą i ugotuj.
  • Krok 2

    2 min
    Odsącz, jeżeli jest za kwaśna.
  • Krok 3

    15 min
    Grzyby namocz i ugotuj oddzielnie z kostką bulionową, wyjmij (wodę zachowaj), pokrój w paseczki.
  • Krok 4

    10 min
    Cebulę obierz i posiekaj, zeszklij na maśle, dodaj grzyby i smaż przez chwilę.
  • Krok 5

    10 min
    Połącz z kapustą i duś kilka minut.
  • Krok 6

    1 min
    Dodaj cukier i pieprz do smaku.
  • Krok 7

    1 min
    Podlewaj wodą od grzybów.
  • Krok 8

    1 min
    Kapustę możesz przygotować wcześniej.
Kapusta z grzybami (kapusta wigilijna)

Krok 1 z 8

Kapustę odciśnij z nadmiaru kwasu, zalej wodą i ugotuj.

Kapusta z grzybami (kapusta wigilijna)

Krok 2 z 8

Odsącz, jeżeli jest za kwaśna.

Kapusta z grzybami (kapusta wigilijna)

Krok 3 z 8

Grzyby namocz i ugotuj oddzielnie z kostką bulionową, wyjmij (wodę zachowaj), pokrój w paseczki.

Kapusta z grzybami (kapusta wigilijna)

Krok 4 z 8

Cebulę obierz i posiekaj, zeszklij na maśle, dodaj grzyby i smaż przez chwilę.

Kapusta z grzybami (kapusta wigilijna)

Krok 5 z 8

Połącz z kapustą i duś kilka minut.

Kapusta z grzybami (kapusta wigilijna)

Krok 6 z 8

Dodaj cukier i pieprz do smaku.

Kapusta z grzybami (kapusta wigilijna)

Krok 7 z 8

Podlewaj wodą od grzybów.

Kapusta z grzybami (kapusta wigilijna)

Krok 8 z 8

Kapustę możesz przygotować wcześniej.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Boże Narodzenie
  • Danie główne
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Tanie gotowanie
  • Warzywa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Sos grzybowy

    Sos grzybowy

    35 min Łatwy
  • Kapusta wigilijna

    Kapusta wigilijna

    2 godz 35 min Łatwy
  • Kapusta z grochem

    Kapusta z grochem

    1 godz 1 min Łatwy
  • Śledzie z suszonymi grzybami

    Śledzie z suszonymi grzybami

    1 godz 45 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu