Kapusta z grzybami
55min
Łatwy
1 kostka
500 g
Kapusta Kiszona
50 g
Suszone borowiki
1
Cebula
100 g
Masło
1 trochę
Cukier
1 trochę
Pieprz
.
Wartości odżywcze
Białko
3.29 g
Węglowodany
10.56 g
Tłuszcze
21.32 g
Wartość energetyczna
240.2 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
55 min
Krok 1
15 min
Kapustę odciśnij z nadmiaru kwasu, zalej wodą i ugotuj.
Krok 2
2 min
Odsącz, jeżeli jest za kwaśna.
Krok 3
15 min
Grzyby namocz i ugotuj oddzielnie z kostką bulionową, wyjmij (wodę zachowaj), pokrój w paseczki.
Krok 4
10 min
Cebulę obierz i posiekaj, zeszklij na maśle, dodaj grzyby i smaż przez chwilę.
Krok 5
10 min
Połącz z kapustą i duś kilka minut.
Krok 6
1 min
Dodaj cukier i pieprz do smaku.
Krok 7
1 min
Podlewaj wodą od grzybów.
Krok 8
1 min
Kapustę możesz przygotować wcześniej.
Aromatyczna kiszona kapusta z grzybami, czyli prawdziwy przysmak kuchni polskiej. Z suszonymi borowikami, Bulionem z grzybami leśnymi i ze złoconą na masełku cebulą. Dusimy mieszając, bez pokrywki, żeby olejki eteryczne z kapusty mogły swobodnie się ulatniać. Podajemy tak, jak lubimy - solo, z kromką razowego pieczywa lub z ziemniakami z wody. Kapusta z grzybami to doskonały dodatek do wigilijnego menu, jak i do codziennego obiadu dla całej rodziny.
Zobacz pomysły na wigilijne dania >>
Zobacz pomysły na wigilijne dania >>
Komentarze 0