Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Kapusta z grzybami

0
55 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

500 g
Kapusta Kiszona
50 g
Suszone borowiki
1 
Cebula
100 g
Masło
1 trochę
Cukier
1 trochę
Pieprz

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Białko
3.29 g
Węglowodany
10.56 g
Tłuszcze
21.32 g
Wartość energetyczna
240.2 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

55 min
Krok 1
15 min
Kapustę odciśnij z nadmiaru kwasu, zalej wodą i ugotuj.
Krok 2
2 min
Odsącz, jeżeli jest za kwaśna.
Krok 3
15 min
Grzyby namocz i ugotuj oddzielnie z kostką bulionową, wyjmij (wodę zachowaj), pokrój w paseczki.
Krok 4
10 min
Cebulę obierz i posiekaj, zeszklij na maśle, dodaj grzyby i smaż przez chwilę.
Krok 5
10 min
Połącz z kapustą i duś kilka minut.
Krok 6
1 min
Dodaj cukier i pieprz do smaku.
Krok 7
1 min
Podlewaj wodą od grzybów.
Krok 8
1 min
Kapustę możesz przygotować wcześniej.
Kapusta z grzybami

Krok 1 z 8

Kapustę odciśnij z nadmiaru kwasu, zalej wodą i ugotuj.

Kapusta z grzybami

Krok 2 z 8

Odsącz, jeżeli jest za kwaśna.

Kapusta z grzybami

Krok 3 z 8

Grzyby namocz i ugotuj oddzielnie z kostką bulionową, wyjmij (wodę zachowaj), pokrój w paseczki.

Kapusta z grzybami

Krok 4 z 8

Cebulę obierz i posiekaj, zeszklij na maśle, dodaj grzyby i smaż przez chwilę.

Kapusta z grzybami

Krok 5 z 8

Połącz z kapustą i duś kilka minut.

Kapusta z grzybami

Krok 6 z 8

Dodaj cukier i pieprz do smaku.

Kapusta z grzybami

Krok 7 z 8

Podlewaj wodą od grzybów.

Kapusta z grzybami

Krok 8 z 8

Kapustę możesz przygotować wcześniej.

Aromatyczna kiszona kapusta z grzybami, czyli prawdziwy przysmak kuchni polskiej. Z suszonymi borowikami, Bulionem z grzybami leśnymi i ze złoconą na masełku cebulą. Dusimy mieszając, bez pokrywki, żeby olejki eteryczne z kapusty mogły swobodnie się ulatniać. Podajemy tak, jak lubimy - solo, z kromką razowego pieczywa lub z ziemniakami z wody. Kapusta z grzybami to doskonały dodatek do wigilijnego menu, jak i do codziennego obiadu dla całej rodziny.

Zobacz pomysły na wigilijne dania >>
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika