Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Przyprawa grzybowa – jak przygotować, jakie dania doprawiać? ZWZ WINIARY

Przyprawa grzybowa – jak przygotować, jakie dania doprawiać?

Suszone grzyby, zwłaszcza borowiki, nadają potrawom wyjątkowy aromat. Dzieje się tak dlatego, że białko, którego mają sporo, przy suszeniu rozkłada się na wonne kwasy aminowe. Z suszonych grzybów warto przygotować aromatyczną grzybową przyprawę, która wzbogaci smak wielu potraw. Na przyprawę grzybową wybierzmy zatem borowiki lub borowiki z podgrzybkami. Można też przygotować przyprawę z suszonych kurek – będzie nie tylko niezwykle aromatyczna, ale też mocno pikantna.

przyprawa-grzybowa ZWZ WINIARY

 

Od czego zacząć?

Suszenie

Przed suszeniem trzeba grzyby jak najdokładniej oczyścić. Najlepiej zrobić to przy pomocy miękkiej ściereczki i pędzelka, bez użycia wody. Zajęcie jest pracochłonne, ale grzyby powinny być oczyszczone jak najlepiej – z tego powodu, że jeśli zostaną w nich drobinki piasku, trafią do naszej przyprawy.

Grzyby, zarówno kapelusze, jak i nóżki, kroimy w plastry. Im grubsze, tym dłużej będą się suszyć, jednak zbyt cienko nie powinno się kroić grzybów, bo mogą pękać przy nawlekaniu na sznurek. Jeśli zamierzamy suszyć grzyby piekarniku, mogą być pokrojone cienko, ale te przeznaczone do suszenia na sznurku lepiej pokroić na grubość ok. 1 cm.

W piekarniku suszymy grzyby w temperaturze 40-50 stopni i przy uchylonych drzwiczkach. Temperaturę suszenia można zwiększyć do 60-70 stopni dopiero wtedy, kiedy z grzybów odparuje większość wody.

Jeśli chcemy suszyć grzyby na świeżym powietrzu, dobrze, gdy będą wystawione na działanie promieni słonecznych. Pamiętajmy jednak o tym, że późnym popołudniem, kiedy robi się wilgotno, grzyby trzeba przenieść do domu.

Odpowiednio wysuszone grzyby powinny pozostać lekko elastyczne i pękać z trzaskiem dopiero wtedy, kiedy wygnie się je naprawdę mocno.

Przygotowanie przyprawy

Suszone grzyby mielimy w młynku do kawy lub wykorzystujemy do tego celu inne urządzenie z funkcją mielenia. Można też grzyby utrzeć w moździerzu – jeśli mieliśmy cierpliwość do starannego wyczyszczenia grzybów przed suszeniem, ucieranie w moździerzu też nie powinno wyprowadzić nas z równowagi.

Zmielony susz grzybowy możemy dodatkowo uszlachetnić szczyptą suszonego estragonu. Ja jednak wolę czystą grzybową przyprawę.

Gotową przyprawę przechowujemy w szczelnie zamykanym pojemniczku. Można ją wykorzystać do doprawiania wszelkich zup ziemniaczanych, krupniku, barszczu, kapuśniaku, zup z grzybów leśnych i pieczarek, żurów, rosołu. Jest też niezastąpiona przy przygotowywaniu potraw wigilijnych. Wielką zaletą przyprawy jest fakt, że grzyby w takiej postaci nie wymagają wcześniejszego namaczania, co zazwyczaj trzeba robić z grzybami suszonymi w kawałkach. Smacznego!

przyprawa-grzybowa ZWZ WINIARYprzyprawa-grzybowa-prosto ZWZ WINIARY

Autor: Agata

Polecane artykuły

jak suszyć i przechowywać grzyby na zimę
Jak suszyć i przechowywać grzyby na zimę? Suszenie tradycyjne i w piekarniku
Najdroższe przyprawy świata
Najdroższe przyprawy świata – czy są warte swojej ceny?
Jak przechowywać grzyby?
Jak przechowywać grzyby?
Zobacz więcej artykułów
Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu