Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
jak suszyć i przechowywać grzyby na zimę

Jak suszyć i przechowywać grzyby na zimę? Suszenie tradycyjne i w piekarniku

Sos grzybowy, bigos, kapusta, farsz na pierogi… Wszystkie łączy jedno – nie mogą powstać bez wykorzystania suszonych grzybów! Nadają one wyjątkowej głębi smaku zwłaszcza zupom i sosom. Dania z tym składnikiem królują na stołach szczególnie jesienią i zimą, dlatego warto już teraz zadbać o odpowiednie zapasy. Sprawdź, jak należy suszyć grzyby, by posłużyły przez długi czas!

Jak przygotować grzyby do suszenia dzięki prawidłowemu przechowywaniu?

Pierwszą rzecz, którą powinniśmy zrobić w ciągu doby od zakończenia grzybobrania, jest zadbanie o odpowiednią temperaturę przechowywania grzybów. Należy je trzymać w lodówce, ponieważ w przeciwnym wypadku szybko się zepsują. Przygotowanie zaczynamy od oczyszczenia i posegregowania grzybów na gatunki.

Warto pamiętać, że inaczej czyści się grzyby przeznaczone do suszenia, marynowania i mrożenia. Jeżeli planujemy ususzyć grzyby, do usuwania ziemi i zanieczyszczeń nie należy używać wody, ponieważ szybciej zgniją, niż wyschną. Wystarczy tylko przetrzeć je delikatnie ściereczką lub papierem, a ostrym nożem usunąć brud. Następnie kroimy duże grzyby na mniejsze, w miarę równe kawałki. Teraz możemy przejść do głównego zadania – zobaczmy, jak suszyć grzyby różnymi metodami.

Załóż konto i odbierz e-book

Zaloguj się i odbierz e-book

Zyskaj dostęp do Strefy GGrill. 
 

Odkryj nowe, niepublikowane nigdzie indziej przepisy.

Pobierz e-book.

I wrzuć coś pysznego na ruszt!

 

Zaloguj się

Grzyby suszone na nitce – uniwersalny sposób znany od lat

Obecnie suszone grzyby możemy przygotowywać z wykorzystaniem specjalnej suszarki lub piekarnika, jednak niektórzy z nas nadal wolą tradycyjne, sprawdzone rozwiązania. Grzyby suszone na nitce to jedno z nich. Wystarczy nawlec grzyby na grubą nić w takich odstępach, by się ze sobą nie stykały. Można przykryć je gazą, by nie osiadł na nich kurz.

Należy pamiętać o kilku podstawowych zasadach podczas suszenia grzybów. Można to robić jedynie w ciepłe i suche dni na świeżym powietrzu. Nie suszymy grzybów w czasie deszczu, na silnym wietrze lub w dużym słońcu. Można również rozwiesić grzyby na nitce w suchej kuchni lub na strychu – ważne, aby pomieszczenie było czyste i przewiewne. Po około 7-10 dniach powinny być gotowe do przechowywania w szczelnie zamkniętych słoikach.

Jak suszyć grzyby w piekarniku i suszarkach? Szybki sposób na suszone grzyby

Zdarza się, że pogoda jest niestabilna i uniemożliwia suszenie grzybów na świeżym powietrzu. Wówczas dobrym rozwiązaniem jest suszenie w piekarniku. Powinno odbywać się to w kilku etapach, aby nie spalić i nie przesuszyć grzybów. Warto osobno suszyć małe i większe okazy, ponieważ czas ich suszenia jest różny. W pierwszej kolejności układamy grzyby na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub gęstej kratce, tak aby nie stykały się ze sobą i nie dotykały rozgrzanych ścianek piekarnika. Suszymy je w dwóch etapach, najpierw w niższej temperaturze, a następnie wyższej.

Piekarnik powinien być rozgrzany do temperatury 45-50 stopni Celsjusza. Grzyby lubią suche i przewiewne miejsca, dlatego należy uchylić piekarnik, aby zapewnić lepszy obieg powietrza i zapobiec skraplaniu się pary wodnej. Po około 1-3 godzinach podnosimy temperaturę do 60 stopni Celsjusza, nadal pozostawiając lekko uchylone drzwiczki piekarnika. Proces suszenia trwa od 6 do 12 godzin w zależności od grubości grzybów. Pod koniec suszenia można zmniejszyć temperaturę do 50 stopni C. Podczas całego procesu suszone grzyby należy wyjmować z piekarnika i obracać na drugą stronę. Te wysuszone wyjmujemy z piekarnika, a pozostałe nadal suszymy, przewracając od czasu do czasu. Grzyby suszone powinny być sprężyste i nie mogą się kruszyć.

Jak suszyć grzyby w suszarce? To bardzo proste. Należy ustawić temperaturę na 70-90 stopni i pozostawić na kilka lub kilkanaście godzin w zależności od wilgotności grzybów.

Jak przechowywać suszone grzyby, aby zachowały swoje właściwości?

Suszone grzyby przechowujemy w szczelnie zamkniętych plastikowych pojemnikach lub słoikach w ciemnym i suchym miejscu, najlepiej w temperaturze 7-12 stopni Celsjusza. Możemy również włożyć je w płócienne woreczki lub papierowe torebki i rozwiesić.

Warto już teraz przygotować zapasy suszonych grzybów, by cieszyć się wspaniałymi daniami nawet przez cały rok! Zrobimy z nich pyszne potrawy bożonarodzeniowe, pierogi wigilijne czy łazanki z kapustą i grzybami. Z tym składnikiem wspaniale będzie smakować także rozgrzewająca zupa, np. taka jak zupa grzybowa, oraz kapusta wigilijna z grzybami i grochem. A może zastanawiasz się, jak zrobić bigos? Jest na to tylko jedna odpowiedź – oczywiście z suszonymi grzybami!

Polecane przepisy

Polędwiczki wieprzowe w sosie z leśnych grzybów

Polędwiczki wieprzowe w sosie z leśnych grzybów

1 godz 40 min Łatwy
Łazanki z kapustą i grzybami

Łazanki z kapustą i grzybami

1 godz 10 min Łatwy
Flaczki z suszonych grzybów i boczniaków

Flaczki z suszonych grzybów i boczniaków

2 godz 47 min Łatwy
Zobacz więcej przepisów

Polecane artykuły

Jakie są rodzaje grzybów?
Jakie są rodzaje grzybów?
Jak przechowywać suszone grzyby
Jak przechowywać suszone grzyby?
kurki na zimę
Jak czyścić i przechowywać kurki na zimę?
Zobacz więcej artykułów
Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu