Flaczki z suszonych grzybów i boczniaków
167min
Łatwy
1 kostka
50 g
Suszone podgrzybki
500 g
Boczniaki
1 szklanka
Mleko
50 g
Seler naciowy
1
Cebula
1 ząbek
Czosnek
2 liści
Kapusta włoska
3 łyżek
Masło
1 trochę
Pieprz czarny
1 trochę
Majeranek
.
Wartości odżywcze
Białko
8.15 g
Węglowodany
16.05 g
Tłuszcze
12.12 g
Wartość energetyczna
191.99 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
167 min
Krok 1
120 min
Podgrzybki namocz w wodzie, natomiast boczniaki w mleku i odstaw na około 2 godziny.
Krok 2
10 min
Następnie odsącz grzyby i pokrój w paseczki. Seler, kapustę i cebulę również pokrój w paseczki, czosnek posiekaj.
Krok 3
5 min
Całość podsmaż na maśle.
Krok 4
30 min
Kostki bulionowe rozpuść w 1,5 l wody i dodaj zawartość patelni. Gotuj około 30 minut.
Krok 5
2 min
Dopraw przyprawą ZIARENKA SMAKU, przyprawą w płynie, pieprzem i majerankiem.
Wyjątkowo aromatyczne flaczki z suszonych grzybów i boczniaków, z selerem, włoską kapustą i cebulą na Bulionie z Grzybami leśnymi to prawdziwa gratka dla smakoszy grzybów. Grzyby muszą się moczyć przez dwie godziny, więc lepiej nie zabierać się za przygotowania w ostatniej chwili. Za to reszta dziecinnie prosta, łącznie z przyprawianiem, bo tu wystarczy przyprawa Ziarenka Smaku, Przyprawa w do zup, sosów i sałatek oraz majeranek. Podajemy z tostami z ciemnego pieczywa na zakwasie.
Komentarze 0