Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wykwintne flaczki z kalmarów to pyszna alternatywa dla tradycyjnych flaczków wołowych i flaczków z boczniaków, a przede wszystkim świetna zupa na specjalne okazje. Gęste i pożywne flaczki z kalmarów szybko rozgrzewają. Smakują wyśmienicie i powinny znaleźć zwolenników zarówno wśród osób, które nie lubią tradycyjnych flaczków, jak i wśród tych, które je uwielbiają. Flaczki najlepiej ugotować z tubek kalmarów, które po ugotowaniu kroimy w paseczki. Smacznego!
Przygotowanie
21 min
Krok 1
5 min
Przed rozpoczęciem gotowania musimy pamiętać o dwóch rzeczach: po pierwsze, suszone grzyby na kilka godzin przed przygotowaniem flaczków zalewamy zimną wodą. Po drugie, tubki kalmarów zalewamy zimną wodą, odstawiamy do rozmrożenia. Kiedy się rozmrożą, zalewamy je mlekiem i odstawiamy na godzinę.
Po tych czynnościach możemy zacząć właściwe gotowanie, zatem
tubki odcedzamy, wrzucamy na lekko osolony wrzątek, gotujemy 5 minut, wyciągamy z wrzątku, a kiedy ostygną, kroimy w cienkie paseczki.
Krok 2
10 min
Cebulę kroimy w cienkie piórka, podduszamy na maśle w rondlu, dodajemy starte na tarce o dużych oczkach marchewkę, pietruszkę, seler i drobno pokrojony por, drobno pokrojone grzyby, listek laurowy, ziele angielskie, lubczyk, dusimy do miękkości.
Flaczki z kalmarów doprawiamy sokiem z cytryny, podajemy z natką pietruszki. Można podać flaczki z pszenną bułką.
Krok 1
z
4
Przed rozpoczęciem gotowania musimy pamiętać o dwóch rzeczach: po pierwsze, suszone grzyby na kilka godzin przed przygotowaniem flaczków zalewamy zimną wodą. Po drugie, tubki kalmarów zalewamy zimną wodą, odstawiamy do rozmrożenia. Kiedy się rozmrożą, zalewamy je mlekiem i odstawiamy na godzinę.
Po tych czynnościach możemy zacząć właściwe gotowanie, zatem
tubki odcedzamy, wrzucamy na lekko osolony wrzątek, gotujemy 5 minut, wyciągamy z wrzątku, a kiedy ostygną, kroimy w cienkie paseczki.
Krok 2
z
4
Cebulę kroimy w cienkie piórka, podduszamy na maśle w rondlu, dodajemy starte na tarce o dużych oczkach marchewkę, pietruszkę, seler i drobno pokrojony por, drobno pokrojone grzyby, listek laurowy, ziele angielskie, lubczyk, dusimy do miękkości.
Komentarze 1