Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na ziemniaki
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Wykwintne flaczki z kalmarów
Wykwintne flaczki z kalmarów
Wykwintne flaczki z kalmarów
Wykwintne flaczki z kalmarów

Wykwintne flaczki z kalmarów

(0)
21min
Średni
Kup składniki
Autorem przepisu jest Agata

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
500  g
Mrożone tubki kalmarów
0.5  l
Mleko do moczenia kalmarów
1 
Sok z połówki cytryny
60  g
Marchewka
1 
Pietruszka
1  kawałek
Seler
1 
Cebula
1 
Biała część pora
1 
Listek laurowy
1  szczypta
Sól morska
1  szczypta
Pieprz czarny
1  łyżka
Suszony majeranek
2 
Ziarenko ziela angielskiego
3  łyżek
Bulion warzywny w słoiku WINIARY
2  łyżek
Masło klarowane
5 
Suszone grzyby
0.5  łyżeczka
Suszony lubczyk
1  szczypta
Świeżo starta gałka muszkatołowa
2  łyżeczek
Mąka do zagęszczenia zupy
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
22 g
Węglowodany
18.97 g
Tłuszcze
10.21 g
Wartość energetyczna
261.12 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Wykwintne flaczki z kalmarów to pyszna alternatywa dla tradycyjnych flaczków wołowych i flaczków z boczniaków, a przede wszystkim świetna zupa na specjalne okazje. Gęste i pożywne flaczki z kalmarów szybko rozgrzewają. Smakują wyśmienicie i powinny znaleźć zwolenników zarówno wśród osób, które nie lubią tradycyjnych flaczków, jak i wśród tych, które je uwielbiają. Flaczki najlepiej ugotować z tubek kalmarów, które po ugotowaniu kroimy w paseczki. Smacznego!

Przygotowanie

21 min
  • Krok 1

    5 min
    Przed rozpoczęciem gotowania musimy pamiętać o dwóch rzeczach: po pierwsze, suszone grzyby na kilka godzin przed przygotowaniem flaczków zalewamy zimną wodą. Po drugie, tubki kalmarów zalewamy zimną wodą, odstawiamy do rozmrożenia. Kiedy się rozmrożą, zalewamy je mlekiem i odstawiamy na godzinę. Po tych czynnościach możemy zacząć właściwe gotowanie, zatem tubki odcedzamy, wrzucamy na lekko osolony wrzątek, gotujemy 5 minut, wyciągamy z wrzątku, a kiedy ostygną, kroimy w cienkie paseczki.
  • Krok 2

    10 min
    Cebulę kroimy w cienkie piórka, podduszamy na maśle w rondlu, dodajemy starte na tarce o dużych oczkach marchewkę, pietruszkę, seler i drobno pokrojony por, drobno pokrojone grzyby, listek laurowy, ziele angielskie, lubczyk, dusimy do miękkości.
  • Krok 3

    5 min
    Dodajemy do warzyw pokrojone w paseczki kalmary, podlewamy wywarem, dodajemy suszony majeranek, doprawiamy solą morską, pieprzem czarnym, szczyptą gałki muszkatołowej, chwilę gotujemy.
  • Krok 4

    1 min
    Flaczki z kalmarów doprawiamy sokiem z cytryny, podajemy z natką pietruszki. Można podać flaczki z pszenną bułką.
Wykwintne flaczki z kalmarów

Krok 1 z 4

Przed rozpoczęciem gotowania musimy pamiętać o dwóch rzeczach: po pierwsze, suszone grzyby na kilka godzin przed przygotowaniem flaczków zalewamy zimną wodą. Po drugie, tubki kalmarów zalewamy zimną wodą, odstawiamy do rozmrożenia. Kiedy się rozmrożą, zalewamy je mlekiem i odstawiamy na godzinę. Po tych czynnościach możemy zacząć właściwe gotowanie, zatem tubki odcedzamy, wrzucamy na lekko osolony wrzątek, gotujemy 5 minut, wyciągamy z wrzątku, a kiedy ostygną, kroimy w cienkie paseczki.

Wykwintne flaczki z kalmarów

Krok 2 z 4

Cebulę kroimy w cienkie piórka, podduszamy na maśle w rondlu, dodajemy starte na tarce o dużych oczkach marchewkę, pietruszkę, seler i drobno pokrojony por, drobno pokrojone grzyby, listek laurowy, ziele angielskie, lubczyk, dusimy do miękkości.

Wykwintne flaczki z kalmarów

Krok 3 z 4

Dodajemy do warzyw pokrojone w paseczki kalmary, podlewamy wywarem, dodajemy suszony majeranek, doprawiamy solą morską, pieprzem czarnym, szczyptą gałki muszkatołowej, chwilę gotujemy.

Wykwintne flaczki z kalmarów

Krok 4 z 4

Flaczki z kalmarów doprawiamy sokiem z cytryny, podajemy z natką pietruszki. Można podać flaczki z pszenną bułką.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa grzybowa na Wigilię z kaszą i suszoną żurawiną

    Zupa grzybowa na Wigilię z kaszą i suszoną żurawiną

    4 godz 41 min Łatwy
  • Zupa gulaszowa z zielonym grochem i suszonymi grzybami

    Zupa gulaszowa z zielonym grochem i suszonymi grzybami

    2 godz 14 min Trudny
  • Tradycyjny kapuśniak myśliwski z jałowcem i grzybami

    Tradycyjny kapuśniak myśliwski z jałowcem i grzybami

    3 godz 31 min Łatwy
  • Krupnik z kaszą gryczaną krakowską i suszonymi grzybami

    Krupnik z kaszą gryczaną krakowską i suszonymi grzybami

    5 godz 31 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu