Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Wykwintne flaczki z kalmarów

(0)
21min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

500  g
Mrożone tubki kalmarów
0.5  l
Mleko do moczenia kalmarów
1 
Sok z połówki cytryny
1 
Marchewka
1 
Pietruszka
1  kawałek
Seler
1 
Cebula
1 
Biała część pora
1 
Listek laurowy
1  szczypta
Sól morska
1  szczypta
Pieprz czarny
1  łyżka
Suszony majeranek
2 
Ziarenko ziela angielskiego
2  łyżek
Masło klarowane
5 
Suszone grzyby
0.5  łyżeczka
Suszony lubczyk
1  szczypta
Świeżo starta gałka muszkatołowa
2  łyżeczek
Mąka do zagęszczenia zupy

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
21.99 g
Węglowodany
18.28 g
Tłuszcze
10.22 g
Wartość energetyczna
259.71 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

21 min
Krok 1
5 min
Przed rozpoczęciem gotowania musimy pamiętać o dwóch rzeczach: po pierwsze, suszone grzyby na kilka godzin przed przygotowaniem flaczków zalewamy zimną wodą. Po drugie, tubki kalmarów zalewamy zimną wodą, odstawiamy do rozmrożenia. Kiedy się rozmrożą, zalewamy je mlekiem i odstawiamy na godzinę. Po tych czynnościach możemy zacząć właściwe gotowanie, zatem tubki odcedzamy, wrzucamy na lekko osolony wrzątek, gotujemy 5 minut, wyciągamy z wrzątku, a kiedy ostygną, kroimy w cienkie paseczki.
Krok 2
10 min
Cebulę kroimy w cienkie piórka, podduszamy na maśle w rondlu, dodajemy starte na tarce o dużych oczkach marchewkę, pietruszkę, seler i drobno pokrojony por, drobno pokrojone grzyby, listek laurowy, ziele angielskie, lubczyk, dusimy do miękkości.
Krok 3
5 min
Dodajemy do warzyw pokrojone w paseczki kalmary, podlewamy wywarem, dodajemy suszony majeranek, doprawiamy solą morską, pieprzem czarnym, szczyptą gałki muszkatołowej, chwilę gotujemy.
Krok 4
1 min
Flaczki z kalmarów doprawiamy sokiem z cytryny, podajemy z natką pietruszki. Można podać flaczki z pszenną bułką.
Wykwintne flaczki z kalmarów

Krok 1 z 4

Przed rozpoczęciem gotowania musimy pamiętać o dwóch rzeczach: po pierwsze, suszone grzyby na kilka godzin przed przygotowaniem flaczków zalewamy zimną wodą. Po drugie, tubki kalmarów zalewamy zimną wodą, odstawiamy do rozmrożenia. Kiedy się rozmrożą, zalewamy je mlekiem i odstawiamy na godzinę. Po tych czynnościach możemy zacząć właściwe gotowanie, zatem tubki odcedzamy, wrzucamy na lekko osolony wrzątek, gotujemy 5 minut, wyciągamy z wrzątku, a kiedy ostygną, kroimy w cienkie paseczki.

Wykwintne flaczki z kalmarów

Krok 2 z 4

Cebulę kroimy w cienkie piórka, podduszamy na maśle w rondlu, dodajemy starte na tarce o dużych oczkach marchewkę, pietruszkę, seler i drobno pokrojony por, drobno pokrojone grzyby, listek laurowy, ziele angielskie, lubczyk, dusimy do miękkości.

Wykwintne flaczki z kalmarów

Krok 3 z 4

Dodajemy do warzyw pokrojone w paseczki kalmary, podlewamy wywarem, dodajemy suszony majeranek, doprawiamy solą morską, pieprzem czarnym, szczyptą gałki muszkatołowej, chwilę gotujemy.

Wykwintne flaczki z kalmarów

Krok 4 z 4

Flaczki z kalmarów doprawiamy sokiem z cytryny, podajemy z natką pietruszki. Można podać flaczki z pszenną bułką.

Wykwintne flaczki z kalmarów to pyszna alternatywa dla tradycyjnych flaczków wołowych i flaczków z boczniaków, a przede wszystkim świetna zupa na specjalne okazje. Gęste i pożywne flaczki z kalmarów szybko rozgrzewają. Smakują wyśmienicie i powinny znaleźć zwolenników zarówno wśród osób, które nie lubią tradycyjnych flaczków, jak i wśród tych, które je uwielbiają. Flaczki najlepiej ugotować z tubek kalmarów, które po ugotowaniu kroimy w paseczki. Smacznego!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha