Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Do popołudniowej kawy z przyjaciółmi - półkruche ciasto z masą wiśniową z dodatkiem Budyniu do ciat i kremów WINIARY. Wykwintne ciasto wiśniowe ozdabiamy apetyczną „kratką” i pieczemy. Ciasto wiśniowe najlepiej smakuje na drugi dzień od przyrządzenia i oczywiście w towarzystwie pachnącej kawy!
Przygotowanie
166 min
Krok 1
75 min
Ciasto: z podanych składników (mąki pszennej, proszku do pieczenia, masła (150 g), soli, cukru pudru, jajka, żółtka oraz cukru waniliowego) zagnieć ciasto, zawiń w folię i włóż na 60 minut do lodówki.
Krok 2
10 min
Tortownicę (28 cm) posmaruj masłem, a 3/4 ciasta rozwałkuj i przełóż do tortownicy tworząc brzegi.
Krok 3
5 min
Pozostałe ciasto pokrój w paski o szerokości 1 cm.
Krok 4
20 min
Zagotuj 1/4 szklanki wody ze szklanką cukru, włóż wiśnie i zagotuj.
Krok 5
5 min
Masa: Budyń rozprowadź w 1/4 szklance wody i wlej do wiśni, a następnie gotuj 30 sekund.
Krok 6
10 min
Gorącą masę wiśniową wyłóż na ciasto, a na masie ułóż kratkę z ciasta.
Krok 7
60 min
Nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni C.Wstaw do piekarnika i piecz 50 minut.
Ciasto: z podanych składników (mąki pszennej, proszku do pieczenia, masła (150 g), soli, cukru pudru, jajka, żółtka oraz cukru waniliowego) zagnieć ciasto, zawiń w folię i włóż na 60 minut do lodówki.
Krok 2
z
7
Tortownicę (28 cm) posmaruj masłem, a 3/4 ciasta rozwałkuj i przełóż do tortownicy tworząc brzegi.
Krok 3
z
7
Pozostałe ciasto pokrój w paski o szerokości 1 cm.
Krok 4
z
7
Zagotuj 1/4 szklanki wody ze szklanką cukru, włóż wiśnie i zagotuj.
Krok 5
z
7
Składniki:
Budyń o smaku waniliowym bez cukru WINIARY
Masa: Budyń rozprowadź w 1/4 szklance wody i wlej do wiśni, a następnie gotuj 30 sekund.
Krok 6
z
7
Gorącą masę wiśniową wyłóż na ciasto, a na masie ułóż kratkę z ciasta.
Krok 7
z
7
Nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni C.Wstaw do piekarnika i piecz 50 minut.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Zapisz
Komentarze
1
M
Marta
Mało czytelny przepis. Trzeba się domyślać, których składników należy użyć do zagniecenia ciasta kruchego, a których do masy wiśniowej.
Winiary
Expert
Marto, ciasto zagniatamy z mąki pszennej, proszku do pieczenia, masła (150 g), soli, cukru pudru, jajka, żółtka oraz cukru waniliowego.
Komentarze 1