Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Wykwintne ciasto wiśniowe

2
2 godz 46 min
Łatwy
Winiary winiary.pl
Od ponad 80 lat ułatwiamy przygotowywanie smakowitych dań w Twojej kuchni. Jesteśmy zawsze pod ręką! Nasze produkty pomagają w przygotowaniu zarówno polskich, tradycyjnych dań, jak i zaskakujących, nowoczesnych potraw inspirowanych kuchniami świata. Z nami gotujesz pysznie, sprytnie i mądrze: bez marnowania składników czy produktów. Zaproś nas do swojego rodzinnego stołu!
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
12 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1  opakowanie
300  g
Mąka pszenna
150  g
Masło
1  szczypta
Sól
0.5  szklanka
Cukier puder
1 
Jajko
1 
Żółtko
trochę
Masło
500  g
Wiśnie
1  szklanka
Cukier

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
4.59 g
Węglowodany
50.76 g
Tłuszcze
12.34 g
Wartość energetyczna
332.63 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

166 min
Krok 1
75 min
Ciasto: z podanych składników (mąki pszennej, proszku do pieczenia, masła (150 g), soli, cukru pudru, jajka, żółtka oraz cukru waniliowego) zagnieć ciasto, zawiń w folię i włóż na 60 minut do lodówki.
Krok 2
10 min
Tortownicę (28 cm) posmaruj masłem, a 3/4 ciasta rozwałkuj i przełóż do tortownicy tworząc brzegi.
Krok 3
5 min
Pozostałe ciasto pokrój w paski o szerokości 1 cm.
Krok 4
20 min
Zagotuj 1/4 szklanki wody ze szklanką cukru, włóż wiśnie i zagotuj.
Krok 5
5 min
Masa: Budyń rozprowadź w 1/4 szklance wody i wlej do wiśni, a następnie gotuj 30 sekund.
Krok 6
10 min
Gorącą masę wiśniową wyłóż na ciasto, a na masie ułóż kratkę z ciasta.
Krok 7
60 min
Nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni C.Wstaw do piekarnika i piecz 50 minut.
Wykwintne ciasto wiśniowe

Krok 1 z 7

Składniki: Proszek do pieczenia Winiary, Cukier wanilinowy WINIARY, Mąka pszenna, Masło, Sól, Cukier puder, Żółtko, Jajko

Ciasto: z podanych składników (mąki pszennej, proszku do pieczenia, masła (150 g), soli, cukru pudru, jajka, żółtka oraz cukru waniliowego) zagnieć ciasto, zawiń w folię i włóż na 60 minut do lodówki.

Wykwintne ciasto wiśniowe

Krok 2 z 7

Tortownicę (28 cm) posmaruj masłem, a 3/4 ciasta rozwałkuj i przełóż do tortownicy tworząc brzegi.

Wykwintne ciasto wiśniowe

Krok 3 z 7

Pozostałe ciasto pokrój w paski o szerokości 1 cm.

Wykwintne ciasto wiśniowe

Krok 4 z 7

Zagotuj 1/4 szklanki wody ze szklanką cukru, włóż wiśnie i zagotuj.

Wykwintne ciasto wiśniowe

Krok 5 z 7

Składniki: Budyń o smaku waniliowym bez cukru WINIARY

Masa: Budyń rozprowadź w 1/4 szklance wody i wlej do wiśni, a następnie gotuj 30 sekund.

Wykwintne ciasto wiśniowe

Krok 6 z 7

Gorącą masę wiśniową wyłóż na ciasto, a na masie ułóż kratkę z ciasta.

Wykwintne ciasto wiśniowe

Krok 7 z 7

Nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni C.Wstaw do piekarnika i piecz 50 minut.

Do popołudniowej kawy z przyjaciółmi - półkruche ciasto z masą wiśniową z dodatkiem Budyniu do ciat i kremów WINIARY. Wykwintne ciasto wiśniowe ozdabiamy apetyczną „kratką” i pieczemy. Ciasto wiśniowe najlepiej smakuje na drugi dzień od przyrządzenia i oczywiście w towarzystwie pachnącej kawy!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 1

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
M Marta
.

Mało czytelny przepis. Trzeba się domyślać, których składników należy użyć do zagniecenia ciasta kruchego, a których do masy wiśniowej.

Winiary
.
Expert

Marto, ciasto zagniatamy z mąki pszennej, proszku do pieczenia, masła (150 g), soli, cukru pudru, jajka, żółtka oraz cukru waniliowego.

Pokaż więcej komentarzy