Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na ziemniaki
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Wykwintne ciasto wiśniowe

Wykwintne ciasto wiśniowe

(2)
2 godz 46 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

12 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  opakowanie
Cukier wanilinowy WINIARY
1  łyżeczka
Proszek do pieczenia WINIARY
1  opakowanie
Budyń o smaku waniliowym bez cukru WINIARY
300  g
Mąka pszenna
150  g
Masło
1  szczypta
Sól
0.5  szklanka
Cukier puder
1 
Jajko
1 
Żółtko
trochę
Masło
500  g
Wiśnie
1  szklanka
Cukier
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
4.59 g
Węglowodany
50.76 g
Tłuszcze
12.34 g
Wartość energetyczna
332.63 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Do popołudniowej kawy z przyjaciółmi - półkruche ciasto z masą wiśniową z dodatkiem Budyniu do ciat i kremów WINIARY. Wykwintne ciasto wiśniowe ozdabiamy apetyczną „kratką” i pieczemy. Ciasto wiśniowe najlepiej smakuje na drugi dzień od przyrządzenia i oczywiście w towarzystwie pachnącej kawy!

Przygotowanie

166 min
  • Krok 1

    75 min
    Ciasto: z podanych składników (mąki pszennej, proszku do pieczenia, masła (150 g), soli, cukru pudru, jajka, żółtka oraz cukru waniliowego) zagnieć ciasto, zawiń w folię i włóż na 60 minut do lodówki.
  • Krok 2

    10 min
    Tortownicę (28 cm) posmaruj masłem, a 3/4 ciasta rozwałkuj i przełóż do tortownicy tworząc brzegi.
  • Krok 3

    5 min
    Pozostałe ciasto pokrój w paski o szerokości 1 cm.
  • Krok 4

    20 min
    Zagotuj 1/4 szklanki wody ze szklanką cukru, włóż wiśnie i zagotuj.
  • Krok 5

    5 min
    Masa: Budyń rozprowadź w 1/4 szklance wody i wlej do wiśni, a następnie gotuj 30 sekund.
  • Krok 6

    10 min
    Gorącą masę wiśniową wyłóż na ciasto, a na masie ułóż kratkę z ciasta.
  • Krok 7

    60 min
    Nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni C.Wstaw do piekarnika i piecz 50 minut.
Wykwintne ciasto wiśniowe

Krok 1 z 7

Składniki: Proszek do pieczenia WINIARY, Cukier wanilinowy WINIARY, Mąka pszenna, Masło, Sól, Cukier puder, Żółtko, Jajko

Ciasto: z podanych składników (mąki pszennej, proszku do pieczenia, masła (150 g), soli, cukru pudru, jajka, żółtka oraz cukru waniliowego) zagnieć ciasto, zawiń w folię i włóż na 60 minut do lodówki.

Wykwintne ciasto wiśniowe

Krok 2 z 7

Tortownicę (28 cm) posmaruj masłem, a 3/4 ciasta rozwałkuj i przełóż do tortownicy tworząc brzegi.

Wykwintne ciasto wiśniowe

Krok 3 z 7

Pozostałe ciasto pokrój w paski o szerokości 1 cm.

Wykwintne ciasto wiśniowe

Krok 4 z 7

Zagotuj 1/4 szklanki wody ze szklanką cukru, włóż wiśnie i zagotuj.

Wykwintne ciasto wiśniowe

Krok 5 z 7

Składniki: Budyń o smaku waniliowym bez cukru WINIARY

Masa: Budyń rozprowadź w 1/4 szklance wody i wlej do wiśni, a następnie gotuj 30 sekund.

Wykwintne ciasto wiśniowe

Krok 6 z 7

Gorącą masę wiśniową wyłóż na ciasto, a na masie ułóż kratkę z ciasta.

Wykwintne ciasto wiśniowe

Krok 7 z 7

Nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni C.Wstaw do piekarnika i piecz 50 minut.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 1

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
M Marta

Mało czytelny przepis. Trzeba się domyślać, których składników należy użyć do zagniecenia ciasta kruchego, a których do masy wiśniowej.

Winiary
Expert

Marto, ciasto zagniatamy z mąki pszennej, proszku do pieczenia, masła (150 g), soli, cukru pudru, jajka, żółtka oraz cukru waniliowego.

Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Ciasto
  • Deser
  • Jajka
  • Kuchnia brytyjska
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnie świata
  • Pieczenie
  • Popołudniowa przekąska
  • Z jajkami

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Szarlotka z polewą miodowo-migdałową

    Szarlotka z polewą miodowo-migdałową

    2 godz 12 min Średni
  • Sernik krakowski

    Sernik krakowski

    1 godz 45 min
  • Sernik z serków homogenizowanych

    Sernik z serków homogenizowanych

    2 godz Łatwy
  • Szarlotka na ciepło z lodami

    Szarlotka na ciepło z lodami

    2 godz 5 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu