Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Ciasto wykwintne

0
105 min
Łatwy

Składniki

-
20 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

6 
Białko
1 szklanka
Cukier
1 szklanka
Mąka ziemniaczana
1 Płaska łyżka
Ocet
6 
Żółtko
2 
Jajko
6 płaskich łyżek
Cukier
4 płaskich łyżek
Mąka pszenna pełnoziarnista
1 łyżeczka
2 płaskich łyżek
Kakao, suchy proszek, niesłodzone
1 szklanka
Mleko
2 płaskich łyżek
Cukier
25 porcji
Margaryna
1 łyżeczka
Kawa rozpuszczalna
1 Płaska łyżka
Cukier
1 
Biszkopt
1 
Lukry, czekolada, kremowa, gotowa do spożycia

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

105 min
Krok 1
10 min
Ciasto jasne:Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem. Następnie dodajemy pozostałe składniki i delikatnie miksujemy.
Krok 2
10 min
Ciasto ciemne:Żółtka i jaja ucieramy z cukrem do białości. Następnie dodajemy pozostałe składniki i delikatnie mieszamy.
Krok 3
5 min
Ciasto wykładamy "na przemian" partiami na blachę o wymiarach 25x36cm wyścieloną papierem do pieczenia.
Krok 4
2 min
Ciasto od góry tak na głębokość 1 cm mieszamy widelcem aby powstała taka nierówna mozaika jak na zdjęciu. Pieczemy do 35 minut w 180 stopniach. Chłodny przekrawamy na pół.
Krok 5
0 min
Krem: Budyń gotujemy na mleku z cukrem. Odstawiamy do wystygnięcia.
Krok 6
5 min
Chłodny budyń dodajemy do utartej margaryny lub masła.
Krok 7
3 min
Połowę masy wykładamy na przekrojony placek.
Krok 8
5 min
Biszkopciki nasączamy chłodnym ponczem przygotowanym z podanych składników.
Krok 9
5 min
Galaretki rozpuszczamy w 0,5 litra wody. Odstawiamy do stężenia.
Krok 10
5 min
Na masę wykładamy nasączone biszkopciki. Przykrywamy je stężoną galaretką.
Krok 11
10 min
Galaretkę pokrywamy pozostałą częścią masy, a następnie masę przykrywamy ciastem. Ciasto polewamy polewą.
Ciasto wykwintne

Krok 1 z 11

Ciasto jasne:Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem. Następnie dodajemy pozostałe składniki i delikatnie miksujemy.

Ciasto wykwintne

Krok 2 z 11

Ciasto ciemne:Żółtka i jaja ucieramy z cukrem do białości. Następnie dodajemy pozostałe składniki i delikatnie mieszamy.

Ciasto wykwintne

Krok 3 z 11

Ciasto wykładamy "na przemian" partiami na blachę o wymiarach 25x36cm wyścieloną papierem do pieczenia.

Ciasto wykwintne

Krok 4 z 11

Ciasto od góry tak na głębokość 1 cm mieszamy widelcem aby powstała taka nierówna mozaika jak na zdjęciu. Pieczemy do 35 minut w 180 stopniach. Chłodny przekrawamy na pół.

Ciasto wykwintne

Krok 5 z 11

Krem: Budyń gotujemy na mleku z cukrem. Odstawiamy do wystygnięcia.

Ciasto wykwintne

Krok 6 z 11

Chłodny budyń dodajemy do utartej margaryny lub masła.

Ciasto wykwintne

Krok 7 z 11

Połowę masy wykładamy na przekrojony placek.

Ciasto wykwintne

Krok 8 z 11

Biszkopciki nasączamy chłodnym ponczem przygotowanym z podanych składników.

Ciasto wykwintne

Krok 9 z 11

Galaretki rozpuszczamy w 0,5 litra wody. Odstawiamy do stężenia.

Ciasto wykwintne

Krok 10 z 11

Na masę wykładamy nasączone biszkopciki. Przykrywamy je stężoną galaretką.

Ciasto wykwintne

Krok 11 z 11

Galaretkę pokrywamy pozostałą częścią masy, a następnie masę przykrywamy ciastem. Ciasto polewamy polewą.

Oto pomysł na pyszne, prawdziwie wykwintne ciasto z galaretką oraz budyniowym kremem.
Przepięknie wyglądający deser skusi niejednego łasucha. Proszek do pieczenia WINIARY nadaje puszystości biszkoptowi, który prezentuje się w wydaniu jasnym i ciemnym, z dodatkiem kakao. Szaleństwo w sporządzaniu artystycznego nieładu na cieście z polewy czekoladowej tworzy go wyjątkowym! Koniecznie sprawdź przepis na wykwintne ciasto w naszym wydaniu!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika