Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Ciasto wykwintne

Ciasto wykwintne

(6)
1 godz 45 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest aga-25

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

20 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
6 
Białko
1  szklanka
Cukier
1  szklanka
Mąka ziemniaczana
1  szklanka
Oliwa z oliwek
6 
Żółtko
2 
Jajko
6  płaskich łyżek
Cukier
4  płaskich łyżek
Mąka pszenna pełnoziarnista
1  łyżeczka
Proszek do pieczenia
2  łyżek
Kakao
1  szklanka
Mleko
1 
PL WINIARY BUDYŃ ŚMIETANKOWY Z CUKREM
2  płaskich łyżek
Cukier
1  opakowanie
Cukier wanilinowy WINIARY
0.25  kostka
Masło
1  łyżeczka
NESCAFÉ Classic Kawa rozpuszczalna
1  Płaska łyżka
Cukier
1  opakowanie
Galaretka Winiary o smaku agrestowym
1 
Biszkopt
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
4.58 g
Węglowodany
28.85 g
Tłuszcze
10.35 g
Wartość energetyczna
254.34 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Oto pomysł na pyszne, prawdziwie wykwintne ciasto z galaretką oraz budyniowym kremem.
Przepięknie wyglądający deser skusi niejednego łasucha. Proszek do pieczenia WINIARY nadaje puszystości biszkoptowi, który prezentuje się w wydaniu jasnym i ciemnym, z dodatkiem kakao. Szaleństwo w sporządzaniu artystycznego nieładu na cieście z polewy czekoladowej tworzy go wyjątkowym! Koniecznie sprawdź przepis na wykwintne ciasto w naszym wydaniu!

Przygotowanie

105 min
  • Krok 1

    10 min
    Ciasto jasne:Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem. Następnie dodajemy pozostałe składniki i delikatnie miksujemy.
  • Krok 2

    10 min
    Ciasto ciemne:Żółtka i jaja ucieramy z cukrem do białości. Następnie dodajemy pozostałe składniki i delikatnie mieszamy.
  • Krok 3

    5 min
    Ciasto wykładamy "na przemian" partiami na blachę o wymiarach 25x36cm wyścieloną papierem do pieczenia.
  • Krok 4

    2 min
    Ciasto od góry tak na głębokość 1 cm mieszamy widelcem aby powstała taka nierówna mozaika jak na zdjęciu. Pieczemy do 35 minut w 180 stopniach. Chłodny przekrawamy na pół.
  • Krok 5

    0 min
    Krem: Budyń gotujemy na mleku z cukrem. Odstawiamy do wystygnięcia.
  • Krok 6

    5 min
    Chłodny budyń dodajemy do utartej margaryny lub masła.
  • Krok 7

    3 min
    Połowę masy wykładamy na przekrojony placek.
  • Krok 8

    5 min
    Biszkopciki nasączamy chłodnym ponczem przygotowanym z podanych składników.
  • Krok 9

    5 min
    Galaretki rozpuszczamy w 0,5 litra wody. Odstawiamy do stężenia.
  • Krok 10

    5 min
    Na masę wykładamy nasączone biszkopciki. Przykrywamy je stężoną galaretką.
  • Krok 11

    10 min
    Galaretkę pokrywamy pozostałą częścią masy, a następnie masę przykrywamy ciastem. Ciasto polewamy polewą.
Ciasto wykwintne

Krok 1 z 11

Ciasto jasne:Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem. Następnie dodajemy pozostałe składniki i delikatnie miksujemy.

Ciasto wykwintne

Krok 2 z 11

Ciasto ciemne:Żółtka i jaja ucieramy z cukrem do białości. Następnie dodajemy pozostałe składniki i delikatnie mieszamy.

Ciasto wykwintne

Krok 3 z 11

Ciasto wykładamy "na przemian" partiami na blachę o wymiarach 25x36cm wyścieloną papierem do pieczenia.

Ciasto wykwintne

Krok 4 z 11

Ciasto od góry tak na głębokość 1 cm mieszamy widelcem aby powstała taka nierówna mozaika jak na zdjęciu. Pieczemy do 35 minut w 180 stopniach. Chłodny przekrawamy na pół.

Ciasto wykwintne

Krok 5 z 11

Krem: Budyń gotujemy na mleku z cukrem. Odstawiamy do wystygnięcia.

Ciasto wykwintne

Krok 6 z 11

Chłodny budyń dodajemy do utartej margaryny lub masła.

Ciasto wykwintne

Krok 7 z 11

Połowę masy wykładamy na przekrojony placek.

Ciasto wykwintne

Krok 8 z 11

Biszkopciki nasączamy chłodnym ponczem przygotowanym z podanych składników.

Ciasto wykwintne

Krok 9 z 11

Galaretki rozpuszczamy w 0,5 litra wody. Odstawiamy do stężenia.

Ciasto wykwintne

Krok 10 z 11

Na masę wykładamy nasączone biszkopciki. Przykrywamy je stężoną galaretką.

Ciasto wykwintne

Krok 11 z 11

Galaretkę pokrywamy pozostałą częścią masy, a następnie masę przykrywamy ciastem. Ciasto polewamy polewą.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Czekolada
  • Deser
  • Jajka
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnie świata
  • Popołudniowa przekąska
  • Warzywa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Ciasto z makiem i kremem czekoladowo-orzechowym

    Ciasto z makiem i kremem czekoladowo-orzechowym

    2 godz Łatwy
  • Kremówka kokosowa

    Kremówka kokosowa

    1 godz 30 min Łatwy
  • Ciasto z rukolą i waniliowym kremem budyniowym

    Ciasto z rukolą i waniliowym kremem budyniowym

    1 godz 20 min Średni
  • Sernik z masą krówkową o smaku kakaowym

    Sernik z masą krówkową o smaku kakaowym

    3 godz 55 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu