Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Jak smażyć kalmary, aby nie były gumowe? porady

Jak smażyć kalmary, aby nie były gumowe?

Miłośników owoców morza w naszym kraju nie brakuje. Jeśli znudziły się wam krewetki i małże, pora zapoznać się z tajnikami tego, jak zrobić kalmary! Swoim wyśmienitym smakiem przeniosą was wprost nad słoneczne południe, gdzie fale morskie głośno rozbijają się o brzeg. Kałamarnice są pełne wartości odżywczych, a ich wyjątkowy smak jest wart poznania. Zapraszamy do zapoznania się ze wskazówkami odnośnie do tego, jak smażyć kalmary.

Co to kalmary?

Kalmary, czyli inaczej kałamarnice, zaliczane są do głowonogów. Występują we wszystkich oceanach i morzach, a najpopularniejsze są w krajach śródziemnomorskich. Spośród ich dziesięciu nóg, dwie są dłuższe niż pozostałe. Mają ciało pokryte chitynowym pancerzem. Nie są dużymi zwierzętami - osiągają długość około 40 cm przy wadze 1,5 kg.

Jak smażyć kalmary?

Na pewno zastanawia Was, jak smażyć mrożone kalmary w panierce. Najważniejszą zasadą jest pilnowanie czasu smażenia. Musi to trwać krótko, a olej powinien być naprawdę dobrze rozgrzany. Przeciąganie procesu smażenia spowoduje, że kalmary smażone staną się gumowe, a z tym już nic nie da się zrobić. Po rozmrożeniu wystarczą jedna lub dwie minuty, aby krążki obtoczone w panierce dobrze się usmażyły. Nie można wrzucać ich za dużo na patelnię, do garnka lub do frytkownicy, ponieważ zwiększa to ryzyko efektu gumowych owoców morza.

Pomysły na potrawy z kalmarów

Owoce morza mają to do siebie, że znakomicie spisują się same lub jako element dania. Pyszna przekąska, jaką są kalmary smażone, sprawi, że goście nabiorą apetytu na dalsze części posiłku. To również wspaniały składnik risotto, paelli, dodatek do makaronu lub dań kuchni azjatyckiej. Te owoce morza uchodzą za afrodyzjak, dzięki wysokiej zawartości cynku, który jest nazywany pierwiastkiem miłości. Warto wykorzystać przepis na smażone kalmary podczas planowania romantycznej kolacji. Ich przygotowanie należy rozpocząć od rozmrożenia, oczyszczenia, wysuszenia i pokrojenia w paski. Następnie musimy zrobić panierkę - w miseczce mieszamy mąkę, chili i sól. Rozgrzewamy olej w garnku- 3/4 wysokości powinno wystarczyć. Potem moczymy kalmary w białku jaja i obtaczamy w panierce. Smażymy przez 1-2 minuty do czasu osiągnięcia złotego koloru. Pamiętajmy, aby nie wkładać za dużych partii do garnka, żeby temperatura oleju nie spadła. Usmażone owoce morza wyciągamy na ręcznik papierowy. Podajemy je z frytkami i sosem aioli.

Wartości odżywcze kalmarów

Główną zaletą kalmarów jest duża zawartość białka i kwasów wielonienasyconych Omega-3, które są ważne w pracy układu nerwowego. Dodatkowo bilans tych kwasów jest korzystniejszy u kalmarów niż u innych owoców morza, dzięki czemu przyczyniają się one do poprawy tętna spoczynkowego czy zmniejszają agregację płytek krwi. Obecna w kalmarach witamina B3 poprawia stan skóry, włosów i paznokci. Fluor dba o zdrowe kości i zęby, reminalizując szkliwo i zapobiegając rozwojowi szkodliwych bakterii. Jod jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania tarczycy. Jak widać- kalmary to samo zdrowie. Dostarczają one składników, których ze świecą szukać w innych produktach spożywczych.

Mamy nadzieję, że przybliżyliśmy wam tajniki tego, jak przygotować kalmary smażone. To owoce morza, które swoją oryginalnością na pewno zachwycą niejednego smakosza. Na szczęście ich obróbka nie jest trudna i powinna sobie z tym poradzić nawet mało doświadczona osoba. Kałamarnice to bardzo wdzięczny produkt, który jest niezwykłym etapem podróży kulinarnych.

Polecane przepisy

Wykwintne flaczki z kalmarów

Wykwintne flaczki z kalmarów

21 min Średni
Szaszłyki z krewetek w marynacie z sosu sojowego i chilli

Szaszłyki z krewetek w marynacie z sosu sojowego i chilli

31 min Łatwy
Czarne spaghetti z mątwy z małżami

Czarne spaghetti z mątwy z małżami

31 min Łatwy
Pizza z owocami morza

Pizza z owocami morza

55 min Łatwy
Krewetki na sposób azjatycki

Krewetki na sposób azjatycki

35 min Łatwy
Tajska zupa rybna z curry

Tajska zupa rybna z curry

40 min Średni
Zobacz więcej przepisów

Polecane artykuły

Jak obrać i przyrządzić krewetki?
Jak obrać i przyrządzić krewetki?
Czym kierować się kupując owoce morza? Ważne wskazówki
Czym kierować się kupując owoce morza? Ważne wskazówki
Grill – pomysł na rybę i inne owoce morza
Grill – pomysł na rybę i inne owoce morza
Orientalne przekąski na wynos
Orientalne przekąski na wynos
Jak przechowywać ryby?
Jak przechowywać ryby?
Azjatyckie przekąski z papierem ryżowym
Azjatyckie przekąski z papierem ryżowym
Zobacz więcej artykułów
Ciesz się gotowaniem z Winiary | Produkty Winiary

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu