Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Azjatyckie przekąski z papierem ryżowym

Azjatyckie przekąski z papierem ryżowym

Kuchnia azjatycka mocno akcentuje swoją obecność w Polsce przynajmniej od dwóch dekad. Wystarczy spojrzeć na wschodnie bary i restauracje, które funkcjonują w każdym mieście, miasteczku i na każdym osiedlu. Smaki Dalekiego Wschodu jednocześnie coraz śmielej wkraczają do naszych domów, gdzie z przyjemnością realizujemy kolejne przepisy. Dziś weźmiemy pod lupę papier ryżowy, z którego powstają dania takie jak sajgonki, Spring Rolls czy sakiewki.

Sajgonki

Dla większości Polaków sajgonki stanowią prawdopodobnie najbardziej popularne skojarzenie związane z kuchnią dalekowschodnią, zwłaszcza wietnamską. Ich przygotowanie to również najczęstszy sposób, by wykorzystać papier ryżowy. Istnieje wiele metod przygotowania sajgonek. Farsz zawinięty w papier ryżowy najczęściej opiera się na mięsie,  dlatego bardzo popularne są sajgonki z mięsem mielonym. Jednocześnie występują wersje wegetariańskie i wegańskie. Nic nie stoi na przeszkodzie, by umieścić w ich wnętrzu tofu lub nadzienie wyłącznie warzywne.

Zazwyczaj sajgonki smażymy na w głębokim tłuszczu. W bardziej tradycyjnej wersji wykorzystuje się surowy farsz, który dopiero po usmażeniu jest gotowy do jedzenia. Można go jednak przygotować wcześniej i dopiero po obróbce termicznej zawinąć w papier ryżowy. Wówczas proces przygotowywania będzie krótszy. Smażenie sprawia, że sajgonki stają się chrupiące, dokładnie jak w większości wietnamskich restauracji. Jednak osoby, które nie przepadają za tłustymi potrawami mają do dyspozycji również wersję pieczoną w piekarniku.

Spring Rolls

Spring Rolls możemy uznać za jedną z wersji sajgonek, choć w języku polskim termin 'sajgonki' zwykle zarezerwowany jest dla smażonych przekąsek. Spring Rolls to roladki, które nie podlegają obróbce termicznej, a w ich wnętrzu znajduje się świeży farsz, złożony z dużej ilości warzyw. Tradycyjna kuchnia wietnamska, w odróżnieniu od jej wariancji najczęściej spotykanych w Polsce, charakteryzuje się obfitym wykorzystaniem ziół, szczególnie kolendry, za którą w naszym kraju nie wszyscy przepadają. Oprócz warzyw w Spring Rolls najczęściej spotkamy owoce morza.

Wiosenne roladki spring rolls z papieru ryżowego zaliczają się do najciekawszych przepisów. W ich wnętrzu znajdują się pieczone krewetki, a poza nimi wyłącznie świeże warzywa – marchew, zielony ogórek, sałata rzymska, a także awokado. Aby dochować wietnamskiej tradycji, warto umieścić we wnętrzu roladek odrobinę kolendry, a gotowe roladki skropić sokiem z limonki.

Sakiewka z papieru ryżowego

Jeśli po czasie znudzą nam się roladki, pamiętajmy, że z papieru ryżowego może powstać również sakiewka. W kwestii przygotowania sakiewek panuje spora dowolność. Możemy bowiem zdecydować się na surowy lub poddany obróbce termicznej farsz. Ze względu na swoją konstrukcję sakiewka nie powinna być raczej podsmażana. W kwestii farszu panuje zupełna dowolność. Mięso, ryby, owoce morza, świeże lub podsmażone z egzotycznymi przyprawami warzywa – to wszystko sprawdzi się jako nadzienie.

Papier ryżowy i sos – idealne połączenie

Aby sajgonki, Roladki i sakiewki smakowały jeszcze lepiej, warto przygotować smakowity sos. Dotyczy to zwłaszcza Spring Rolls, które charakteryzują się zazwyczaj mniej wyrazistym smakiem. Ciekawy sos uzyskamy na przykład mieszając rozcieńczone mleko z sokiem z cytryny, Majonezem Delikatnym WINIARY oraz ulubionymi przyprawami, na przykład solą, pieprzem i ostrą papryką.

Które azjatycka przekąska zagości wkrótce w twoim domu?

 

 

Polecane przepisy

Krewetki na sposób azjatycki

Krewetki na sposób azjatycki

35 min Łatwy
Wiosenne roladki spring rolls z papieru ryżowego

Wiosenne roladki spring rolls z papieru ryżowego

33 min Łatwy
Zupa pho - pyszny i prosty azjatycki rosół wołowy

Zupa pho - pyszny i prosty azjatycki rosół wołowy

1 godz 25 min Łatwy
Zobacz więcej przepisów

Polecane artykuły

Wietnamska zupa pho – jak ją zrobić?
Wietnamska zupa pho – jak ją zrobić?
Kimchi - jakie właściwości posiada i jak ją przyrządzić? porady
Kimchi - jakie właściwości posiada i jak ją przyrządzić?
Bibimbap z mięsem lub wegetariański — jak przygotować?
Bibimbap z mięsem lub wegetariański — jak przygotować?
Orientalne przekąski na wynos
Orientalne przekąski na wynos
Muhammara — pasta z orzechów i papryki nie tylko do chleba
Muhammara — pasta z orzechów i papryki nie tylko do chleba
Zobacz więcej porad
Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu