Wiosenne roladki spring rolls z papieru ryżowego
33min
Łatwy
2 łyżek
100 g
Krewetki surowe
2 łyżeczek
Olej rzepakowy
1 szczypta
Sól
1
Awokado
1
Marchewka
1
Ogórek
0.5 pęczek
Kolendra
1 główka
Sałata rzymska
1
Limonka
1 Płaska łyżka
Sok z cytryny
20 ml
Mleko
0.5 łyżeczka
Pieprz cayenne
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny
.
Wartości odżywcze
Białko
18.77 g
Węglowodany
35.1 g
Tłuszcze
31.89 g
Wartość energetyczna
462.24 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
33 min
Krok 1
5 min
Rozgrzej piekarnik do 200°C. Rozłóż krewetki na blasze, skrop olejem, posól i piecz ok. 6-8 minut, aż będą różowe i gotowe. Zostaw do ostygnięcia.
Krok 2
5 min
Przygotuj dressing mieszając wszystkie składniki do uzyskania zadowalającej konsystencji i smaku.
Krok 3
3 min
Do głębokiego talerza wlej ciepłej wody. Zanurz arkusz papieru ryżowego na chwilę w wodzie (15 – 20 sekund) albo posmaruj papier delikatnie wodą, aż nie będzie sztywny.
Krok 4
5 min
Wilgotny arkusz połóż na blacie lub desce i na jego środku nałóż krewetki, warzywa, kolendrę, awokado – uważaj, nie za dużo!
Krok 5
5 min
Następnie zawiń z dwóch stron brzegi i zwiń arkusz jak roladę – starając się ścisnąć farsz w środku jak najmocniej, ale jednocześnie uważając, żeby nie rozerwać papieru. Papier ryżowy powinien skleić roladkę sam, jeżeli masz z tym problem – posmaruj brzeg wodą.
Krok 6
2 min
Gotowe spring rollsy przekrój na pół i podawaj skropione limonką i dressingiem (lub wedle uznania można je w nim zanurzać).
Wiosenne roladki spring rolls z papieru ryżowego z Majonezem Delikatnym WINIARY to znakomity wybór na wiosenne danie - lekkie i niezmiernie smakowite. Papier ryżowy jest doskonały do robienia roladek z krewetkami, awokado, ogórkiem, innymi warzywami i przyprawami.
Spring rollsy polecamy podawać skropione sokiem z limonki oraz z dressingiem. Do przygotowania tej potrawy możesz też użyć usmażonej w Papirusie WINIARY piersi kurczaka i swoich ulubionych warzyw.
Komentarze 0