Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Wiosenne roladki spring rolls z papieru ryżowego

0
33min
Łatwy
Winiary winiary.pl
Od ponad 80 lat ułatwiamy przygotowywanie smakowitych dań w Twojej kuchni. Jesteśmy zawsze pod ręką! Nasze produkty pomagają w przygotowaniu zarówno polskich, tradycyjnych dań, jak i zaskakujących, nowoczesnych potraw inspirowanych kuchniami świata. Z nami gotujesz pysznie, sprytnie i mądrze: bez marnowania składników czy produktów. Zaproś nas do swojego rodzinnego stołu!
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
2 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

100  g
Krewetki surowe, opcjonalnie podsmażony kurczak lub tofu
2  łyżeczek
Olej rzepakowy
1  szczypta
Sól
1 
Awokado
1 
Marchewka
1 
Ogórek zielony (opcjonalnie cukinia)
0.5  pęczek
Kolendra
1  główka
Sałata rzymska, lodowa lub mix ulubionych sałat (listków)
1 
Limonka
1  Płaska łyżka
Sok z cytryny lub ocet ryżowy
20  ml
Mleko roślinne lub krowie (według preferencji)
0.5  łyżeczka
Pieprz cayenne
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
18.77 g
Węglowodany
35.1 g
Tłuszcze
31.89 g
Wartość energetyczna
462.24 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

33 min
Krok 1
5 min
Rozgrzej piekarnik do 200°C. Rozłóż krewetki na blasze, skrop olejem, posól i piecz ok. 6-8 minut, aż będą różowe i gotowe. Zostaw do ostygnięcia.
Krok 2
5 min
Przygotuj dressing mieszając wszystkie składniki do uzyskania zadowalającej konsystencji i smaku.
Krok 3
3 min
Do głębokiego talerza wlej ciepłej wody. Zanurz arkusz papieru ryżowego na chwilę w wodzie (15 – 20 sekund) albo posmaruj papier delikatnie wodą, aż nie będzie sztywny.
Krok 4
5 min
Wilgotny arkusz połóż na blacie lub desce i na jego środku nałóż krewetki, warzywa, kolendrę, awokado – uważaj, nie za dużo!
Krok 5
5 min
Następnie zawiń z dwóch stron brzegi i zwiń arkusz jak roladę – starając się ścisnąć farsz w środku jak najmocniej, ale jednocześnie uważając, żeby nie rozerwać papieru. Papier ryżowy powinien skleić roladkę sam, jeżeli masz z tym problem – posmaruj brzeg wodą.
Krok 6
2 min
Gotowe spring rollsy przekrój na pół i podawaj skropione limonką i dressingiem (lub wedle uznania można je w nim zanurzać).
Wiosenne roladki spring rolls z papieru ryżowego

Krok 1 z 6

Rozgrzej piekarnik do 200°C. Rozłóż krewetki na blasze, skrop olejem, posól i piecz ok. 6-8 minut, aż będą różowe i gotowe. Zostaw do ostygnięcia.

Wiosenne roladki spring rolls z papieru ryżowego

Krok 2 z 6

Przygotuj dressing mieszając wszystkie składniki do uzyskania zadowalającej konsystencji i smaku.

Wiosenne roladki spring rolls z papieru ryżowego

Krok 3 z 6

Do głębokiego talerza wlej ciepłej wody. Zanurz arkusz papieru ryżowego na chwilę w wodzie (15 – 20 sekund) albo posmaruj papier delikatnie wodą, aż nie będzie sztywny.

Wiosenne roladki spring rolls z papieru ryżowego

Krok 4 z 6

Wilgotny arkusz połóż na blacie lub desce i na jego środku nałóż krewetki, warzywa, kolendrę, awokado – uważaj, nie za dużo!

Wiosenne roladki spring rolls z papieru ryżowego

Krok 5 z 6

Następnie zawiń z dwóch stron brzegi i zwiń arkusz jak roladę – starając się ścisnąć farsz w środku jak najmocniej, ale jednocześnie uważając, żeby nie rozerwać papieru. Papier ryżowy powinien skleić roladkę sam, jeżeli masz z tym problem – posmaruj brzeg wodą.

Wiosenne roladki spring rolls z papieru ryżowego

Krok 6 z 6

Gotowe spring rollsy przekrój na pół i podawaj skropione limonką i dressingiem (lub wedle uznania można je w nim zanurzać).


Wiosenne roladki spring rolls z papieru ryżowego z Majonezem Delikatnym WINIARY to znakomity wybór na wiosenne danie - lekkie i niezmiernie smakowite. Papier ryżowy jest doskonały do robienia roladek z krewetkami, awokado, ogórkiem, innymi warzywami i przyprawami.

Spring rollsy polecamy podawać skropione sokiem z limonki oraz z dressingiem. Do przygotowania tej potrawy możesz też użyć usmażonej w Papirusie WINIARY piersi kurczaka i innych ulubionych warzyw, które akurat zalegają w lodówce.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha