Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na łopatkę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Sajgonki z mięsem mielonym
60 ze 100
Zbilansuj swoje danie
X
MyMenu IQ™
60 ze 100
Prawidłowy bilans
Twoje danie jest prawidłowo zbilansowane
Wstecz

Dowiedz się więcej o MyMenu IQ™

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Jak wygląda podział wartości odżywczych?

Białko
27.2g / 20%
Węglowodany
62.2g / 44%
Tłuszcze
22.7g / 36%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
x
MyMenu IQ™

Sajgonki z mięsem mielonym

+

Sajgonki z mięsem mielonym

Wróć

Sajgonki z mięsem mielonym

(2)
1 godz 20 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest danusia19671

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 4 servings

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1 
Cebula
1 
Jajko
6 
Pieczarki
20  dag
Makaron chiński
5  liści
Kapusta pekińska
30  dag
Mięso mielone
1  dag
Papier ryżowy
2  łyżek
Jestem sosem zrobionym z soi (tamari)
1  dag
Papryka ostra mielona
1 
Marchewka
1  dag
Olej roślinny, ziarno palmowe
4  ząbków
Czosnek
3 
Papryczka chili
7  łyżek
Sos sojowy
5  łyżek
Sok z limonki
4  płaskich łyżek
Cukier
7  łyżek
Woda
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
27.22 g
Węglowodany
62.2 g
Tłuszcze
22.7 g
Wartość energetyczna
552.93 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Najczęściej bywa tak, że kto już raz posmakuje sajgonek, łatwo nie zrezygnuje z ich orientalnego smaku! Prosty i smaczny przepis na sajgonki z mięsem mielonym sprawi, że przygotujesz je w domu i tak łatwo nie zrezygnujesz z ich fantastycznego smaku!

Przygotowanie

80 min
  • Krok 1

    5 min
    Mięso mielone podsmażyć na tłuszczu, potem przełożyć do garnka.
  • Krok 2

    6 min
    Marchewkę obrać, opłukać, pokroić w cienkie słupki.
  • Krok 3

    10 min
    Pieczarki umyć, osączyć, pokroić w drobną kostkę
  • Krok 4

    15 min
    Przełożyć pokrojone składniki do mięsa podsmażonego. Liście kapusty umyć, osączyć, porwać na kawałki, dodać do mięsa. Wszystko razem dusić na wolnym ogniu.
  • Krok 5

    2 min
    Makaron zalać wrzącą wodą, moczyć przez 4 minuty, po czym odcedzić na sicie, dodać do mięsa.
  • Krok 6

    5 min
    Pod koniec wlać do garnka sos sojowy, wbić surowe jajko, doprawić ostrą papryką, dusić jeszcze przez parę minut.
  • Krok 7

    5 min
    Następnie do miski wlać wodę, kłaść do wody po jednym papierze ryżowym. Wyjmować papier ryżowy na deskę
  • Krok 8

    10 min
    kłaść nadzienie na papier, zwijać jak krokiety i smażyć na tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Podawać sajgonki z podgrzanym sosem.
  • Krok 9

    10 min
    Sos do sajgonek: Czosnek ucieramy w moździerzu, dodajemy chili i ucieramy na gładką masę, przekładamy do miski. Dodajemy sos sojowy/rybny, następnie trochę wody i mieszamy. Dorzucamy cukier, mieszamy by się rozpuścił, na koniec dolewamy sok z limonki. Wodę dolewamy by uzyskać odpowiednią konsystencję, oraz by złagodzić aromat sosu sojowego/rybnego – jeśli jest zbyt intensywny możemy dolać jej odrobinę więcej.
Sajgonki z mięsem mielonym

Krok 1 z 9

Mięso mielone podsmażyć na tłuszczu, potem przełożyć do garnka.

Sajgonki z mięsem mielonym

Krok 2 z 9

Marchewkę obrać, opłukać, pokroić w cienkie słupki.

Sajgonki z mięsem mielonym

Krok 3 z 9

Pieczarki umyć, osączyć, pokroić w drobną kostkę

Sajgonki z mięsem mielonym

Krok 4 z 9

Przełożyć pokrojone składniki do mięsa podsmażonego. Liście kapusty umyć, osączyć, porwać na kawałki, dodać do mięsa. Wszystko razem dusić na wolnym ogniu.

Sajgonki z mięsem mielonym

Krok 5 z 9

Makaron zalać wrzącą wodą, moczyć przez 4 minuty, po czym odcedzić na sicie, dodać do mięsa.

Sajgonki z mięsem mielonym

Krok 6 z 9

Pod koniec wlać do garnka sos sojowy, wbić surowe jajko, doprawić ostrą papryką, dusić jeszcze przez parę minut.

Sajgonki z mięsem mielonym

Krok 7 z 9

Następnie do miski wlać wodę, kłaść do wody po jednym papierze ryżowym. Wyjmować papier ryżowy na deskę

Sajgonki z mięsem mielonym

Krok 8 z 9

kłaść nadzienie na papier, zwijać jak krokiety i smażyć na tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Podawać sajgonki z podgrzanym sosem.

Sajgonki z mięsem mielonym

Krok 9 z 9

Sos do sajgonek: Czosnek ucieramy w moździerzu, dodajemy chili i ucieramy na gładką masę, przekładamy do miski. Dodajemy sos sojowy/rybny, następnie trochę wody i mieszamy. Dorzucamy cukier, mieszamy by się rozpuścił, na koniec dolewamy sok z limonki. Wodę dolewamy by uzyskać odpowiednią konsystencję, oraz by złagodzić aromat sosu sojowego/rybnego – jeśli jest zbyt intensywny możemy dolać jej odrobinę więcej.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Danie główne
  • Jajka
  • Kanapki
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia chińska
  • Lunch
  • Makaron
  • Mniejsze danie
  • Obiad
  • Rodzinny posiłek
  • Warzywa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Królik duszony

    Królik duszony

    1 godz 18 min Łatwy
  • Prosty gulasz drobiowy

    Prosty gulasz drobiowy

    58 min Łatwy
  • Duszone udka z cebulą

    Duszone udka z cebulą

    1 godz 41 min Łatwy
  • Leczo z cukinią i pieczarkami

    Leczo z cukinią i pieczarkami

    1 godz 2 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu