Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Sajgonki z mięsem mielonym

(0)
1 godz 20 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest danusia19671
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 4 servings
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 
Cebula
1 
Jajko
6 
Pieczarki
20  dag
Makaron chiński
5  liści
Kapusta pekińska
30  dag
Mięso mielone
1  dag
Papier ryżowy
2  łyżek
Jestem sosem zrobionym z soi (tamari)
1  dag
Papryka ostra mielona
1 
Marchewka
1  dag
Olej roślinny, ziarno palmowe
4  ząbków
3 
Papryczka chili
7  łyżek
Sos sojowy
5  łyżek
Sok z limonki
4  płaskich łyżek
Cukier
7  łyżek
Woda

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
27.22 g
Węglowodany
62.2 g
Tłuszcze
22.7 g
Wartość energetyczna
552.93 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

80 min
Krok 1
5 min
Mięso mielone podsmażyć na tłuszczu, potem przełożyć do garnka.
Krok 2
6 min
Marchewkę obrać, opłukać, pokroić w cienkie słupki.
Krok 3
10 min
Pieczarki umyć, osączyć, pokroić w drobną kostkę
Krok 4
15 min
Przełożyć pokrojone składniki do mięsa podsmażonego. Liście kapusty umyć, osączyć, porwać na kawałki, dodać do mięsa. Wszystko razem dusić na wolnym ogniu.
Krok 5
2 min
Makaron zalać wrzącą wodą, moczyć przez 4 minuty, po czym odcedzić na sicie, dodać do mięsa.
Krok 6
5 min
Pod koniec wlać do garnka sos sojowy, wbić surowe jajko, doprawić ostrą papryką, dusić jeszcze przez parę minut.
Krok 7
5 min
Następnie do miski wlać wodę, kłaść do wody po jednym papierze ryżowym. Wyjmować papier ryżowy na deskę
Krok 8
10 min
kłaść nadzienie na papier, zwijać jak krokiety i smażyć na tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Podawać sajgonki z podgrzanym sosem.
Krok 9
10 min
Sos do sajgonek: Czosnek ucieramy w moździerzu, dodajemy chili i ucieramy na gładką masę, przekładamy do miski. Dodajemy sos sojowy/rybny, następnie trochę wody i mieszamy. Dorzucamy cukier, mieszamy by się rozpuścił, na koniec dolewamy sok z limonki. Wodę dolewamy by uzyskać odpowiednią konsystencję, oraz by złagodzić aromat sosu sojowego/rybnego – jeśli jest zbyt intensywny możemy dolać jej odrobinę więcej.
Sajgonki z mięsem mielonym

Krok 1 z 9

Mięso mielone podsmażyć na tłuszczu, potem przełożyć do garnka.

Sajgonki z mięsem mielonym

Krok 2 z 9

Marchewkę obrać, opłukać, pokroić w cienkie słupki.

Sajgonki z mięsem mielonym

Krok 3 z 9

Pieczarki umyć, osączyć, pokroić w drobną kostkę

Sajgonki z mięsem mielonym

Krok 4 z 9

Przełożyć pokrojone składniki do mięsa podsmażonego. Liście kapusty umyć, osączyć, porwać na kawałki, dodać do mięsa. Wszystko razem dusić na wolnym ogniu.

Sajgonki z mięsem mielonym

Krok 5 z 9

Makaron zalać wrzącą wodą, moczyć przez 4 minuty, po czym odcedzić na sicie, dodać do mięsa.

Sajgonki z mięsem mielonym

Krok 6 z 9

Pod koniec wlać do garnka sos sojowy, wbić surowe jajko, doprawić ostrą papryką, dusić jeszcze przez parę minut.

Sajgonki z mięsem mielonym

Krok 7 z 9

Następnie do miski wlać wodę, kłaść do wody po jednym papierze ryżowym. Wyjmować papier ryżowy na deskę

Sajgonki z mięsem mielonym

Krok 8 z 9

kłaść nadzienie na papier, zwijać jak krokiety i smażyć na tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Podawać sajgonki z podgrzanym sosem.

Sajgonki z mięsem mielonym

Krok 9 z 9

Sos do sajgonek: Czosnek ucieramy w moździerzu, dodajemy chili i ucieramy na gładką masę, przekładamy do miski. Dodajemy sos sojowy/rybny, następnie trochę wody i mieszamy. Dorzucamy cukier, mieszamy by się rozpuścił, na koniec dolewamy sok z limonki. Wodę dolewamy by uzyskać odpowiednią konsystencję, oraz by złagodzić aromat sosu sojowego/rybnego – jeśli jest zbyt intensywny możemy dolać jej odrobinę więcej.

Najczęściej bywa tak, że kto już raz posmakuje sajgonek, łatwo nie zrezygnuje z ich orientalnego smaku! Prosty i smaczny przepis na sajgonki z mięsem mielonym sprawi, że przygotujesz je w domu i tak łatwo nie zrezygnujesz z ich fantastycznego smaku!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

60 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
60 ze 100
Prawidłowy bilans
Twoje danie jest prawidłowo zbilansowane
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
27.2g / 20%
Węglowodany
62.2g / 44%
Tłuszcze
22.7g / 36%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha