Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Sajgonki z mięsem mielonym

0
80 min
Łatwy

Składniki

-
4 4 servings
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 
Cebula
1 
Jajko
6 
Pieczarki
20 dag
Makaron chiński
5 liści
Kapusta pekińska
30 dag
Mięso mielone
1 dag
Papier ryżowy
2 łyżek
Jestem sosem zrobionym z soi (tamari)
1 dag
Papryka ostra mielona
1 
Marchewka
1 dag
Olej roślinny, ziarno palmowe
4 ząbków
Czosnek
3 
Papryczka chili
7 łyżek
Sos sojowy
5 łyżek
Sok z limonki
4 płaskich łyżek
Cukier
7 łyżek
Woda

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
62.2 g
Tłuszcze
22.7 g
Białko
27.22 g
Wartość energetyczna
552.93 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

80 min
Krok 1
5 min
Mięso mielone podsmażyć na tłuszczu, potem przełożyć do garnka.
Krok 2
6 min
Marchewkę obrać, opłukać, pokroić w cienkie słupki.
Krok 3
10 min
Pieczarki umyć, osączyć, pokroić w drobną kostkę
Krok 4
15 min
Przełożyć pokrojone składniki do mięsa podsmażonego. Liście kapusty umyć, osączyć, porwać na kawałki, dodać do mięsa. Wszystko razem dusić na wolnym ogniu.
Krok 5
2 min
Makaron zalać wrzącą wodą, moczyć przez 4 minuty, po czym odcedzić na sicie, dodać do mięsa.
Krok 6
5 min
Pod koniec wlać do garnka sos sojowy, wbić surowe jajko, doprawić ostrą papryką, dusić jeszcze przez parę minut.
Krok 7
5 min
Następnie do miski wlać wodę, kłaść do wody po jednym papierze ryżowym. Wyjmować papier ryżowy na deskę
Krok 8
10 min
kłaść nadzienie na papier, zwijać jak krokiety i smażyć na tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Podawać sajgonki z podgrzanym sosem.
Krok 9
10 min
Sos do sajgonek: Czosnek ucieramy w moździerzu, dodajemy chili i ucieramy na gładką masę, przekładamy do miski. Dodajemy sos sojowy/rybny, następnie trochę wody i mieszamy. Dorzucamy cukier, mieszamy by się rozpuścił, na koniec dolewamy sok z limonki. Wodę dolewamy by uzyskać odpowiednią konsystencję, oraz by złagodzić aromat sosu sojowego/rybnego – jeśli jest zbyt intensywny możemy dolać jej odrobinę więcej.
Sajgonki z mięsem mielonym

Krok 1 z 9

Mięso mielone podsmażyć na tłuszczu, potem przełożyć do garnka.

Sajgonki z mięsem mielonym

Krok 2 z 9

Marchewkę obrać, opłukać, pokroić w cienkie słupki.

Sajgonki z mięsem mielonym

Krok 3 z 9

Pieczarki umyć, osączyć, pokroić w drobną kostkę

Sajgonki z mięsem mielonym

Krok 4 z 9

Przełożyć pokrojone składniki do mięsa podsmażonego. Liście kapusty umyć, osączyć, porwać na kawałki, dodać do mięsa. Wszystko razem dusić na wolnym ogniu.

Sajgonki z mięsem mielonym

Krok 5 z 9

Makaron zalać wrzącą wodą, moczyć przez 4 minuty, po czym odcedzić na sicie, dodać do mięsa.

Sajgonki z mięsem mielonym

Krok 6 z 9

Pod koniec wlać do garnka sos sojowy, wbić surowe jajko, doprawić ostrą papryką, dusić jeszcze przez parę minut.

Sajgonki z mięsem mielonym

Krok 7 z 9

Następnie do miski wlać wodę, kłaść do wody po jednym papierze ryżowym. Wyjmować papier ryżowy na deskę

Sajgonki z mięsem mielonym

Krok 8 z 9

kłaść nadzienie na papier, zwijać jak krokiety i smażyć na tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Podawać sajgonki z podgrzanym sosem.

Sajgonki z mięsem mielonym

Krok 9 z 9

Sos do sajgonek: Czosnek ucieramy w moździerzu, dodajemy chili i ucieramy na gładką masę, przekładamy do miski. Dodajemy sos sojowy/rybny, następnie trochę wody i mieszamy. Dorzucamy cukier, mieszamy by się rozpuścił, na koniec dolewamy sok z limonki. Wodę dolewamy by uzyskać odpowiednią konsystencję, oraz by złagodzić aromat sosu sojowego/rybnego – jeśli jest zbyt intensywny możemy dolać jej odrobinę więcej.

Najczęściej bywa tak, że kto już raz posmakuje sajgonek, łatwo nie zrezygnuje z ich orientalnego smaku! Prosty i smaczny przepis na sajgonki z mięsem mielonym sprawi, że przygotujesz je w domu i tak łatwo nie zrezygnujesz z ich fantastycznego smaku!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika