Sajgonki z mięsem mielonym
80min
Łatwy
1
Cebula
1
Jajko
6
Pieczarki
20 dag
Makaron chiński
5 liści
Kapusta pekińska
30 dag
Mięso mielone
1 dag
Papier ryżowy
2 łyżek
Jestem sosem zrobionym z soi (tamari)
1 dag
Papryka ostra mielona
1
Marchewka
1 dag
Olej roślinny, ziarno palmowe
4 ząbków
Czosnek
3
Papryczka chili
7 łyżek
Sos sojowy
5 łyżek
Sok z limonki
4 płaskich łyżek
Cukier
7 łyżek
Woda
.
Wartości odżywcze
Białko
27.22 g
Węglowodany
62.2 g
Tłuszcze
22.7 g
Wartość energetyczna
552.93 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
80 min
Krok 1
5 min
Mięso mielone podsmażyć na tłuszczu, potem przełożyć do garnka.
Krok 2
6 min
Marchewkę obrać, opłukać, pokroić w cienkie słupki.
Krok 3
10 min
Pieczarki umyć, osączyć, pokroić w drobną kostkę
Krok 4
15 min
Przełożyć pokrojone składniki do mięsa podsmażonego. Liście kapusty umyć, osączyć, porwać na kawałki, dodać do mięsa. Wszystko razem dusić na wolnym ogniu.
Krok 5
2 min
Makaron zalać wrzącą wodą, moczyć przez 4 minuty, po czym odcedzić na sicie, dodać do mięsa.
Krok 6
5 min
Pod koniec wlać do garnka sos sojowy, wbić surowe jajko, doprawić ostrą papryką, dusić jeszcze przez parę minut.
Krok 7
5 min
Następnie do miski wlać wodę, kłaść do wody po jednym papierze ryżowym. Wyjmować papier ryżowy na deskę
Krok 8
10 min
kłaść nadzienie na papier, zwijać jak krokiety i smażyć na tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Podawać sajgonki z podgrzanym sosem.
Krok 9
10 min
Sos do sajgonek: Czosnek ucieramy w moździerzu, dodajemy chili i ucieramy na gładką masę, przekładamy do miski. Dodajemy sos sojowy/rybny, następnie trochę wody i mieszamy. Dorzucamy cukier, mieszamy by się rozpuścił, na koniec dolewamy sok z limonki. Wodę dolewamy by uzyskać odpowiednią konsystencję, oraz by złagodzić aromat sosu sojowego/rybnego – jeśli jest zbyt intensywny możemy dolać jej odrobinę więcej.
Najczęściej bywa tak, że kto już raz posmakuje sajgonek, łatwo nie zrezygnuje z ich orientalnego smaku! Prosty i smaczny przepis na sajgonki z mięsem mielonym sprawi, że przygotujesz je w domu i tak łatwo nie zrezygnujesz z ich fantastycznego smaku!
Komentarze 0