Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Wegańskie sajgonki z sosem chilli
Dodaj do CookBook

Wegańskie sajgonki z sosem chilli

(0)
46 min
Średni
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

5 Sztuk

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
120  g
Cukier
200  ml
Biały ocet balsamiczny
150  ml
Woda
15  g
Papryczka chili
trochę
3 cm kawałek imbiru
2  ząbków
Czosnek
3  łyżeczek
Bulion warzywny w słoiku WINIARY
1  łyżeczka
Skrobia
0.5  łyżeczka
Sok z cytryny
300  g
Pędy babmusa
90  g
Marchewka
200  g
Por (biała część)
200  g
Cukinia
4  łyżek
Oliwa z oliwek
2  łyżek
Sos sojowy
10 
Płaty ciasta filo
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
65 g
Wartość energetyczna
410.6 kcal
Tłuszcze
13.7 g
Białko
6.8 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Teraz zrób samodzielnie sajgonki, korzystając z naszego przepisu. Idealnym uzupełnieniem tego dania jest pikantny sos z chili i imbirem.

Przygotowanie

46 min
  • Krok 1

    1 min
    Rozgrzej piekarnik do 200°C góra/dół (170°C z termoobiegiem powietrza).
  • Krok 2

    15 min
    Umieścić cukier, ocet balsamiczny i 100 ml wody w rondlu i doprowadź do wrzenia. Zredukuj do ok. 150 ml na średnim ogniu. Umyj papryczki chili, usuń nasiona i białą wewnętrzną skórkę, a następnie pokrój w drobną kostkę. Ząbki czosnku i imbir obierz i pokrój w drobną kostkę. Dodaj oba składniki do mieszanki octu. Dopraw 1 łyżeczką bulionu warzywnego WINIARY i gotuj przez ok. 5 minut. Skrobię wymieszaj z odrobiną wody i dodaj do sosu. Doprowadź do wrzenia, aby skrobia lekko się związała i dodaj sok z cytryny do smaku. Zdejmij z ognia i odstaw.
  • Krok 3

    10 min
    Pędy bambusa odsącz z zalewy. Marchewki myj, obierz i pokrój w cienkie paski. Por i cukinię umyj i pokrój w paski. Na patelni rozgrzej połowę oliwy z oliwek. Usmaż na niej paski warzyw, aż będą al dente. Dodaj pędy bambusa i smaż przez chwilę. Dodaj sos sojowy. Rozpuścić 2 łyżeczki bulionu warzywnego WINIARY w 2 łyżkach gorącej wody i dodaj do warzyw.
  • Krok 4

    20 min
    5 arkuszy ciasta filo posmaruj wodą i przykryj drugim arkuszem. Na cieście równomiernie rozłóż paski warzyw. Brzegi ciasta filo zawiń lekko w kierunku środka i zwiń w rulon. Ruloniki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj pozostałą oliwą z oliwek i piecz w piekarniku przez ok. 15 minut na złoty kolor. Sajgonki podawaj z przygotowanym wcześniej sosem chili.
Wegańskie sajgonki z sosem chilli

Krok 1 z 4

Rozgrzej piekarnik do 200°C góra/dół (170°C z termoobiegiem powietrza).

Wegańskie sajgonki z sosem chilli

Krok 2 z 4

Umieścić cukier, ocet balsamiczny i 100 ml wody w rondlu i doprowadź do wrzenia. Zredukuj do ok. 150 ml na średnim ogniu. Umyj papryczki chili, usuń nasiona i białą wewnętrzną skórkę, a następnie pokrój w drobną kostkę. Ząbki czosnku i imbir obierz i pokrój w drobną kostkę. Dodaj oba składniki do mieszanki octu. Dopraw 1 łyżeczką bulionu warzywnego WINIARY i gotuj przez ok. 5 minut. Skrobię wymieszaj z odrobiną wody i dodaj do sosu. Doprowadź do wrzenia, aby skrobia lekko się związała i dodaj sok z cytryny do smaku. Zdejmij z ognia i odstaw.

Wegańskie sajgonki z sosem chilli

Krok 3 z 4

Pędy bambusa odsącz z zalewy. Marchewki myj, obierz i pokrój w cienkie paski. Por i cukinię umyj i pokrój w paski. Na patelni rozgrzej połowę oliwy z oliwek. Usmaż na niej paski warzyw, aż będą al dente. Dodaj pędy bambusa i smaż przez chwilę. Dodaj sos sojowy. Rozpuścić 2 łyżeczki bulionu warzywnego WINIARY w 2 łyżkach gorącej wody i dodaj do warzyw.

Wegańskie sajgonki z sosem chilli

Krok 4 z 4

5 arkuszy ciasta filo posmaruj wodą i przykryj drugim arkuszem. Na cieście równomiernie rozłóż paski warzyw. Brzegi ciasta filo zawiń lekko w kierunku środka i zwiń w rulon. Ruloniki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj pozostałą oliwą z oliwek i piecz w piekarniku przez ok. 15 minut na złoty kolor. Sajgonki podawaj z przygotowanym wcześniej sosem chili.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Danie główne
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Pieczenie
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Wegetariańskie
  • Z piekarnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Wegańskie curry dyniowo-kokosowe

    Wegańskie curry dyniowo-kokosowe

    35 min Łatwy
  • Wegańskie muffiny czekoladowe z żurawiną

    Wegańskie muffiny czekoladowe z żurawiną

    41 min Łatwy
  • Wegańskie kulki tofu z fasolą i kukurydzą

    Wegańskie kulki tofu z fasolą i kukurydzą

    19 min Łatwy
  • Wegańskie kulki z komosy ryżowej, soczewicy z nasionami konopi

    Wegańskie kulki z komosy ryżowej, soczewicy z nasionami konopi

    35 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu