Wegańskie curry to ciekawa alternatywa dla mięsnej wersji tej potrawy. Bardzo często do curry dodaje się kawałki kurczaka, krewetki lub rybę. My dziś mamy dla Ciebie przepis na bezmięsny posiłek inspirowany kuchnią indyjską. Chcesz wiedzieć, jak go przygotować? Sprawdź nasz przepis na curry wegańskie z groszkiem, marchewką i mlekiem kokosowym.
Curry (kari) - sos
Samo słowo curry oznacza nie konkretną potrawę, ale sposób jej przygotowania. Nazwa curry pochodzi od słowa „kari”, czyli „sos”. Jest to zatem sos z różnymi dodatkami – warzywami, mięsem, owocami morza i przyprawami. Curry to też mieszanka suchych przypraw kojarzona głównie z kuchnią indyjską. W tym przypadku również nie ma jednej, powtarzalnej listy składników tej przyprawy. Możemy w niej znaleźć m.in. kurkumę, imbir, chili, pieprz, a także cynamon, czosnek czy goździki. Dzięki tak różnorodnym produktom curry jest bardzo aromatyczne i bogate w smaku.
Curry – danie w stylu zero waste
Do zrobienia wegańskiego curry z mleczkiem kokosowym potrzebujesz zaledwie kilku składników. Z powodzeniem możesz dodać też inne warzywa, korzystając z tego, co masz w swojej kuchni. Dzięki temu nic się nie zmarnuje.
Szukasz innych przepisów na jednogarnkowe dania lub potrawy inspirowane kuchniami świata? Na stronie WINIARY znajdziesz wiele inspiracji. Zapraszamy do wspólnego gotowania!
Komentarze 0