Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Zupy
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na pomidory
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
  • Kontakt
Wegańskie curry dyniowo-kokosowe
80 ze 100
Zbilansuj swoje danie
X
MyMenu IQ™
80 ze 100
Doskonały bilans
Twoje danie jest doskonale zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Deser
Dodaj do dania
Dodatek
Dodaj do dania
Przystawka
Dodaj do dania
Zobacz połączone przepisy
Smacznego!
Wstecz

Dowiedz się więcej o MyMenu IQ™

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Jak wygląda podział wartości odżywczych?

Białko
4g / 7%
Węglowodany
31.8g / 53%
Tłuszcze
10.4g / 39%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
x
MyMenu IQ™

Wegańskie curry dyniowo-kokosowe

+

Wegańskie curry dyniowo-kokosowe

Wróć

Wegańskie curry dyniowo-kokosowe

(0)
35min
Łatwy
Autorem przepisu jest degeb

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
800  g
Dynia hokkaido
270  g
Marchewka
40  g
Cebula dymka
2  łyżek
Olej słonecznikowy
50  g
Groszek mrożony
0.5  łyżeczka
Curry
1  łyżka
Bulion warzywny w słoiku WINIARY
200  ml
Woda
165  ml
Mleko kokosowe
1 
Cytryna
1  łyżka
Wiórki kokosowe
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
3.99 g
Węglowodany
31.81 g
Tłuszcze
10.37 g
Wartość energetyczna
224.16 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Wegańskie curry to ciekawa alternatywa dla mięsnej wersji tej potrawy. Bardzo często do curry dodaje się kawałki kurczaka, krewetki lub rybę. My dziś mamy dla Ciebie przepis na bezmięsny posiłek inspirowany kuchnią indyjską. Chcesz wiedzieć, jak go przygotować? Sprawdź nasz przepis na curry wegańskie z groszkiem, marchewką i mlekiem kokosowym.


Curry (kari) - sos

Samo słowo curry oznacza nie konkretną potrawę, ale sposób jej przygotowania. Nazwa curry pochodzi od słowa „kari”, czyli „sos”. Jest to zatem sos z różnymi dodatkami – warzywami, mięsem, owocami morza i przyprawami. Curry to też mieszanka suchych przypraw kojarzona głównie z kuchnią indyjską. W tym przypadku również nie ma jednej, powtarzalnej listy składników tej przyprawy. Możemy w niej znaleźć m.in. kurkumę, imbir, chili, pieprz, a także cynamon, czosnek czy goździki. Dzięki tak różnorodnym produktom curry jest bardzo aromatyczne i bogate w smaku.


Curry – danie w stylu zero waste

Do zrobienia wegańskiego curry z mleczkiem kokosowym potrzebujesz zaledwie kilku składników. Z powodzeniem możesz dodać też inne warzywa, korzystając z tego, co masz w swojej kuchni. Dzięki temu nic się nie zmarnuje.

Szukasz innych przepisów na jednogarnkowe dania lub potrawy inspirowane kuchniami świata? Na stronie WINIARY znajdziesz wiele inspiracji. Zapraszamy do wspólnego gotowania!

Przygotowanie

35 min
  • Krok 1

    10 min
    Dynię hokkaido umyj, przekrój na pół, usuń nasiona, a pozostały miąższ pokrój w kostkę. Marchewki umyj, obierz i pokrój w plasterki. Dymkę również opłucz i drobno pokrój.
  • Krok 2

    10 min
    W rondelku rozgrzej olej słonecznikowy. Przez ok. 5 minut podsmażaj na nim pokrojoną dynię i marchewkę. Dodaj krążki dymki oraz groszek i dalej podsmażaj. Dodaj curry i dokładnie wymieszaj.
  • Krok 3

    10 min
    Rozpuść bulion warzywny WINIARY w ciepłej wodzie, dolej mleko kokosowe. Tak przygotowanym płynem zalej podsmażone warzywa. Gotuj całość na małym ogniu przez ok. 5-8 minut, aż warzywa będą miękkie. Następnie sparz cytrynę i zetrzyj z niej skórkę.
  • Krok 4

    5 min
    Wyciśnij sok z połówki cytryny i dodaj go do curry. Upraż wiórki kokosowe na patelni bez dodawania tłuszczu. Uprażonymi wiórkami posyp gotowe curry. Danie możesz też podać z chrupiącą bagietką.
Wegańskie curry dyniowo-kokosowe

Krok 1 z 4

Dynię hokkaido umyj, przekrój na pół, usuń nasiona, a pozostały miąższ pokrój w kostkę. Marchewki umyj, obierz i pokrój w plasterki. Dymkę również opłucz i drobno pokrój.

Wegańskie curry dyniowo-kokosowe

Krok 2 z 4

W rondelku rozgrzej olej słonecznikowy. Przez ok. 5 minut podsmażaj na nim pokrojoną dynię i marchewkę. Dodaj krążki dymki oraz groszek i dalej podsmażaj. Dodaj curry i dokładnie wymieszaj.

Wegańskie curry dyniowo-kokosowe

Krok 3 z 4

Rozpuść bulion warzywny WINIARY w ciepłej wodzie, dolej mleko kokosowe. Tak przygotowanym płynem zalej podsmażone warzywa. Gotuj całość na małym ogniu przez ok. 5-8 minut, aż warzywa będą miękkie. Następnie sparz cytrynę i zetrzyj z niej skórkę.

Wegańskie curry dyniowo-kokosowe

Krok 4 z 4

Wyciśnij sok z połówki cytryny i dodaj go do curry. Upraż wiórki kokosowe na patelni bez dodawania tłuszczu. Uprażonymi wiórkami posyp gotowe curry. Danie możesz też podać z chrupiącą bagietką.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Danie główne
  • Kuchnia indyjska
  • Obiad
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

  • Ciasto sypane z truskawkami

    Ciasto sypane z truskawkami

    1 godz 4 min Łatwy
  • Kolorowy sernik na zimno bez pieczenia

    Kolorowy sernik na zimno bez pieczenia

    3 godz 30 min Łatwy
  • Sałata masłowa ze śmietaną

    Sałata masłowa ze śmietaną

    10 min Łatwy
  • Zupa ziemniaczana z maślanką i boczkiem

    Zupa ziemniaczana z maślanką i boczkiem

    40 min Łatwy

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu