Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Zupy
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na pomidory
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
  • Kontakt
Wegańskie muffiny czekoladowe z żurawiną

Wegańskie muffiny czekoladowe z żurawiną

(0)
41min
Łatwy
Autorem przepisu jest mohrur

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

12 Sztuk

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
150  ml
Mleko sojowe
100  g
Mus jabłkowy
70  ml
Olej
50  g
Płatki owsiane
1  łyżeczka
Proszek do pieczenia WINIARY
200  g
Mąka pszenna
0.5  łyżeczka
Cynamon
20  g
Soda oczyszczona
0.5  łyżeczka
Sól
80  g
Cukier
100  g
Żurawina suszona
100  g
Orzechy laskowe
100  g
Czekolada gorzka posiekana
20  g
Cukier puder
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
2.42 g
Węglowodany
23.53 g
Tłuszcze
13.48 g
Wartość energetyczna
215.57 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

W codziennej diecie musisz rezygnować z tak popularnych produktów jak mleko, jajka czy masło? To wcale nie znaczy, że desery nie są dla Ciebie! Właśnie dla osób na diecie eliminacyjnej mamy specjalny przepis na wegańskie muffiny. Nie znajdziesz w nich składników często występujących w tego typu wypiekach. My zamieniliśmy je na inne produkty, które mogą pojawić się w Twojej diecie. Nie przegap przepisu na nasze wegańskie muffiny czekoladowe.


Wegańskie babeczki dla fanów słodkości

Wegańskie wypieki mogą wydawać się skomplikowane, głównie ze względu na konieczność stosowania zamienników popularnych składników. Ale to tylko pozory. Co powiesz na proste, wegańskie muffiny, które zrobisz w 4 krokach? Ich przygotowanie nie różni się od przygotowania klasycznych babeczek. Wystarczy w jednej misce wymieszać suche składniki, a w drugiej mokre. Następnie połączyć ze sobą zawartość obu naczyń i przez chwilę mieszać. Potem masę wykładamy do foremek na muffinki (do ¾ ich wysokości) i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Nasze wegańskie muffiny czekoladowe powinny być gotowe po ok. 20-25 minutach pieczenia. Smacznego!

Przygotowanie

41 min
  • Krok 1

    1 min
    Rozgrzej piekarnik do 200°C góra/dół (lub do 170°C z termoobiegiem).
  • Krok 2

    10 min
    Wymieszaj mleko sojowe, mus jabłkowy, olej i płatki owsiane. Odstaw masę na ok. 10 minut.
  • Krok 3

    5 min
    W drugiej misce połącz suche składniki - mąkę, proszek do pieczenia WINIARY, sodę oczyszczoną, cynamon, cukier i sól. Dodaj żurawinę, posiekane orzechy laskowe, ciemną czekoladę. Na końcu dodaj mieszankę mokrych składników. Całość dobrze wymieszaj.
  • Krok 4

    25 min
    Foremkę do muffinek wyłóż papierowymi papilotkami i wlej do nich ciasto (do ok. ¾ wysokości). Wstaw do piekarnik i piecz przez 20-25 minut. Po upieczeniu lekko ostudź i posyp cukrem pudrem.
Wegańskie muffiny czekoladowe z żurawiną

Krok 1 z 4

Rozgrzej piekarnik do 200°C góra/dół (lub do 170°C z termoobiegiem).

Wegańskie muffiny czekoladowe z żurawiną

Krok 2 z 4

Wymieszaj mleko sojowe, mus jabłkowy, olej i płatki owsiane. Odstaw masę na ok. 10 minut.

Wegańskie muffiny czekoladowe z żurawiną

Krok 3 z 4

W drugiej misce połącz suche składniki - mąkę, proszek do pieczenia WINIARY, sodę oczyszczoną, cynamon, cukier i sól. Dodaj żurawinę, posiekane orzechy laskowe, ciemną czekoladę. Na końcu dodaj mieszankę mokrych składników. Całość dobrze wymieszaj.

Wegańskie muffiny czekoladowe z żurawiną

Krok 4 z 4

Foremkę do muffinek wyłóż papierowymi papilotkami i wlej do nich ciasto (do ok. ¾ wysokości). Wstaw do piekarnik i piecz przez 20-25 minut. Po upieczeniu lekko ostudź i posyp cukrem pudrem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Deser
  • Kuchnia europejska
  • Popołudniowa przekąska
  • Z piekarnika

Polecane przepisy

  • Ciasto sypane z truskawkami

    Ciasto sypane z truskawkami

    1 godz 4 min Łatwy
  • Kolorowy sernik na zimno bez pieczenia

    Kolorowy sernik na zimno bez pieczenia

    3 godz 30 min Łatwy
  • Sałata masłowa ze śmietaną

    Sałata masłowa ze śmietaną

    10 min Łatwy
  • Zupa ziemniaczana z maślanką i boczkiem

    Zupa ziemniaczana z maślanką i boczkiem

    40 min Łatwy

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu