Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
W codziennej diecie musisz rezygnować z tak popularnych produktów jak mleko, jajka czy masło? To wcale nie znaczy, że desery nie są dla Ciebie! Właśnie dla osób na diecie eliminacyjnej mamy specjalny przepis na wegańskie muffiny. Nie znajdziesz w nich składników często występujących w tego typu wypiekach. My zamieniliśmy je na inne produkty, które mogą pojawić się w Twojej diecie. Nie przegap przepisu na nasze wegańskie muffiny czekoladowe.
Wegańskie babeczki dla fanów słodkości
Wegańskie wypieki mogą wydawać się skomplikowane, głównie ze względu na konieczność stosowania zamienników popularnych składników. Ale to tylko pozory. Co powiesz na proste, wegańskie muffiny, które zrobisz w 4 krokach? Ich przygotowanie nie różni się od przygotowania klasycznych babeczek. Wystarczy w jednej misce wymieszać suche składniki, a w drugiej mokre. Następnie połączyć ze sobą zawartość obu naczyń i przez chwilę mieszać. Potem masę wykładamy do foremek na muffinki (do ¾ ich wysokości) i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Nasze wegańskie muffiny czekoladowe powinny być gotowe po ok. 20-25 minutach pieczenia. Smacznego!
Przygotowanie
41 min
Krok 1
1 min
Rozgrzej piekarnik do 200°C góra/dół (lub do 170°C z termoobiegiem).
Krok 2
10 min
Wymieszaj mleko sojowe, mus jabłkowy, olej i płatki owsiane. Odstaw masę na ok. 10 minut.
Krok 3
5 min
W drugiej misce połącz suche składniki - mąkę, proszek do pieczenia WINIARY, sodę oczyszczoną, cynamon, cukier i sól. Dodaj żurawinę, posiekane orzechy laskowe, ciemną czekoladę. Na końcu dodaj mieszankę mokrych składników. Całość dobrze wymieszaj.
Krok 4
25 min
Foremkę do muffinek wyłóż papierowymi papilotkami i wlej do nich ciasto (do ok. ¾ wysokości). Wstaw do piekarnik i piecz przez 20-25 minut. Po upieczeniu lekko ostudź i posyp cukrem pudrem.
Krok 1
z
4
Rozgrzej piekarnik do 200°C góra/dół (lub do 170°C z termoobiegiem).
Krok 2
z
4
Wymieszaj mleko sojowe, mus jabłkowy, olej i płatki owsiane. Odstaw masę na ok. 10 minut.
Krok 3
z
4
W drugiej misce połącz suche składniki - mąkę, proszek do pieczenia WINIARY, sodę oczyszczoną, cynamon, cukier i sól. Dodaj żurawinę, posiekane orzechy laskowe, ciemną czekoladę. Na końcu dodaj mieszankę mokrych składników. Całość dobrze wymieszaj.
Krok 4
z
4
Foremkę do muffinek wyłóż papierowymi papilotkami i wlej do nich ciasto (do ok. ¾ wysokości). Wstaw do piekarnik i piecz przez 20-25 minut. Po upieczeniu lekko ostudź i posyp cukrem pudrem.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0