Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Winiary
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Zupy
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Kategorie produktów
  • Produkty
  • ☞ Porady
  • Nowości i konkursy
  • O nas
  • Nasi eksperci
  • Kontakt
Sajgonki z warzywami i kurczakiem w papryce i ziołach
30 ze 100
Zbilansuj swoje danie
X
MyMenu IQ™
30 ze 100
Popraw bilans dania
Twoje danie może być lepiej zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Dodatek
Dodaj do dania
Dodatek
Dodaj do dania
Deser
Dodaj do dania
Przystawka
Dodaj do dania
Zobacz połączone przepisy
Smacznego!
Wstecz

Dowiedz się więcej o MyMenu IQ™

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Jak wygląda podział wartości odżywczych?

Białko
4.4g / 28%
Węglowodany
2.6g / 16%
Tłuszcze
4.1g / 56%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
x
MyMenu IQ™

Sajgonki z warzywami i kurczakiem w papryce i ziołach

+

Sajgonki z warzywami i kurczakiem w papryce i ziołach

Wróć

Sajgonki z warzywami i kurczakiem w papryce i ziołach

(0)
1 godz 15 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest ilka86

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do CookBook

Składniki

20 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  opakowanie
WINIARY POMYSŁ NA… soczystego kurczaka z papryką i ziołami
20 
Papier ryżowy
4 
Udo kurczaka
1  opakowanie
Warzywa na patelnię
10  liści
Sałata lodowa
1  łyżka
Sos sojowy
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz czarny
trochę
Olej
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
4.42 g
Węglowodany
2.65 g
Tłuszcze
4.12 g
Wartość energetyczna
67.29 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Dania kuchni azjatyckiej coraz częściej goszczą na naszych stołach. Jedna z popularniejszych potraw wywodzących się z Dalekiego Wschodu są sajgonki – przypominające polskie naleśniki lub krokiety - przysmak kuchni wietnamskiej. Możemy je w łatwy i niezwykle szybki sposób przyrządzać samodzielnie, dopasowując smak oraz wypełnienie do swojego gustu- możesz zdecydować się na tradycyjne sajgonki z mięsem lub na wersję wegetariańską – sajgonki z warzywami.


Sajgonki z warzywami i kurczakiem - szybka i zdrowa przekąska

Proponowany przez nas przepis na sajgonki z warzywami i kurczakiem w papryce i ziołach łączy w sobie delikatny smak mięsa z kurczaka oraz bogactwo smakowe warzyw i ziół. Dobranie mieszanki warzywnej jest dowolne - możesz posłużyć się swoimi ulubionymi warzywami lub postawić na bardziej orientalną, gotową mieszankę. Warzywa delikatnie podsmaż i dopraw według uznania, przygotuj sałatę lodową – wystarczy ja opłukać i porwać w mniejsze kawałki. W przygotowanym przez nas przepisie na sajgonki warzywne z kurczakiem użyliśmy najbardziej aromatycznego mięsa z kurczaka, jakim jest mięso z udek. Sajgonki z kurczakiem możesz jednak wypełnić również kawałkami fileta czy mięsem mielonym z kurczaka. Wystarcz je upiec lub podsmażyć i podzielić na mniejsze cząstki, które wypełnią sajgonki.


Orientalna prostota - sajgonki z kurczakiem i warzywami

Jedynym, co pozostaje jest zwiniecie sajgonki. Papier ryżowy, w którym będziemy umieszczali farsz jest niezwykle delikatny, a jego przygotowanie to zaledwie kilka chwil – wystarczy zamoczyć arkusz na parę sekund w wodzie – by stał się elastyczny i gotowy do dalszej obróbki. Na brzegu nawilżonego arkusza sajgonki warzywnej, ułożonego na płaskiej powierzchni, wystarczy warstwowo nakładać przygotowane wcześniej, ostudzone składniki. Rozpoczynamy od chrupkich liści sałaty, dodajemy warzywa oraz kawałki kurczaka – w takiej ilości, aby swobodnie można było złożyć sajgonkę. W celu uzyskania pożądanej formy sajgonki, składamy boki papieru ryżowego do środka i, delikatnie przyciskając, rolujemy całość. Jedynym, co nam pozostało jest pozostawienie roladek do obschnięcia, a następnie ich obsmażenie na głębokiej patelni.


Sajgonki z warzywami lub sajgonki z mięsem -wyróżnij się

Sajgonki z warzywami i kurczakiem to świetny pomysł na uzupełnienie imprezowego stołu czy codziennego jadłospisu. Serwując je podczas wizyty gości z pewnością zachwycisz gości oryginalnością i unikalnością przekąski. Sajgonki świetnie sprawdzą się jako samodzielna przekąska, możesz również zaserwować je z dipem – jako dodatek do sajgonek z warzywami i kurczakiem idealnie sprawdzi się orientalny, lekko orzeźwiający dip na bazie sosu sojowego, świeżo wyciśniętego soku z cytryny oraz imbiru, samego sosu sojowego lub chili.

Przygotowanie

75 min
  • Krok 1

    15 min
    Warzywa wrzucam na patelnię i smażę kilka minut według instrukcji na opakowaniu. Zamiast gotowej mieszanki warzyw można przygotować takżee swoją wersję (słupki marchewki, papryki, pora, itp.). Doprawiam do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym.
  • Krok 2

    10 min
    Liście sałaty płuczę, osuszam i rwę na mniejsze kawałki. Upieczone i ostudzone udka kurczaka dzielę na mniejsze kawałki.
  • Krok 3

    40 min
    Do dużego płaskiego naczynia wlewam ciepłą wodę (1 - 2 cm) i zanurzam arkusz papieru ryżowego na ok. 30 sekund. Mokry papier kładę na czystej ściereczce (powinien być miękki i elastyczny). Na brzegu jednej strony papieru kładę nadzienie - trochę sałaty, kawałki kurczaka i warzywa. Składam boki do środka i roluję całość do otrzymania roladki. Odkładam na deskę. Postępuję tak aż do wyczerpania składników. Roladki przed smażeniem powinny dobrze obeschnąć (po zrolowaniu składników pozostawiam sajgonki na około 30 - 50 minut do obeschnięcia w temperaturze pokojowej). Jeśli roladki zostaną wrzucone na gorący tłuszcz od razu po zrobieniu to niestety potworzą się na ich powierzchni bąble, wskutek czego sajgonka się rozpadnie i zacznie wchłaniać olej.
  • Krok 4

    10 min
    Na głębokiej patelni lub w woku rozgrzewam olej. Następnie kładę po 2 - 3 roladki na dobrze rozgrzany tłuszcz i smażę na średnim ogniu przez 2 - 3 minuty. W międzyczasie obracam sajgonki przy pomocy dwóch łopatek (nie widelcami - gdyż papier ryżowy jest bardzo delikatny i może pęknąć). Osączam na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
  • Krok 5

    0 min
    Sajgonki podaję na gorąco z dodatkiem sosu sojowego lub słodkiego chili.
Sajgonki z warzywami i kurczakiem w papryce i ziołach

Krok 1 z 5

Warzywa wrzucam na patelnię i smażę kilka minut według instrukcji na opakowaniu. Zamiast gotowej mieszanki warzyw można przygotować takżee swoją wersję (słupki marchewki, papryki, pora, itp.). Doprawiam do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym.

Sajgonki z warzywami i kurczakiem w papryce i ziołach

Krok 2 z 5

Liście sałaty płuczę, osuszam i rwę na mniejsze kawałki. Upieczone i ostudzone udka kurczaka dzielę na mniejsze kawałki.

Sajgonki z warzywami i kurczakiem w papryce i ziołach

Krok 3 z 5

Do dużego płaskiego naczynia wlewam ciepłą wodę (1 - 2 cm) i zanurzam arkusz papieru ryżowego na ok. 30 sekund. Mokry papier kładę na czystej ściereczce (powinien być miękki i elastyczny). Na brzegu jednej strony papieru kładę nadzienie - trochę sałaty, kawałki kurczaka i warzywa. Składam boki do środka i roluję całość do otrzymania roladki. Odkładam na deskę. Postępuję tak aż do wyczerpania składników. Roladki przed smażeniem powinny dobrze obeschnąć (po zrolowaniu składników pozostawiam sajgonki na około 30 - 50 minut do obeschnięcia w temperaturze pokojowej). Jeśli roladki zostaną wrzucone na gorący tłuszcz od razu po zrobieniu to niestety potworzą się na ich powierzchni bąble, wskutek czego sajgonka się rozpadnie i zacznie wchłaniać olej.

Sajgonki z warzywami i kurczakiem w papryce i ziołach

Krok 4 z 5

Na głębokiej patelni lub w woku rozgrzewam olej. Następnie kładę po 2 - 3 roladki na dobrze rozgrzany tłuszcz i smażę na średnim ogniu przez 2 - 3 minuty. W międzyczasie obracam sajgonki przy pomocy dwóch łopatek (nie widelcami - gdyż papier ryżowy jest bardzo delikatny i może pęknąć). Osączam na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.

Sajgonki z warzywami i kurczakiem w papryce i ziołach

Krok 5 z 5

Sajgonki podaję na gorąco z dodatkiem sosu sojowego lub słodkiego chili.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Danie główne
  • Kanapki
  • Obiad
  • Warzywa
  • Z mięsem

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Ryba w cieście naleśnikowym

    Ryba w cieście naleśnikowym

    25 min Łatwy
  • Calzone

    Calzone

    2 godz 50 min Średni
  • Ryba po japońsku

    Ryba po japońsku

    13 godz 16 min Średni
  • Kaczka z grilla

    Kaczka z grilla

    10 godz 22 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu