Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Sajgonki to rodzaj azjatyckich (wietnamskich) krokietów, w skład których wchodzi mięso i warzywa zawinięte w papier ryżowy. Najlepiej smakują zaraz po przygotowaniu, podane ze słodko-pikantnym sosem chili. wypróbuj niezawodny przepis na sajgonki z warzywami i kurczakiem w papryce i ziołach
Przygotowanie
75 min
Krok 1
15 min
Warzywa wrzucam na patelnię i smażę kilka minut według instrukcji na opakowaniu. Zamiast gotowej mieszanki warzyw można przygotować takżee swoją wersję (słupki marchewki, papryki, pora, itp.). Doprawiam do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym.
Krok 2
10 min
Liście sałaty płuczę, osuszam i rwę na mniejsze kawałki. Upieczone i ostudzone udka kurczaka dzielę na mniejsze kawałki.
Krok 3
40 min
Do dużego płaskiego naczynia wlewam ciepłą wodę (1 - 2 cm) i zanurzam arkusz papieru ryżowego na ok. 30 sekund. Mokry papier kładę na czystej ściereczce (powinien być miękki i elastyczny). Na brzegu jednej strony papieru kładę nadzienie - trochę sałaty, kawałki kurczaka i warzywa. Składam boki do środka i roluję całość do otrzymania roladki. Odkładam na deskę. Postępuję tak aż do wyczerpania składników. Roladki przed smażeniem powinny dobrze obeschnąć (po zrolowaniu składników pozostawiam sajgonki na około 30 - 50 minut do obeschnięcia w temperaturze pokojowej). Jeśli roladki zostaną wrzucone na gorący tłuszcz od razu po zrobieniu to niestety potworzą się na ich powierzchni bąble, wskutek czego sajgonka się rozpadnie i zacznie wchłaniać olej.
Krok 4
10 min
Na głębokiej patelni lub w woku rozgrzewam olej. Następnie kładę po 2 - 3 roladki na dobrze rozgrzany tłuszcz i smażę na średnim ogniu przez 2 - 3 minuty. W międzyczasie obracam sajgonki przy pomocy dwóch łopatek (nie widelcami - gdyż papier ryżowy jest bardzo delikatny i może pęknąć). Osączam na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
Krok 5
0 min
Sajgonki podaję na gorąco z dodatkiem sosu sojowego lub słodkiego chili.
Krok 1
z
5
Warzywa wrzucam na patelnię i smażę kilka minut według instrukcji na opakowaniu. Zamiast gotowej mieszanki warzyw można przygotować takżee swoją wersję (słupki marchewki, papryki, pora, itp.). Doprawiam do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym.
Krok 2
z
5
Liście sałaty płuczę, osuszam i rwę na mniejsze kawałki. Upieczone i ostudzone udka kurczaka dzielę na mniejsze kawałki.
Krok 3
z
5
Do dużego płaskiego naczynia wlewam ciepłą wodę (1 - 2 cm) i zanurzam arkusz papieru ryżowego na ok. 30 sekund. Mokry papier kładę na czystej ściereczce (powinien być miękki i elastyczny). Na brzegu jednej strony papieru kładę nadzienie - trochę sałaty, kawałki kurczaka i warzywa. Składam boki do środka i roluję całość do otrzymania roladki. Odkładam na deskę. Postępuję tak aż do wyczerpania składników. Roladki przed smażeniem powinny dobrze obeschnąć (po zrolowaniu składników pozostawiam sajgonki na około 30 - 50 minut do obeschnięcia w temperaturze pokojowej). Jeśli roladki zostaną wrzucone na gorący tłuszcz od razu po zrobieniu to niestety potworzą się na ich powierzchni bąble, wskutek czego sajgonka się rozpadnie i zacznie wchłaniać olej.
Krok 4
z
5
Na głębokiej patelni lub w woku rozgrzewam olej. Następnie kładę po 2 - 3 roladki na dobrze rozgrzany tłuszcz i smażę na średnim ogniu przez 2 - 3 minuty. W międzyczasie obracam sajgonki przy pomocy dwóch łopatek (nie widelcami - gdyż papier ryżowy jest bardzo delikatny i może pęknąć). Osączam na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
Krok 5
z
5
Sajgonki podaję na gorąco z dodatkiem sosu sojowego lub słodkiego chili.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0