Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Sajgonki z warzywami i kurczakiem w papryce i ziołach
Dodaj do CookBook

Sajgonki z warzywami i kurczakiem w papryce i ziołach

(0)
1 godz 15 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest ilka86
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

20 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  opakowanie
WINIARY POMYSŁ NA… soczystego kurczaka z papryką i ziołami
20 
Papier ryżowy
4 
Udo kurczaka
1  opakowanie
Warzywa na patelnię
10  liści
Sałata lodowa
1  łyżka
Sos sojowy
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz czarny
trochę
Olej
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
2.6 g
Wartość energetyczna
67.3 kcal
Tłuszcze
4.1 g
Białko
4.4 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Dania kuchni azjatyckiej coraz częściej goszczą na naszych stołach. Jedna z popularniejszych potraw wywodzących się z Dalekiego Wschodu są sajgonki – przypominające polskie naleśniki lub krokiety - przysmak kuchni wietnamskiej. Możemy je w łatwy i niezwykle szybki sposób przyrządzać samodzielnie, dopasowując smak oraz wypełnienie do swojego gustu- możesz zdecydować się na tradycyjne sajgonki z mięsem lub na wersję wegetariańską – sajgonki z warzywami.


Sajgonki z warzywami i kurczakiem - szybka i zdrowa przekąska

Proponowany przez nas przepis na sajgonki z warzywami i kurczakiem w papryce i ziołach łączy w sobie delikatny smak mięsa z kurczaka oraz bogactwo smakowe warzyw i ziół. Dobranie mieszanki warzywnej jest dowolne - możesz posłużyć się swoimi ulubionymi warzywami lub postawić na bardziej orientalną, gotową mieszankę. Warzywa delikatnie podsmaż i dopraw według uznania, przygotuj sałatę lodową – wystarczy ja opłukać i porwać w mniejsze kawałki. W przygotowanym przez nas przepisie na sajgonki warzywne z kurczakiem użyliśmy najbardziej aromatycznego mięsa z kurczaka, jakim jest mięso z udek. Sajgonki z kurczakiem możesz jednak wypełnić również kawałkami fileta czy mięsem mielonym z kurczaka. Wystarcz je upiec lub podsmażyć i podzielić na mniejsze cząstki, które wypełnią sajgonki.


Orientalna prostota - sajgonki z kurczakiem i warzywami

Jedynym, co pozostaje jest zwiniecie sajgonki. Papier ryżowy, w którym będziemy umieszczali farsz jest niezwykle delikatny, a jego przygotowanie to zaledwie kilka chwil – wystarczy zamoczyć arkusz na parę sekund w wodzie – by stał się elastyczny i gotowy do dalszej obróbki. Na brzegu nawilżonego arkusza sajgonki warzywnej, ułożonego na płaskiej powierzchni, wystarczy warstwowo nakładać przygotowane wcześniej, ostudzone składniki. Rozpoczynamy od chrupkich liści sałaty, dodajemy warzywa oraz kawałki kurczaka – w takiej ilości, aby swobodnie można było złożyć sajgonkę. W celu uzyskania pożądanej formy sajgonki, składamy boki papieru ryżowego do środka i, delikatnie przyciskając, rolujemy całość. Jedynym, co nam pozostało jest pozostawienie roladek do obschnięcia, a następnie ich obsmażenie na głębokiej patelni.


Sajgonki z warzywami lub sajgonki z mięsem -wyróżnij się

Sajgonki z warzywami i kurczakiem to świetny pomysł na uzupełnienie imprezowego stołu czy codziennego jadłospisu. Serwując je podczas wizyty gości z pewnością zachwycisz gości oryginalnością i unikalnością przekąski. Sajgonki świetnie sprawdzą się jako samodzielna przekąska, możesz również zaserwować je z dipem – jako dodatek do sajgonek z warzywami i kurczakiem idealnie sprawdzi się orientalny, lekko orzeźwiający dip na bazie sosu sojowego, świeżo wyciśniętego soku z cytryny oraz imbiru, samego sosu sojowego lub chili.

Przygotowanie

75 min
  • Krok 1

    15 min
    Warzywa wrzucam na patelnię i smażę kilka minut według instrukcji na opakowaniu. Zamiast gotowej mieszanki warzyw można przygotować takżee swoją wersję (słupki marchewki, papryki, pora, itp.). Doprawiam do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym.
  • Krok 2

    10 min
    Liście sałaty płuczę, osuszam i rwę na mniejsze kawałki. Upieczone i ostudzone udka kurczaka dzielę na mniejsze kawałki.
  • Krok 3

    40 min
    Do dużego płaskiego naczynia wlewam ciepłą wodę (1 - 2 cm) i zanurzam arkusz papieru ryżowego na ok. 30 sekund. Mokry papier kładę na czystej ściereczce (powinien być miękki i elastyczny). Na brzegu jednej strony papieru kładę nadzienie - trochę sałaty, kawałki kurczaka i warzywa. Składam boki do środka i roluję całość do otrzymania roladki. Odkładam na deskę. Postępuję tak aż do wyczerpania składników. Roladki przed smażeniem powinny dobrze obeschnąć (po zrolowaniu składników pozostawiam sajgonki na około 30 - 50 minut do obeschnięcia w temperaturze pokojowej). Jeśli roladki zostaną wrzucone na gorący tłuszcz od razu po zrobieniu to niestety potworzą się na ich powierzchni bąble, wskutek czego sajgonka się rozpadnie i zacznie wchłaniać olej.
  • Krok 4

    10 min
    Na głębokiej patelni lub w woku rozgrzewam olej. Następnie kładę po 2 - 3 roladki na dobrze rozgrzany tłuszcz i smażę na średnim ogniu przez 2 - 3 minuty. W międzyczasie obracam sajgonki przy pomocy dwóch łopatek (nie widelcami - gdyż papier ryżowy jest bardzo delikatny i może pęknąć). Osączam na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
  • Krok 5

    0 min
    Sajgonki podaję na gorąco z dodatkiem sosu sojowego lub słodkiego chili.
Sajgonki z warzywami i kurczakiem w papryce i ziołach

Krok 1 z 5

Warzywa wrzucam na patelnię i smażę kilka minut według instrukcji na opakowaniu. Zamiast gotowej mieszanki warzyw można przygotować takżee swoją wersję (słupki marchewki, papryki, pora, itp.). Doprawiam do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym.

Sajgonki z warzywami i kurczakiem w papryce i ziołach

Krok 2 z 5

Liście sałaty płuczę, osuszam i rwę na mniejsze kawałki. Upieczone i ostudzone udka kurczaka dzielę na mniejsze kawałki.

Sajgonki z warzywami i kurczakiem w papryce i ziołach

Krok 3 z 5

Do dużego płaskiego naczynia wlewam ciepłą wodę (1 - 2 cm) i zanurzam arkusz papieru ryżowego na ok. 30 sekund. Mokry papier kładę na czystej ściereczce (powinien być miękki i elastyczny). Na brzegu jednej strony papieru kładę nadzienie - trochę sałaty, kawałki kurczaka i warzywa. Składam boki do środka i roluję całość do otrzymania roladki. Odkładam na deskę. Postępuję tak aż do wyczerpania składników. Roladki przed smażeniem powinny dobrze obeschnąć (po zrolowaniu składników pozostawiam sajgonki na około 30 - 50 minut do obeschnięcia w temperaturze pokojowej). Jeśli roladki zostaną wrzucone na gorący tłuszcz od razu po zrobieniu to niestety potworzą się na ich powierzchni bąble, wskutek czego sajgonka się rozpadnie i zacznie wchłaniać olej.

Sajgonki z warzywami i kurczakiem w papryce i ziołach

Krok 4 z 5

Na głębokiej patelni lub w woku rozgrzewam olej. Następnie kładę po 2 - 3 roladki na dobrze rozgrzany tłuszcz i smażę na średnim ogniu przez 2 - 3 minuty. W międzyczasie obracam sajgonki przy pomocy dwóch łopatek (nie widelcami - gdyż papier ryżowy jest bardzo delikatny i może pęknąć). Osączam na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.

Sajgonki z warzywami i kurczakiem w papryce i ziołach

Krok 5 z 5

Sajgonki podaję na gorąco z dodatkiem sosu sojowego lub słodkiego chili.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Bogate w białko
  • Danie główne
  • Kuchnia azjatycka
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Poniżej 300 kcal
  • Przekąska
  • Warzywa
  • Z mięsem
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Sajgonki z mięsem mielonym

    Sajgonki z mięsem mielonym

    58 min Łatwy
  • Wegańskie sajgonki z sosem chilli

    Wegańskie sajgonki z sosem chilli

    46 min Średni
  • Sajgonki wegetariańskie

    Sajgonki wegetariańskie

    1 godz 18 min Średni
  • Sajgonki z kurczakiem po tajsku

    Sajgonki z kurczakiem po tajsku

    37 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu