Zupa pho - pyszny i prosty azjatycki rosół wołowy
85min
Łatwy
2 kostek
1.5 l
Woda
1
Cebula
3 cm
Korzeń imbiru
2 ząbków
Czosnek
1
Ziarna anyżu
0.5 laska
Cynamon
4 kulek
Pieprz czarny
2
Goździki
150 g
Makaron ryżowy
100 g
Wołowina, schab, polędwica górna, drobna pieczeń / filet, bez kości, tylko chude mięso do oddzielenia, przystrojone do 0 tłuszczu, wszystkie gatunki, surowe
60 g
Kiełki fasoli mung
1
Limonka
1 pęczek
Kolendra
1 pęczek
Szczypiorek
1
Chili
.
Wartości odżywcze
Białko
11.82 g
Węglowodany
42.4 g
Tłuszcze
3.38 g
Wartość energetyczna
242.33 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
85 min
Krok 1
10 min
Do garnka wlej wodę, dodaj dwie kostki Rosołu wołowego WINIARY, a następnie opaloną nad palnikiem cebulę, czosnek oraz posiekany obrany imbir. Gotuj przez 5 minut.
Krok 2
35 min
Następnie dodaj przyprawy – goździki, anyż, cynamon, pieprz. Gotuj przez kilka minut. Jeśli masz - dodaj sos rybny. Pogotuj jeszcze chwilkę. Potem wyjmij imbir, anyż, cynamon oraz cebulę tak, aby otrzymać czysty bulion.
Krok 3
30 min
Na środku głębokiego talerza połóż makaron ryżowy, a na nim pokrojoną na cienkie plasterki wołowinę (potrzymaj 30 minut w zamrażarce, aby łatwiej kroić).
Krok 4
10 min
Dodaj pozostałe dodatki – posiekaną kolendrę, szczypior, chili, kiełki fasoli mung - i zalej kilkoma chochlami wrzącego bulionu – mięso momentalnie się zetnie.
Zupa pho, przyrządzana na bulionie wołowym o ostrym posmaku chili, imbiru, czosnku i cebuli, aromacie cynamonu i subtelnym posmaku sosu rybnego, to czołowe danie kuchni wietnamskiej, które nazywamy azjatyckim rosołem z wołowiną. Zupa pho bo z wołowiną łączy w sobie różnorodne składniki, które nie wymagają gotowania, a jedynie zalania wrzącym, aromatycznym bulionem.
Przepis na zupę pho bo z makaronem ryżowym, kiełkami fasoli mung, ziołami i przyprawami nie sprawi trudności nawet początkującym w kuchni – przy okazji możesz spróbować jedzenia pałeczkami! Można nimi zjeść składniki z zupy pho, a bulion – wypić na koniec.
Komentarze 0