Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Tajska zupa rybna z curry
Tajska zupa rybna z curry
Tajska zupa rybna z curry
Dodaj do CookBook

Tajska zupa rybna z curry

(0)
40 min
Średni
Kup składniki
Autorem przepisu jest Agiatis
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
30  dag
Dorsz (filet)
16 
Krewetki
200  g
Puszka mleka kokosowego
3  łyżek
Bulion warzywny
0.7  l
Woda
2  łyżeczek
Czerwona pasta curry
2  łyżeczek
Sos rybny
100  g
Makaron ryżowy
2  ząbków
Czosnek
1 
Cebula
trochę
Oliwa do smażenia
1  szczypta
Sól
1  łyżeczka
Cukier trzcinowy
1 
Sok z limonki do smaku
trochę
Świeżo posiekany szczypior lub kolendra do dekoracji
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
26.4 g
Wartość energetyczna
346.7 kcal
Tłuszcze
14.8 g
Białko
27.2 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

To dopiero początek zimy? A nam się wydaje, że ciepła jesień odeszła już całe miesiące temu. Dlatego zabieramy Was w kulinarną podróż w egzotyczne zakątki naszego globu. Zamiast pakowania walizek wystarczy spakować do sklepowego koszyka kilka łatwo dostępnych składników kuchni azjatyckiej. Zamiast wielogodzinnej odprawy kilkunastominutowe krzątanie się po kuchni. Tajska zupa rybna gotowa. Podano do stołu.

Składniki kuchni azjatyckiej nie są trudne do zdobycia, zwłaszcza te wykorzystane do przygotowania zupy. Wystarczy nieco lepiej zaopatrzony sklep, więc zakupy można zrobić spontanicznie na przykład wracając z pracy. Dlaczego kuchnia azjatycka? To wyjątkowo atrakcyjna odskocznia od szarości, która towarzyszy nam, odkąd nastała późna jesień i zima. Już za moment początek nowego roku i czas karnawału, w którym warto dobrze się bawić także w kuchni i przy stole.

Do zupy tajskiej dodałam makaron ryżowy. Jeśli macie ochotę, możecie zastąpić go ryżem jaśminowym.

Z podanej ilości składników otrzymamy 4 porcje zupy.

Wypróbuj również nasze kolejne propozycje obiadowe z krewetkami:
Wietnamska zupa krewetkowa
Barszcz biały z mleczkiem kokosowym i krewetkami
Sylwestrowa zupa krem z batatów z krewetkami i limonką
Chłodnik czosnkowo-koperkowy z krewetkami
Ostra zupa pomidorowa z krewetkami zabielana mleczkiem kokosowym

Przygotowanie

40 min
  • Krok 1

    10 min
    W garnku rozgrzewamy odrobinę oleju, dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę i czerwoną pastę curry. Podsmażamy chwilę, pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy jeszcze pół minuty.
  • Krok 2

    10 min
    Dodajemy wywar warzywny, mleko kokosowe i sos rybny. Zagotowujemy, doprawiamy szczyptą soli, cukrem trzcinowym i sokiem z limonki.
  • Krok 3

    6 min
    Filet z dorsza kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do zupy i gotujemy chwilę.
  • Krok 4

    3 min
    Krewetki oczyszczamy, dodajemy do garnka i gotujemy 2-3 minuty.
  • Krok 5

    5 min
    Makaron ryżowy zalewamy wrzątkiem, odstawiamy pod przykryciem na 3 minuty, odcedzamy i od razu nakładamy do miseczek, a następnie zalewamy zupą.
  • Krok 6

    3 min
    Zupę w miseczkach dekorujemy świeżą kolendrą lub szczypiorkiem.
Tajska zupa rybna z curry

Krok 1 z 6

W garnku rozgrzewamy odrobinę oleju, dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę i czerwoną pastę curry. Podsmażamy chwilę, pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy jeszcze pół minuty.

Tajska zupa rybna z curry

Krok 2 z 6

Dodajemy wywar warzywny, mleko kokosowe i sos rybny. Zagotowujemy, doprawiamy szczyptą soli, cukrem trzcinowym i sokiem z limonki.

Tajska zupa rybna z curry

Krok 3 z 6

Filet z dorsza kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do zupy i gotujemy chwilę.

Tajska zupa rybna z curry

Krok 4 z 6

Krewetki oczyszczamy, dodajemy do garnka i gotujemy 2-3 minuty.

Tajska zupa rybna z curry

Krok 5 z 6

Makaron ryżowy zalewamy wrzątkiem, odstawiamy pod przykryciem na 3 minuty, odcedzamy i od razu nakładamy do miseczek, a następnie zalewamy zupą.

Tajska zupa rybna z curry

Krok 6 z 6

Zupę w miseczkach dekorujemy świeżą kolendrą lub szczypiorkiem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bogate w białko
  • Curry
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Owoce morza
  • Przystawka
  • Źródło białka
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Pikantna zupa tajska z tofu

    Pikantna zupa tajska z tofu

    2 godz 2 min Średni
  • Zupa tajska z kurczakiem

    Zupa tajska z kurczakiem

    2 godz 42 min Średni
  • Zupa tajska Tom-Yum z kurczakiem

    Zupa tajska Tom-Yum z kurczakiem

    44 min Łatwy
  • Tajska sałatka z karmelizowaną polędwiczką wieprzową

    Tajska sałatka z karmelizowaną polędwiczką wieprzową

    1 godz Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu