Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Tajska zupa rybna z curry

(0)
40min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

30  dag
Dorsz (filet)
16 
Krewetki
200  g
Puszka mleka kokosowego
3  łyżek
0.7  l
Woda
2  łyżeczek
Czerwona pasta curry
2  łyżeczek
Sos rybny
100  g
Makaron ryżowy
2  ząbków
1 
Cebula
trochę
Oliwa do smażenia
1  szczypta
Sól
1  łyżeczka
Cukier trzcinowy
1 
Sok z limonki do smaku
trochę
Świeżo posiekany szczypior lub kolendra do dekoracji

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
27.15 g
Węglowodany
26.44 g
Tłuszcze
14.85 g
Wartość energetyczna
346.7 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

40 min
Krok 1
10 min
W garnku rozgrzewamy odrobinę oleju, dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę i czerwoną pastę curry. Podsmażamy chwilę, pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy jeszcze pół minuty.
Krok 2
10 min
Dodajemy wywar warzywny, mleko kokosowe i sos rybny. Zagotowujemy, doprawiamy szczyptą soli, cukrem trzcinowym i sokiem z limonki.
Krok 3
6 min
Filet z dorsza kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do zupy i gotujemy chwilę.
Krok 4
3 min
Krewetki oczyszczamy, dodajemy do garnka i gotujemy 2-3 minuty.
Krok 5
5 min
Makaron ryżowy zalewamy wrzątkiem, odstawiamy pod przykryciem na 3 minuty, odcedzamy i od razu nakładamy do miseczek, a następnie zalewamy zupą.
Krok 6
3 min
Zupę w miseczkach dekorujemy świeżą kolendrą lub szczypiorkiem.
Tajska zupa rybna z curry

Krok 1 z 6

W garnku rozgrzewamy odrobinę oleju, dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę i czerwoną pastę curry. Podsmażamy chwilę, pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy jeszcze pół minuty.

Tajska zupa rybna z curry

Krok 2 z 6

Dodajemy wywar warzywny, mleko kokosowe i sos rybny. Zagotowujemy, doprawiamy szczyptą soli, cukrem trzcinowym i sokiem z limonki.

Tajska zupa rybna z curry

Krok 3 z 6

Filet z dorsza kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do zupy i gotujemy chwilę.

Tajska zupa rybna z curry

Krok 4 z 6

Krewetki oczyszczamy, dodajemy do garnka i gotujemy 2-3 minuty.

Tajska zupa rybna z curry

Krok 5 z 6

Makaron ryżowy zalewamy wrzątkiem, odstawiamy pod przykryciem na 3 minuty, odcedzamy i od razu nakładamy do miseczek, a następnie zalewamy zupą.

Tajska zupa rybna z curry

Krok 6 z 6

Zupę w miseczkach dekorujemy świeżą kolendrą lub szczypiorkiem.

To dopiero początek zimy? A nam się wydaje, że ciepła jesień odeszła już całe miesiące temu. Dlatego zabieramy Was w kulinarną podróż w egzotyczne zakątki naszego globu. Zamiast pakowania walizek wystarczy spakować do sklepowego koszyka kilka łatwo dostępnych składników kuchni azjatyckiej. Zamiast wielogodzinnej odprawy kilkunastominutowe krzątanie się po kuchni. Tajska zupa rybna gotowa. Podano do stołu.

Składniki kuchni azjatyckiej nie są trudne do zdobycia, zwłaszcza te wykorzystane do przygotowania zupy. Wystarczy nieco lepiej zaopatrzony sklep, więc zakupy można zrobić spontanicznie na przykład wracając z pracy. Dlaczego kuchnia azjatycka? To wyjątkowo atrakcyjna odskocznia od szarości, która towarzyszy nam, odkąd nastała późna jesień i zima. Już za moment początek nowego roku i czas karnawału, w którym warto dobrze się bawić także w kuchni i przy stole.

Do zupy tajskiej dodałam makaron ryżowy. Jeśli macie ochotę, możecie zastąpić go ryżem jaśminowym.

Z podanej ilości składników otrzymamy 4 porcje zupy.

Wypróbuj również nasze kolejne propozycje obiadowe z krewetkami:
Wietnamska zupa krewetkowa
Barszcz biały z mleczkiem kokosowym i krewetkami
Sylwestrowa zupa krem z batatów z krewetkami i limonką
Chłodnik czosnkowo-koperkowy z krewetkami
Ostra zupa pomidorowa z krewetkami zabielana mleczkiem kokosowym
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika