Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
To dopiero początek zimy? A nam się wydaje, że ciepła jesień odeszła już całe miesiące temu. Dlatego zabieramy Was w kulinarną podróż w egzotyczne zakątki naszego globu. Zamiast pakowania walizek wystarczy spakować do sklepowego koszyka kilka łatwo dostępnych składników kuchni azjatyckiej. Zamiast wielogodzinnej odprawy kilkunastominutowe krzątanie się po kuchni. Tajska zupa rybna gotowa. Podano do stołu.
Składniki kuchni azjatyckiej nie są trudne do zdobycia, zwłaszcza te wykorzystane do przygotowania zupy. Wystarczy nieco lepiej zaopatrzony sklep, więc zakupy można zrobić spontanicznie na przykład wracając z pracy. Dlaczego kuchnia azjatycka? To wyjątkowo atrakcyjna odskocznia od szarości, która towarzyszy nam, odkąd nastała późna jesień i zima. Już za moment początek nowego roku i czas karnawału, w którym warto dobrze się bawić także w kuchni i przy stole.
Do zupy tajskiej dodałam makaron ryżowy. Jeśli macie ochotę, możecie zastąpić go ryżem jaśminowym.
Z podanej ilości składników otrzymamy 4 porcje zupy.
W garnku rozgrzewamy odrobinę oleju, dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę i czerwoną pastę curry. Podsmażamy chwilę, pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy jeszcze pół minuty.
Krok 2
10 min
Dodajemy wywar warzywny, mleko kokosowe i sos rybny. Zagotowujemy, doprawiamy szczyptą soli, cukrem trzcinowym i sokiem z limonki.
Krok 3
6 min
Filet z dorsza kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do zupy i gotujemy chwilę.
Krok 4
3 min
Krewetki oczyszczamy, dodajemy do garnka i gotujemy 2-3 minuty.
Krok 5
5 min
Makaron ryżowy zalewamy wrzątkiem, odstawiamy pod przykryciem na 3 minuty, odcedzamy i od razu nakładamy do miseczek, a następnie zalewamy zupą.
Krok 6
3 min
Zupę w miseczkach dekorujemy świeżą kolendrą lub szczypiorkiem.
Krok 1
z
6
W garnku rozgrzewamy odrobinę oleju, dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę i czerwoną pastę curry. Podsmażamy chwilę, pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy jeszcze pół minuty.
Krok 2
z
6
Dodajemy wywar warzywny, mleko kokosowe i sos rybny. Zagotowujemy, doprawiamy szczyptą soli, cukrem trzcinowym i sokiem z limonki.
Krok 3
z
6
Filet z dorsza kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do zupy i gotujemy chwilę.
Krok 4
z
6
Krewetki oczyszczamy, dodajemy do garnka i gotujemy 2-3 minuty.
Krok 5
z
6
Makaron ryżowy zalewamy wrzątkiem, odstawiamy pod przykryciem na 3 minuty, odcedzamy i od razu nakładamy do miseczek, a następnie zalewamy zupą.
Krok 6
z
6
Zupę w miseczkach dekorujemy świeżą kolendrą lub szczypiorkiem.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0