Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na ziemniaki
  • Promocja na brokuły
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Wietnamska zupa krewetkowa
Wietnamska zupa krewetkowa
Wietnamska zupa krewetkowa
Wietnamska zupa krewetkowa
Wietnamska zupa krewetkowa
Wietnamska zupa krewetkowa
Wietnamska zupa krewetkowa
Wietnamska zupa krewetkowa

Wietnamska zupa krewetkowa

(0)
50min
Łatwy
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1 
Szalotka
2  ząbków
Czosnek
1 
2-cm kawałek imbiru
1 
Papryczka chili
2 
Marchewka
1 
Pietruszka
5  liści
Kapusta pak choi (ew. szpinaku)
5 
Grzyby shiitake
2  łodyg
Seler naciowy
12 
Duże krewetki
1 
Cebula dymka
100  g
Makaron ryżowy
3  łyżek
Sos sojowy
2  łyżek
Olej z orzechów ziemnych
4  łyżek
Olej sezamowy (ew. oliwy)
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz
trochę
Uprażone orzeszki ziemne do posypania
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
13.99 g
Węglowodany
31.64 g
Tłuszcze
21.22 g
Wartość energetyczna
367.48 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Kiedy najdzie Was ochota na chwilę odpoczynku od tradycyjnych polskich zup, warto sięgnąć po azjatyckie smaki! Szczypta chilli, kawałek imbiru, makaron ryżowy, grzyby shitake oraz krewetki… Z tych egzotycznych składników powstanie wietnamska zupa krewetkowa. Aromatyczny bulion z dodatkiem chrupkich warzyw i krewetek, to propozycja, która do gustu przypadnie zapewne szczególnie smakoszom owoców morza. Ucieszy jednak także wszystkich tych, którzy lubią zupy lekkie, rozgrzewające i zaskakujące nowymi nutami smakowymi.

Krewetki – kiedyś trudno dostępne i egzotyczne, dziś w lodówce każdego sklepu. Więc czemu nie wykorzystać ich w innych zupach?
Sylwestrowa zupa krem z batatów z krewetkami i limonką
Barszcz biały z mleczkiem kokosowym i krewetkami
Chłodnik czosnkowo-koperkowy z krewetkami
Zupa z dyni z krewetkami

Przygotowanie

50 min
  • Krok 1

    5 min
    Szalotkę, ząbki czosnku oraz imbir obrać i drobno posiekać.
  • Krok 2

    3 min
    W zależności od preferencji ostrości, z papryczki chilli usunąć część lub wszystkie pestki, drobno posiekać.
  • Krok 3

    5 min
    Na dnie garnka rozgrzać olej sezamowy, zeszklić na nim przygotowane, posiekane warzywa
  • Krok 4

    5 min
    W międzyczasie obrać marchewki i pietruszki. Pokroić w półksiężyce i dorzucić do szklonych warzyw. Chwilkę przesmażyć i całość zalać 1,2 l wody.
  • Krok 5

    15 min
    Gotować na wolnym ogniu. Kiedy marchewka i pietruszka zaczną mięknąć, dodać pokrojone w paseczki grzyby shitake, pokrojone liście pak choi, pokrojone w półksiężyce łodygi selera oraz krewetki.
  • Krok 6

    5 min
    Dodać sos sojowy oraz olej z orzechów ziemnych. Gotować jeszcze przez moment. Na koniec całość doprawić solą i pieprzem.
  • Krok 7

    12 min
    W osobnym garnku ugotować makaron ryżowy.
  • Krok 8

    3 min
    Wietnamska zupa krewetkowa doskonale smakowała będzie z makaronem, dodatkiem zielonej cebulki dymki, ewentualnie uprażonymi orzeszkami ziemnymi.
Wietnamska zupa krewetkowa

Krok 1 z 8

Szalotkę, ząbki czosnku oraz imbir obrać i drobno posiekać.

Wietnamska zupa krewetkowa

Krok 2 z 8

W zależności od preferencji ostrości, z papryczki chilli usunąć część lub wszystkie pestki, drobno posiekać.

Wietnamska zupa krewetkowa

Krok 3 z 8

Na dnie garnka rozgrzać olej sezamowy, zeszklić na nim przygotowane, posiekane warzywa

Wietnamska zupa krewetkowa

Krok 4 z 8

W międzyczasie obrać marchewki i pietruszki. Pokroić w półksiężyce i dorzucić do szklonych warzyw. Chwilkę przesmażyć i całość zalać 1,2 l wody.

Wietnamska zupa krewetkowa

Krok 5 z 8

Gotować na wolnym ogniu. Kiedy marchewka i pietruszka zaczną mięknąć, dodać pokrojone w paseczki grzyby shitake, pokrojone liście pak choi, pokrojone w półksiężyce łodygi selera oraz krewetki.

Wietnamska zupa krewetkowa

Krok 6 z 8

Dodać sos sojowy oraz olej z orzechów ziemnych. Gotować jeszcze przez moment. Na koniec całość doprawić solą i pieprzem.

Wietnamska zupa krewetkowa

Krok 7 z 8

W osobnym garnku ugotować makaron ryżowy.

Wietnamska zupa krewetkowa

Krok 8 z 8

Wietnamska zupa krewetkowa doskonale smakowała będzie z makaronem, dodatkiem zielonej cebulki dymki, ewentualnie uprażonymi orzeszkami ziemnymi.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez ryb
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Przystawka
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Wegetariańska zupa tajska

    Wegetariańska zupa tajska

    56 min Średni
  • Wegańska zupa z soczewicy z makaronem ryżowym i kolendrą

    Wegańska zupa z soczewicy z makaronem ryżowym i kolendrą

    1 godz 9 min Średni
  • Zupa marchewkowa z pomarańczą

    Zupa marchewkowa z pomarańczą

    1 godz 10 min Łatwy
  • Wegetariańska zupa meksykańska

    Wegetariańska zupa meksykańska

    1 godz 38 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu