Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Wietnamska zupa krewetkowa

0
50min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Ania

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 
Szalotka
2  ząbków
1 
2-cm kawałek imbiru
1 
Papryczka chili
2 
Marchewka
1 
Pietruszka
5  liści
Kapusta pak choi (ew. szpinaku)
5 
Grzyby shiitake
2  łodyg
Seler naciowy
12 
Duże krewetki
1 
Cebula dymka
100  g
Makaron ryżowy
3  łyżek
Sos sojowy
2  łyżek
Olej z orzechów ziemnych
4  łyżek
Olej sezamowy (ew. oliwy)
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz
trochę
Uprażone orzeszki ziemne do posypania

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
13.99 g
Węglowodany
31.64 g
Tłuszcze
21.22 g
Wartość energetyczna
367.48 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

50 min
Krok 1
5 min
Szalotkę, ząbki czosnku oraz imbir obrać i drobno posiekać.
Krok 2
3 min
W zależności od preferencji ostrości, z papryczki chilli usunąć część lub wszystkie pestki, drobno posiekać.
Krok 3
5 min
Na dnie garnka rozgrzać olej sezamowy, zeszklić na nim przygotowane, posiekane warzywa
Krok 4
5 min
W międzyczasie obrać marchewki i pietruszki. Pokroić w półksiężyce i dorzucić do szklonych warzyw. Chwilkę przesmażyć i całość zalać 1,2 l wody.
Krok 5
15 min
Gotować na wolnym ogniu. Kiedy marchewka i pietruszka zaczną mięknąć, dodać pokrojone w paseczki grzyby shitake, pokrojone liście pak choi, pokrojone w półksiężyce łodygi selera oraz krewetki.
Krok 6
5 min
Dodać sos sojowy oraz olej z orzechów ziemnych. Gotować jeszcze przez moment. Na koniec całość doprawić solą i pieprzem.
Krok 7
12 min
W osobnym garnku ugotować makaron ryżowy.
Krok 8
3 min
Wietnamska zupa krewetkowa doskonale smakowała będzie z makaronem, dodatkiem zielonej cebulki dymki, ewentualnie uprażonymi orzeszkami ziemnymi.
Wietnamska zupa krewetkowa

Krok 1 z 8

Szalotkę, ząbki czosnku oraz imbir obrać i drobno posiekać.

Wietnamska zupa krewetkowa

Krok 2 z 8

W zależności od preferencji ostrości, z papryczki chilli usunąć część lub wszystkie pestki, drobno posiekać.

Wietnamska zupa krewetkowa

Krok 3 z 8

Na dnie garnka rozgrzać olej sezamowy, zeszklić na nim przygotowane, posiekane warzywa

Wietnamska zupa krewetkowa

Krok 4 z 8

W międzyczasie obrać marchewki i pietruszki. Pokroić w półksiężyce i dorzucić do szklonych warzyw. Chwilkę przesmażyć i całość zalać 1,2 l wody.

Wietnamska zupa krewetkowa

Krok 5 z 8

Gotować na wolnym ogniu. Kiedy marchewka i pietruszka zaczną mięknąć, dodać pokrojone w paseczki grzyby shitake, pokrojone liście pak choi, pokrojone w półksiężyce łodygi selera oraz krewetki.

Wietnamska zupa krewetkowa

Krok 6 z 8

Dodać sos sojowy oraz olej z orzechów ziemnych. Gotować jeszcze przez moment. Na koniec całość doprawić solą i pieprzem.

Wietnamska zupa krewetkowa

Krok 7 z 8

W osobnym garnku ugotować makaron ryżowy.

Wietnamska zupa krewetkowa

Krok 8 z 8

Wietnamska zupa krewetkowa doskonale smakowała będzie z makaronem, dodatkiem zielonej cebulki dymki, ewentualnie uprażonymi orzeszkami ziemnymi.

Kiedy najdzie Was ochota na chwilę odpoczynku od tradycyjnych polskich zup, warto sięgnąć po azjatyckie smaki! Szczypta chilli, kawałek imbiru, makaron ryżowy, grzyby shitake oraz krewetki… Z tych egzotycznych składników powstanie wietnamska zupa krewetkowa. Aromatyczny bulion z dodatkiem chrupkich warzyw i krewetek, to propozycja, która do gustu przypadnie zapewne szczególnie smakoszom owoców morza. Ucieszy jednak także wszystkich tych, którzy lubią zupy lekkie, rozgrzewające i zaskakujące nowymi nutami smakowymi.

Krewetki – kiedyś trudno dostępne i egzotyczne, dziś w lodówce każdego sklepu. Więc czemu nie wykorzystać ich w innych zupach?
Sylwestrowa zupa krem z batatów z krewetkami i limonką
Barszcz biały z mleczkiem kokosowym i krewetkami
Chłodnik czosnkowo-koperkowy z krewetkami
Zupa z dyni z krewetkami
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika