Wietnamska zupa krewetkowa
50min
Łatwy
1
Szalotka
2
ząbków
1
2-cm kawałek imbiru
1
Papryczka chili
2
Marchewka
1
Pietruszka
5
liści
Kapusta pak choi (ew. szpinaku)
5
Grzyby shiitake
2
łodyg
Seler naciowy
12
Duże krewetki
1
Cebula dymka
100
g
Makaron ryżowy
3
łyżek
Sos sojowy
2
łyżek
Olej z orzechów ziemnych
4
łyżek
Olej sezamowy (ew. oliwy)
1
szczypta
Sól
1
szczypta
Pieprz
trochę
Uprażone orzeszki ziemne do posypania
.
Wartości odżywcze
Białko
13.99 g
Węglowodany
31.64 g
Tłuszcze
21.22 g
Wartość energetyczna
367.48 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
50 min
Krok 1
5 min
Szalotkę, ząbki czosnku oraz imbir obrać i drobno posiekać.
Krok 2
3 min
W zależności od preferencji ostrości, z papryczki chilli usunąć część lub wszystkie pestki, drobno posiekać.
Krok 3
5 min
Na dnie garnka rozgrzać olej sezamowy, zeszklić na nim przygotowane, posiekane warzywa
Krok 4
5 min
W międzyczasie obrać marchewki i pietruszki. Pokroić w półksiężyce i dorzucić do szklonych warzyw. Chwilkę przesmażyć i całość zalać 1,2 l wody.
Krok 5
15 min
Gotować na wolnym ogniu. Kiedy marchewka i pietruszka zaczną mięknąć, dodać pokrojone w paseczki grzyby shitake, pokrojone liście pak choi, pokrojone w półksiężyce łodygi selera oraz krewetki.
Krok 6
5 min
Dodać sos sojowy oraz olej z orzechów ziemnych. Gotować jeszcze przez moment. Na koniec całość doprawić solą i pieprzem.
Krok 7
12 min
W osobnym garnku ugotować makaron ryżowy.
Krok 8
3 min
Wietnamska zupa krewetkowa doskonale smakowała będzie z makaronem, dodatkiem zielonej cebulki dymki, ewentualnie uprażonymi orzeszkami ziemnymi.
Kiedy najdzie Was ochota na chwilę odpoczynku od tradycyjnych polskich zup, warto sięgnąć po azjatyckie smaki! Szczypta chilli, kawałek imbiru, makaron ryżowy, grzyby shitake oraz krewetki… Z tych egzotycznych składników powstanie wietnamska zupa krewetkowa. Aromatyczny bulion z dodatkiem chrupkich warzyw i krewetek, to propozycja, która do gustu przypadnie zapewne szczególnie smakoszom owoców morza. Ucieszy jednak także wszystkich tych, którzy lubią zupy lekkie, rozgrzewające i zaskakujące nowymi nutami smakowymi.
Krewetki – kiedyś trudno dostępne i egzotyczne, dziś w lodówce każdego sklepu. Więc czemu nie wykorzystać ich w innych zupach?
Sylwestrowa zupa krem z batatów z krewetkami i limonką
Barszcz biały z mleczkiem kokosowym i krewetkami
Chłodnik czosnkowo-koperkowy z krewetkami
Zupa z dyni z krewetkami
Krewetki – kiedyś trudno dostępne i egzotyczne, dziś w lodówce każdego sklepu. Więc czemu nie wykorzystać ich w innych zupach?
Sylwestrowa zupa krem z batatów z krewetkami i limonką
Barszcz biały z mleczkiem kokosowym i krewetkami
Chłodnik czosnkowo-koperkowy z krewetkami
Zupa z dyni z krewetkami
Komentarze 0