Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Kiedy najdzie Was ochota na chwilę odpoczynku od tradycyjnych polskich zup, warto sięgnąć po azjatyckie smaki! Szczypta chilli, kawałek imbiru, makaron ryżowy, grzyby shitake oraz krewetki… Z tych egzotycznych składników powstanie wietnamska zupa krewetkowa. Aromatyczny bulion z dodatkiem chrupkich warzyw i krewetek, to propozycja, która do gustu przypadnie zapewne szczególnie smakoszom owoców morza. Ucieszy jednak także wszystkich tych, którzy lubią zupy lekkie, rozgrzewające i zaskakujące nowymi nutami smakowymi.
Szalotkę, ząbki czosnku oraz imbir obrać i drobno posiekać.
Krok 2
3 min
W zależności od preferencji ostrości, z papryczki chilli usunąć część lub wszystkie pestki, drobno posiekać.
Krok 3
5 min
Na dnie garnka rozgrzać olej sezamowy, zeszklić na nim przygotowane, posiekane warzywa
Krok 4
5 min
W międzyczasie obrać marchewki i pietruszki. Pokroić w półksiężyce i dorzucić do szklonych warzyw. Chwilkę przesmażyć i całość zalać 1,2 l wody.
Krok 5
15 min
Gotować na wolnym ogniu. Kiedy marchewka i pietruszka zaczną mięknąć, dodać pokrojone w paseczki grzyby shitake, pokrojone liście pak choi, pokrojone w półksiężyce łodygi selera oraz krewetki.
Krok 6
5 min
Dodać sos sojowy oraz olej z orzechów ziemnych. Gotować jeszcze przez moment. Na koniec całość doprawić solą i pieprzem.
Krok 7
12 min
W osobnym garnku ugotować makaron ryżowy.
Krok 8
3 min
Wietnamska zupa krewetkowa doskonale smakowała będzie z makaronem, dodatkiem zielonej cebulki dymki, ewentualnie uprażonymi orzeszkami ziemnymi.
Krok 1
z
8
Szalotkę, ząbki czosnku oraz imbir obrać i drobno posiekać.
Krok 2
z
8
W zależności od preferencji ostrości, z papryczki chilli usunąć część lub wszystkie pestki, drobno posiekać.
Krok 3
z
8
Na dnie garnka rozgrzać olej sezamowy, zeszklić na nim przygotowane, posiekane warzywa
Krok 4
z
8
W międzyczasie obrać marchewki i pietruszki. Pokroić w półksiężyce i dorzucić do szklonych warzyw. Chwilkę przesmażyć i całość zalać 1,2 l wody.
Krok 5
z
8
Gotować na wolnym ogniu. Kiedy marchewka i pietruszka zaczną mięknąć, dodać pokrojone w paseczki grzyby shitake, pokrojone liście pak choi, pokrojone w półksiężyce łodygi selera oraz krewetki.
Krok 6
z
8
Dodać sos sojowy oraz olej z orzechów ziemnych. Gotować jeszcze przez moment. Na koniec całość doprawić solą i pieprzem.
Krok 7
z
8
W osobnym garnku ugotować makaron ryżowy.
Krok 8
z
8
Wietnamska zupa krewetkowa doskonale smakowała będzie z makaronem, dodatkiem zielonej cebulki dymki, ewentualnie uprażonymi orzeszkami ziemnymi.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0