Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Zupa wietnamska z wołowiną i makaronem ryżowym

(0)
26min
Łatwy
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  pęczek
Cebula dymka ze szczypiorem
1 
Por (biała i jasnozielona część)
0.2  dag
Wołowina
3  ząbków
Czosnek
1  kawałek
Świeży imbir
1 
Papryczka chili
2  łyżek
Cukier
2  łyżek
Sos rybny
1  łodyga
Trawa cytrynowa
trochę
Olej do smażenia
100  g
Makaron ryżowy
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
3.8 g
Węglowodany
39.98 g
Tłuszcze
2.99 g
Wartość energetyczna
197.52 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Zupa wietnamska z wołowiną i makaronem ryżowym może być świetnym początkiem przygody z kuchnią azjatycką. Do przygotowania przepisu zainspirowała mnie zupa wietnamska Bun Bo Hue, jedna z wielu aromatycznych wietnamskich zup. Tradycyjnie przygotowywana jest na długo gotowanym (nawet 12 godziny) bulionie z wołowych kości szpikowych, ale zupę wietnamską można przygotować dużo szybciej, wykorzystując jako bazę Zupę Ogonową Nasza Specjalność Winiary. To świetna baza dla wielu mięsnych zup, która doskonale sprawdzi się w przygotowaniu dań kuchni wietnamskiej.

Zupa wietnamska powinna być bardzo pikantna, jednak od Waszych preferencji zależy, jak dużo papryczki chili do niej dodacie.

Z podanej ilości składników przygotujecie 3-4 porcje zupy. Smacznego :)

Przygotowanie

26 min
  • Krok 1

    6 min
    Cebulkę dymkę kroimy w piórka, por w ćwierćtalarki. Ząbki czosnku obieramy i kroimy w plasterki. Papryczkę chili kroimy w krążki, kilka krążków odkładamy do dekoracji zupy, resztę drobno siekamy.
  • Krok 2

    4 min
    Na niewielkiej ilości oleju szklimy cebulkę z dodatkiem startego na tarce imbiru. Pod koniec dodajemy do cebulki cukier i pokrojony w plasterki czosnek i jeszcze chwilę dusimy.
  • Krok 3

    5 min
    Dodajemy do cebulki por, podlewamy 0,5 l wody, zagotowujemy.
  • Krok 4

    1 min
    Dodajemy łyżkę sosu rybnego.
  • Krok 5

    2 min
    Łodygę trawy cytrynowej lekko miażdżymy, dodajemy do garnka z zupą.
  • Krok 6

    3 min
    Wołowinę kroimy w cienkie plasterki, dodajemy do garnka.
  • Krok 7

    5 min
    Zawartość opakowania z zupą ogonową rozprowadzamy w 0,2 l wody, dodajemy do gotującej się zupy, gotujemy jeszcze 5 minut, często mieszając.
  • Krok 8

    10 min
    Zupę podajemy z przygotowanym według przepisu na opakowaniu makaronem ryżowym i posiekanym szczypiorkiem.
Zupa wietnamska z wołowiną i makaronem ryżowym

Krok 1 z 8

Cebulkę dymkę kroimy w piórka, por w ćwierćtalarki. Ząbki czosnku obieramy i kroimy w plasterki. Papryczkę chili kroimy w krążki, kilka krążków odkładamy do dekoracji zupy, resztę drobno siekamy.

Zupa wietnamska z wołowiną i makaronem ryżowym

Krok 2 z 8

Na niewielkiej ilości oleju szklimy cebulkę z dodatkiem startego na tarce imbiru. Pod koniec dodajemy do cebulki cukier i pokrojony w plasterki czosnek i jeszcze chwilę dusimy.

Zupa wietnamska z wołowiną i makaronem ryżowym

Krok 3 z 8

Dodajemy do cebulki por, podlewamy 0,5 l wody, zagotowujemy.

Zupa wietnamska z wołowiną i makaronem ryżowym

Krok 4 z 8

Dodajemy łyżkę sosu rybnego.

Zupa wietnamska z wołowiną i makaronem ryżowym

Krok 5 z 8

Łodygę trawy cytrynowej lekko miażdżymy, dodajemy do garnka z zupą.

Zupa wietnamska z wołowiną i makaronem ryżowym

Krok 6 z 8

Wołowinę kroimy w cienkie plasterki, dodajemy do garnka.

Zupa wietnamska z wołowiną i makaronem ryżowym

Krok 7 z 8

Zawartość opakowania z zupą ogonową rozprowadzamy w 0,2 l wody, dodajemy do gotującej się zupy, gotujemy jeszcze 5 minut, często mieszając.

Zupa wietnamska z wołowiną i makaronem ryżowym

Krok 8 z 8

Zupę podajemy z przygotowanym według przepisu na opakowaniu makaronem ryżowym i posiekanym szczypiorkiem.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez skorupiaków
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa grochowa z boczkiem i ciecierzycą

    50 min Łatwy
  • Zupa krem z cukinii z serkiem z niebieską pleśnią i miętą

    35 min
  • Hiszpańska zupa z ciecierzycy

    45 min Łatwy
  • Zupa kartoflanka z boczkiem

    2 godz Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu